Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, morgen bezorgd – 30 dagen bedenktijd – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd – Kroatische wijn achteraf betalen

Witte wijn druiven uit Kroatië

Meest populaire Kroatische witte wijnen

De meest populaire witte wijnen in Kroatië zijn Pošip, Graševina, Grk, Vugava, Škrlet, Istarska Malvazija. En hoewel hieronder enkele inheemse Kroatische witte wijnsoorten staat beschreven, zijn er nog veel meer, aangezien er naar schatting meer dan 130 inheemse wijnsoorten zijn in Kroatië. Maar welke van deze witte wijnen ken jij al?

 1. Pošip
 2. Graševina
 3. Pinot Sivi – Pinot Grigio
 4. Traminac – Gewürztraminer
 5. Istarska Malvazija
 6. Škrlet
 7. Grk Bijeli
 8. Maraština
 9. Muškat Momjanski
 10. Vugava
 11. Žlahtina
 12. Debit
 13. Bratkovina Bijela
 14. Malvazija Dubrovačka
 15. Kujundžuša
 16. Riesling
 17. Sauvignon Bijeli – Sauvignon Blanc
 18. Pušipel – Moslavac
 19. Prč
 20. Cetinka
 21. Chardonnay
 22. Jarbola

Pošip

Pošip is een inheemse Kroatische druif die bij toeval werd ontdekt op het eiland Korčula. Hoewel hij in andere Dalmatische regio’s wordt verbouwd, wordt de druif nog steeds op grote schaal verbouwd op Korčula en bereikt hij de beste resultaten in de wijngaarden rond de dorpen Smokvica en Čara.

De beste versies van Pošip-variëteit zullen vol en harmonieus zijn met een perfecte balans tussen alcohol en zuurgraad. Ze zijn meestal goudgeel met fruitige aroma’s van abrikozen, amandelen, mediterrane kruiden, vijgen en citrusfruit. Pošip-wijnen passen perfect bij de meeste Dalmatische gerechten, vooral vis en schaaldieren, terwijl de op eiken gerijpte versie goed past bij octopus of kalfsvlees.

Het kan ook goed samen met kaas en gezouten vlees. Pošip was de eerste witte druif uit Kroatië met een beschermde geografische oorsprong.

Graševina

Graševina is de Kroatische naam voor een Midden-Europese variëteit Welshriesling (ook bekend als Laški rizling , Olaszrizling , Riesling Italico ) die niet inheems is in het land, maar de beste resultaten geeft in Kroatië.

Het is ook de belangrijkste Kroatische druif voor witte wijn, aangezien hij goed is voor een kwart van alle wijnstokken die er worden aangeplant. Graševina wordt gekenmerkt door aangename, fruitige en bloemige aroma’s, levendige zuren, licht bittere afdronk, volheid en harmonie.

De wijnen variëren van sprankelend, droog (vers, maar ook eikenhout) tot halfzoete en laat geoogste pareltjes. Deze wijnen zijn zeer veelzijdig, dus het is mogelijk om ze bij elke gang in één diner te combineren.

Pinot Sivi / Pinot Grigio / Pinot Gris

Pinot Sivi is de Kroatische variant van de Pinot Grigio, ook bekend als Pinot Gris en Grauburgunder, is een witte druivensoort waarvan wordt aangenomen dat de oorsprong in de Bourgogne ligt, maar de druif heeft een verbazingwekkend potentieel getoond in de continentaal Kroatië, deze druif wordt dan ook veelal in de Kroatische regio Slavonië aangeplant en heeft geweldige wijnen voortgebracht.

Ze zijn dicht en geconcentreerd, met typische tonen van witte bloemen, honing, gember, abrikoos, citroenen, kruiden en droog fruit. De wijnen zijn meestal droog met een aantal off-dry variëteiten. Ze zijn meestal vol en passen goed bij gevogelte, vederwild en varkensvlees.

In de geur florale tonen van bloesem, wit fruit van citrus en peer. Een rijk mondgevoel, vol met rijpe fruittonen, tropische vruchten zoals tonen van ananas. Met een rijkheid van Mediterraanse kruiden. De afdronk is mineralig, lang en vol.

Traminac / Gewürztraminer

Traminac is een Kroatische naam voor een andere van de Midden-Europese favorieten voor witte wijn, de variëteit die in het Duits bekend staat als Gewürztraminer. De naam van de variëteit komt van een naam van een dorp in Zuid-Tirol, het Duitstalige deel van Noord-Italië, genaamd Tramin, maar helaas kunnen we niet echt zeggen waar de variëteit oorspronkelijk vandaan komt.

Het is een lange en gecompliceerde genetische geschiedenis, bovendien gecompliceerd door het feit dat de genetica van deze variëteit buitengewoon ingewikkeld is en dat er veel oorlogen zijn gevoerd in de regio, en in het verleden heette deze wijn gewoon de Traminer, die naam is eind 19e gewijzigd in Gewürztraminer. “Gewürz” betekent kruid of parfum, dus het geeft je een idee van hoe de wijn eigenlijk is.

Gedurende de lange geschiedenis van deze druif in Europa is het over het hele continent verspreid, en veel later ook naar de nieuwe wijnwereld overgebracht. In Kroatië wordt deze wijn vooral gemaakt in de regio Erdut en Ilok dankzij de goede klimaat omstandigheden en de vruchtbare grond langs de Donau doet deze druif het goed.

Het is een extra-aromatische wijn, met een boeket rozen, lychees en passievrucht, en wordt in Kroatië soms “de vrouwelijke wijn” genoemd. Het kan zo gedronken worden, als aperitief, maar kan ook gecombineerd worden met vettere maaltijden, zoals foie gras, edele kazen en fijne desserts.

Istarska Malvazija

Istarska Malvazija is een inheemse Kroatische witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Istrië, waar het vooral wordt gebruikt bij de productie van variëteiten. Deze voedselvriendelijke wijnen zijn typisch fris en fruitig, met minerale tonen en aroma’s van groene appel, acacia en abrikozen.

Hoewel de meeste variëteiten jong worden genoten, rijpen sommige producenten het voor langere perioden in eiken, acaciavaten of amforen om iets andere uitdrukkingen te produceren. Malvazija-wijnen passen goed bij witvis, andere soorten zeevruchten, maar ook bij verschillende gerechten bereid met de witte Istrische truffel.

Behalve in Istrië wordt de druif ook verbouwd in sommige delen van Slovenië en de Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia.

Škrlet

Škrlet wordt beschouwd als een inheemse Kroatische witte druif. Hoewel de oorsprong nog onbekend is, werd deze laatrijpe druif voor het eerst schriftelijk vermeld in 1856. Hij wordt voornamelijk geteeld in Pokuplje en Moslavina en geeft de beste resultaten op zuidelijke hellingen die het hele jaar door voldoende zon krijgen. Van Škrlet wordt gewoonlijk frisse en frisse jonge wijn gemaakt, gekenmerkt door zijn lichtgele kleur met typische groene tinten.

Het vertoont meestal bloemige en fruitige tonen van groene appels, peren en gele pruimen, die de heldere zuurgraad aanvullen. De wijn past goed bij lichte gerechten zoals zoetwatervis, pasta of hoofdgerechten op basis van gevogelte. Interessant is dat de naam van de druif afkomstig is van het Duitse woord scharlach (roodvonk), vanwege de typische rode stippen die af en toe op de wijnstok verschijnen.

Grk / Grk Bijeli

Grk of Grk bijeli is een inheemse Kroatische druif van het eiland Korčula die vooral wordt gebruikt bij de productie van droge witte wijnen. De druif geeft zelden een hoge opbrengst en wordt voornamelijk verbouwd op zandgronden die de stad Lumbarda omringen.

Omdat de naam Grk vertaalt als Grieks , werd lang aangenomen dat de druif had oorsprong in Griekenland, maar recente studies in tegenspraak met dit idee en state Crljenak Kaštelanski als enige dicht ten opzichte van deze zeldzame en unieke Kroatische druif.

Ook kan het woord g rk ruwweg worden vertaald als bitter – een subtiele zuurheid is een veelvoorkomend kenmerk dat wordt aangetroffen in Grk-wijnen. De meeste Grk-wijnen zijn mineraal en aromatisch, met kruidige nuances en een goede balans tussen zuurgraad en suikers. Interessant is dat de Grk-druif alleen vrouwelijk functionerende delen heeft, wat betekent dat hij samen met andere druivensoorten moet worden geplant.

In Lumbarda wordt het meestal samen met Plavac mali gekweekt. Grk-wijnen passen natuurlijk bij witvis en schaaldieren, maar ze kunnen ook uitstekend samengaan met risotto’s, pastagerechten en oude kaas.

Maraština

Hoewel werd aangenomen dat Maraština een inheemse Kroatische druif is, heeft onderzoek aangetoond dat deze nauw verwant is aan Malvasia del Chianti. Maraština staat in sommieg delen van Kroatië beter bekend als Rukatac. Desalniettemin wordt deze laatrijpe druif op grote schaal verbouwd in de Kroatische regio Dalmatië, met name het gebied rond Šibenik en de eilanden Hvar, Lastovo, Pelješac en Korčula.

Mararaština werd voornamelijk gebruikt als mengdruif om er cuvée wijn van te maken, maar is recentelijk bewezen als een uitstekende druif bij de productie van cepagewijnen. Deze gemakkelijk te drinken wijnen zijn meestal fruitig en geurig met aroma’s van droog fruit en honing. Ze passen goed bij wit vlees, zeevruchten, vis, risotto’s en kaas.

De druif wordt ook gebruikt bij de productie van Kroatische dessertwijn Prošek.

Muškat Momjanski

Muškat Momjanski is een wijn van beschermde oorsprong die wordt geproduceerd in de buurt van Momjan in Istrië. De wijnen zijn gemaakt van een Muscat-variëteit, precies een variëteit van Muscat Blanc à Petits Grains. De unieke combinatie van microklimaat en bodem rond Momjan bleek bijzonder geschikt voor de teelt van Muscat.

Er wordt aangenomen dat de druif in de jaren 1200 uit Italië is gehaald en door de geschiedenis heen heeft aangepast en zijn onderscheidende karakter heeft gekregen. De wijnen die in de regio worden gemaakt, zijn rijk en aromatisch en kunnen variëren van lichtgeel tot goudkleurig. De druif wordt gebruikt bij de productie van bloemige en fruitige droge wijnen en intensere dessertwijnen, die meestal aroma’s van rozijnen, droge vijgen en honing vertonen.

Deze wijnen kunnen ook als archiefwijn (arhivsko vino) worden bestempeld als ze minimaal vijf jaar hebben gerijpt. Muškat momjanski-wijnen worden het best gekoeld geserveerd. Ze kunnen worden genoten als aperitief en passen goed bij fruitdesserts, vooral taarten, puddingen en strudels.

Vugava

Vugava is een inheemse Kroatische druif die afkomstig is van een klein eiland Vis. De variëteit wordt uitsluitend geteeld op het eiland waar en rijpt vroeg in het warme mediterrane klimaat en gedijt op het terrasvormige terroir rond Komiža. Op Vugava gebaseerde wijnen zijn goudgeel, fris en aromatisch.

De zuurgraad is typisch laag, het alcoholgehalte hoog en de wijnen zullen over het algemeen een hoog suikergehalte hebben. Het aroma doet denken aan rijp fruit, abrikozen, perziken en honing, soms met tonen van citrus en kruiden. Vugava heeft een lange geschiedenis op het eiland en men gelooft dat het door de oude Grieken is gebracht.

Afgezien van variëteiten en witte melanges, werd de druif ook gebruikt in prošek – Dalmatische dessertwijn gemaakt met droge bessen. Vugava werd zelden gebruikt in bulkwijnen. Hoewel zeldzaam, stond het altijd bekend als een hoogwaardige, premium Kroatische druif. Vugava-wijnen passen het best bij de lokale keuken.

Ze passen goed bij zeevruchten, waaronder schaaldieren en witvis, maar ze passen ook goed bij gevogelte, salades, vers fruit en schapen- of geitenkaas.

Žlahtina

Žlahtina is een inheemse Kroatische druivensoort die bijna uitsluitend wordt verbouwd op het eiland Krk, voornamelijk rond Vrbnik. De druif wordt gebruikt bij de productie van lichte en verfrissende witte wijnen die bedoeld zijn om jong van te genieten.

Ze vertonen meestal bloemen- en citrusaroma’s die worden aangevuld met minerale tonen en een uitgebalanceerde zuurgraad. Žlahtina past uitstekend bij schapenkaas, vis- en zeevruchtengerechten, maar ook bij wit vlees en lamsvlees. De naam žlahtina komt van het Slavische woord žlahten, wat zich vertaalt als kostbaar of nobel, wat mogelijk wijst op het belang van de druif in de oudheid.

Debit

Debit is een laatrijpe witte druif waarvan wordt aangenomen dat hij inheems is in Noord-Dalmatië. Het wordt voornamelijk gebruikt in alledaagse lichte cepagewijnen of als mengdruif, meestal gecombineerd met andere regionale variëteiten. De beste uitingen van Debit komen uit de wijngebieden Promina en Drniš. Aan het begin van de 20e eeuw was Debit een gewaardeerd druivenras, maar het verloor langzaam zijn prestigieuze status en tegen het begin van de jaren negentig werd het voornamelijk geproduceerd met langdurige maceratie, wat resulteerde in niet-indrukwekkende en saaie witte wijnen.

Halverwege de jaren negentig gaven verschillende producenten de langdurige maceratie op en begonnen ze levendige en aromatische witte wijnen te produceren met een heldere zuurgraad en een onderscheidend mineraal karakter. Late oogst Debit-druiven worden soms gebruikt in rijke en geconcentreerde dessertwijnen, terwijl sommige producenten zelfs het potentieel van de druif zagen om uitzonderlijke mousserende wijnen te produceren. Er wordt nog steeds aangenomen dat de druif afkomstig is uit Kroatië, hoewel de alternatieve naam Puljižanac – ruwweg vertaald als een persoon uit Apuglia – de Italiaanse oorsprong zou kunnen suggereren.

Debit wijnen passen goed bij lams- of visgerechten.

Bratkovina Bijela

Bratkovina Bijela, soms ook wel Bratkovina Blatska genoemd, wordt beschouwd als een autochtone variëteit van het eiland Korčula. Hoewel het nog niet mogelijk is om de oorsprong van deze druif exact te bepalen, bewijst het feit dat de spontane kruising van Bratkovina Bijela en Zlatarica Blatska resulteerde in Pošip en dat deze drie variëteiten bijna uitsluitend verwant zijn aan het eiland Korčula. Deze feiten ondersteunen dan ook de veronderstelling dat ook de Bratkovina Bijela uit Korčla afkomstig is.

Het is een fritte wijn dat uitstekend geschikt is bij visgerechten en zeevruchten zoals de Dalmatische specialiteit brudet en andere vis- en schelpdieren, maar ook bij groente- en pastagerechten. Bratkovina Bijela zal zelfs de meest verfijnde wijnliefhebbers tevreden stellen.

Zlatarica

Zlatarica is een echte inheemse Kroatische druivensoort. Het staat ook bekend onder de synoniemen Zlatarica Bijela, Zlatarytza en Zlatharitza. Volgens DNA-analyses die in 2002 zijn uitgevoerd, is het een ouder van het ras Pošip. Deze wijn moet niet worden verward met de genetisch verschillende Zlatarica Vrgorska variëteit.

Zlatarica is een bijna vergeten witte wijn uit Kroatië. Maar de laatse wordt het langzamer populairder en bekender. De laatste jaren heeft de Zlatarica daarom ook een soort comeback gemaakt. Het is een frisse witte wijn en wordt soms gemengd met andere soorten Kroatische witte wijn.

Het is wijn dat goed te combineren is met garnalen, sushi en groentesoep.

Malvazija Dubrovačka

Het werd lang beschouwd als een lokale variëteit van de Dubrovnik regio, maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het een lid van een grote mediterrane Malvasia-familie, die
is ook te vinden in verschillende andere landen, zoals Italië en Spanje. In Kroatië is bewezen dat het een van de oudste is variëteiten, aangezien de naam in de 14e eeuw werd genoemd documenten uit de Republiek Dubrovnik. de teelt ervan vandaag is beperkt gebleven tot een smal gebied van Dubrovnik en Konavli omgeving. Door zijn vorm, met een losse cluster en dikke druivenschil, het is geschikt voor de productie van traditionele Prošek – zoete wijn gemaakt van halfgedroogde druiven.

Het bouwt gemakkelijk een hoog suikergehalte op, dus zoete wijnen uit Malvasija zijn tegelijkertijd erg lief en heel sterk. Aroma’s zijn aantrekkelijk, van honingtonen, over gekonfijte citrusvruchten, likeurmengsels met gedroogde vijgen en walnoten.

Kujundžuša

De oorsprong van Kujundžuša is onbekend, maar wordt overwogen een lokale variëteit zijn. Volgens de traditie werd het genoemd naar een Turks woord (goud) dat de gouden beschrijft kleur van de druif in het rijpe stadium, en overeenkomstig naar een ander, naar de familienaam Kujundžić, als een van zijn eerste producenten. Het wordt uitsluitend geteeld in de subregio van Dalmatinska Zagora, rond de stad Imotski.

Net als Žlahtina geeft het zachte wijnen met mildere zuren, dus door zijn milde karakter is hij makkelijk te drinken en erg populair in zijn regio van oorsprong, waar zijn wijngaard vertegenwoordiging bedraagt maar liefst 90%. Het aroma is discreet, met: zachte fruitsporen vermengd met milde mineralen. Een zachte smaak, met alcohol variërend van 11% tot 12% en niet overdreven prominente zuren.

Riesling

Riesling (Rajnski Rizling) is een variëteit die eeuwenlang is aangepast aan het kille Duitse klimaat en de beste resultaten behaalt in een dergelijk of een vergelijkbaar klimaat. Het is echter een feit dat het, net als bij Chardonnay, de eigenschap bezit van een uitstekend aanpassingsvermogen aan andere, totaal verschillende geoklimatologische omstandigheden.

In die delen van Kroatië met een koeler klimaat, wordt vooral de weerstand van de wijnstok tegen lage temperaturen gewaardeerd, die gemakkelijk verdraagt, de steeds zeldzamere verschijning van wintertemperaturen tot min 20°C. De opbrengst is matig tot hoog, afhankelijk van verschillende factoren, meestal geografisch.

Een normaal jaar onder Kroatische continentale omstandigheden kan probleemloos 10.000 liter per hectare halen. Riesling heeft het unieke vermogen om een ​​hoog suikergehalte in rijpe druiven te bereiken en tegelijkertijd een zeer hoog zuurgehalte te behouden, vaak tot 15 gram per liter. Vanwege deze eigenschap en natuurlijk het verfijnde aroma, is het een bijna ideale variëteit voor alle soorten predikaten, en een late oogst zou een wenselijk minimum zijn.

In Kroatië zijn drie stijlen te vinden. De ene is een zeer lichte, verfrissende en lichtzure wijn, meestal het gevolg van de regelmatige oogsttijd in de noordelijke regio’s. Vanuit de westelijke delen van continentaal Kroatië is het licht en verfrissend, en vanuit het oosten volwassen en sterk.

Sauvignon Blanc / Sauvignon Bijeli

Sauvignon wordt voornamelijk geteeld in continentaal Kroatië, waar het in alle subregio’s vertegenwoordigd is, maar het wordt ook met succes geteeld in de kust van Kroatië, vooral in Istrië.

In continentale regio’s verandert het vanzelf in wijn, zonder vermenging met andere variëteiten, in de meeste gevallen is het bedoeld voor snelle consumptie, terwijl een minderheid van betere kwaliteit zichzelf vinifieert op een manier die kortere of langere rijping vereist.

Het bereikt zelden houten vaten (barriques), meestal in de Slavische subregio, maar zelfs als zodanig vertoont het interessante resultaten omdat het met succes het verfrissende karakter van de aroma’s van kruisbes, vers gemaaid gras, vlier en minerale tonen behoudt, evenals de versheid, sappigheid en zoetheid van de smaak, het belangrijkste anker.

Kroatische Sauvignon Blancs zijn vaak rijk aan de geur van vlierbessen.

Pušipel / Moslavac

Pušipel of Moslavac is een witte druivensoort die wordt verbouwd in de meest noordelijke Kroatische regio Međimurje. Het is een internationale druif die ook voorkomt in het Hongaarse Tokaji (Furmint), Slovenië (Šipon) en Oostenrijk (Mosler).

De druif wordt voornamelijk gebruikt voor droge witte wijnen, maar kan ook hoogwaardige dessert- en mousserende stijlen produceren. Droge wijnen gemaakt van Pušipel zijn lichtgeel, mineraal, fris, licht en gemakkelijk te drinken. Ze hebben typisch fruitige en citrusachtige tonen die doen denken aan groene appels, citroen en limoen.

De zuurgraad is matig of hoog, terwijl het alcoholgehalte over het algemeen laag is. Deze wijnen passen goed bij verschillende gerechten. Ze kunnen worden gecombineerd met lichte hapjes en snacks of met zwaardere regionale specialiteiten. De eerste schriftelijke vermelding van Pušipel dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Het werd gewoonlijk Moslavec of Šipon genoemd en het volledige potentieel ervan werd grotendeels verwaarloosd. De druif kreeg bekendheid met een merkstrategie die in de jaren 2000 verscheen. Moderne wijnmakers gebruikten de beste wijnstokken, kozen de naam Pušipel en verbeterden de wijnbereidingstechnieken om Pušipel te hernoemen als een vlaggenschip Međimurje-druif die wijnen van uitstekende kwaliteit kan produceren.

Prč

Prč is een droge witte kwaliteitswijn uit de wijngaarden van Hvar met een specifieke smaak. Het is een droge witte wijn met karakteristieke smaak geproduceerd van de zeldzame, autochtone muscadine druivensoort Prč. Het wordt geproduceerd in het midden van Dalmatië uit de autochtone Hvar muskaat cultivar in de plaats Sućuraj. Het is een echte eilandenwijn. De wijn is goudgeel van kleur, heeft een intense stevige smaak en specifieke nootmuskaataroma’s.

De vinificatie begint met het verwerken van handmatig geselecteerde druiven in een pneumatische pers onder gecontroleerde gisting en daarna in 16-18 graden malolactische gisting. Voor het bottelen rijpt deze wijn vaak minimaal twaalf maanden om de specifieke smaakaroma te krijgen.

Deze witte wijn is ideaal te combineert met lichte gerechten zoals wit vlees en vis.

Cetinka

Cetinka is een inheemse Kroatische witte variëteit. Het wordt voornamelijk op Korcula verbouwd. Het heeft een rijpe tros is groot tot zeer groot, met een gewicht van 200 tot 3000 g. Het blad van de Cetinka is piramidaal of kegelvormig met twee tot drie hangende vleugels, heeft losse tot compacte, lange en dikke trosstelen.

De rijpe bessen zijn middelgroot, rond tot eivormig, groengeel van kleur en amber aan de zonzijde. De schil is zacht, ondoorzichtig en heeft een sappig zuur vruchtvlees. De Cetinka wordt vaak verbouwd op vochtige ondergrond en geeft hoge opbrengsten van gemiddelde kwaliteit geeft. Het geeft een betere kwaliteit in goed belichte posities en warmere microklimatologische omstandigheden.

Het gedijt in princiepe op alle grondsoorten, hoewel het de voorkeur geeft aan vruchtbare, warme en water doorlatende grond. Het is een variëteit van het mediterrane klimaatgebied.

De smaak van de wijn is licht en verfrissend en de kleur is groengeel. Het bevat ongeveer 12% alcohol en ongeveer 5 g / l totale wijnzuren. De resistentie tegen echte meeldauw en valse meeldauw is matig en zwak tegen Botrytis. De wijn worst ook heel vaak als cuvée wijn gebruikt om er blendwijn van te maken.

Chardonnay

Chardonnay is van nature vol en zacht en heeft weinig zuren. Deze druifsoort smaakt nergens hetzelfde, ook al wordt hij overal ter wereld verbouwd. De druiven nemen de smaken over van de plek waar ze groeien. Toch is er een gelijkenis tussen alle chardonnay wijnen. Ze zorgen altijd voor een zacht gevoel in je mond.

Het is een gemakkelijke druif die over de hele wereld voorkomt. De druifsoort past zich gemakkelijk aan het klimaat en de bodem waar het groeit. Het is een vroegrijpe druif die zowel in koele als warme omstandigheden uitstekende resultaten geeft. De wijnen komend van een koel klimaat zijn fris, appelachtig en bevatten citrusfruit en een hoge zuurgraad. De warmere gebieden geven een wijn waarin perzik, meloen, ananas en citrusfruit de boventoon voeren.

De kracht van deze druifsoort is dat het mooie wijnen kan voortbrengen in elk klimaat. De stijl van chardonnay-wijn kan daarom enorm verschillen per streek: van nootachtig, zwaar en vet tot tintelfris en licht bloemig of exotisch. Door deze diversiteit gaat deze wijn nooit vervelen. Het smaakt altijd anders! Dankzij deze bijzondere eigenschappen is deze in elk wijnland terug te vinden.

Jarbola

Jarbola is een echte authentieke Kroatische witte soort wijn dat voornamelijk te vinden is in de Kvarner regio. Het volwassen blad van deze druif is middelgroot. Het cluster is middelgroot, conisch, compact. Rijpe bessen zijn middelgroot, rond, groengeel van kleur. De bladsteel is middellang en groenachtig. De stokken izjn lang, sterk, hazelnootkleurig. De bessen van de jarbola zijn kort of middellang.

Dankzij uitgebreide DNA analyse in 2003 is vastgesteld dat de Jarbola een echte witte Kroatische druivensoort is. Het was tot die tijd een bijna uitgestorven witte druif. DNA-analyse toonde aan dat dit een uniek soort is en het is een echte zegen dat het werd herkend in de oude wijngaarden op de hellingen van Ćićarija. Van de twintig gevonden wijnstokken werd plantmateriaal gemaakt, hierna heeft de druif zich geleidelijk over Istrië en Kvarner verspreid.

Jarbola geeft wijnen van goede kwaliteit, vol en fris, met een hoog aromatisch potentieel en geschikt om te combineren. Het is verfrissend, heeft een lichtgele kleur waar de groene tint doorheen gaat, en fruitige bloemengeur met uitgesproken componenten van groene appel. Uit de druiven wordt wijn gemaakt dat veel weg heeft van een vrhunsko vino.

Deel dit op:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Morgen bezorgd

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna