Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijnzuren in wijn

De invloed van wijnzuren op wijn

Wijnzuren zijn een belangrijk onderdeel van een goed glas wijn. Ze zijn misschien niet de meest prominente smaak, maar als ze in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen ze een wijn levendiger en levendiger maken. Maar wat maakt een wijn zuur? En wat zegt de zuurgraad eigenlijk over de smaak van de wijn?

De zuurgraad wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën, zoals wijnsteenzuur, in de wijn. Deze chemicaliën werken samen met onze smaakpapillen om wijnen hun karakteristieke scherpte te geven. Ook de zuurgraad van een wijn kan het smaakprofiel beïnvloeden, waardoor deze bijvoorbeeld meer of minder fruitig smaakt. Over het algemeen zijn wijnen met een hoger zuurgehalte meer verfrissend, terwijl wijnen met een lager zuurgehalte zachter en soepeler kunnen smaken.

Zure wijn die gemaakt is van onrijpe druiven moet je niet verwarren met wijnzuren die van nature aanwezig zijn in wijn. Ook als de wijn gemaakt wordt van rijpe druiven bevat deze van nature wijnzuren. Het gaat om de balans hierin. Rijpe druiven zullen zoetere, complexere wijnen produceren, terwijl onrijpe druiven wijnen zullen opleveren die eenvoudiger en scherper zijn.

Wijnzuur in het kort

Wijnzuur, ook bekend als wijnsteenzuur, is een stof (C4H6O6) die veel voorkomt in planten. Je kunt het zowel in zijn vrije vorm vinden als in de vorm van zure zouten, meestal in zure en zoete vruchten, en soms in kleine hoeveelheden in wortels, schors, hout en bladeren. Om wijnzuur te verkrijgen, meng je wijnsteen met koolzure kalk. Dit leidt tot de vorming van moeilijk oplosbare wijnzure kalk en neutrale wijnzure kali. Vervolgens scheid je het calcium van het wijnzuur met zwavelzuur. De resulterende wijnzuuroplossing wordt gezuiverd door middel van koolstof en vervolgens voorzichtig ingedampt om kristallen te vormen.

Deze kristallen van wijnzuur zijn groot, doorzichtig en kleurloos. Ze hebben geen geur en smaken zuur. Als je ze wrijft, geven ze licht in het donker. Wijnzuur lost gemakkelijk op in water en ook in alcohol, maar niet in ether. Het heeft de eigenschap om licht rechtsom te draaien, smelt bij een temperatuur van 110°C en bij een droge toestand bij 135°C. Bij hogere temperaturen kan het omgezet worden in verschillende andere zuren, zoals metawijnzuur, tartraalzuur en wijnzuuranhydride.

Wijnzuur komt veel voor in de natuur, en het is typisch voor druiven. Dit is de reden waarom het in het Duits “Weinsaure” en in het Nederlands “wijnszuur” wordt genoemd. Het is het belangrijkste zuur dat wordt aangetroffen in most en wijn. In wijngebieden met een noordelijk klimaat is de concentratie van wijnzuur in de wijnmost vaak meer dan 6 g/l, terwijl in warmere streken de concentratie meestal slechts 2 tot 3 g/l bedraagt. Dit verschil wordt veroorzaakt door de hogere temperatuur van de druiventrossen in zuidelijke streken, wat leidt tot de afbraak van wijnzuur.

Elementen van een wijn

Wijn bestaat uit veel verschillende elementen, waaronder water, alcohol, suiker en zuren. Zuren spelen een belangrijke rol in wijn, ze zorgen voor smaak, frisheid en aroma‘s, terwijl ze ook helpen de wijn te bewaren. Zuren geven wijn zijn karakteristieke kruiden, versterken de smaken en aroma’s en maken de wijn beter houdbaar. Zonder zuren zou wijn vlak en levenloos zijn.

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op hoe rijp druiven worden, zoals klimaat en regen tijdens het groeiseizoen. Wijnmakers moeten deze omstandigheden nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hun druiven een optimale rijpheid bereiken.

Als wijn zuur smaakt dan kan dat komen omdat de druiven die zijn gebruikt om de wijn te maken onrijp waren. Onrijpe druiven kunnen ervoor zorgen dat een wijn niet in balans is en te zuur smaakt. In veel wijnrecensies wordt hier niet vaak over gesproken, maar het is wel een belangrijke factor bij het bepalen van de smaak van een wijn.

Basis elementen van wijn
Basis elementen van wijn

Industriële wijnen vs. kwaliteitswijnen

De smaak van een wijn is echter veel belangrijker dan of hij naar aardbei of framboos ruikt. In industriële wijnen – die het grootste deel van de markt uitmaken – komen de aroma’s meestal kunstmatig, van gearomatiseerde gisten. Veel wijnen die je in een supermarkt kunt kopen zijn industriële wijnen. De aroma’s in een wijn doen echter niets af aan de kwaliteit van de wijn. Het belangrijkste is dat de wijn goed smaakt, en daar gaat het om.

Industriële wijnen worden in massa geproduceerd en bevatten meestal toegevoegde smaken van gist. Kwaliteitswijnen worden met meer zorg gemaakt en hebben meestal geen toegevoegde smaken. Ze kosten misschien meer, maar voor een echte wijnliefhebber het waard zijn.

Industriële wijn
Industriële wijn

Rijpe druiven en goede kwaliteitswijn

Een goede wijn wordt gemaakt van rijpe druiven. Dit betekent dat de druiven de juiste balans hebben tussen zoetheid, zuurheid en bitterheid. Ook bij wijn die van rijpe druiven wordt gemaakt zijn van nature wijnzuren aanwezig. Maar onrijpe druiven maken wijn onaangenaam. Daarom is het belangrijk om bij het maken van wijn alleen rijpe druiven te gebruiken.

Een wijnboer kan om verschillende redenen onrijpe druiven plukken, waaronder het weer. Bij te koud en/of te nat weer zullen de druiven niet goed rijpen. Als de rijpheid niet is bereikt in september of oktober, kan de wijnboer worden gedwongen om te oogsten. Vanaf dan wordt het weer kouder en neemt de kans op regen toe. Zo kan het plukken van onrijpe druiven de enige optie zijn om een ​​succesvolle oogst te garanderen.

Er kan ook een andere reden zijn waarom druiven onrijp worden geplukt: omdat de wijnmakerij zich richt op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Hoe meer wijn een wijnmaker wil verkopen, hoe meer druiven er geproduceerd moeten worden. Maar ook hoe minder rijp die druiven zullen zijn. Daarom snoeien goede wijnboeren hun wijnstokken kort en verwijderen ze zelfs de druiventrossen vroeg om de resterende trossen beter te laten rijpen. Naast goed weer is beheersing van de druivenproductie een basisvoorwaarde voor het verkrijgen van rijpe druiven.

Onrijpe druiven

Wijnmakerijen die zich richten op kwantiteit boven kwaliteit, zullen eerder onrijpe druiven plukken om hun totale productie te verhogen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de smaak en kwaliteit van de wijn, evenals de mogelijke gezondheidsvoordelen die kunnen worden behaald door het drinken ervan.

Goede wijnbouwers begrijpen hoe belangrijk het is om hun druiven volledig te laten rijpen voordat ze worden geplukt. Ze houden de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten en passen hun druivenproductie daarop aan. Dit resulteert in een beter product dat prettiger drinkt en meer gezondheidsvoordelen biedt.

Een wijn kan om verschillende redenen zuur worden, maar meestal komt dit door de rijpheid of onrijpheid van de druiven. Als een wijn niet rijp genoeg is, krijgt hij een zure, zure smaak. Aan de andere kant, als een wijn te rijp is, kan deze ook zuur worden, omdat de suikers in de druiven gaan gisten.

Wijnbereidingsproces

Af en toe kan een wijn ook bederven tijdens het wijnbereidingsproces. Als de wijn bijvoorbeeld niet goed is afgeschermd van zuurstof, kan deze voortijdig oxideren en een vlakke, zure smaak ontwikkelen. Als een wijnboer besluit om een ​​wijn “natuurlijk” te laten lopen, zonder analyse of controle, kan hij bovendien onaangename smaken of aroma’s ontwikkelen.

Gelukkig zijn deze problemen met de huidige stand van de oenologische wetenschap meestal te vermijden. Met de recente trend naar natuurlijke wijnen kunnen ze echter vaker voorkomen, aangezien sommige wijnboeren afzien van traditionele methoden ten gunste van een meer “hands-off” benadering. In ieder geval, als je merkt dat de wijn een onaangename smaak of geur heeft ontwikkeld, kun je het beste een deskundige wijnexpert raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te vinden. Je kunt het beste deze wijn laten staan en niet drinken.

De zuurgraad in wijn

De zuurgraad in wijn komt voornamelijk van de druiven zelf. Sommige druivensoorten bevatten meer zuur dan andere. Zo hebben Riesling-druiven van nature een hoog zuurgehalte; Pinot Grigio-druiven daarentegen hebben een veel lagere zuurgraad. Naast de druifsoort speelt ook het klimaat een grote rol bij het op peil houden van de zuurgraad. In koelere klimaten blijven zuren in druiven beter behouden dan in warme klimaten. Daardoor smaakt een Riesling uit het koele Duitsland veel frisser dan een uit het hete Kroatië.

Zuurgraad is een van de belangrijkste kenmerken die de smaak van wijn bepalen. Over het algemeen zijn wijnen met een hogere zuurgraad pittiger en verfrissender, terwijl wijnen met een lagere zuurgraad zachter en milder zijn. Voor veel wijndrinkers ligt de ideale balans ergens tussenin. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur.

Verschillende soorten wijnzuren

De belangrijkste zuren in wijn zijn wijnsteenzuur, appelzuur en melkzuur. Wijnsteenzuur is verantwoordelijk voor de smaak van je wijn en dat proef je geleidelijk aan. Appelzuur is fris en meer uitgesproken dan het zachtere melkzuur. Elk zuur heeft zijn eigen specifieke smaak. De ene proef je meteen zuur, terwijl de andere pas na de afdronk.

Verschillende soorten zuren kunnen de smaak van wijn beïnvloeden. De mate waarin een zuur zuur smaakt, wordt uitgedrukt door de zuurgraad of pH-waarde. De pH-schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is (noch zuur, noch basisch). Drinkwater heeft een pH van 7, terwijl regenwater meestal rond de 5,5 ligt. Hoe lager de pH-waarde, hoe krachtiger de zure smaak. Wijn heeft meestal een pH tussen 2,8 en 4,0, hoewel witte wijn meestal zuurder is dan rode wijn. Droge witte wijn smaakt daardoor vaak zuurder dan rode wijn.

Zuren van wijn op een pH schaal
Zuren van wijn op een pH schaal

Zuurgraad in wijn helpt niet alleen om de smaken van voedsel te verbeteren, maar helpt ook bij de spijsvertering. Als een gerecht bijzonder zuur is, bijvoorbeeld door een vinaigrette dressing, combineer je het best met een zachtere, vollere wijn. Te veel zuur van zowel de wijn als het gerecht kan de combinatie moeilijk maken om van te genieten.

Het is ook goed om te weten dat wijn een uitstekende marinadebasis is vanwege de zuren, die vlees mals maken. Denk daarom de volgende keer na over wat voor soort drankje je met jouw maaltijd wilt combineren, vergeet dan niet om na te denken over de ideale wijn spijs combinatie!

Wijnzuren en restsuiker

Interactie tussen zuur-, suiker– en alcoholgehalte kan de smaak van een wijn sterk beïnvloeden. Zo kan een wijn met een hoge zuurgraad en restsuiker veel droger smaken dan een wijn zonder restsuiker maar met een lagere zuurgraad. Dit komt omdat de ongefermenteerde suikers helpen om de hardheid van de zuren in evenwicht te brengen. Het is echter ook mogelijk dat u zich vergis over de zoetheid of het droogheidsniveau van een wijn op basis van het uiterlijk.

Restsuiker in glas wijn
Restsuiker in glas wijn

Vergelijkbaar droge Duitse Riesling Spätleses hebben bijvoorbeeld meestal meer restsuiker dan rijpe, exotische Sauvignon Blancs uit Zuid-Amerika, ondanks dat de laatste veel minder zoet smakend is vanwege hun lagere algehele zuurgraad. Daarom is het belangrijk om met verschillende soorten wijnen te experimenteren om te begrijpen hoe de verschillende smaken op elkaar inwerken en ook voor jezelf na te gaan welke wijn jij lekker vindt. Iedereen heeft een andere smaakvoorkeur.

Kristallen van wijnsteenzuur

Soms kun je in een wijnfles kristallen op de bodem zien die consumenten mogelijk verwarren met suiker, maar dat is niet het geval. Meestal zijn dit natuurlijke afzettingen die afkomstig zijn van wijnsteenzuur. Om dit te voorkomen, passen wijnmakers vaak een koudebehandeling toe. Hierbij wordt de wijn gekoeld tot een temperatuur tussen -4°C en 0°C om het neerslaan van zouten afkomstig van wijnsteenzuur te bevorderen voordat de wijn wordt gebotteld.

Hoewel deze methode het karakter van de wijn enigszins kan beïnvloeden, geven sommige wijnkenners er de voorkeur aan de wijn niet te stabiliseren. In dat geval kan het gebeuren dat consumenten die hun wijn op relatief koele temperaturen bewaren, een neerslag zien ontstaan die de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.

Wijnzuur op kurk
Kristallen van wijnsteenzuur op een kurk

Wijn is een delicate drank

Wijn is een delicate drank en heeft, zoals alle dingen, een houdbaarheidsdatum. Zelfs de meest zorgvuldig bewaarde wijn kan zuur worden als hij te lang wordt bewaard. De beste manier om van wijn te genieten, is door hem te drinken terwijl hij nog vers is. Een paar uitzondering hierop nemen we niet mee. Maar dit is vooral het geval bij jonge wijnen en niet bij wijnen die gerijpt zijn in barrique eiken vaten.

Let dus de volgende keer dat je een slok wijn neemt op de zuurgraad. Het kan je enkele aanwijzingen geven over wat je kunt verwachten op het gebied van smaak. En als je merkt dat je echt van wijnen met een hogere zuurgraad houdt, zorg er dan voor dat je wijnen uit koelere klimaten zoekt, omdat deze doorgaans een hogere zuurgraad hebben.

Kroatische wijnen behoren tot de meest delicate en smaakvolle ter wereld. Ze zijn perfect voor elke gelegenheid, of je nu op zoek bent naar een verfrissende witte wijn om je maaltijd te begeleiden, of een rijke en robuuste rode wijn om met vrienden van te genieten. Kroatische wijnen zullen elk gehemelte zeker bevallen. Dus de volgende keer dat u op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, zorg er dan voor dat je een fles (of een doos) Kroatische wijn in huis hebt. Proost!

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren