Aanbieding!

Teran

 9,99

-25%

Een lange traditie van wijnmaken en geselecteerde druiven hebben ons de Teran wijn geschonken. Een wijn met een granaatrode glans, karakteristieke aroma’s, verfijnd en aangenaam in balans en harmonieus van smaak. Gerijpt in houten vaten. Ideaal te serveren op een temperatuur tussen 16 en 18°C.

(1 klantbeoordeling)

Uitverkocht

Laat me weten als het weer op voorraad is.

Deel dit op:

Teran wijn uit Kroatië in het kort:

  • Rijpe volle smaak met zongerijpt fruit en aangename tannines
  • Aromatisch en een smaakvol profiel die doet denken aan mediterrane vruchten als pruimen en bessen
  • Meerdere prijzen gewonnen wereldwijd
  • Perfect gebalanceerde en elegante wijn met een specifiek karakter dat zijn afkomst reflecteert
  • Ideale bij pikante gerechten, kaas, vleeswaren, wildgerechten en vette vis
  • Een echte Kroatische druivensoort
  • Druiven worden met de hand geplukt

De Teran wijn uit Kroatië moet niet verward worden met de Italiaanse Terrano wijn. Teran druif is een echte authentieke inheemse druivensoort (variëteit) afkomstig van het Kroatische schiereiland Istrië. Teran is met name te vinden in het westen van Istrië. Het is een laat rijpende variëteit en groeit in grote trossen met dicht opeengepakte bessen. De bessen van de Teran druiven hebben een dikke schil en een diepe robijnrode kleur. De wijnstok heeft veel zon nodig, maar weinig water. Het is een druif dat gevoelig is voor teveel zon, hierdoor kan deze verbanden. Teveel vocht in de lucht is ook niet goed voor de druif, hierdoor kan deze druif door de grijze schimmel (Botrytis) worden aangevallen.

Teran is een inheemse Istrische wijn. Tot voor kort werd het alleen als een geadopteerd ras beschouwd, meer bepaald een ondersoort van het Italiaanse Refosco, wat niet klopt. Onlangs gepubliceerde DNA-analyses hebben eindelijk de verschillen tussen deze twee vergelijkbare variëteiten vastgesteld.

Voordat phylloxera aan het begin van de 20e eeuw toesloeg, had Teran zich over een aanzienlijk groter gebied verspreid dan nu. Tegenwoordig vinden we het alleen in Istrië en in kleinere hoeveelheden in Slovenië en Italië, terwijl het in het verleden het kustgebied en alle Kvarner-eilanden omvatte.

De belangrijkste kenmerken van Teran als ras zijn een hoge zuurgraad, soms meer dan 10 g/l en een hoog percentage antociens, waardoor het een fijne, donkere robijnrode kleur heeft met paarse tinten, en een vrij rijk extract dat afhankelijk is van opbrengst en positie. Het boeket van Teran is heel specifiek en makkelijk herkenbaar.

Het doet meestal denken aan rijpe bramen met een overvloed aan plantaardige ondertonen, zoals varens en soms paprika, en ook een geur van vers vlees, als het nog jong is. De afgelopen decennia is het langzaam achtergebleven bij de meer uitgebreide Franse rassen, zoals Cabernet Franco, Cabernet Sauvignon en Merlot. Ter vergelijking: de kwaliteit was vroeger wat minder.

Toen het voor het eerst op de markt werd gebracht, had het een geschiedenis als een vrij zure wijn met een verfrissend karakter maar zonder pretentieuze ambities. Gelukkig is de situatie de afgelopen jaren enigszins veranderd, dankzij het feit dat de toonaangevende Istrische wijnproducenten erin zijn geslaagd om opmerkelijke wijnen te produceren die de meerderheid van de toonaangevende internationale tegenhangers overtroffen.

De belangrijkste factoren waren een vermindering van de jaarlijkse opbrengsten, oogsten op het meest geschikte moment en het verouderingsproces in barrique-vaten. De zuurgraad is zodanig dat ze geen bitterheid in de mond veroorzaken, hoewel er een aangenaam residu is, waarbij de kleur verandert van robijnrood naar een diepere tint, dankzij hogere extracten en alcohol, wat zorgt voor een meer ronde en vollere wijn .

Verfijnde tannines voegen stress toe aan het karakter. Uiteindelijk heeft de wijn een prima rijpingsperspectief; momenteel is het een bekend feit dat 10 jaar contin. Een heldere en levendige wijn met een groot potentieel voor rijpingsverbetering.

Extra informatie

alcohol

inhoud

jaargang

klasse

land

serveertemperatuur

soort

smaak

streek

variëteit

wijnhuis

allergenen

ean

1 beoordeling voor Teran

  1. Jean Frederique

    Super Teran wijn, super wijn uit Istrië. Echt een klassieker

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *