Witte wijn

Kroatië heeft een grote diversiteit aan witte wijn. Veel witte wijnen uit Kroatië worden gemaakt van echte authentieke Kroatische druivenrassen zoals de Pošip, Graševina, Pinot Grigio, Riesling, Cetinka of Gewürztraminer. Witte wijn uit Kroatië is er in diverse smaken, zowel droge witte wijn als zoete witte wijn.

Witte wijn in glas
Filters weergeven

Toont alle 5 resultaten

Filters weergeven

Toont alle 5 resultaten

Witte wijn, sommige mensen zijn er dol op, anderen zweren dat ze alleen rode wijn drinken. Maar je moet een lekker glas witte wijn niet over het hoofd zien zonder eerst erin te duiken om te zien wat je wel en niet lekker vindt, waarbij je onderweg ingrijpende oordelen of aannames vermijdt.

Dit zal je misschien verbazen, maar er is een overvloed aan witte wijnstijlen die er zijn, en ze passen fantastisch bij alle soorten voedsel, zelfs biefstuk.

De truc om erachter te komen wat je leuk vindt, is door een paar van de meer populaire stijlen uit te proberen, waardoor je beter geïnformeerd bent over hoe je je server of wijnwinkelprofessional kunt vertellen wat je leuk vindt, zodat ze kunnen helpen u in de goede richting wijzen naarmate u in de toekomst steeds meer flessen wit drinkt.

Kroatische witte wijnen

In het oosten van het vasteland van Kroatië, in de meest oostelijke subregio, vinden we het Kroatische Podunavlje (het gebied van de Donau-vallei), dat de thuisbasis is van drie wijnbouwgebieden: Baranja, Erdut en Srijem, waarvan de configuratie lijkt op die van Frans Bourgondië, met een hoogteverschil tussen 100 en 240 m boven zeeniveau. Daar zijn de meest voorkomende variëteiten witte wijnen: Graševina en Traminac, gevolgd door Rajnski Rizling, Zeleni Silvanac, Pinot Gris, Sauvignon en Chardonnay.

Dit zijn wijnen met een zware en luxueuze body met zanderige sporen van de grond waaruit ze ontstaan. De wijn van de Ilok Traminac druiven is een van de beste in zijn soort: hij werd geschonken ter gelegenheid van de kroning van koningin Elisabeth II aan het Koninklijk Hof.

In het westen, in Slavonië, ligt de beroemde Požega Gouden Vallei, omringd door de bergen van Psunj, Papuk, Krndija en Dilj. Grote wijnhuizen hebben er ook hun plaats gevonden en produceren witte wijnen met een evenwichtige en gepassioneerde lichamen. In het westelijke continentale wijnbouwgebied zijn de subregio’s Moslavina, Prigorje-Bilogora, Zagorje-Međimurje, Plešivica en Pokuplje, waarbij Graševina, Kraljevina en Škrlet de meest vertegenwoordigde wijnsoorten zijn. Onder de internationale wijnsoorten zijn hier Pinot Blanc / Pinot Bijeli, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Zeleni Silvanac.

In dit uitgestrekte gebied worden bijna alle soorten en alle soorten verfrissende witte wijnen geproduceerd, van stille wijnen tot uitstekende mousserende wijnen, likeuren, gearomatiseerde (Samoborski Bermet) en dessertwijnen en predicaatwijnen.

Het wijnbouwgebied aan de kust, gelegen langs de sterk grillige Adriatische kust met zijn talrijke eilanden en achterland, ligt in de mediterrane klimaatzone en heeft zes subregio’s: Istrië, Kroatisch Primorje, Noord-Dalmatië, het Dalmatische achterland, Midden- en Zuid Dalmatië. De belangrijkste wijndruiven zijn Malvazija Istarska, Muškat Momjanski, Vrbnička Žlahtina, Debit, Grk, Maraština (Prošek – dessertwijn), Kujunđuša en Vugava.

Deze inheemse wijnsoorten produceren onderscheidende wijnen, van lichte, luchtige tot krachtige wijnen, die uitstekend passen bij de gerechten die worden geboden door de overvloed van de Adriatische Zee en het continent.

Verschillen in de wite wijn

Afhankelijk van de locatie, microklimatologische omstandigheden, variëteiten, methode van druivenverwerking, vinificatie en rijping, komen witte wijnen van regelmatige oogst op de markt als kristalhelder, verschillende tinten geelgroen tot geel, zijn gemiddeld alcoholisch, hebben matige tot hoge wijnzuren en discrete tot uitgesproken aroma’s (fruitig, bloemig, kruidig).

Wijnen van predikaatoogsten zoals bijv. vrhunsko vino zijn veel complexer, hebben een intenser goudgele kleur en een specifiek aroma dat wordt geassocieerd met edele fermentatie van de witte druiven, behalve in de late oogst. Deze witte wijnen zijn dik, stroperig en extreem rijk van samenstelling.

Mousserende witte wijnen worden gekenmerkt door een uitgesproken typische frisheid en aantrekkelijkheid van parelmoer. Omdat ze voornamelijk worden geproduceerd uit mengsels van variëteiten, zijn ze complex en aantrekkelijk van geur en smaak.