Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijnkelder als wijnopslag om wijn te bewaren

Wijnkelder ontwerpen als opslagplaats om wijn te bewaren

Een wijnkelder is een ruimte die is ontworpen om wijn voor een zeer lange tijd op te slaan. Dat is alles wat de kamer doet. Je schuift een fles de kamer in en tien jaar later heb je een redelijke kans dat de wijn nog lekker is.

Het is geen plek om vrienden te ontvangen of zelfs wijn te proeven. Het is een ruimte met één functie. Als je een kamer wilt om je liefde voor wijn te vieren, heb je een speeltuin met een wijnthema nodig voor volwassenen. Dat is echt gaaf, maar het is geen kelder om je wijn te bewaren.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een wijnkelder, dan ben je waarschijnlijk bereid om in de nabije toekomst wijn te kopen om in de wijnkelder te bewaren. Dit is een goed idee als je je wijn lang wilt bewaren. Houd er echter rekening mee dat een wijnkelder geen plek is om vrienden te ontvangen of wijn te proeven. Het is gewoon een ruimte die is ontworpen om wijn te bewaren.

In deze blog geven we je een aantal goede tips en trucs voor het maken van je eigen wijnkelder. Als je een liefhebber bent van goede wijn, of gewoon geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over dit fascinerende onderwerp, lees dan verder! Het creëren van een wijnkelder kan een leuke en lonende ervaring zijn, en we hopen dat ons advies je daarbij zal helpen.

De belangrijkste onderdelen van een goede wijnkelder

Als je een wijnliefhebber bent, of geïnteresseerd bent in wijnen en een wijnkelder wilt bouwen, dan weet je dat er vier variabelen zijn die de levensduur van een fles wijn kunnen beïnvloeden: temperatuur, trillingen, licht en vochtigheid. Een goed gebouwde kelder zal alle vier de problemen aanpakken, zodat je wijnopslag zo goed mogelijk is.

 • Als het op temperatuur en klimaatregeling aankomt, is de ideale situatie koel en stabiel – rond de 13 graden Celsius. Te veel fluctuatie in de temperatuur kan ertoe leiden dat de wijn te snel veroudert. Hierdoor kan je de wijn niet lang bewaren en zal je de wijn sneller moeten opdrinken.
 • Trillingen kunnen ook schadelijk zijn voor wijn, omdat het de sedimenten op de bodem kan verstoren die zich in de loop van de tijd hebben gevestigd.
 • Licht is een andere vijand van wijn, omdat het ervoor zorgt dat de kleur vervaagt en de smaak verslechtert. Een donkere plek om je wijn te bewaren is heel belangrijk.
 • En tot slot, luchtvochtigheid in kelder is heel belangrijk onderdeel om te controleren, omdat het de kurk en het etiket van de wijn kan aantasten.

Dus als je serieus je wijn op de juiste manier wilt bewaren, zorg er dan voor dat je een kelder bouwt die rekening houdt met al deze variabelen! Je wijn – en je smaakpapillen – zullen je dankbaar zijn. Deze vier zijn de musthaves als je een goede wijnkelder wilt creëren om je beste wijnen in te bewaren.

Wijn kelder kan gecombineerd worden met moderne inrichting
Wijn kelder kan gecombineerd worden met moderne inrichting

Essentiële onderdelen van een wijnkelder uitgelicht

Als wijnkelder nieuw voor je is, zijn de bovenstaande vier essentiële aspecten waarmee je rekening moet houden: temperatuur, vochtigheid, trillingen en licht. Laten we ze allemaal kort doorlopen.

Temperatuur en klimaatregeling

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een wijnkelder, is temperatuur het meest kritische aspect om te overwegen. Voor langdurige opslag moeten wijnen worden bewaard op 12-15 graden Celsius, met niet meer dan 2 procent variatie in temperatuur binnen een periode van 24 uur. Ben je van plan de wijn niet langer dan drie jaar te bewaren, dan is een temperatuur onder de 20 graden voldoende. Als het te warm is, zal de wijn te snel verouderen en rijpen. Als het te koud is, kan de wijn inactief worden en zijn smaak verliezen. Door de ideale bewaartemperatuur voor je wijn te behouden, weet je zeker dat deze goed rijpt en jarenlang heerlijk smaakt!

Luchtvochtigheid kelder

Als het om luchtvochtigheid gaat, is het belangrijk om een ​​niveau van 70% luchtvochtigheid aan te houden. 50-75% is echter ook een acceptabel bereik. Als de luchtvochtigheid onder de 50% komt, beginnen kurken binnen vier jaar uit te drogen. Aan de andere kant, als de luchtvochtigheid boven de 75% komt, zal schimmel een groot probleem worden op wijnetiketten. Daarom is het cruciaal om de perfecte balans voor uw wijnkelder te vinden. Wijnliefhebbers moeten kennis nemen van deze richtlijnen en dit goed onthouden om ervoor te zorgen dat hun wijncollectie goed wordt beschermd.

Trillingen

Trillingen zijn een vaak genegeerd probleem dat wijn in de loop van de tijd echt kan schaden. Een trilling is een vorm van energie die gemakkelijk door wijn heen gaat. Het kan afkomstig zijn van een gang met veel verkeer of zelfs van vrachtwagens die op een nabijgelegen weg passeren. De trilling moet worden opgeheven om je wijn te beschermen. Het is dus heel belangrijk om de wijn zo kalm en stabiel mogelijk te houden.

Als je een passie hebt voor wijn en je wilt een wijnkelder maken, dan zou vibratiebeheersing je hoogste prioriteit moeten hebben. Het beschermt niet alleen je wijn, maar zorgt er ook voor dat uw investering na verloop van tijd zijn waarde behoudt. Zoek bij het onderzoeken van kelders naar kelders met ingebouwde trillingsdempende functies of plan maatregelen om trillingen in je huis te verminderen voordat je een kelder bouwt of koopt. Hoe dan ook, laat trillingen niet de reden zijn dat je wijn niet gracieus ouder wordt.

Licht

Vooral ultraviolet licht kan ervoor zorgen dat de wijn voortijdig veroudert, dus je kunt wijn het beste op een donkere, koele plaats bewaren. Veel wijnliefhebbers over de hele wereld verheugen zich – er is een nieuwe manier om je wijn te bewaren die hem op de perfecte temperatuur houdt en hem beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Lichtinval op de wijn moet op een goede manier worden ontworpen zodat ze minimale impact hebben op de wijn.

Daar zijn LED-lampen tegenwoordig de enige en het beste manier om licht goed geregeld te krijgen in de wijnkelder. Het is ook aan te raden om bewegingssensor in te bouwen voor de verlichting voor een extra niveau van bescherming. Daarnaast is LED verlichting ook energiezuinig en verbruikt het dus veel minder energie. Je wijn zal je zeker dankbaar zijn voor de investering in een kwaliteitsvolle bewaaroplossing!

Wijnkast op maat gebruiken om wijn te bewaren

Als je wijn niet lang wilt bewaren, overweeg dan om deze in een kast te bewaren. Dit is niet de meest glamoureuze optie, maar het is goedkoop en effectief. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat de wijn te heet wordt, omdat dit een versnelde degradatie veroorzaakt.

De ideale temperatuur voor het kort bewaren van wijn is 20 graden. Boven die temperatuur merk je een afname van de kwaliteit van de wijn. Een wijn die normaal tien jaar meegaat, kan maar één jaar meegaan als hij bij een te hoge temperatuur wordt bewaard.

Als de temperatuur boven de 25 graden Celsius komt, moet de wijn binnen een week worden geconsumeerd. Als het boven de 30 graden komt, kun je net zo goed op zoek gaan naar een goed sangria-recept! Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je wijn zo lang mogelijk bewaard blijft. Zo heb je er jarenlang plezier van.

Ideeën voor wijnkelders

  Als je een wijnliefhebber bent, dan weet je dat mooi niet altijd de beste manier is om wijn te bewaren. Kelders zijn er in alle soorten en maten, en het is belangrijk om er een te vinden die bij je past. Een wijnkelder bouwen hoeft niet duur te zijn. Een wijnkelder kan ook prima gemaakt worden in de kelder van een flatgebouw.

  Het gaat erom wat je doel is en hoe lang je van plant bent om de wijn te bewaren. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de wijn niet langer dan een paar maanden waren, dan maakt het niet zoveel uit dat de temperatuur in de kelder rond de 20 graden is waar je de wijn bewaart.

  Dus als je een wijnkelder wilt bouwen, laat je dan niet ontmoedigen door de kosten. Er zijn tal van manieren om een ​​kelder te bouwen die aan je behoeften voldoen zonder dat het saldo op op jouw bankrekening snel omlaag hoeft te gaan.

  Goedkope wijnopslag

  Het mooie van goede wijn is dat het met de jaren beter wordt. Dit is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om in een wijnkelder te investeren, zodat ze een collectie wijnen kunnen hebben die in de loop van de tijd alleen maar beter worden. Wijnkelders kunnen echter erg duur zijn om te maken en te onderhouden. Gelukkig zijn er manieren om een ​​goedkope wijnkelder te creëren waar je wijnen toch goed kunnen rijpen.

  Eerst moet je een kamer in je huis vinden die aan de opslag van je wijn kan worden gewijd. Deze kamer moet donker, koel en vochtregulerend zijn. Als je geen bestaande kamer hebt die aan deze criteria voldoet, kun je er gemakkelijk een creëren door wat verduisteringsgordijnen en een kleine airconditioner of luchtontvochtiger toe te voegen.

  Vervolgens moet je investeren in enkele wijnrekken. Je kunt kant-en-klare rekken kopen of je eigen rekken maken met materialen uit een bouwmarkt. Zorg er wel voor dat de rekken zijn gemaakt van stevige materialen die na verloop van tijd niet gaan rotten of roesten.

  Ten slotte moet je nog een paar andere elementen aan je kelder toevoegen om ervoor te zorgen dat je wijnen goed rijpen. Een wijnkoelkast is een goede investering, omdat het helpt om je wijnen op de perfecte temperatuur te houden. Misschien wil je ook investeren in een wijnbeluchter en karaf, zodat je nog eerder van uw wijnen kunt genieten. Goede serveertemperatuur voor een wijn is even belangrijk als een goede condities om de wijn te koelen.

  Een wijnkoelkast is een goedkope manier om wijn te bewaren
  Een wijnkoelkast is een goedkope manier om wijn te bewaren

  Het maken van een goedkope wijnkelder is eenvoudig als je deze eenvoudige tips volgt. Met een beetje moeite heb je een ruimte die perfect is voor het opbergen van je wijncollectie.

  Doe het zelf wijnkelder

  Als je een wijnliefhebber bent, of geïnteresseerd bent in wijnen en een wijnkelder wilt bouwen, dan is zelf doen de meest kosteneffectieve manier. Je hebt geen gespecialiseerde vaardigheden nodig – als je gipsplaat kunt ophangen, kun je een wijnopslagruimte bouwen.

  Het inhuren van een aannemer is alleen nodig voor de moeilijke dingen, en de gemakkelijke dingen – zoals schilderen – kun je zelf afmaken. De beste tijd om een aannemer in te schakelen is wanneer je ook ander werk moet doen, aangezien je een veel betere prijs krijgt als er meerdere klussen te doen zijn. Als je bijvoorbeeld al van plan bent om je keuken te renoveren, gooien ze misschien zelfs gratis het rare kleine kamertje dat je in de kelder wilt bouwen.

  Dus als je serieus een wijnkelder wilt aanschaffen, wacht dan niet langer – begin vandaag nog met het zelf bouwen ervan!

  Het ontwerp van je wijnopslag

  Een wijnkelder is een geweldige manier om uw wijncollectie op te slaan en in optimale conditie te houden. Maar voordat je gaat bouwen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de omvang van je verzameling en de ideale omstandigheden om wijn te bewaren.

  Planning voor inrichting

  Met een beetje planning kunt je een wijnkelder creëren die het perfecte opslaagplaats zal zijn voor je wijnen. De eerste stap is om te beslissen hoe groot je kelder moet zijn. Je hebt voldoende ruimte nodig om al je flessen veilig op te bergen, zonder dat ze op elkaar gepropt worden. Een goede vuistregel is dat je voor elke 1.000 flessen ongeveer 30 vierkante meter binnenruimte nodig hebt. Houd er rekening mee dat hoe kleiner de ruimte is, hoe efficiënter de kelder zal moeten worden.

  Nadat je de grootte van je kelder hebt bepaald, moet je de locatie kiezen. De ideale plek voor een wijnkelder is een koele, donkere en vochtige ruimte. Als je geen kamer hebt die aan deze criteria voldoet, kun je er een maken door een kast of een ongebruikte hoek van je kelder om te bouwen. Zorg er wel voor dat de ruimte goed geïsoleerd is en goed geventileerd is.

  De volgende stap is het kiezen van de juiste rekken en opslagoplossingen voor je flessen. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, dus neem even de tijd om te onderzoeken wat het beste bij uw verzameling past. Je wilt ervoor zorgen dat je flessen op de juiste manier worden bewaard, zodat ze gracieus ouder worden en op hun best smaken.

  Met een beetje planning en wat basiskennis kun je gemakkelijk een wijnkelder creëren die het perfecte huis voor je verzameling zal zijn. Door de tijd te nemen om uw kelder zorgvuldig te ontwerpen, kun je ervoor zorgen dat je wijnen in ideale omstandigheden worden bewaard en jarenlang in perfecte staat zullen blijven.

  Deuren

  Als je van plan bent een functionele en mooie wijnkelder te creëren, is de deur een van de belangrijkste plaatsen om te beginnen. Helaas kan het ook de zwakste schakel zijn. De meeste mensen installeren houten of glazen deuren omdat ze er geweldig uitzien, maar ze bieden niet de isolatie of veiligheid die een stalen deur biedt.

  Stalen deuren zijn voorgehangen en bieden een veel betere isolatie dan hout of glas, waardoor ze ideaal zijn voor wijnkelders. Een stalen deur is meestal wel wat duurder dan een gewone simpele houten deur. Maar als je goed zoekt op het internet kun je een goede kelderdeur van staal voor een goede prijs kopen. Een stalen deur houdt de wijn niet alleen op de perfecte temperatuur, maar beschermt je collectie ook tegen potentiële dieven.

  Dus als je serieus een functionele en stijlvolle wijnkelder wilt bouwen, investeer dan zeker in een kwaliteitsstalen deur. Je wijnen (en je portemonnee) zullen je op de lange termijn dankbaar zijn!

  Wijnklimaatkasten om je wijn te koelen

  Er zijn veel manieren om wijn te bewaren, maar de beste manier is om een wijnkelder te hebben. Wijnkelders zijn ontworpen om uw wijn op een constante temperatuur en vochtigheid te houden, wat essentieel is voor langdurige opslag. Ze kunnen ook worden ingericht naar je persoonlijke stijl en smaak.

  Voor je wijnkelder kun je een koelunit zoals een wijnklimaatkast kopen. Deze zijn wel duur, maar ze zijn nodig om je wijn op de juiste temperatuur te houden. Zonder koelunit kan je wijn bederven en ben je je volledige investering kwijt. Zorg ervoor dat je een apparaat van hoge kwaliteit koopt bij een gerenommeerde dealer die ook echt verstand van zaken heeft. Goedkope koelunit voor je wijn kan op lange termijn meer schade aanrichten, en dan ben je dus duurder uit. Koop daarom een koelunit van goede kwaliteit.

  Een wijnkoelkast van goede kwaliteit is perfect om wijn gekoeld te bewaren
  Een wijnkoelkast van goede kwaliteit is perfect om wijn gekoeld te bewaren

  De klassieke wijnkoeler

  Als je serieus bent over het verzamelen van wijn, dan is een wijnkelder met een wijnklimaatkast een must-have. Het beschermt niet alleen je investering, maar stelt je ook in staat je wijnen tot in de perfectie te laten rijpen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kijk dan eens naar de Liebherr wijnklimaatkast. Liebherr is een Duitse fabrikant die kwaliteitsproducten maakt. Een andere goede fabrikant van wijnklimaatkasten is Climadiff.  Climadiff is de nummer één aanbieder van wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten in Frankrijk.

  Er zijn tegenwoordig ook goedkopere wijnklimaatkasten uit China te koop. Maar de kwaliteit van dit soort goedkope klimaatkasten uit kan echt niet tippen aan die van de wijnklimaatkasten uit Duitsland of Frankrijk.

  De kwalitatieve wijnklimaatkasten zijn de gouden standaard voor wijnkelders en worden geleverd met alles wat je nodig heeft voor professionele opslag. Er hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Dit soort wijnklimaatkasten kunnen meer dan duizenden euro kosten. Maar voor de serieuze wijnliefhebbers is het elke cent waard.

  Maak het efficiënt

  Een wijnkelder is een opslagruimte voor wijn. Wijnkelders kunnen in het huis worden ingebouwd of als een aparte ruimte bestaan. Ze zijn temperatuur- en vochtigheidsgecontroleerd om de juiste veroudering van wijn te garanderen. Veel mensen bouwen wijnkelders om hun wijncollectie op te slaan en om gasten te ontvangen.

  Bij het bouwen van een wijnkelder komt veel kijken. De belangrijkste factor is de temperatuurregeling. De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn ligt tussen 12 en 15 graden Celsius. De volgende belangrijkste factor is vochtigheid. De ideale luchtvochtigheid voor een wijnkelder ligt tussen de 50 en 70%. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt de wijn uit. Als de luchtvochtigheid te hoog is, zal de wijn gaan schimmelen.

  Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het bouwen van een wijnkelder, is het type constructie. Wijnkelders kunnen helemaal opnieuw worden gebouwd of worden omgebouwd vanuit een bestaande ruimte, zoals een kelder of een kast. Bij het ombouwen van een bestaande ruimte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geïsoleerd is en niet lekt en er geen schimmelvorming aanwezig is. De ideale vloer is ook licht hellend, zodat gemorste vloeistoffen van de wijnflessen weglopen.

  Als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een wijnkelder, zijn er veel bronnen beschikbaar om je op weg te helpen. Er zijn boeken, websites en zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en bouwen van aangepaste wijnkelders. Met een beetje onderzoek kun je alles vinden wat je nodig hebt om de perfecte opslagruimte voor je wijncollectie te creëren.

  De goedkope manier om uw wijn koel te houden

  Als je geld wilt besparen, kun je een door de muur geplaatste airconditioner gebruiken. Je moet een krachtig model kopen (meer dan 4kW) met een externe thermostaat. Dit soort airco’s kosten een paar honderd euro.

  Installeer de airco unit op 1,2 meter boven de vloer en ventileer deze naar een kamer die minstens 3x zo groot is als de wijnkelder. Om ervoor te zorgen dat uw kelder op 12 graden Celsius, plaats je de afstandsbediening buiten de wijnkelder. Omdat de afstandsbediening altijd een hogere temperatuur aangeeft, blijft de airco draaien.

  Er is altijd een kans op vochtverlies. Daarom is het belangrijk om een vochtigheidssensor te installeren of in ieder geval een emmer water in de kelder te laten staan. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jarenlang genieten van je wijnkelder.

  Wijnrek voor je wijnkelder

   Dit is waar mijn no-nonsense benadering van wijnkelders echt verandert hoe je een wijnkelder ontwerpt. Gebruik geen traditionele wijnrekken. Degene die je bij Ikea of ergens online koopt, zijn waarschijnlijk gemaakt van grenen, dat zal gaan rotten in de vochtige omgeving van de wijnkelder.

   Gebruik bij voorkeur metalen van wijnrekken. Ze zijn duurder, maar ze gaan voor altijd mee en ze zien er veel mooier uit dan houten rekken. Je kunt ze gepoedercoat kopen in elke gewenste kleur, zodat ze perfect bij de inrichting van je huis passen.

   Als je je wijn serieus wilt bewaren, dan moet je investeren in een goed wijnrek. Het zal het verschil in de wereld maken. Je geliefde wijnen zullen je er dankbaar voor zijn!

   Er zijn veel soorten wijnrekken op de markt, maar ze zijn niet allemaal op dezelfde manier gemaakt. Als het gaat om het kiezen van een wijnrek voor uw huis of bedrijf, is het belangrijk om er een te kiezen die duurzaam is. Houten wijnrekken zijn een populaire keuze, maar ze kunnen duur zijn en na verloop van tijd kunnen ze gaan rotten.

   Wijnrek van hout is niet geschikt voor een wijnkelder
   Wijnrek van hout is niet geschikt voor een wijnkelder

   Kies je echter voor een kwaliteitshouten wijnrek, dan kan deze wel jarenlang mee. Koop dan houten rekken die zijn gemaakt van hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. Hardhout is afkomstig van loofbomen en komt met name uit het tropisch regenwoud. Loofbomen groeien erg langzaam en kunnen heel erg oud worden. Maar je moet wel zelf de keus gaan maken of je hardhouten rekken gaat gebruiken vanwege de impact op het milieu en het kappen van het hout in de tropische gebieden.

   Een andere optie zijn metalen wijnrekken, die ook duurzaam zijn. Ze zijn vaak minder duur dan houten wijnrekken, maar ze hebben misschien niet dezelfde esthetische aantrekkingskracht. Bij het kiezen van een wijnrek is het belangrijk om rekening te houden met je wensen en budget om de beste optie voor jezelf te vinden.

   Wijnkeldervloeren

   Bij het ontwerpen van een wijnkelder moet rekening worden gehouden met de vloer. De vloer moet isoleren, vocht vasthouden en vallende flessen beschermen. Het oppervlak van de kelder moet worden bedekt met een niet-poreuze sealer (coating). Bij het ontwerpen van een wijnkelder in een kelder, gebruik je bij voorkeur drie lagen epoxy-sealer over de cementvloer. Gebruik het soort dat is ontworpen voor garagevloeren: het gaat een leven lang mee.

   Vervolgens leg je de rubberen matten neer, het soort dat in restaurantkeukens wordt gebruikt. Laten we eerlijk zijn: als jij net zoveel van wijn houdt als ik en dus een halve onhandige dronkaard als ik dan zis dit d manier om je flessen te beschermen. Je gaat zeker ooit een paar flessen laten vallen. Maar met rubberen matten zullen je flessen niet breken en wordt je vloer beschermd tegen vlekken.

   Wijnkeldermuren en dampschermen

   Een van de belangrijkste aspecten van het creëren van een wijnkelder is ervoor te zorgen dat de muren goed geïsoleerd zijn. Dit helpt de vochtigheid in de kelder vast te houden, voorkomt dat de isolatie gaat rotten en houdt de wijnkelder onder druk. Glasvezelisolatie wordt over het algemeen als de beste optie voor dit doel beschouwd. Glasvezelisolatie is een duurzame isolerende folie van slecht 10 mm dik met een hoge isolatie waarde. Vanwege het water- en luchtdichte spinvliesfolie welke tevens damp-open is is het ideaal te gebruiken voor het isoleren van de opslagruimte van je wijn.

   Een ander essentieel element is het creëren van een dampscherm. Dit kan worden bereikt door het hout te bekleden met dunne plastic zeilen voordat je de binnenste gipsplaat ophangt. De dampremmende laag is van cruciaal belang om vochtschade aan de in de kelder opgeslagen wijnen te voorkomen.

   Naast het isoleren en dampremmen van de wanden is het ook aan te raden hetzelfde te doen voor het plafond. Een andere slimme upgrade is het gebruik van de groende vochtwerend en watervast MDF platen in het interieur. Deze groene MDF platen zijn speciaal ontworpen voor natte en vochtige ruimtes. Voor nog meer bescherming kunt je ook binnen een dampremmende primer gebruiken. Gebruik bij voorkeur op latex gebaseerde dampremmende primer.

   Groene MDF platen zijn geschikt voor de muren in wijnkelder
   Groene MDF platen zijn geschikt voor de muren in wijnkelder

   Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt je erop vertrouwen dat je wijnkelder optimale bewaarcondities biedt voor je waardevolle wijnen.

   Welke wijn bewaren in wijn kelder?

   Er zijn veel verschillende soorten wijn die in een wijnkelder kunnen worden bewaard, maar sommige zijn beter dan andere voor langdurige veroudering. Rode wijnen zijn over het algemeen de beste kandidaten om te bewaren, omdat ze met de jaren meer verbeteren dan witte wijnen.

   Enkele van de beste rode wijnen om te bewaren zijn Plavac Mali, Cabernet Sauvignon, Frankovka / BlaufränkischTeran, Merlot, Pinot Noir, Zweigelt en Syrah / Shiraz. Deze wijnen hebben allemaal het potentieel om in de loop van de tijd complexe smaken en aroma’s te ontwikkelen, waardoor ze nog aangenamer worden om te drinken.

   Natuurlijk zullen niet alle rode wijnen even goed rijpen in een kelder. Factoren zoals druivensoort, teeltgebied en wijnbereidingsstijl spelen allemaal een rol in hoe goed een wijn zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen. Wijnen uit warme klimaten rijpen bijvoorbeeld sneller dan wijnen uit koelere streken. Dit komt omdat de hogere temperaturen de chemische reacties die plaatsvinden tijdens het rijpen versnellen.

   Als je niet zeker weet welke wijnen u moet bewaren, is het een goede vuistregel om rode wijnen te kiezen met een hogere tanninestructuur. Tannines zijn een soort natuurlijke verbinding die wordt aangetroffen in druivenschillen en zaden. Dit zijn ook vaak wijnen die heel weinig suikers bevatten en daardoor goed kunnen rijpen. De tannines geven wijn zijn samentrekkende, droge smaak en kunnen ook helpen om hem voor langere tijd te bewaren. Wijnen met veel tannines zijn meestal afkomstig van oudere wijnstokken en/of druiven die in koelere klimaten zijn geteeld.

   Dit geldt zowel voor wijn die voornamelijk is gemaakt van één druivensoort / variëteit als cuvée / blend / melange wijn welke gemaakt is van verschillende druivensoorten. Omdat het hierbij vaak gaat om droge wijn bevatten deze wijn ook veel minder calorieën. Of je wijn uit Kroatië, uit Frankrijk, Italië of een ander wijnland hebt, het maak voor het bewaren ervan niet zoveel uit. Het gaat meer om de kwaliteit en de manier waarop de wijn gemaakt is.

   Dus, als je op zoek bent naar kelderwijn voor de lange termijn, focus je dan op rode wijnen met wat tanninestructuur uit koelere streken. Deze wijnen zullen langzamer rijpen en in de loop van de tijd complexere smaken ontwikkelen.

   Kan ik een wijn direct serveren?

   Ja, je kunt wijn rechtstreeks uit de kelder schenken. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden. Ten eerste moet de temperatuur in de kelder constant zijn. Dit is belangrijk omdat wijn gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Als de temperatuur te veel schommelt, kan dit de smaak van de wijn beïnvloeden. Ten tweede moet de vochtigheidsgraad in de kelder worden gecontroleerd. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat de wijn bederft. Ten slotte moet de kelder goed geventileerd zijn om te voorkomen dat muffe geuren in de wijn sijpelen.

   Ervan uitgaande dat aan al deze voorwaarden is voldaan, is het prima om wijn rechtstreeks uit de kelder te serveren. Veel wijnexperts geloven zelfs dat het de smaak van de wijn echt helpt verbeteren. De reden hiervoor is dat wijn moet “ademen” om zijn volledige potentieel te bereiken. Door het rechtstreeks uit de kelder te serveren, laat je het precies dat doen.

   Natuurlijk heeft niet iedereen een kelder in huis. Als dit het geval is, kunt je je wijn toch op een koele, donkere plaats bewaren. De sleutel is om ervoor te zorgen dat de temperatuur constant blijft. Een zolder of een kast kan goed werken, zolang er geen risico is dat de temperatuur te veel schommelt.

   Wat is wijn decanteren?

   Het decanteren van wijn is het proces waarbij wijn uit de fles in een speciale container wordt gegoten die een ‘karaf’ wordt genoemd. Hierdoor kan de wijn zich scheiden van eventueel bezinksel dat zich op de bodem van de fles heeft afgezet. Door decanteren kan de wijn ook “ademen”, wat betekent dat hij opengaat en zijn volledige smaakpotentieel vrijgeeft.

   Wijn decanteren die uit een wijnklimaatkast komt
   Wijn decanteren die uit een wijnklimaatkast komt

   Hoe decanteer ik wijn?

   De eerste stap is het vinden van een geschikte karaf. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, maar het belangrijkste is dat de karaf schoon en droog is. Als je eenmaal een karaf hebt gevonden, giet je er gewoon je wijn in en pas je op dat je eventueel aanwezig sediment niet verstoort. Laat de wijn een paar minuten staan ​​en geniet daarna!

   Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het decanteren van wijn?

   Een van de meest voorkomende fouten is de wijn niet te laten ademen voordat hij wordt gedronken. Dit kan resulteren in een platte, eendimensionale smaak. Een andere fout is dat niet alle wijn in de karaf wordt gegoten, waardoor er bezinksel in de fles achterblijft. Dit kan de wijn een onaangename smaak geven. Pas ten slotte op dat u niet te snel schenkt, omdat dit kan leiden tot beluchting en de smaak van de wijn kan beïnvloeden.

   Het decanteren van wijn is een belangrijke stap om van zijn volledige potentieel te genieten. Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw volgende glas wijn perfect is!

   Conclusie over de ideale wijn kelder

   Een wijnkelder als wijnopslag is een geweldige manier om uw wijn op te slaan en in optimale conditie te houden. Als je een wijnliefhebber bent, is het creëren van een wijnkelder een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot je favoriete wijnen.

   Je kunt je wijn niet alleen in de perfecte omgeving bewaren, maar je kunt je wijn ook perfect laten rijpen. Met een beetje planning en vooruitdenken kun je een prachtige wijnkelder creëren waar al je vrienden en familie jaloers op zullen zijn.

   Heb je suggesties voor het maken van een eigen wijnkelder, dan horen wij dat graag! Schrijf hieronder een reactie erover en laat ons weten wat je ervan vindt.

   Was dit nuttig?

   Bedankt voor je feedback!

   1 comments

   1. J ai hate

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Gratis verzending

   Op alle bestellingen boven 60,-

   100% veilig afrekenen

   iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

   Dezelfde dag verzonden

   Indien voor 16:00 besteld

   30 dagen bedenktijd

   Wijn in alle rust proeven

   Word een Wijnkenner:

   Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

   Word een Wijnkenner:

   Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

    

   Gelukt!

   De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

   Plaats product in je winkelwagen

   Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren

   Your Mastodon Instance
   Delen via...