Rode wijn uit Kroatiƫ

Rode wijn is heel populair in Kroatiƫ. Het land heeft een grote diversiteit aan rode wijnen. Veel van deze wijnen uit Kroatiƫ worden gemaakt van echte authentieke Kroatische druivenrassen zoals de Plavac mali, Frankovka, Zweigelt. Rode wijn uit Kroatiƫ is er in diverse smaken, zowel droge rode wijn als (half) zoete rode wijn.

Rode wijn in glas
Show Filters

Toont alle 4 resultaten

Toont alle 4 resultaten

Ontdek de rijkdom van Kroatische rode wijnen

Als je op zoek bent naar de ultieme wijnervaring, zoek dan niet verder. Kroatiƫ biedt een schat aan heerlijke rode wijnen die je smaakpapillen zullen betoveren. Van de continentale regio tot de kust, elk wijnbouwgebied in Kroatiƫ heeft zijn eigen karakteristieke rode wijnsoorten die zorgen voor een onvergetelijke wijnbeleving.

Unieke Kroatische rode wijn

Rode wijnen worden geproduceerd in alle Kroatische wijnbouwgebieden. In de continentale regio nemen rode wijnen 30 procent van de productie voor hun rekening.

De meest voorkomende rode wijnen in KroatiĆ« zijn Plavac Mali, Teran, Dingač, Frankovka, Portugizac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah.

In het wijnbouwgebied aan de kust is 60 procent van de geproduceerde wijn rood, en de meest vertegenwoordigde variĆ«teiten zijn lokaal: Teran, Babić, Plavac Mali en Plavina. Tot de internationale rode wijnsoorten behoren Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.

Teran komt uit IstriĆ« en produceert rode wijn die opvallend verfrissend en lichter van complexiteit is, en zijn smaak biedt onderscheidende tannines die hem soms een samentrekkende smaak geven. Teran past het beste bij geroosterd lamsvlees, Istrische ossenbiefstuk (ā€˜BoÅ”karinā€™) en belegen schapenmelkkaas met truffels. Er zijn verslagen van Teran die teruggaan tot de oude Romeinse tijd, waarin staat dat de moeder van keizer Claudius zeer oud werd dankzij de wijn die van deze variĆ«teit werd geproduceerd.

Babić is een inheemse rode druivensoort die een zeer drinkbare, zware wijn produceert met een dieprode kleur, met het aroma van zure kersen en pruimen. De bekendste wijnen van Babić komen van de terrassen van PrimoÅ”ten, bekend als de terade.

Plavac Mali is een directe afstammeling van de Dalmatische rode druivensoort Crljenak (Zinfandel) en Dobričić. Plavac Mali wordt gebruikt om de bekendste en beste Kroatische wijnen te produceren, zoals Dingač, Postup, Stagnum, Zlatan Plavac, Plavac Mali, Murvica en nog veel meer.

Portugizac is een inheemse variĆ«teit die wordt gebruikt om rode wijn te produceren in de subregio PleÅ”ivica, en wordt meestal geconsumeerd als nieuwe wijn, zoals de Beaujolais in Frankrijk. De rode wijnen van deze regio zijn wat frisser en eleganter, met een aanzienlijke rijkdom aan minerale tonen, terwijl de rode wijnen uit het oostelijke deel van KroatiĆ« discreter van geur zijn, met goed afgeronde lichamen.

In de 19e eeuw, toen Phylloxera de wijngaarden in Frankrijk vernietigde, exporteerde Dalmatiƫ zijn wijnen daar, en de Fransen, die de Dalmatische wijnen hadden geproefd, concludeerden dat Dalmatiƫ vurige wijnen produceert.

Hoe wordt rode wijn gemaakt

Bij het maken van rode wijn speelt de temperatuur van de druivenmost een cruciale rol bij het onttrekken van kleur aan de druivenschillen. Het sap van rode druiven wordt meestal snel van de schillen geperst om contact met de pitten te vermijden, wat bittere smaken kan veroorzaken. Het resultaat is een prachtige variatie aan heldere, robijnrode wijnen met verschillende intensiteiten. Ze bieden een perfecte balans tussen alcoholgehalte, zuurgraad, tannines en uitgesproken fruitaromaā€™s.

Rode wijn wordt gemaakt van donkergekleurde druivenrassen. De eigenlijke kleur van de wijn kan variƫren van intens violet, typisch voor jonge wijnen, tot baksteenrood voor rijpe wijnen en bruin voor oudere rode wijnen. Het sap van de meeste paarse druiven is groenwit, waarbij de rode kleur afkomstig is van anthocyaanpigmenten (ook wel anthocyanen genoemd) in de schil van de druif; uitzonderingen zijn de vrij zeldzame teinturier-variƫteiten, die een rood gekleurd sap produceren.

Anthocyanen en andere pigmentchemicaliƫn van de druivenschil zijn opgelost in en zweven in de wijn, en werken samen met tannines in de wijn om de wijn een roze tot violette tint te geven. Sommige wijnmakers gebruiken de naam paars in plaats van rood als het gaat om hun wijnen, omdat rode wijn van paarse druiven meer violet dan rood kan lijken.

Bij de wijnbereiding is de temperatuur van de druivenmost belangrijk om de kleur aan de druivenschillen te onttrekken. Als de most te sterk wordt verhit, worden de anthocyanen als gas in de atmosfeer gedreven en gaan ze uit de wijn verloren. Het sap van rode druiven wordt meestal snel van de schillen geperst om contact met de pitten te vermijden, die bittere smaken aan de wijn kunnen geven.

Witte wijn wordt gemaakt van witte druiven, die eigenlijk groengeel van kleur zijn. De schil van deze druiven bevat geen pigmentmoleculen die in de wijn oplossen en deze kleuren. Anthocyaan pigmenten worden gevonden in de schillen van zwarte druiven, maar deze rassen worden niet gebruikt om witte wijn te maken.

De kleur van een wijn wordt ook beĆÆnvloed door de rijping in vaten. Gedurende deze tijd kan zuurstof de wijn binnendringen en een wisselwerking aangaan met de anthocyanen, waardoor ze hun kleur verliezen en bruin worden. Dit proces heet oxidatie. Wijnmakers kunnen de hoeveelheid zuurstof die in de wijn komt controleren door de vaten bij te vullen (ter vervanging van de wijn die door verdamping verloren is gegaan) met wijn of een gas op basis van stikstof.

Als rode wijn ouder wordt, wordt hij vaak lichter van kleur doordat de anthocyanen langzaam oxideren. De wijnen kunnen ook een meer oranje tint krijgen naarmate ze ouder worden, door de interactie van anthocyanen met moleculen die polyfenolen worden genoemd.

Verschil in de rode wijnen

Afhankelijk van de locatie, microklimatologische omstandigheden, variĆ«teiten, methode van druivenverwerking, vinificatie en rijping, komen reguliere rode wijnen op de markt als helder, robijnrood met verschillende intensiteit. Ze zijn matig alcoholisch, matige tot hoge zuurgraad, matige intensiteit van tanninerijpheid en uitgesproken fruitaromaā€™s.

Rode wijnen van predikaatoogsten (zoals vrhunsko vino) zijn veel complexer, hebben specifieke aromaā€™s geassocieerd met edele fermentatie van de druiven (behalve in de late oogst), zijn dicht, stroperig en extreem rijk van samenstelling.

Ontdek de prachtige diversiteit van Kroatische rode wijnen en laat je betoveren door de unieke smaken en aromaā€™s. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of gewoonweg wilt genieten van een goed glas rode wijn, onze selectie van Kroatische rode wijnen zal aan al je verwachtingen voldoen. Geniet van de essentie van verfijning en smaak met de buitengewone rode wijnen van KroatiĆ«.