Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd

Sulfiet in wijn

Sulfiet in wijn, wat is het en waarom wordt het gebruikt?

Ervaar je vaak opvliegers, misselijkheid en duizeligheid na het drinken van slechts een paar slokjes wijn? Je kunt een sulfietgevoeligheid hebben. Sulfieten zijn veel voorkomende voedseladditieven die onaangename symptomen kunnen veroorzaken bij mensen met gevoeligheden. Sulfiet en wijn gaan vaak samen. Hier lees je wat sulfieten zijn, waarom er sulfiet in wijn aanwezig is en hoe je ze in je dieet kunt vermijden.

Wat zijn sulfieten?

Sulfieten zijn een soort chemische verbinding die in veel verschillende soorten eten en drinken voorkomt. In wijn worden sulfieten gebruikt als conserveermiddel om te voorkomen dat de wijn bederft. Sulfieten zijn dus een groep chemicaliën die veel worden gebruikt bij de voedselproductie. Chemicaliën klinkt al misschien al heel eng maar het zijn van nature aanwezige stoffen.

Ze worden gebruikt om bederf te voorkomen en om voedsel hun kleur en smaak te laten behouden. Hoewel sulfieten van nature in sommige voedingsmiddelen voorkomen, worden ze ook aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd. Sulfieten kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, dus het is belangrijk om de etiketten zorgvuldig te lezen als je er gevoelig voor bent.

Welke voedingsmiddelen en gerechten bevatten sulfieten?

Sulfieten zijn een soort conserveermiddel dat wordt gebruikt om te voorkomen dat voedsel bederft. Hoewel sulfieten over het algemeen veilig zijn, kunnen ze bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Voedingsmiddelen die sulfieten bevatten, zijn onder meer:

 • wijn
 • bier
 • aardappelproducten
 • Frisdrank
 • druivensap
 • jam
 • koek / biscuit
 • suiker
 • gedroogd fruit
 • fruit tussendoortjes
 • ingeblikt fruit
 • schaaldieren
 • mosterd
 • gelatine
 • graanproducten
 • azijn
 • vis
 • rode kaas
 • groenten zoals sperziebonen en uien
 • bewerkte voedingsmiddelen zoals worst, vleeswaren en saladedressings.

Als je allergisch bent voor sulfieten, is het belangrijk om de voedseletiketten zorgvuldig te lezen en voedingsmiddelen te vermijden die deze bevatten. Symptomen van een sulfietallergie kunnen zijn:

 • plotselinge jeuk
 • netelroos
 • zwelling van de mond of keel
 • verstopte neus
 • hoesten
 • ademhalingsproblemen.
Sulfiet is niet alleen in wijn aanwezig, maar ook in veel andere gerechten
Sulfiet is niet alleen in wijn aanwezig, maar ook in veel andere gerechten

Zijn sulfieten aanwezig in zowel rode wijn als witte wijn?

Ja, sulfieten zijn aanwezig in zowel rode wijn als witte wijn. Sulfieten worden aan wijn toegevoegd als conserveermiddel en om de wijn te helpen beschermen tegen oxidatie. Hoewel sulfieten van nature in wijn voorkomen, worden ze ook in grotere hoeveelheden toegevoegd tijdens het wijnbereidingsproces. Bij sommige mensen kunnen sulfieten bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn of huidirritatie. Als je gevoelig bent voor sulfieten, is het belangrijk om het etiket van elke wijn die je koopt te lezen om er zeker van te zijn dat deze geen hoge niveaus van sulfieten bevat.

Niet alle wijnen bevatten echter een hoog gehalte aan sulfieten. In feite produceren veel wijnmakers nu wijnen met weinig of geen sulfieten. Dus als je op zoek bent naar een wijn die geen sulfieten bevat, zijn er tal van mogelijkheden. Zorg ervoor dat je het etiket zorgvuldig leest om er zeker van te zijn dat de wijn sulfietvrij is.

Hoe vaak komen allergische reacties op sulfieten in voedsel voor?

Volgens het Amerikaanse Food Allergy and Anaphylaxis Network zijn sulfieten een van de meest voorkomende voedselallergenen. Sulfieten zijn een soort conserveermiddel dat wordt aangetroffen in veel voedingsmiddelen en dranken, waaronder wijn, bier, gedroogd fruit en maraschino-kersen. Hoewel sulfieten van nature in sommige voedingsmiddelen voorkomen, worden ze ook vaak als conserveermiddel aan bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd.

Mensen die allergisch zijn voor sulfieten kunnen een reeks symptomen ervaren, van licht ongemak tot een levensbedreigende allergische reactie die anafylaxie wordt genoemd. Symptomen van een allergische reactie op sulfieten kunnen zijn: blozen in het gezicht, piepende ademhaling, beklemd gevoel op de borst en duizeligheid. In ernstige gevallen kan anafylaxie ervoor zorgen dat een persoon in shock raakt en zelfs sterft.

Als je denkt dat je allergisch bent voor sulfieten, is het belangrijk om je arts te raadplegen. Er is geen remedie voor sulfietallergie die je voorgoed van sulfietallergie kan helpen, maar er zijn behandelingen die je kunnen helpen je symptomen te beheersen. Met de juiste behandeling kunnen de meeste mensen met een sulfietallergie een normaal, gezond leven leiden.

Zijn sulfieten in wijn gevaarlijk?

Er is veel discussie geweest over de vraag of sulfieten in wijn gevaarlijk zijn of niet. Sommige mensen zeggen dat ze ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken, terwijl anderen beweren dat ze volkomen ongevaarlijk zijn.

De waarheid is dat sulfieten gevaarlijk kunnen zijn voor sommige mensen, maar niet voor anderen. Als je ooit een slechte reactie op sulfieten heeft gehad, kunt je het beste wijnen met een hoog gehalte aan sulfieten vermijden. Als je echter geen problemen hebt met sulfieten, hoef je zich geen zorgen te maken. Gewoon genieten van je glas wijn en aangenaam ontspannen!

Kan wijn gemaakt worden zonder sulfieten?

Er is enige discussie over de vraag of het mogelijk is om wijn te maken zonder sulfieten. Sommige wijnmakers geloven dat het mogelijk is, terwijl anderen zeggen dat het niet zo is. De waarheid is dat er veel verschillende manieren zijn om wijn te maken, en het is mogelijk om recepten te vinden waarvoor geen sulfieten nodig zijn. Dit betekent echter niet dat de wijn 100% sulfietvrij zal zijn. Er kan nog een kleine hoeveelheid sulfieten in de wijn aanwezig zijn, ook al worden ze niet in het recept gebruikt. Het is er van nature aanwezig.

Als je op zoek bent naar een wijn die volledig sulfietvrij is, kunt je deze het beste zelf maken met een recept dat geen sulfieten vereist. Dit kan wat meer werk vergen, maar het is de moeite waard als je een echt sulfietvrije wijn wilt. Houd er rekening mee dat zelfs wijnen gemaakt zonder sulfieten nog steeds kleine hoeveelheden sulfieten kunnen bevatten, dus als je gevoelig bent voor deze chemicaliën, dan kun je deze misschien nog steeds het beste vermijden.

Sulfieten zijn zowel in rode als witte wijn aanwezig
Sulfieten zijn zowel in rode als witte wijn aanwezig

Hoe sulfieten vermijden?

Sulfieten zijn dus een soort conserveermiddel dat vaak wordt aangetroffen in wijn, gedroogd fruit en andere bewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de meeste mensen sulfieten zonder problemen kunnen consumeren, kunnen ze bij sommige mensen allergische reactie veroorzaken. Als je een van die mensen bent, is het belangrijk om te weten hoe je sulfieten kunt vermijden.

De beste manier om sulfieten te vermijden, is door de ingrediëntenlijst op voedseletiketten te lezen en alles te vermijden dat sulfieten bevat. Je kunt ook uit eten gaan in restaurants, aangezien veel koks sulfieten als conserveermiddel in hun eten gebruiken. Als je toch uit eten gaat, vraag dan de ober of de gerechten die je overweegt te bestellen sulfieten bevatten.

Een andere manier om sulfieten te vermijden, is door vers, onbewerkt voedsel te kopen. Verse groenten en fruit bevatten geen sulfieten, dus ze zijn een goede optie als je ze wilt vermijden. Ten slotte, als je niet zeker weet of een levensmiddel sulfieten bevat, kun je altijd de fabrikant of de supermarkt om meer informatie vragen.

Als je denkt dat je allergisch bent voor wijn of andere voedingsmiddelen die sulfieten bevatten, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Sulfieten zijn een soort levensmiddelenadditief dat wordt gebruikt om de versheid te behouden. Ze kunnen bij sommige mensen ook allergische symptomen veroorzaken, vooral mensen met astma. Als je zich zorgen maakt over een mogelijke allergie, neem dan contact op met je arts. De arts kan je helpen erachter te komen of sulfieten de boosdoener zijn en gerichte manieren aanbevelen om ze te vermijden.

Waarom gebruiken wijnmakers sulfieten?

Het zwaveldioxidegas (SO2) wordt door wijnmakers gebruikt om de groei van schadelijke bacteriën te remmen en ook om de wijn te helpen stabiliseren. Het kan ook dienen als conserveermiddel. SO2 komt van nature voor in wijn, maar soms moet er meer worden toegevoegd om het gewenste resultaat te bereiken.

Het niveau van sulfieten in een afgewerkte wijn is geregld in de gehele Europese Unie. Te veel sulfiet in een wijn kan bij sommige mensen leiden tot bijwerkingen, zoals hoofdpijn of braken. Om deze reden streven wijnmakers ernaar om het sulfietgehalte zo laag mogelijk te houden en toch bescherming tegen bederf te bereiken. Sulfieten worden ook gebruikt in andere voedingsproducten, zoals gedroogde vruchten en sappen.

In de Europese Unie is in normale wijn de volgende hoeveelheid sulfiet toegestaan:

 • Droge witte wijn, droge rosé en zoete rode wijn: 200 mg per liter
 • Droge rode wijn: 150 mg per liter
 • Mousserende wijn: 235 mg per liter
 • Zoete witte wijn en rosé: 250 mg per liter
 • Sommige wijn mag zelfs 400 mg per liter bevatten zoals zoete witte Bordeaux

Ook in organische wijn komt van nature sulfiet worden. Ook al wordt er geen sulfiet toegevoegd in biologische en organische wijn zijn er nog steeds vanuit de EU normen opgesteld van de maximale sulfiet die deze wijnen mogen bevatten. De toegestane hoeveelheid sulfiet in organische wijn toegestaan in de Europese Unie is:

Teveel sulfiet in wijn

Door te veel sulfiet aan wijn toe te voegen, kan de wijn een onaangename geur en smaak krijgen. De hoeveelheid sulfiet die in wijn moet worden gebruikt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van de druiven, de stijl van de wijn, de hoeveelheid aanwezige gist, het soort gist, de temperatuur en het ethanolgehalte.

De hoeveelheid sulfiet in wijn is een persoonlijke keuze van elke wijnmaker. Sommigen kiezen ervoor om de groei van wilde gisten toe te staan voor bepaalde smaken, terwijl anderen het sulfietgehalte zo laag mogelijk houden om commerciële redenen. Dit kan worden bereikt door de groei van ongewenste gisten en schimmels te onderdrukken door goed te koelen en gezonde druiven te gebruiken.

Hoofdpijn na het drinken van wijn

Het is mogelijk dat hoofdpijn na het drinken van wijn wordt veroorzaakt door sulfieten of tannines. Sulfieten zijn een soort conserveringsmiddel dat in wijn kan worden aangetroffen, en het is bekend dat ze bij sommige mensen hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Tannines zijn een soort verbindingen die worden aangetroffen in druivenschillen en -pitten, en ook die kunnen bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Als je hoofdpijn hebt na het drinken van wijn, is het misschien een goed idee om wijnen te proberen met een lager gehalte aan sulfieten of tannines om te zien of dat helpt. Je kunt ook met je arts overleggen of je misschien allergisch bent voor sulfieten of tannines.

Is sulfiet en tannine hetzelfde?

Nee sulfiten en tannines zijn niet hetzelfde. Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen sulfieten en tannines, waarvan de meest voor de hand liggende hun chemische samenstelling is.

Sulfieten zijn een soort op zwavel gebaseerde verbinding, terwijl tannines bestaan uit organische zuren en fenolen. Tannines zijn ook oplosbaar in water, terwijl sulfieten dat niet zijn. Tannines komen voor in rauw voedsel zoals vruchten, thee, maar ook bijv. hout. Dit verschil betekent dat tannines gemakkelijker uit planten kunnen worden geëxtraheerd dan sulfieten.

Ten slotte hebben tannines een bittere smaak, terwijl sulfieten dat niet hebben. Dit verschil maakt tannines een belangrijk onderdeel van de wijnbereiding, omdat ze bijdragen aan de smaak en kleur van wijn.

Naast sulfiet bevat wijn ook tannine
Naast sulfiet bevat wijn ook tannine

Conslusie

Dus, wat is de bottom line als het gaat om sulfieten in wijn? Als je niet allergisch bent voor sulfieten, hoef je zich geen zorgen te maken. Als je echter allergisch bent voor sulfieten, dan is het belangrijk om te weten dat veel wijnen dit ingrediënt bevatten en om wijnen te kiezen die geen sulfieten als ingrediënt vermelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna