Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd

Tannines in rode wijn

Wat zijn tannines in wijn?

De meeste wijndrinkers weten dat tannines belangrijk zijn voor een goede wijn. Maar wat zijn tannines precies en waarom zijn ze belangrijk? Wat zijn tannines in wijn? Wat is het nut van tannines & waarom krijgen sommigen hoofdpijn van tannines? Het verschil in tannine in rode en witte wijn? Het antwoord op al deze vragen vind je in de onderstaande blog.

Tannines belangrijk voor rode wijn

Als je wijn drinkt, dan heb je vast wel ooit iemand waarschijnlijk horen praten over de tannines in wijn, maar je weet misschien niet wat ze zijn of waarom ze ertoe doen. Weten wat deze term betekent is geen noodzaak om te genieten van een glas wijn, maar het kan je wel helpen de wijn die je drinkt beter te begrijpen en zelfs waarom sommige wijn zorgt voor hoofdpijn.

Tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in druivenschillen, zaden en stengels. Het wetenschappelijke woord voor deze verbindingen is polyfenolen. Polyfenolen komen vrij uit de schil, zaden en stengels wanneer ze in het druivensap weken nadat de druiven zijn geperst. De tanines geven bepaalde wijnen zoals Merlot hun kenmerkende droogheid. Je ervaart het effect van tannines wanneer je een wijn drinkt die een droogsensatie in je mond veroorzaakt. Afhankelijk van hoe droog je mond is, kun je bepalen of een wijn te hoog of te laag is in tannines.

Tannines in rode wijn

Wat een wijn met sterke of zwakke tannines maakt hangt af van hoe lang het druivensap tegelijkertijd samen met de schil, zaden en stengels zit nadat de druiven zijn geperst. Hoe langer de schillen, zaden en stelen in het sap weken, hoe meer tanninekarakteristieken ze zullen geven. Dit verklaart waarom rode wijnen sterkere tannines hebben dan witte wijnen. Bij het produceren van een rode wijn wil de wijnmaker dat de schilfers meer kleur geven, waardoor er meer tannines van nature aan het sap worden toegevoegd. Verder, door het extraheren van de karakteristieken van tannines, zijn ze in staat om een ​​diepere complexiteit aan de wijn toe te voegen.

Wijn met laag tannine gehalte

Wijn met hoog tannine gehalte

Tannine in fruit en ander voedsel

Tannine smaakt droog en samentrekkend en je voelt het specifiek op het midden van je tong en het voorste deel van je mond. Ongezoete zwarte thee is een geweldig voorbeeld van bijna puur tannine opgelost in water. Voedsel met hoog tannine gehalte:

  • Theeblaadjes
  • Walnoten, Amadelen, andere noten met schil
  • Pure chocola
  • Kaneel, kruidnagel en andere ongemalen specerijen
  • Bramen, Granaatappels, druiven en Açaí-bessen
  • Rode bonen
  • De schil van olijven, soms is het ook in olijfolie aanwezig

Tannines als antioxidant

Wijnmakers houden ook van tannine omdat ze werken als een natuurlijke antioxidant om de wijn te beschermen. Dit is eigenlijk een belangrijke reden waarom bepaalde rode wijnen zoals Merlot en Cabarnet Sauvignon jarenlang goed kunnen blijven. Deze wijnen hebben ook grote gezondheidsvoordelen voor de mens! Het enige nadeel van tannines is dat ze mensen hoofdpijn kunnen bezorgen. Een goede manier om te testen of je vatbaar bent voor tannine-hoofdpijn is om te bepalen of soortgelijke stoffen die sterk zijn in tannines, zoals donkere chocolade en sterke zwarte thee, hetzelfde effect hebben.

Tannine beschermt de wijn tegen allerlei bacteriën en voorkomt dat de wijn gaat bederven. Tannine is een natuurlijk conserveermiddel. Hierdoor kan de rode wijn veel langer bewaard worden dan witte wijnen. In witte wijnen zijn vaak weinig tannine aanwezig, waardoor je witte wijn dus ook vaak niet te lang kan bewaren. In tegenstelling tot rode wijn bevat witte wijn veel meer natuurlijke wijnzuren, zoals Grasevina, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay en Posip.

Tannine klachten zijn zeldzaam, meestal krijgen we alleen een wijnhoofdpijn van teveel consumeren, maar als je je realiseert dat je echt last hebt van tannine dan kun je beter witte wijn drinken, die erg laag is in tannine. Hierdoor kun dus ook je hoofdpijn veroorzaakt door tannines oplossen!

One comment

  1. Wat betreft Tannine in wijn. Ik krijg daar uitslag op de mijn huid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna