Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Kroatische wijn

Kroatische wijn is steeds meer bekend. Kroatië is echt een bijzonder land, bestaande uit verfijnde continentale landschappen en de prachtige Adriatische kust, met 1246 eilanden. Dit kleine land is als een halsketting, overvloedig in verschillende soorten parels, die groeien omringd door de inspirerende schoonheid van dit land.

Kroatië heeft een lange en trotse traditie van wijnbouw, met meer dan honderden inheemse druivensoorten die in het hele land verbouwd worden. Wijnen uit Kroatië staan bekend om hun unieke karakter en smaak, waardoor ze tot de meest gewilde wijnen van Europa behoren. De wijngebieden van Kroatië produceren al sinds de Romeinse tijd wijnen van hoge kwaliteit.

Veel wijngaarden gebruiken nog steeds traditionele methoden om uitzonderlijke wijnen te maken die het terroir en het klimaat van elke regio weerspiegelen. Met zijn prachtige landschappen, levendige cultuur en heerlijke keuken wordt Kroatië een steeds populairdere bestemming voor wijnliefhebbers die nieuwe smaken willen ontdekken.

Van droge witte wijnen gemaakt van lokale rassen zoals Pošip of Graševina tot volle rode wijnen zoals Plavac Mali of Dingač gerijpt in eikenhouten vaten, Kroatische wijnmakers bieden voor elk wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in oude klassiekers of in iets moderners en experimenten, er is geen tekort aan uitstekende opties als het gaat om Kroatische wijnen. Dus waarom neemt u vandaag niet een slokje van de geschiedenis en ontdekt u alles wat Kroatische wijn te bieden heeft?

Wijnregio’s in Kroatië

Kroatische wijnen worden verbouwd in drie wijnbouwregio’s – de kustregio’s, de continentale oostelijke en continentale westelijke regio’s, verdeeld in twaalf subregio’s. De klimaatgebieden hier zijn mediterraan en gematigd continentaal, met drie verschillende microklimatologische zones die geschikt zijn voor wijnproductie, met de bijbehorende bodem, die de wijnen voortreffelijkheid en hun essentiële onderscheid geven. Naast het uitzonderlijk geschikte klimaat voor de productie van wijn, heeft Kroatië tal van inheemse wijndruivensoorten die worden gebruikt om wijnen met een unieke smaak en hoge kwaliteit te produceren.

Alle toonaangevende internationaal erkende wijndruivensoorten zijn vertegenwoordigd in de Kroatische wijnbouw en wijnproductie, en het klimaat geeft ze hun sterke individuele kwaliteit. Het eindresultaat is de productie van meer dan 600 verschillende wijnen in kleinere of grotere series. Dat is daarom een goede reden om hier aan de bron te genieten van de onderscheidende wijnen en verfijnde gerechten.

De wijnen uit Kroatië zijn rijk aan geschiedenis en de druivensoorten zijn er in overvloed. Kroatische wijnen op de internationale markt zijn echter relatief nieuw en daarom hebben veel mensen nog steeds niet de kans gehad om onze wijnen te proeven en vertrouwd te raken met Kroatische wijnen.

In Kroatië zijn er meer dan honderd inheemse druivensoorten te vinden. Jancis robinson Identificeert in haar boek “Wine Grapes” 1.368 variëteiten, waarvan 39 Kroatische inheemse soorten.

Het is interessant dat je in Kroatië alle vijf mogelijke wijnbouwzones kunt vinden. Deze zones worden bepaald door de temperatuur en het aantal zonuren, daarom zijn we er trots op een zeer rijk palet aan druivenrassen aan te kunnen bieden. In Kroatië zijn deze vijf zones opgesplitst in drie wijnbouwgebieden.

Aantal feiten over Kroatische wijn

 • Aantal wijnhuizen: 17.000
 • Oppervlakte aan wijngebied in Kroatië: 33.000 hectare
 • Wijngaarden welke wijnen produceren van gecontroleerde herkomst: 800
 • Kroatische wijn van gecontroleerde herkomst: 2.500
 • De totale productie van wijn uit Kroatië van gecontroleerde herkomst: 61 miljoen liter
 • Aandeel per wijngebied Kroatië in hectare:
  • Continental Kroatië: 49%
  • Kroatisch kustgebied: 51%
 • Regionaal aandeel van het aantal wijnproducenten:
  • Continental Kroatië 32%
  • Kroatisch kustgebied 68%
 • Aantal gecultiveerde druivenrassen: 200
 • Aantal inheemse druivensoorten: 60
 • Grote wijnsoorten:

De geschiedenis van wijngaarden en het verbouwen van druivenwijn in Kroatië heeft zijn wortels in oude tijden, zelfs voor Christus. Gezien het feit dat Kroatië zich in een zone met gunstige
omstandigheden voor het telen van wijndruiven, en verschillende klimatologische omstandigheden, is er een grote verscheidenheid aan cultivars (druivensoorten), waarvan sommige specifiek zijn voor het gebied in Kroatië.

Drie grootste druivensoorten zijn goed voor 47% van de totale productie van de wijngebieden in Kroatië!

Beste wijn uit Kroatië

In Kroatië wordt al duizenden jaren wijn en olijfolie gemaakt, deze lange traditie heeft ervoor gezorgd dat er wijn van topkwaliteit wordt gemaakt in Kroatië. De beste wijn uit Kroatië zijn vaker in de prijzen gevallen, waaronder de Graševina, Plavac Mali en de Pošip.

Wat zijn de wijngebieden in Kroatië?

Er zijn meerdere wijngebieden in Kroatië. Deze kunnen voor het gemak verdeeld worden in twee grote wijngebieden van Kroatië, de wijngebieden in continentaal Kroatië en de wijngebieden aan de Kroatische kust.

De wijngebieden in het binnenland van Kroatië bevinden zich met name in het Noord-Oosten rondom de Donau, Slavonië en centraal Kroatië. De wijngebieden aan de Adriatische zee bevinden zich in Istrië, de Kvarner en Dalmatië.

In beide wijngebieden van Kroatië worden meerdere wijnen gemaakt van echte Kroatische druivenrassen. De beste wijnen uit Kroatië zoals de Graševina, Plavac Mali en de Pošip hebben wereldwijd meerde prijzen gewonnen.

Continentaal Kroatië is ingedeeld in 4 grote regio’s en 7 subregio’s:

 • Donau Region / Podunavlje (po-du-naw-lié)
 • Slavonië / Slavonija (sla-wo-nia)
 • Centraal Kroatië / Središnja Hrvatska (sre-dish-nia hr-wat-ska)
  • Moslavina Heuvels / Moslavina (mo-sla-wi-na)
  • Kupa rivier regio / Pokuplje (po-kup-lié)
  • Plešivica Heuvels / Plešivica (ple-shi-wi-tsa)
 • Noord-West Kroatië / Sjeverozapadna Hrvatska (sie-we-ro za-pad-na hr-wat-ska)
  • Zagorje en Međimurje (za-gor-ié; me-dji-mur-ié)
  • Prigorje en Bilogora (pri-gor-ié; bilò-gora)

De Kroatische kust is ingedeeld in 3 hoofdregio’s en 5 sub-regio’s:

 • Istrië / Istra (is-tra)
 • Kroatische kustregio / Hrvatsko primorje (hr-wat-sko pri-mor-ié)
 • Dalmatië / Dalmacija (dal-ma-tsia), bestaande uit:

Wijngebieden Dalmatië

Dalmatië staat bekend om zijn wereldberoemde wijn zoals de Plavac mali (o.a. Dingač), Pošip, Babić en veel meer echte Kroatische druivenrassen. Dalmatië is verder verdeeld in een aantal subregio’s. Pošip uit Korčula en Plavac mali uit Hvar hebben meerdere prijzen gewonnen.

Meer over wijn uit Dalmatië

Wijngebieden Istrië

Kroatische wijn uit IstriëAl eeuwenlang wordt er wijn gemaakt in Istrië. De geschiedenis van wijnbouw in op deze Kroatische schiereiland gaat terug tot de Griekse en Romeinse tijd. De wijnbouw in Istrië is een duizend jaar oude traditie en borduurt voort op een gunstig klimaat. Istrië staat bekend om een van de meest prominente en beste wijn uit Kroatië.

Meer over wijn uit Istrië

Slavonië

Wijnen uit Slavonië behoren tot de meest onderschatte in Kroatië. De streek is bekend om zijn witte wijnen, die gemaakt worden van inheemse druivensoorten zoals de beroemde Grasevina wijn. De wijnen uit Slavonië staan bekend om hun volle body en complexe smaakprofielen. Als je op zoek bent naar een heerlijke rode of witte wijn voor bij je volgende maaltijd, probeer dan zeker een wijn uit Slavonië!

 

Kvarner

De geschiedenis van de wijngaarden en de wijnbouw in Kroatië gaat terug tot de oudheid. Er zijn verschillende klimatologische omstandigheden en er is een grote verscheidenheid aan cultivars. Sommige zijn specifiek voor het Kroatische gebied, dus werd vastgesteld dat het Kroatische inheemse variëteiten zijn.

De Kroatische kust is een gebied waar de cultuur van de druiventeelt en de wijnproductie erg oud is, maar ook om andere redenen (uitstekende ligging voor de wijnstokken, ontwikkelde maritieme banden met de wereld)
was het meest ontwikkeld. Er is ook een groot aantal autochtone druivenrassen geregistreerd, waarbij de auteurs van de tijd het aantal van enkele honderden autochtone rassen vermelden en beschrijven. Dit is zelfs in die tijd een extreem groot aantal, dus de Kroatische kust wordt terecht gerekend tot de meest ontwikkelde Europese wijnbouwgebieden.

De belangrijkste wetenschappelijke en professionele resultaten hebben aangetoond dat u tegenwoordig in Kroatië een groot aantal inheemse variëteiten kunt vinden (ongeveer 130). Van dat aantal vandaag in het Kvarner-gebied als wijnvlaggenschepen zijn Jarbola, Kastafska Belica en Žlahtina.

Van welke druiven wordt de beste Kroatische wijn gemaakt?

Pošip druif

Authentieke Kroatische wijnsoort van het eiland Korčula

De Pošip is een zeer succesvolle en steeds populair wordende Kroatische witte druivenras met een veelbelovende toekomst.
Pošip druif

Pošip wijn bestellen

Graševina druif

De grootste Kroatische wijnsoort

Graševina wijn heeft de laatste jaren steeds meer bekendheid gekregen. Het heeft een karakteristieke scherpe semi-bittere smaak dat de aroma heeft van exotisch fruit.

Grasevina druif

Meer over de Graševina druif
Graševina wijn bestellen

Merlot druif

Merlot is een populaire druif in Kroatië

Merlot is erg populair in Kroatië. Het is door de tientallen jaren heen in diverse regio’s van Kroatië geplant, zowel in het continentale deel van Kroatië als de kustgebieden.

Merlot druif

Meer over de Merlot druif
Merlot wijn bestellen

Chardonnay druif

Chardonnay is een populaire druif in Kroatië

Chardonnay uit Kroatië is een serieuze wijn, met een fruitig en heerlijke karakter.

Chardonnay druif

Meer over de Chardonnay druif
Chardonnay wijn bestellen

One comment

 1. NEACSU RODICA

  BUNA ZIUA.
  O INTREBARE DACA IMI PERMITETI. DE CE VINURILE PE CARE LE COMERCIALIZATI SUNT ASA DE IEFTINE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven