Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Kroatische wijn

Kroatische wijn is steeds meer bekend. Kroatië is echt een bijzonder land, bestaande uit verfijnde continentale landschappen en de prachtige Adriatische kust, met 1246 eilanden. Dit kleine land is als een halsketting, overvloedig in verschillende soorten parels, die groeien omringd door de inspirerende schoonheid van dit land.

Als het zonovergoten land dat zich uitstrekt langs de glinsterende Adriatische kust, heeft Kroatië eeuwenlang in stilte en met vakmanschap wijnen van uitzonderlijke kwaliteit voortgebracht. De wijngaarden, gevoed door het mediterrane klimaat en genesteld tussen oude stenen muren, vertellen verhalen van traditie vermengd met innovatie.

Kroatische wijnen zijn niet zomaar drankjes; het zijn fluisteringen van de ziel van het land, wachtend om ontdekt te worden door de moderne liefhebber. Duik in een wereld van verfijnde aroma‘s en betoverende smaken; Kroatië nodigt je uit voor een wijnreis als geen ander.

Kroatische Wijn: Traditie Ontmoet Passie

Kroatië heeft een lange en trotse traditie van wijnbouw, met meer dan honderden inheemse druivensoorten die in het hele land verbouwd worden. Wijnen uit Kroatië staan bekend om hun unieke karakter en smaak, waardoor ze tot de meest gewilde wijnen van Europa behoren. De wijngebieden van Kroatië produceren al sinds de Romeinse tijd wijnen van hoge kwaliteit.

De geografie en het klimaat van Kroatië hebben sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijnbouw. Met de Adriatische kustlijn aan de ene kant en ruige bergen aan de andere, biedt het land een rijke mozaïek van microklimaten die ideaal zijn voor de teelt van een verscheidenheid aan druivensoorten, zowel inheems als internationaal.

Wat Kroatische wijnen bijzonder maakt, is de harmonieuze mix van oude wereldtradities en moderne technieken. Veel wijnmakers houden vast aan eeuwenoude methoden, zoals het gebruik van grote houten vaten of het laten rijpen van wijn in stenen kelders. Tegelijkertijd omarmen ze ook nieuwe technologieën en inzichten, wat resulteert in wijnen die zowel authentiek als innovatief zijn.

De kracht van traditie is het duidelijkst te zien in de voortzetting van inheemse druivensoorten zoals Plavac Mali, Pošip en Graševina. Deze variëteiten, die uniek zijn voor Kroatië, geven een directe link naar het historische verleden van het land en vormen een cruciaal onderdeel van zijn culturele en culinaire erfgoed.

In een glas Kroatische wijn proeft men niet alleen de rijke smaken en aroma‘s, maar ook de passie, trots en diepe traditie van een volk dat wijn beschouwt als een onlosmakelijk deel van zijn identiteit.

[ez-toc]

Kroatische wijnregio’s

Kroatische wijnen worden verbouwd in drie wijnbouwregio’s – de kustregio’s, de continentale oostelijke en continentale westelijke regio’s, verdeeld in twaalf subregio’s. De klimaatgebieden hier zijn mediterraan en gematigd continentaal, met drie verschillende microklimatologische zones die geschikt zijn voor wijnproductie, met de bijbehorende bodem, die de wijnen voortreffelijkheid en hun essentiële onderscheid geven.

Naast het uitzonderlijk geschikte klimaat voor de productie van wijn, heeft Kroatië tal van inheemse wijndruivensoorten die worden gebruikt om wijnen met een unieke smaak en hoge kwaliteit te produceren. Alle toonaangevende internationaal erkende wijndruivensoorten zijn vertegenwoordigd in de Kroatische wijnbouw en wijnproductie, en het klimaat geeft ze hun sterke individuele kwaliteit.

Het eindresultaat is de productie van meer dan 600 verschillende wijnen in kleinere of grotere series. Dat is daarom een goede reden om hier aan de bron te genieten van de onderscheidende wijnen en verfijnde gerechten.

Aantal feiten over Kroatische wijn

 • Aantal wijnhuizen: 17.000
 • Oppervlakte aan wijngebied in Kroatië: 33.000 hectare
 • Wijngaarden welke wijnen produceren van gecontroleerde herkomst: 800
 • Kroatische wijn van gecontroleerde herkomst: 2.500
 • De totale productie van wijn uit Kroatië van gecontroleerde herkomst: 61 miljoen liter
 • Aandeel per wijngebied Kroatië in hectare:
  • Continental Kroatië: 49%
  • Kroatisch kustgebied: 51%
 • Regionaal aandeel van het aantal wijnproducenten:
  • Continental Kroatië 32%
  • Kroatisch kustgebied 68%
 • Aantal gecultiveerde druivenrassen: 200
 • Aantal inheemse druivensoorten: 60
 • Grote wijnsoorten:

De geschiedenis van wijngaarden en het verbouwen van druivenwijn in Kroatië heeft zijn wortels in oude tijden, zelfs voor Christus. Gezien het feit dat Kroatië zich in een zone met gunstige
omstandigheden voor het telen van wijndruiven, en verschillende klimatologische omstandigheden, is er een grote verscheidenheid aan cultivars (druivensoorten), waarvan sommige specifiek zijn voor het gebied in Kroatië.

Drie grootste druivensoorten zijn goed voor 47% van de totale productie van de wijngebieden in Kroatië!

Beste wijn uit Kroatië

In Kroatië wordt al duizenden jaren wijn en olijfolie gemaakt, deze lange traditie heeft ervoor gezorgd dat er wijn van topkwaliteit wordt gemaakt in Kroatië. De beste wijn uit Kroatië zijn vaker in de prijzen gevallen, waaronder de Graševina, Plavac Mali en de Pošip.

Verschillende druivensoorten

De wijnen uit Kroatië zijn rijk aan geschiedenis en de druivensoorten zijn er in overvloed. Kroatische wijnen op de internationale markt zijn echter relatief nieuw en daarom hebben veel mensen nog steeds niet de kans gehad om onze wijnen te proeven en vertrouwd te raken met Kroatische wijnen.

In Kroatië zijn er meer dan honderd inheemse druivensoorten te vinden. Jancis Robinson Identificeert in haar boek “Wine Grapes” 1.368 variëteiten, waarvan 39 Kroatische inheemse soorten.

Het is interessant dat je in Kroatië alle vijf mogelijke wijnbouwzones kunt vinden. Deze zones worden bepaald door de temperatuur en het aantal zonuren, daarom zijn we er trots op een zeer rijk palet aan druivenrassen aan te kunnen bieden. In Kroatië zijn deze vijf zones opgesplitst in drie wijnbouwgebieden.

Wat zijn de wijngebieden in Kroatië?

Er zijn meerdere wijngebieden in Kroatië. Deze kunnen voor het gemak verdeeld worden in twee grote wijngebieden van Kroatië, de wijngebieden in continentaal Kroatië en de wijngebieden aan de Kroatische kust.

De wijngebieden in het binnenland van Kroatië bevinden zich met name in het Noord-Oosten rondom de Donau, Slavonië en centraal Kroatië. De wijngebieden aan de Adriatische zee bevinden zich in Istrië, de Kvarner en Dalmatië.

In beide wijngebieden van Kroatië worden meerdere wijnen gemaakt van echte Kroatische druivenrassen. De beste wijnen uit Kroatië zoals de Graševina, Plavac Mali en de Pošip hebben wereldwijd meerde prijzen gewonnen.

Continentaal Kroatië is ingedeeld in 4 grote regio’s en 7 subregio’s:

 • Donau Region / Podunavlje (po-du-naw-lié)
 • Slavonië / Slavonija (sla-wo-nia)
 • Centraal Kroatië / Središnja Hrvatska (sre-dish-nia hr-wat-ska)
  • Moslavina Heuvels / Moslavina (mo-sla-wi-na)
  • Kupa rivier regio / Pokuplje (po-kup-lié)
  • Plešivica Heuvels / Plešivica (ple-shi-wi-tsa)
 • Noord-West Kroatië / Sjeverozapadna Hrvatska (sie-we-ro za-pad-na hr-wat-ska)
  • Zagorje en Međimurje (za-gor-ié; me-dji-mur-ié)
  • Prigorje en Bilogora (pri-gor-ié; bilò-gora)

De Kroatische kust is ingedeeld in 3 hoofdregio’s en 5 sub-regio’s:

 • Istrië / Istra (is-tra)
 • Kroatische kustregio / Hrvatsko primorje (hr-wat-sko pri-mor-ié)
 • Dalmatië / Dalmacija (dal-ma-tsia), bestaande uit:

Wijngebieden Dalmatië

Dalmatië staat bekend om zijn wereldberoemde wijn zoals de Plavac mali (o.a. Dingač), Pošip, Babić en veel meer echte Kroatische druivenrassen. Dalmatië is verder verdeeld in een aantal subregio’s. Pošip uit Korčula en Plavac mali uit Hvar hebben meerdere prijzen gewonnen.

Meer over wijn uit Dalmatië

Wijngebieden Istrië

Kroatische wijn uit IstriëAl eeuwenlang wordt er wijn gemaakt in Istrië. De geschiedenis van wijnbouw in op deze Kroatische schiereiland gaat terug tot de Griekse en Romeinse tijd. De wijnbouw in Istrië is een duizend jaar oude traditie en borduurt voort op een gunstig klimaat. Istrië staat bekend om een van de meest prominente en beste wijn uit Kroatië.

Meer over wijn uit Istrië

Slavonië

Wijnen uit Slavonië behoren tot de meest onderschatte in Kroatië. De streek is bekend om zijn witte wijnen, die gemaakt worden van inheemse druivensoorten zoals de beroemde Grasevina wijn. De wijnen uit Slavonië staan bekend om hun volle body en complexe smaakprofielen. Als je op zoek bent naar een heerlijke rode of witte wijn voor bij je volgende maaltijd, probeer dan zeker een wijn uit Slavonië!

 

Kvarner

De geschiedenis van de wijngaarden en de wijnbouw in Kroatië gaat terug tot de oudheid. Er zijn verschillende klimatologische omstandigheden en er is een grote verscheidenheid aan cultivars. Sommige zijn specifiek voor het Kroatische gebied, dus werd vastgesteld dat het Kroatische inheemse variëteiten zijn.

De Kroatische kust is een gebied waar de cultuur van de druiventeelt en de wijnproductie erg oud is, maar ook om andere redenen (uitstekende ligging voor de wijnstokken, ontwikkelde maritieme banden met de wereld)
was het meest ontwikkeld. Er is ook een groot aantal autochtone druivenrassen geregistreerd, waarbij de auteurs van de tijd het aantal van enkele honderden autochtone rassen vermelden en beschrijven. Dit is zelfs in die tijd een extreem groot aantal, dus de Kroatische kust wordt terecht gerekend tot de meest ontwikkelde Europese wijnbouwgebieden.

De belangrijkste wetenschappelijke en professionele resultaten hebben aangetoond dat u tegenwoordig in Kroatië een groot aantal inheemse variëteiten kunt vinden (ongeveer 130). Van dat aantal vandaag in het Kvarner-gebied als wijnvlaggenschepen zijn Jarbola, Kastafska Belica en Žlahtina.

Kroatische wijn en traditionele methodes

Veel wijngaarden gebruiken nog steeds traditionele methoden om uitzonderlijke wijnen te maken die het terroir en het klimaat van elke regio weerspiegelen. Met zijn prachtige landschappen, levendige cultuur en heerlijke keuken wordt Kroatië een steeds populairdere bestemming voor wijnliefhebbers die nieuwe smaken willen ontdekken.

Van droge witte wijnen gemaakt van lokale rassen zoals Pošip of Graševina tot volle rode wijnen zoals Plavac Mali of Dingač gerijpt in eikenhouten vaten, Kroatische wijnmakers bieden voor elk wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in oude klassiekers of in iets moderners en experimenten, er is geen tekort aan uitstekende opties als het gaat om Kroatische wijnen. Dus waarom neemt u vandaag niet een slokje van de geschiedenis en ontdekt u alles wat Kroatische wijn te bieden heeft?

1 comments

 1. NEACSU RODICA

  BUNA ZIUA.
  O INTREBARE DACA IMI PERMITETI. DE CE VINURILE PE CARE LE COMERCIALIZATI SUNT ASA DE IEFTINE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren