Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden ā€“ Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Aromatische witte wijn

Aromatische witte wijn: de perfecte keuze voor elke gelegenheid

Als je op zoek bent naar een heerlijke en unieke witte wijn om te drinken, moet je zeker eens een aromatische variant proberen. Deze wijnen krijgen hun smaak van verschillende aromatische druiven, die ze een unieke en heerlijke smaak geven. Als je eenmaal een aromatische witte wijn hebt geprobeerd, ben je eraan verslaafd. Ze zijn perfect voor elke gelegenheid, of je nu een speciale gebeurtenis viert of gewoon thuis aan het ontspannen bent.

Wat is een aromatische wijn?

Aromatische wijnen worden gemaakt van druiven die een sterk aroma hebben, en ze kunnen zowel rood als wit zijn. De meest voorkomende aromatische druivensoorten zijn GewĆ¼rztraminer, Muscat, en Riesling.Ā Aromatische wijnen staan bekend om hun intense smaak, en ze kunnen zowel zoet als droog zijn. Bij het kiezen van een aromatische wijn is het belangrijk dat je bedenkt van welke smaken je houdt en waar je de wijn mee zult combineren.

  Als je ā€œgearomatiseerde wijnā€ hoort, verwijst dit niet naar zeer geurige wijnen zoals Muscadine of GewĆ¼rztraminer. In feite is gearomatiseerde wijn behoorlijk uniek ā€“ zowel in de manier waarop hij wordt gemaakt als in de vele manieren waarop je hem kunt serveren. Hoewel sommigen alleen Vermout herkennen als een old-school gearomatiseerde wijnklassieker, valt er eigenlijk veel te ontdekken in deze brede wijncategorie.

  Je moet een gearomatiseerde wijn niet verwarren met aroma dat van nature voorkomt in wijn. Een gearomatiseerde wijn is wijn waar vaak aromaā€™s en kruiden aan toegevoegd zijn om het bijv. zoet te laten smaken en het een specifieke aroma en kleur te geven. We hebben het in dit artikel echt puur over wijnen met aromaā€™s die van nature in de druiven zelf voorkomt.

  Veel landen, waaronder KroatiĆ«, ItaliĆ«, Frankrijk en Spanje, hebben zelfs hun eigen aanbod aromatische wijnen ā€“ elk een beetje anders dan de andere. Als je op zoek bent naar een klassiek drankje met veel smaak en persoonlijkheid, zijn aromatische witte wijnen misschien precies wat je nodig hebt.Ā 

  Wat is een droge witte wijn?

  Droge witte wijnen worden gemaakt van druiven waar heel weinig suiker in zit. De wijn wordt dan gefermenteerd tot het suiker in alcohol is omgezet. Daardoor heeft de wijn een hoog alcoholgehalte en heel weinig zoetheid. Droge witte wijnen kunnen van elke soort druif gemaakt worden, maar ze worden meestal gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, of Riesling druiven.

  Er zijn veel verschillende soorten droge witte aromatische wijnen, elk met zijn eigen unieke smaak en aroma. Enkele van de meest populaire soorten droge witte wijnen zijn GraŔevina, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, PoŔip, en Moscato.

  Is elke witte wijn aromatisch?

  Kort antwoord op deze vraag is: nee, niet elke witte wijn is meteen aromatisch. ā€œAromatisch witā€ is een term die wordt gebruikt voor witte wijnen met aromaā€™s die echt uit het glas springen, vooral met bloemige of kruidige tonen. Zoals ook hierboven genoemd zijn dit vaak Rieslings, Viogniers, Malvasia, GewĆ¼rztraminers en Muskaatwijnen.

  Het is een verzameling van de meest populaire aromatische witte wijnen. Soms zijn Sauvignon Blanc en Pinot Gris ook aromatisch, dit hangt af van de stijl van de wijn.

  Welke wijn is niet aromatisch?

  Chardonnay is een wijn dat niet aromatisch is. Het is niet zo dat Chardonnays niet lekker ruiken, maar ze staan ā€‹ā€‹niet bekend om hun onderscheidende bloemige en kruidige tonen. Chardonnay is een druifsoort dat de kenmerken van zijn omgeving aanneemt. Hierdoor smaakt elke Chardonnay anders.

  Er is niet een specifiek aroma dat erbovenuit spring bij deze wijn. De smaak van een Chardonnay wordt voornamelijk bepaald door de bodem, de aanwezige mineralen in de bodem, en het klimaat waar de druiven groeien.

  Wat maakt een witte wijn aromatisch?

  Sommige druiven bevatten meer chemische verbindingen, met name terpenen, die ervoor zorgen dat bloemen zoals roos, geranium en oranjebloesem lekker ruiken. Diezelfde verbindingen zijn te vinden in sommige druivensoorten en de wijnen die ervan worden gemaakt. Fermentatie helpt sommige van deze aromaten te ontsluiten.

  Wijnmakers kunnen ook technieken gebruiken om aromaā€™s te benadrukken, zoals inheemse gistfermentatie, extra droesemcontact en het vermijden van contact met nieuwe eikenhouten vaten, die die bloemige tonen kunnen maskeren.

  Smaak van aromatische wijnen

  Als je op zoek bent naar een heerlijke en unieke wijnervaring, dan moet je beslist eens een aromatische witte wijn proberen. Deze wijnen krijgen hun smaak van verschillende soorten druiven, wat ze een unieke smaak geeft die je heerlijk zult vinden. Ze zijn perfect voor elke gelegenheid, of je nu een speciale gebeurtenis viert of gewoon thuis ontspant.

  Aromatische witte wijnen zijn perfect om bij eten te combineren, want ze kunnen allerlei verschillende gerechten aanvullen. Als je moeite hebt te beslissen welke wijn bij je maaltijd te passen, is een aromatische witte altijd een goede keuze.

  De juiste wijn kiezen

  Hoe kies je nu de beste aromatische witte wijn? Het kan lastig zijn om de juiste uit te zoeken, maar er zijn een paar dingen waar je op kunt letten. Denk eerst na over wat voor smaken je lekker vindt. Denk dan aan het klimaat waar de wijn gemaakt werd. Aromatische witte wijnen uit koelere klimaten hebben de neiging complexere smaken te hebben dan die uit warmere klimaten. Proef tenslotte een paar verschillende wijnen en kijk welke je het lekkerst vindt.

  De juiste witte wijn kiezen kan lastig zijn ā€“ wil je iets lichts en verfrissends of iets rijkers? Een druivensoort als Sauvignon Blanc is meestal licht van smaak met frisse zuren, terwijl GraÅ”evina meestal rijker en romiger is. Maar als je ooit vastzit en niet weet welke wijn je moet kiezen, kies dan voor een aromatische witte ā€“ ze zijn veelzijdig en passen goed bij bijna alles.

  Aromatische soorten proberen

  Aromatische witte wijnen zijn een geweldige keuze voor elke gelegenheid ā€“ of je ze nu bij eten wilt combineren of er gewoon alleen van wilt genieten, ze zullen zeker in de smaak vallen. Dus als je de volgende keer in de stemming bent voor witte wijn, grijp dan naar een aromatische soort en geniet van de unieke en heerlijke smaak. Proost!

  Als je op zoek bent naar een heerlijke en unieke witte wijn om te drinken, moet je beslist aromatische soorten proberen. Deze wijnen krijgen hun smaak van verschillende aromatische druiven, die in verschillende klimaten groeien. Dit geeft ze een unieke smaak die je heerlijk zult vinden. Ze zijn perfect voor elke gelegenheid, of je nu een speciale gebeurtenis viert of gewoon thuis ontspant met wat kaas en crackers.

  Aromatische witte wijnen combineren bij eten

  Aromatische witte wijnen zijn ook heel geschikt om te combineren met eten. Ze kunnen door hun veelzijdige karakter allerlei verschillende gerechten aanvullen. Als je moeite hebt te beslissen welke wijn bij je maaltijd te passen, is een aromatische witte altijd een goede keuze.

  Een van de leuke dingen van aromatische witte wijnen is dat ze met allerlei verschillende gerechten gecombineerd kunnen worden. Ze zijn veelzijdig en gaan goed samen met bijna alles.

  Maar hoe kies je nu de beste aromatische witte wijn? De juiste kiezen kan lastig zijn, maar er zijn een paar dingen waar je op kunt letten? Bedenk eerst van welke smaken je houdt en houd rekening met het klimaat waar de wijn gemaakt is.

  Mocht je nog geen voorkeur hebben voor bepaalde wijnen, dan kun je uiteraard ook je smaakpupillen hun werk laten doen en je voorkeur voor wijn langzaam gaan ontwikkelen.

  Hier zijn wat suggesties voor wat je bij je aromatische witte wijn kunt combineren met verschillende gerechten:

  • Als je zeevruchten eet, probeer dan een Sauvignon Blanc. De zuurgraad in de wijn zal de rijkdom van de zeevruchten doorsnijden en ze nog lekkerder maken.
  • Bij gerechten met kip of varkensvlees probeer je een GraÅ”evina. De romigheid van de wijn zal de smaken van het gerecht perfect aanvullen.
  • Voor vegetarische gerechten, probeer een niet-droge Riesling. De zoetheid van de wijn zal de smaken van de groenten in evenwicht brengen.
  • Voor fruit of dessert, probeer een GewĆ¼rztraminer. De zoetheid van de wijn zal de zoetheid van het fruit of het dessert accentueren.

  Wat je ook eet, er is een aromatische witte wijn die er perfect bij past. Dus als je de volgende keer vast zit over wat je bij je maaltijd moet serveren, grijp dan naar een aromatische witte wijn en geniet ervan! Aromatische witte wijnen zijn de perfecte keuze voor elke gelegenheid. Proost!

  Kroatische aromatische droge wijnen

  PoŔip

  De PoÅ”ip straalt meer rijpe aromaā€™s uit. Droge wijn bevat uitgesproken aromaā€™s zoals gedroogde abrikozen en vijgen is goudgeel van kleur. Een geweldig fruitig intens aroma en een smaakprofiel dat doet denken aan mediterraan fruit.

  GraŔevina

  Geweldige wijn in elk opzicht. Elegant en rijk aan aromaā€™s en intens in de mond. Fruitigheid en kruidigheid, frisheid en rijpheid zijn met elkaar verweven. De smaak houdt stevig aan, de afdronk is zeer aangenaam, verfrissend.

  Het straalt frisheid en vers fruitaromaā€™s uit. Appels, citrusvruchten, perziken. In de mond is het licht, verfrissend van karakter met een GraÅ”evina kruidenbittere afdronk.

  GewĆ¼rztraminer

  Deze Kroatische GewĆ¼rztraminer van het wijnhuis Erdut is aromatisch, fruitig en rijk aan extracten, het heeft de meest uitbundige luxe geur en heeft een heerlijke aroma. De wijn is goudgeel van kleur en heeft een bijna bombastisch aroma van lychees, rozen, tropisch fruit en soms een snufje zwarte peper.

  Istarska Malvazija

  Istrische Malvasia is uitgegroeid tot een een van de bekendste wijnsoorten uit Istriƫ. Het heeft een aangenaam aroma van steenfruit, een sterke Malvasiaanse smaak, een schaduw van lagere zuren in vergelijking met andere witte wijnen, het heeft een stevige duur en een zuivere, bijna mineraal-zoute afdronk.

  Pinot Grigio

  Elegant drinkbare wijn, droog, knapperig, discrete aromaā€™s met een mooie frisse fruitigheid. In de geur florale tonen van bloesem, wit fruit van citrus en peer. Licht aroma met tonen van citrus, appels, steenfruit, tropisch fruit en tikje Mediterane kruiden.

  Pinot Blanc

  Een heerlijke wijn, met een delicaat en zeer aangenaam aroma waarin fruitige aromaā€™s zoals appels verweven zijn met bloemige tonen. De smaak is elegant en intens tegelijk. Solide body, langdurige en pure retro smaak.

  Žlahtina

  Žlahtina is een wijn met goede zuren die het vitaliteit geven, is verfrissend en met aromaā€™s van noten. Hoewel elegant in de mond, heeft het een stevige intensiteit en een lange levensduur, met een handvol smaken en fris aroma.

  Sylvaner ā€“ Groene Sylvaner

  Sylvaner, ook bekend als Groene Sylvaner is een aangename aromatische wijn die bij de eerste indruk een beetje ingetogen lijkt, met reducerende tonen op de neus. Na opening komen kruidenaromaā€™s. De smaak is mild, verfrissend. Het heeft iets weg van witte pruimen.

  Conclusie

  Aromatische witte wijnen zijn perfect voor elke gelegenheid. Ze zijn er in veel verschillende soorten, dus er is er zeker een die je lekker zult vinden. Of je nu zeevruchten, kip, varkensvlees, vegetarische gerechten, of fruit eet, er is een aromatische witte wijn die er perfect bij past. Dus als je de volgende keer vast zit over wat je bij je maaltijd moet serveren, grijp dan naar een aromatische witte wijn en geniet! Proost!

  Heb jij ook een favoriete aromatische witte wijn? Laat het ons weten in de reacties hieronder! En vergeet niet onze selectie Kroatische droge wijnen te bekijken ā€“ het zijn enkele van de beste wijnen ter wereld! Živjeli (proost)!

  Was dit nuttig?

  Bedankt voor je feedback!

  2 comments

  1. felix Tejeda

   Soy aficionado al vino blanco gracias

   1. Great, yes white wine is a delightful wine
    ā€”
    Genial, sĆ­, el vino blanco es un vino delicioso.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis verzending

  Op alle bestellingen boven 60,-

  100% veilig afrekenen

  iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

  Dezelfde dag verzonden

  Indien voor 16:00 besteld

  30 dagen bedenktijd

  Wijn in alle rust proeven

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update ā€“ schrijf je vandaag nog in!

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update ā€“ schrijf je vandaag nog in!

  Ā 

  Gelukt!

  De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

  Plaats product in je winkelwagen

  Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren

  Your Mastodon Instance
  Delen via...