Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Risotto en wijn

Welke wijn bij risotto?

Risotto is een traditioneel Italiaans rijstgerecht, oorspronkelijk uit Piemonte, langzaam gegaard in bouillon en wijn. Net als bij andere gerechten hangt de perfecte wijnmatch voor risotto af van de smaakstoffen voor de risotto en niet van de rijst zelf – hoe lichter het gerecht, hoe lichter en frisser de wijn.

Geschiedenis van de risotto en wijn

Voordat we wijn goed kunnen combineren met risotto, moeten we eerst een beetje kijken naar wat risotto is. Net als wijn heeft risotto een lange geschiedenis als Italiaanse steunpilaar. Risotto gaat terug tot in de veertiende eeuw, toen langkorrelige rijst door Arabieren in zowel Spanje als Italië werd geïntroduceerd .

Vooral Sicilië bleek over de kwaliteiten te beschikken die nodig zijn om rijst te verbouwen. Relatief hoge luchtvochtigheid en vlak land. Voor de meeste rijst is het zelfs belangrijk dat de temperatuur ‘s nachts gedurende minimaal drie maanden van het jaar zestig graden Fahrenheit of hoger is. Zonder voldoende vochtigheid, die vocht produceert, droogt rijst vaak uit en sterft.

De risotto zelf verscheen pas in de late vijftiende eeuw toen een leerling die bij de kathedraal Duomo Di Milano werkte, het uit woede creëerde toen anderen zijn werk op de glas-in-loodramen gelijkstelden met dezelfde kleur als saffraan.

In plaats van de huwelijksfeesten te verpesten, zoals de leerling van plan was, werd het met kruiden doordrenkte brouwsel goed ontvangen. Het is onduidelijk hoe lang het precies duurde voordat de risotto grip kreeg, maar uiteindelijk werd het niet alleen een geliefd gerecht, maar ook een feest van de Italiaanse cultuur.

Wat voor risotto?

Allereerst moet je je concentreren op hoe de risotto wordt bereid en welke ingrediënten er worden gebruikt. Het eerste waar u aan moet denken bij het zoeken naar de beste wijn met combinaties van risotto, is de basis zelf en zijn belangrijkste eigenschappen: romig, rijk en zetmeelrijk.

De volgende laag is vlees en kruiden toevoegingen. Hoe delicater de toevoegingen, hoe delicater de wijn; terwijl robuustere smaken over het algemeen om een ​​gedurfdere wijn vragen.

Een risotto gecombineerd met parmezaanse kaas en champignons is fantastisch te combineren met een gerijpte witte wijn zoals Riesling, Gewürztraminer, Grüner Veltiner, Chenin Blanc of Chardonnay. Deze wijnstijlen krijgen aroma‘s van witte truffels en een zeer aardse kwaliteit. Als je avontuurlijk bent, zou je zelfs een oxidatieve stijl of sinaasappelwijn kunnen proberen als wijn spijs combinatie.

Over het algemeen gaat een risotto goed samen met een droge, knapperige witte wijn in combinatie met zeevruchten en risotto’s met lentegroenten. Maar de werkelijkheid is vaak iets ingewikkelder dan eenvoudig te zeggen dat een bepaalde wijn bij een vis– of een plantaardige risotto past.

Een rijke krabrisotto is bijvoorbeeld goed te combineren met wulpse rijke witte wijn, zoals een Graševina, Pinot Grigio, Viognier of op vat gerijpte Chardonnay, net als een risotto met pompoen. En plantaardige risotto’s zoals rode biet en eekhoorntjesbrood smaken net zo goed bij een rode wijn zoals Cabernet Sauvignon, Frankovka of Plavac Mali.

Maar de risotto con vongole kun je het beste combineren met een Verdicchio, Pinot Grigio of een Pinot Bianco / Pinot Blanc. Maar als je een klassieke risotto alla Milanese met saffraan maakt, kan je deye ook goed combineren een rode wijn als een Barbera of Plavac Mali. Saffraan is een specerij die net zo goed samengaat met rode als witte wijn.

Risotto en wijnarrangement ​​in één oogopslag:

Hoe zuur moet de wijn zijn?

De zuurgraad van de wijn zorgt voor een zuurheid bij het drinken en een ‘rimpelend’ gevoel dat lijkt op citrus. Het is bekend dat zuurgraad door het vet heen snijdt en werkt goed bij een rijk en romig gerecht zoals risotto.

Zuurgraad is ook een natuurlijke combinatie voor het opfleuren van groenten en zeevruchten zoals garnalen of kreeft. De sleutel voor een goede wijn spijs combinatie is om ervoor te zorgen dat het niet te overweldigend wordt. Zowel de wijnzuren, het boter en de romige zetmeel uit rijst mogen niet te overweldigend zijn. Het moet goed in balans zijn.

De meeste risottogerechten passen goed bij een lichtzure wijn. Voor een frissere, helderdere risotto, gemaakt met groenten en verse kruiden of garnalen, kun je zelfs volstaan ​​met een pittige Italiaanse Prosecco of een mousserende Pjenušac uit Kroatië.

Een meer gematigde zuurgraad past goed bij gerechten met een hoge umami-smaak, zoals romige paddenstoelenrisotto. Je wilt genoeg zuurgraad hebben om het gerecht op te fleuren, maar niet zozeer dat het de romige, rijke tonen bestrijdt.

Kan ik alleen witte wijn combineren met risotto?

Heb je de neiging om bijna uitsluitend rode wijn te verkiezen boven witte wijn, dan is het goede nieuws dat je niet beperkt bent tot witte wijn. Hoewel witte wijnen de meest natuurlijke combinatie zijn voor een risotto, passen mousserende en lichte rode wijnen ook heel goed bij risotto, vooral als je voor een vleziger risotto gaat, zoals risotto met worst, spek of zelfs champignons.

Zijn tannines belangrijk?

Tannines zijn soms een over het hoofd geziene kwaliteit, maar ze zijn heel belangrijk bij het bepalen van de ideale wijn bij een gerecht. Tannines zijn van nature voorkomende verbindingen in druiven die voor textuur en samentrekking in de mond zorgen. Over het algemeen bevatten rode wijnen veel meer tannines dan witte wijnen. Tannine wijnen, zoals Syrah, Malbec en Cabernet Sauvignon, zijn over het algemeen vrij gedurfd.

Voor de risotto ben je veel beter met wijnen met weinig tannines, meestal witte wijnen, hoewel een paar rode wijnen mogelijk zijn. Maar dit is ook afhankelijk van de gebruikte kruiden en de samenstelling van de risotto. De scherpte en zwaardere kwaliteit van tannines gaan niet goed samen met subtielere en romige smaken.

Hoe vol moet mijn wijn zijn?

De body van een wijn verwijst naar het gevoel en de mate van volheid of een mondvol terwijl je drinkt. Over het algemeen zullen full-body wijnen zwaarder en rijker worden gepresenteerd, terwijl lichte body-wijnen de neiging hebben om de indruk van speelser achter te laten.

Kies je voor rode wijn, dan moet deze vrij licht zijn in de body, zoals Pinot Noir of zelfs een sprankelende Lambrusco.

Voor witte wijn hangt het af van de specifieke risottosoort en van het smaakprofiel dat u wilt bereiken. Ga in de meeste gevallen voor een medium tot full body witte wijn, zoals Graševina, Chardonnay, Viognier of Pinot Grigio. Dit is een geweldige balans, passend bij de rijkere zetmeelachtige tonen, kaascomponenten, terwijl het nog steeds in evenwicht is met meer ingetogen kruiden en meer delicate smaakmakers.

Kan je risotto van tevoren klaarmaken?

Om van het beste van risotto te genieten, is het aan te raden deze direct na het bakken te serveren. Als dit niet mogelijk is, kunt u het binnen een uur gebruiken door het zonder verwarming achter in de kachel te plaatsen en een tijdje te laten staan. De maximale aanbevolen tijd om een ​​risotto van tevoren te bereiden is 3 dagen. Bewaar het in een goed afgedekte bakvorm in de koelkast en verwarm het langzaam in de kachel voor het serveren.

Heeft risotto gluten?

De arborio-rijst is op zichzelf 100% glutenvrij, maar de bereiding van het recept kan in sommige ingrediënten gluten bevatten. De rijst wordt bereid in een bouillon, die sporen van gluten kan bevatten, vooral als een bouillon uit een doos is. Als je in een restaurant bent mag je het altijd vragen, maar de kans is groot dat je zonder problemen van dit gerecht kunt genieten.

Moet je altijd wijn in risotto doen?

De beste risottorecepten bevatten vaak droge wijn bij de bereiding.

Afhankelijk van de saus heeft het ongeveer een glas witte wijn nodig, maar je kunt dit gerecht zeker zonder wijn bereiden als dat nodig is, maar houd er rekening mee dat witte wijn een van de kenmerkende ingrediënten is in een geweldige risotto.

Wat is jouw favoriete wijn bij risotto? Laat het ons weten hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven