Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Tannines in rode wijn

Wat zijn tannines in wijn?

De meeste wijndrinkers weten dat tannines belangrijk zijn voor een goede wijn. Maar wat zijn tannines precies en waarom zijn ze belangrijk? Wat zijn tannines in wijn? Wat is het nut van tannines & waarom krijgen sommigen hoofdpijn van tannines? Het verschil in tannine in rode en witte wijn? Het antwoord op al deze vragen vind je in de onderstaande blog.

Tannines zijn een belangrijk bestanddeel van wijn en hun aanwezigheid is voelbaar in zowel het aroma als de smaak van het eindproduct. Tannines komen van de druiven zelf, maar ook van de eikenhouten vaten waarin wijnen vaak worden gerijpt. Wijnprofessionals moeten zorgvuldig omgaan met het tanninegehalte in wijn, omdat te veel of te weinig de smaak kan beïnvloeden.

Het geeft de wijn zijn samentrekkende kwaliteit en kunnen ook bijdragen aan het verouderingspotentieel van een wijn. Wanneer tannines goed worden beheerd, kunnen ze complexiteit en diepte van smaak aan een wijn toevoegen. Als er echter te veel tannine aanwezig is, kan dit een wijn hard en onevenwichtig laten smaken. Het is belangrijk voor wijnmakers om de juiste balans in de wijn te vinden om een ​​heerlijk en plezierig eindproduct te creëren.

Tannines belangrijk voor rode wijn

Als je wijn drinkt, dan heb je vast wel ooit iemand waarschijnlijk horen praten over de tannines in wijn, maar je weet misschien niet wat ze zijn of waarom ze ertoe doen. Weten wat deze term betekent is geen noodzaak om te genieten van een glas wijn, maar het kan je wel helpen de wijn die je drinkt beter te begrijpen en zelfs waarom sommige wijn zorgt voor hoofdpijn.

Tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in druivenschillen, zaden en stengels. Het wetenschappelijke woord voor deze verbindingen is polyfenolen. Polyfenolen komen vrij uit de schil, zaden en stengels wanneer ze in het druivensap weken nadat de druiven zijn geperst. De tanines geven bepaalde wijnen zoals Merlot hun kenmerkende droogheid. Je ervaart het effect van tannines wanneer je een wijn drinkt die een droogsensatie in je mond veroorzaakt. Afhankelijk van hoe droog je mond is, kun je bepalen of een wijn te hoog of te laag is in tannines.

Tannines zijn een belangrijk onderdeel van wat rode wijnen laat smaken zoals ze doen, en ze spelen ook een rol in hoe lang een rode wijn kan worden bewaard voordat hij bederft. De hoeveelheid tannines in witte wijnen is veel lager, dus andere factoren zoals zuurgraad en suikergehalte hebben meer invloed op hoe lang die wijnen vers blijven. Er zijn verschillende soorten tannines die kunnen worden beïnvloed door zaken als het type druif dat wordt gebruikt, het klimaat waarin de druiven zijn verbouwd en hoe de wijn is gemaakt. Aandacht besteden aan de tannines in een wijn kan je aanwijzingen geven over hoe ontwikkeld het is en hoe lang het zou kunnen duren als je het laat rijpen.

Gisting van druiven

Druiven worden geoogst om tannines te extraheren, die zijn samengesteld uit twee klassen fenolen, bekend als flavonoïden en niet-flavonoïden. Tannines worden gevormd wanneer deze fenolen aan elkaar binden om polymeren te vormen. Dit proces wordt polymerisatie genoemd. Niet-flavonoïden spelen ook een rol bij de vorming van tannines, maar flavonoïden leveren de belangrijkste bijdrage als het gaat om smaak en wijnstructuur.

Druiven worden geoogst wanneer ze rijp zijn en klaar zijn om tot wijn te worden verwerkt. Het proces van het oogsten van druiven wordt plukken genoemd, en het houdt in dat de druiven van hun stelen worden verwijderd en in een container worden geplaatst. Nadat de druiven zijn geplukt, worden ze geplet en geperst om hun sap vrij te maken. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd om er wijn van te maken.

Smaak en textuur

Tanines zijn een belangrijk onderdeel van de smaak en textuur van rode wijn. Ze worden geproduceerd door de druiven tijdens het rijpingsproces en worden vooral gevonden in de schil en de pit van de druiven. De hoeveelheid en de kwaliteit van de tanines verschilt echter sterk, afhankelijk van de druivensoort, de locatie en het rijpingsproces van de druiven.

Tannines, ook wel gecondenseerde tannines of proanthocyanidines (PAs) genoemd, zijn polyfenolische verbindingen die wijdverspreid voorkomen in het plantenrijk. Het zijn secundaire metabolieten die door planten worden geproduceerd om zich aan te passen aan biotische en abiotische stressfactoren en zich te beschermen.

In wijn zijn ze een van de belangrijkste kwaliteitsfactoren vanwege hun bijdrage aan de organoleptische eigenschappen zoals kleur, samentrekking en bitterheid. Hoewel tannines in wijn afkomstig kunnen zijn van microbiële en eiken bronnen, zijn de belangrijkste bronnen van polyfenolen druivenschillen en zaden.

 

Tannines bevinden zich in de steel, zaadjes en de schil
Tannines bevinden zich in de steel, zaadjes en de schil

Rode wijn

Wat een wijn met sterke of zwakke tannines maakt hangt af van hoe lang het druivensap tegelijkertijd samen met de schil, zaden en stengels zit nadat de druiven zijn geperst. Hoe langer de schillen, zaden en stelen in het sap weken, hoe meer tanninekarakteristieken ze zullen geven. Dit verklaart waarom rode wijnen sterkere tannines hebben dan witte wijnen. Bij het produceren van een rode wijn wil de wijnmaker dat de schilfers meer kleur geven, waardoor er meer tannines van nature aan het sap worden toegevoegd. Verder, door het extraheren van de karakteristieken van tannines, zijn ze in staat om een ​​diepere complexiteit aan de wijn toe te voegen.

Wijn met laag tannine gehalte

Wijn met hoog tannine gehalte

Wetenschappelijk onderzoek naar tannines

Sinds de jaren 60 is dit onderwerp uitgebreid bestudeerd door een groot aantal onderzoekers die verschillende soorten wijn, klimaatcondities, teeltmethoden en druivensoorten hebben bestudeerd. Omdat deze onderzoeken onder verschillende omstandigheden zijn uitgevoerd, kunnen de verzamelde gegevens tegenstrijdig zijn. Daarom blijft de vraag: welke factoren beïnvloeden de biosynthese, de hoeveelheid en de verdeling van tannines in druivenzaden en hoe kunnen wijnbereidingsprocessen de extractie van tannines uit zaden in wijn beïnvloeden?

Tannines zijn het resultaat van de polymerisatie van flavanolen, ook wel flavan-3-olen genoemd, die de meest gereduceerde vorm van flavonoïden zijn. De structuur van tannines hangt af van de flavan-3-olen-starter en -verlengings-eenheden, de positie en stereochemie van de koppeling met de lagere eenheden, de mate van polymerisatie en de aanwezigheid of afwezigheid van modificaties van de 3-hydroxylgroep. De meest voorkomende monomere eenheden in proanthocyanidines zijn (+) -catechine en (-) -epicatechine.

Invloed van de oogsttijd

Bij de oogsttijd is ongeveer 10% van de extracteerbare fenolen te vinden in het vruchtvlees van de druif, 28 tot 35% in de schil en 60 tot 70% in de pit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de tanines in de schil van de druif een hogere mate van polymerisatie hebben dan die in de pit, en dat de pit weer meer galloylatie vertoont dan de schil.

Ook blijkt uit onderzoek dat verschillende wijnbouwtechnieken, zoals snoeien, dunnen, bladverwijdering en irrigatie, invloed hebben op de hoeveelheid en kwaliteit van de tanines in de pit.

Het bepalen van het juiste oogstmoment blijft een uitdaging voor wijnmakers, omdat er geen betrouwbare en eenvoudige manier bestaat om de rijpheid van de tanines in de pit te meten. Vaak wordt daarom gewacht tot de pitten uniform bruin zijn, wat kan leiden tot hogere suikergehaltes en dus meer alcohol tijdens de maceratie. Meer onderzoek naar de metabolisatie van tanines door de druivenpit kan helpen om betere markers voor rijpheid te vinden en zo een betere tool te ontwikkelen voor het meten van de rijpheid van de tanines in de druivenpit.

Verschillende technieken kunnen bovendien worden toegepast om de extractie van tanines tijdens het wijnmaakproces te optimaliseren en zo de kwaliteit van de wijn te verbeteren.

Het dilemma van de wijnboer

Als wijnliefhebber wil je graag weten dat het voor een wijnmaker een uitdaging kan zijn om de druiven op het juiste moment te oogsten. Hoewel de druiven suikerrijp kunnen zijn, betekent dit niet automatisch dat de geur- en smaakaroma’s al volledig ontwikkeld zijn. Dit kan resulteren in een wijn die te zoet is en weinig diepte of nuance heeft. Om de best mogelijke druiven te krijgen, is het belangrijk dat de druiven als geheel rijp zijn, inclusief de schillen en pitten waar de tannines zich bevinden.

Als het gedurende het jaar erg warm en zonnig is geweest, kunnen de druiven snel suikerrijp worden, terwijl ze nog niet fenolisch rijp zijn. Dit zorgt voor een dilemma voor de wijnmaker. Als hij de druiven op dit moment oogst, riskeert hij wijn te maken van druiven die te bitter zijn en te weinig aroma‘s hebben. Als hij wacht met oogsten, zullen de druiven meer suiker opbouwen, terwijl de zuren afnemen. Hierdoor kunnen de druiven overrijp worden en ontstaan er bombastische wijnen met weinig frisheid en veel alcohol.

In ideale omstandigheden rijpen de druiven langzaam en gestaag in gematigde weersomstandigheden, waardoor de fysiologische en fenolische rijpheid ongeveer gelijktijdig plaatsvindt. Helaas kan het ook gebeuren dat de druiven helemaal niet rijp zijn of dat ze te vroeg moeten worden geoogst vanwege slecht weer in de herfst.

Wat is de smaak van tannine?

Tannine heeft niet een bepaalde smaak of geur. Tanines zelf zijn subtiel maar het stofje heeft wel invloed op jouw beleving van hoe iets kan smaken. Tannine is een natuurlijke chemische verbinding die wordt aangetroffen in planten, waaronder druiven. Tanines in wijn kunnen een uitdrogend gevoel in de mond veroorzaken. Tannines kunnen ook de smaakperceptie van andere verbindingen in wijn beïnvloeden, waardoor ze meer of minder intens lijken. Naast hun invloed op de smaak, kunnen tannines ook de kleur en het mondgevoel van wijn beïnvloeden.

De smaak van tannines is subtiel en kan verschillende sensaties aan wijn toevoegen, van zacht en rond tot leerachtig, scherp en agressief of grof. Tannines kunnen worden omschreven als het ‘mondgevoel’ van wijn. Tannines zijn belangrijk in wijn omdat ze structuur toevoegen en kunnen helpen om de wijn te bewaren. Te veel tannine kan wijn echter samentrekkend en bitter maken. Het tanninegehalte in wijn kan worden beïnvloed door de druivensoort, wijnbereidingsmethoden en rijpingsproces van een wijn.

Tannine cultiveren in de wijngaardDe tannines in de druivenschillen ontwikkelen zich naarmate de druiven groeien en beschermen ze tegen de zon. Verschillende druivensoorten hebben verschillende niveaus van tannines. Tannat en Nebbiolo hebben bijvoorbeeld veel tannines. Deze wijnen hebben vaak jaren rijping nodig voordat ze op dronk zijn.

Het klimaat en de omstandigheden in de wijngaard waar de druiven worden verbouwd, beïnvloeden de niveaus en soorten tannines die zich in de druiven ontwikkelen. Tannines zijn verbindingen die wijn zijn samentrekkende smaak geven en ervoor kunnen zorgen dat deze droog in de mond aanvoelt. Koelere klimaten en oogstjaren, evenals druiven die eerder worden geplukt, hebben de neiging om wijnen op te leveren met agressievere tannines – meer samentrekkend en minder gepolymeriseerd (kleiner). Warmere klimaten en oogstjaren en druiven die later worden geoogst, zullen meer ontwikkelde, verzachte en gepolymeriseerde (grotere) tannines hebben.

De tannines in de druivenschillen werken als een natuurlijke zonnebrandcrème en beschermen de druiven tegen te veel zonlicht. Het tanninegehalte is het hoogst in druiven die op grote hoogte worden geteeld, waar het zonlicht intenser is. Dit resulteert in wijnen met intensere tannines.

Druiven worden geoogst wanneer ze rijp zijn en klaar zijn om tot wijn te worden verwerkt. Het type druif, het klimaat en de groeiomstandigheden spelen allemaal een rol bij de hoeveelheid tannine die zich in de druif ontwikkelt. Tannine is wat wijn zijn smaak en scherpte geeft. Meer tannine betekent een vollere wijn. Minder tannine resulteert in een lichtere wijn.

Hoe druiven worden geoogst voor het maken van wijn is een belangrijk proces dat de smaak van het eindproduct kan beïnvloeden. Blootstelling aan zuurstof tijdens het maken van wijn kan ervoor zorgen dat de tannines in de druiven gaan polymeriseren, wat de smaak en het verouderingspotentieel van de wijn beïnvloedt. Wijnmakers moeten de zuurstofblootstelling zorgvuldig beheersen om wijnen met de gewenste kenmerken te produceren.

Tannine extraheren uit druiven

Er zijn verschillende technieken die wijnmakers kunnen gebruiken om tannines te extraheren en de structuur van een wijn te verfijnen, waaronder micro-oxygenatie. Bij dit proces wordt zuurstof in de wijn gebracht om de harde tannines te verzachten. Sommige wijnmakers gebruiken micro-oxygenatie met groot effect bij Tannat-druiven, die bekend staan ​​om hun sterke tannines. Het proces kan ook nuttig zijn voor andere druivensoorten zoals Syrah en Grenache. Micro-oxygenatie wordt meestal gedaan tijdens langdurige maceratie (het proces van het weken van geplette druiven in hun eigen sap) of na het persen, maar vóór malolactische gisting.

Het is belangrijk op te merken dat het hierbij niet gaat om de controversiële vorm van micro-oxygenatie die wijnen voortijdig kan verzachten en hun levensduur kan verkorten. Als het wordt gedaan voordat malolactische gisting en zwaveldioxide worden toegevoegd, kan zuurstof worden gebruikt om ingewikkeld gestructureerde wijnen te maken met een beter mondgevoel en textuur.

De zuurstofblootstelling moet echter zorgvuldig worden gecontroleerd om dit gewenste effect te bereiken – te veel of te weinig zuurstof heeft negatieve gevolgen. Wijnen die met dit type micro-oxygenatie zijn behandeld, hebben meestal meer tijd nodig om drinkbaar te zijn, maar hun structuur geeft ze de mogelijkheid om op elegante wijze kruidachtige aroma‘s en Brettanomyces-aroma‘s te integreren en de levensduur van de wijn te verlengen.

De tannines in druiven zijn belangrijk voor de smaak, houdbaarheid en aroma van een wijn. Om de juiste hoeveelheid tannines in een wijn te krijgen, moeten wijnmakers elke stap van het druiventeelt- en wijnbereidingsproces zorgvuldig controleren. Dit omvat het kiezen van de juiste druivensoort en wijngaardlocatie, evenals het controleren hoe de druiven worden geperst tijdens het maken van wijn. Er is hiervoor geen pasklare oplossing, dus elke wijnmaker moet de beste manier vinden om de wijn te produceren die hij wil.

Tannines bevinden zich in de zaadjes en de schil van de druiven
Tannines bevinden zich in de zaadjes en de schil van de druiven

Tannine in fruit en ander voedsel

De tannines in wijn kunnen afkomstig zijn van de druivenschillen, zaden, stengels, eikenhout en additieven. De huidtannines zijn groot en kunnen worden gepolymeriseerd van 4 tot 100 monomeren. Zaadtannines zijn korter en kleiner en bestaan ​​uit 2 tot 20 gepolymeriseerde monomeren. Stamtannines variëren in grootte; ze kunnen zo klein zijn als zaadtannines of zo groot als huidtannines. Naast de groottevariatie in tannines tussen deze drie bronnen, kan de vorm van de moleculen aanzienlijk variëren van bron tot bron.

Druiven worden geoogst wanneer ze rijp zijn en klaar zijn om tot wijn te worden verwerkt. Het proces van het oogsten van druiven wordt vinificatie genoemd. Om druiven te oogsten, gebruiken boeren een machine die een oogstmachine wordt genoemd. De oogstmachine schudt de wijnstokken zachtjes om de druiven van hun stelen los te maken. Vervolgens worden de druiven gesorteerd op kwaliteit. De beste druiven worden gebruikt om wijn te maken, terwijl de andere voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van sap of rozijnen.

Het verhaal van tannines is complex, met veel verschillende fenolische verbindingen die kunnen worden gecombineerd om tannines te vormen. Deze tannines kunnen uniek zijn, zoals sneeuwvlokken. Dit maakt het moeilijk om het effect te bepalen dat elk op wijn zal hebben. Ze dragen echter allemaal bij aan de algehele smaak en structuur van de wijn.

Tannine smaakt droog en samentrekkend en je voelt het specifiek op het midden van je tong en het voorste deel van je mond. Ongezoete zwarte thee is een geweldig voorbeeld van bijna puur tannine opgelost in water. Voedsel met hoog tannine gehalte:

 • Theeblaadjes
 • Walnoten, Amadelen, andere noten met schil
 • Pure chocola
 • Kaneel, kruidnagel en andere ongemalen specerijen
 • Bramen, Granaatappels, druiven en Açaí-bessen
 • Rode bonen
 • De schil van olijven, soms is het ook in olijfolie aanwezig

Tannines als antioxidant

Wijnmakers houden ook van tannine omdat ze werken als een natuurlijke antioxidant om de wijn te beschermen. Dit is eigenlijk een belangrijke reden waarom bepaalde rode wijnen zoals Merlot en Cabarnet Sauvignon jarenlang goed kunnen blijven. Deze wijnen hebben ook grote gezondheidsvoordelen voor de mens! Het enige nadeel van tannines is dat ze mensen hoofdpijn kunnen bezorgen. Een goede manier om te testen of je vatbaar bent voor tannine-hoofdpijn is om te bepalen of soortgelijke stoffen die sterk zijn in tannines, zoals donkere chocolade en sterke zwarte thee, hetzelfde effect hebben.

Tannine beschermt de wijn tegen allerlei bacteriën en voorkomt dat de wijn gaat bederven. Tannine is een natuurlijk conserveermiddel. Hierdoor kan de rode wijn veel langer bewaard worden dan witte wijnen. In witte wijnen zijn vaak weinig tannine aanwezig, waardoor je witte wijn dus ook vaak niet te lang kan bewaren. In tegenstelling tot rode wijn bevat witte wijn veel meer natuurlijke wijnzuren, zoals Grasevina, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Riesling, Chardonnay en Posip.

Tannine klachten zijn zeldzaam, meestal krijgen we alleen een wijnhoofdpijn van teveel consumeren, maar als je je realiseert dat je echt last hebt van tannine dan kun je beter witte wijn drinken, die erg laag is in tannine. Hierdoor kun dus ook je hoofdpijn veroorzaakt door tannines oplossen!

4 comments

 1. Wat betreft Tannine in wijn. Ik krijg daar uitslag op de mijn huid

  1. Grote kans dat je een intolerantie hebt voor tannine in wijn.

 2. Oba De Beule

  Hey, weten jullie toevallig hoe tannine uit de druiven worden gehaald, het proces zijnde?

  Dit zou een grote hulp zijn voor mijn eindwerk

  mvg
  Oba De Beule

  1. Tannines worden uit druiven gehaald door de druiven te pletten en vervolgens het sap van de vaste stoffen te scheiden. Het sap laat men vervolgens een tijdje fermenteren, waarbij de tannines uit de druivenschillen worden gehaald. Het eindproduct is een wijn met een hoog gehalte aan tannines, die de wijn de karakteristieke smaak en mondgevoel geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven