Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Eiken vaten in wijnkelder

De invloed van eiken vaten op de smaak van wijn

Voordat er glazen flessen waren werden de meeste wijnen opgeslagen en verkocht in houten vaten. Op schilderijen uit deze periode staan vaak rondgegooide wijnvaten geschilderd. Hoewel we als mensheid de noodzaak voor het bewaren van wijn in eiken vaten zijn ontgroeid, hebben we de voorliefde ervoor nog steeds bewaard. Eiken vaten vormen een integraal onderdeel van de moderne wijnproductie en whisky! Eik is geschikt voor zowel witte wijn als rode wijn.

Hoe wordt wijn beïnvloed door eiken vaten?

Eikenhout levert drie belangrijke bijdragen aan de wijn:

 • Het voegt smaakstoffen toe, waaronder aroma‘s van vanille, kruidnagel, rook en kokosnoot.
 • Het zorgt ervoor dat zuurstof heel langzaam naar binnen kan dringen, een proces waardoor de wijn soepeler en minder samentrekkend van wordt.
 • Het is een geschikte omgeving waar bepaalde metabolische reacties plaats kunnen vinden (met name Malolactische Fermentatie), waardoor wijnen romiger smaken.

Welke smaken voegt eikenhout toe aan wijn?

 

In tegenstelling tot bier, staat wijn geen smaaktoevoegingen toe (zoals koriander, sinaasappelschil, enz.). Zo is eik de geaccepteerde manier geworden om de smaak van wijn te beïnvloeden. Bij toevoeging aan wijn worden eiken smaken gecombineerd met wijnsmaken om een breed scala aan nieuwe potentiële smaken te creëren.

Organische smaakverbindingen van eiken hout:

De verschillen tussen nieuw en gebruikt eikenhout bij de rijping van wijn

Net als bij de thee wordt de smaak van eikenextract verminderd elke keer dat het wordt (her)gebruikt. Je zult ook merken dat de rijpingsperioden variëren, afhankelijk van de voorkeur van de wijnmaker en het soort wijn. Enkele klassieke voorbeelden van rijping ter vergelijking:

 • Plavac mali; 8 maanden in eiken vasten, 2 maanden in flessen
 • Graševina; 4 maanden in eiken vaten uit Slavonië
 • Chardonnay; enkele maanden in eiken vaten uit Slavonië
 • Pinot Grigio; enkele maanden in eiken vaten uit Slavonië
 • Posip; 12 maanden in eiken vaten uit Slavonië
 • Cabernet Sauvignon; enkele maanden in Oostenrijkse of Hongaarse eiken
 • Blaufränkisch; enkele maanden in Oostenrijkse of Hongaarse eiken
 • Zweigelt; enkele maanden in Oostenrijkse of Hongaarse eiken
 • Brunello di Montalcino; 24 maanden in grote gebruikte 1000+ liter Franse en Slavonische (Kroatische) eiken
 • Pinot Noir; 10 maanden in gebruikte Franse eiken barriques
 • Malbec; 18 maanden in geroosterde 3500 liter foudres
 • Gran Reserva Rioja; 24 maanden in een mix van 40% Amerikaans en 60% Franse eiken

Hoe groter het gebruikte vat, hoe minder eiken lactonen en zuurstof in een wijn worden meegegeven. Barriques zijn traditioneel 225 liter vaten, terwijl Botti en Foudres veel groter zijn – van ongeveer 1.000 tot 20.000 liter.

Verschillende soorten eiken gebruikt voor wijnbereiding

Er zijn 2 primaire soorten eiken die de voorkeur genieten voor wijnbereiding: Quercus alba (Amerikaanse witte eik) en Quercus petrea (Europese witte eik). Elke soort geeft enigszins verschillende smaakprofielen. Bovendien beïnvloedt het klimaat waarin de eik groeit ook de smaak. Zo zullen wijnen die in de Slavonische Kitnjak- of Lužnjak-eiken ander samen dan wijnen die in Quercus petrea uit het bos Zemplen-gebergte in Hongarije of Quercus petrea uit het Franse Allier zijn gerijpt.

In Europa zijn eikenbomen van zeer hoge kwalieit met name te vinden in Frankrijk, Hongarije, Kroatië (Slavonië). De kwalitatieve Amerikaanse eik is afkomstig uit Missouri en het Midwesten.

Verschillen tussen Amerikaans en Europees eikenhout

Het belangrijkste verschil tussen de eiken van Europa en Amerika is de dichtheid. Europees eiken hebben vaak een grotere dichtheid. Over het algemeen is Amerikaans eiken ideaal voor ‘zwaardere’, meer gestructureerde wijnen zoals de Merlot, Cabernet Sauvignon en Petite Syrah. Deze wijnen kunnen de robuuste smaken en zuurstoftoevoer van Amerikaanse makkelijker aan, terwijl Europese eik ideaal is voor lichtere wijnen zoals Graševina, Pošip, Pinot Grigio, Riesling of Chardonnay.

Andere houtsoorten bij rijping van wijn

Naast eiken wordt wijn soms ook gerijpt in andere vaten van andere soorten hout, welke eveneens goed zijn voor het rijpingsproces van de wijn:

 • Kastanje; (Castanea sativa) Tamme kastanje is beter voor meer zuurstoftoevoer, geen eiken lacton, verhoogde guaiacol en vanilline
 • Acacia; (Robinia pseudoacacia) Verhoogde zuurstoftoevoer en geen eiken lacton
 • Pyreneeëneik; (Quercus robur) Biedt meer zuurstoftoevoer en verhoogde vanille tonen
 • Zomereik; (Quercus robur) vergelijkbaar met de Wintereik (Quercus petrea)
Wat betaal je voor een fles wijn uit eiken vaten?

  Het gebruik van eikenhouten vaten bij de wijnbereiding is bepaald geen nieuwe praktijk. In feite is het al heel oud. De reden dat eikenhouten vaten zo duur zijn is dat ze zorgvuldig bewerkt en gekruid moeten worden voor ze gebruikt kunnen worden.

  Dit proces kost tijd en geld, en daarom is wijn die in eikenhouten vaten gemaakt wordt over het algemeen duurder dan wijn die in andere soorten vaten gemaakt wordt. Eiken vaten geven ook een unieke smaak en aroma aan de wijn, wat volgens velen de extra kosten waard is.

  Per eikenboom kunnen ongeveer 2 eiken vaten gemaakt worden. Een eik heeft enkele tientallen jaren nodig om te groeien. Daarnaast vergt het maken van een eiken vat veel vakmanschap.

  Om deze reden kost de gemiddelde prijs van een nieuw wijnvat ongeveer tussen de €500 en €1.100. Per wijnfles is dit ongeveer tussen de €2 en €4 aan grondstoffenkosten. De realiteit is dan ook dat geweldige wijn nooit goedkoop kan zijn.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis verzending

  Op alle bestellingen boven 60,-

  100% veilig afrekenen

  iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

  Dezelfde dag verzonden

  Indien voor 16:00 besteld

  30 dagen bedenktijd

  Kroatische wijn in alle rust proeven