Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Droge witte wijn of zoete witte wijn?

Droge witte wijn: alles wat je moet weten

Een van de meest besproken dingen als het om wijn gaat, is of het een droge witte wijn of een zoete witte wijn is. Het is meestal de eerste vraag die wordt gesteld of de eerste uitspraak die wordt gedaan. Vooral als het om witte wijn gaat. Maar wat is een droge witte wijn precies?

Veel mensen geven de voorkeur aan droge witte wijn boven andere soorten wijn. Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en droge Riesling worden over de hele wereld geproduceerd, en wijndrinkers waarderen ze vanwege hun knapperige smaken en het gemak waarmee ze gecombineerd kunnen worden met verschillende gerechten. Je kunt het hele jaar door droge witte wijn drinken, maar een droge witte wijn is vooral verfrissend tijdens de warme zomermaanden. Met zoveel soorten droge witte wijn, is er altijd wel een witte wijn die bij elk gehemelte past.

Droge witte wijn definiëren

Wat is droge witte wijn? In feite is het een wijn die niet zoet is, oftewel een witte wijn waarbij weinig suiker in wijn  aanwezig is. Als je niet bekend bent met hoe wijn wordt gemaakt, gaat het in feite om suiker in het druivensap, fermentatie en gist. Als een wijnmaker de gisting stopt voordat de gist de tijd heeft om alle suiker op te kauwen, dan blijft er suiker in de wijn achter.

Het is duidelijk dat als de wijnmaker de gist zijn missie laat voltooien, het resultaat een droge witte wijn of een droge rode wijn is. Soms kan er een kleine hoeveelheid restsuiker achterblijven in droge witte wijnen, maar het is vrij minimaal dat de wijn er niet zoet van smaakt. Restsuiker is heel normaal en het is vrij gebruikelijk dat er restruikers in zowel witte als rode wijn aanwezig is.

Witte wijn is een wijn die wordt gefermenteerd zonder schil. De kleur kan troebel geel, geel- groen of geel- goud zijn. Het wordt geproduceerd door de alcoholische gisting van de niet-gekleurde pulp van druiven, die een schil van elke kleur kan hebben. Witte wijn bestaat al zeker 4000 jaar. En tussen al deze verschillende soorten witte wijnen bestaan er nog verschillende kenmerken.

Suiker in droge witte wijn

Wijndruiven hebben een verschillende mate van natuurlijke suikers, afhankelijk van de variëteit (het soort druif), hoe laat in het seizoen de druiven werden geoogst en het concentratieniveau van de sappen. Tijdens het fermentatieproces zet gist suikers uit druivensap om in alcohol. Wanneer een meerderheid van de suiker wordt omgezet en de restsuiker minder dan één procent van het wijnvolume bedraagt ​​(vier gram suiker per liter), wordt de rode wijn of witte wijn als droog beschouwd.

Wijnen kunnen ook als halfdroog worden beschouwd als ze een restsuiker van 12 g/l bevatten. Wijnen met een hoger suikergehalte worden als niet droge witte wijn of droge wijn beschouwd maar als, halfzoet of zoete wijn.

Zoet en fruitig zijn twee termen die in wijnterminologie vaak door elkaar worden gehaald. Een fruitige wijn is niet per se een zoete wijn, en de droogste witte of rode wijn kan nog steeds meerdere fruitkenmerken hebben. Fruitigheid van een wijn beschrijft niet noodzakelijk de zoetheid van de wijn, maar eerder de fruiteigenschappen.

Riesling kan bijvoorbeeld naar appels smaken, of Sauvignon Blanc kan smaken van kruisbessen hebben. Maar dezelfde Riesling kan zowel een zoete als een droge witte wijn zijn. Dit is geheel afhankelijk van de restsuikers in de wijn. Hoe minder restsuiker een wijn bevat hoe minder calorieën de wijn heeft. Deze wijnen worden dan gelabels als droge witte wijn.

Knapperige droge witte wijnen?

Wat is een knapperige droge witte wijn? In feite verwijst een ‘knapperige’ wijn naar zijn verfrissende karakter, wat te danken is aan de zuurgraad in de wijn. Een frisse wijn laat de mond verfrist, gereinigd en kan zelfs licht zuur zijn. Het zijn geen zware of extreem fruitige wijnen. Ga voor een Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, droge Riesling, Posip of zelfs een Griekse Assyrtiko.

Zeer droge wijn

Een hele droge witte wijn bevat minder dan 4 g/l resterende suiker. Daarom hebben ze een droge karakteristiek en knapperigheid waardoor ze perfect zijn voor liefhebbers van droge wijn.

Pošip


De Pošip (po-ship) druif is een van de oudste druivensoorten van Zuid-Europa. Het is een van bekendste droge witte wijnen uit Kroatië. De Pošip komt oorspronkelijk van de Kroatische eiland Korčula. Het aromacomplex van de Pošip druiven is zeer rijk en aantrekkelijk. Het heeft iets weg van verse Sauvignon tonen van gemaaid gras en kruisbes/stekelbes mengsels met een vleugje van citrus en continentale fruit, evenals minerale noten. De smaak is fris met een solide hogere alcoholgehalte en bevat een goede dekking van de noodzakelijke zuren.

Het aromatische profiel van Pošip druif wordt sterk beïnvloed door het gisten wat het een aroma geeft van een toast, maar het kan ook tonen bevatten van mediterrane kruiden. Het succes van de Pošip is voornamelijk te danken aan de fruitige, veelal citrusachtige, en soms gedroogde gekonfijte vruchten. Pošip is een echte Kroatische droge witte wijn en heeft een intense smaak en aroma.

Deze witte druif is een van de weinige druiven die phylloxera (druifluis) weten te weerstaan ​​en groeit nog steeds op zijn eigen onderstam sinds hij werd geplant in de zandgronden van Korčula. Dankzij zijn kwaliteitskenmerken is het niet meer dan eerlijk dat Pošip tegenwoordig pal staat naast zogenaamde “superdruiven” zoals Sauvignon Blancs, Chardonnay, Pinots, Rieslings etc.

Sauvignon Blanc

Dit is een van de droogste en knapperigste wijn, waardoor het een superster is om te nippen of om te koken. Deze magere, zuivere wijn is vaak kruidachtig of grasachtig met een uitgebalanceerde zuurgraad en onderliggend fruit. Sauvignon Blanc wordt over de hele wereld verbouwd. Belangrijke teeltgebieden zijn onder meer het Franse Bordeaux, Nieuw-Zeeland, de Loire-vallei, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Californië maar is eveneens goed vertegenwoordig in Kroatië.

Grk Bijeli

Grk Bijeli of Grk is een witte druivensoort en wordt vooral gevonden in het dorp Lumbarda op het eiland Korčula in Kroatië. Het wordt gebruikt om droge witte wijn te maken. De term “grk” is een afgeleide van het woord bitter (in het Kroatisch ‘gorko’. Het is droge witte wijn uit Kroatië, hoog in zuur, enigszins aromatisch, met hints van dennen en zeezout.

De Grk-wijnstok heeft alleen vrouwelijke bloemen. Om bestuiving te garanderen, moet het samen worden geplant met een andere druivensoort met mannelijke bloemen, met een verhouding ongeveer 10-20 procent, meestal Plavac Mali. Daarnaast wordt de Grk wijn ook gecombineerd met amdere druivenrassen om er meer body aan te geven.

Albariño

Deze droge Spaanse wijn, uitgesproken als al-buh-reen-yo, heeft heldere zure en verfrissende aroma’s van citrus en licht zoute tonen. Het is heerlijk met de zeevruchten die overvloedig aanwezig zijn in de Spaanse keuken. De Portugezen noemen het Alvarinho.

Chardonnay

De Bourgogne- regio van Frankrijk staat bekend om zijn uitstekende Chardonnay– wijnen. In feite is Chablis uit Frankrijk een knapperige, magere wijn die puur van de druif wordt gemaakt. Wijnen uit deze regio zijn rijk aan aroma’s van appels, tropisch fruit, citrus en vuursteen. Wijn uit de Nieuwe Wereld zoals uit Californië en de staat Washington worden gerijpt in nieuw eikenhout en hebben de neiging om geroosterd te zijn met vanille-aroma’s. De afwezigheid van eikenhout in Chardonnay heeft een aanzienlijke invloed op de smaakprofielen. Zonder eikenhout komen heldere tropische tonen naar voren. Bij eiken hebben geroosterde vanille-smaken de neiging om te domineren.

Muscadet

Uitgesproken musk-uh-dag, deze lichte witte wijn is extreem droog. Muscadet is gemaakt van Melon de Bourgogne-druiven en moet niet worden verward met Muscat- of Moscato-wijnen, die meestal niet droog of halfzoet zijn. In plaats daarvan is Muscadet scherp, pittig en heerlijk met citrus- en minerale tonen. Deze wijn is afkomstig uit de Loire-vallei.

Torrontés

Torrontés (torr-on-tez) is een wijn die steeds populairder wordt. Je vindt er veel heerlijke voorbeelden uit Zuid-Amerikaanse landen, met name Argentinië. Het is een aromatisch witte wijn, wat betekent dat de wijn bijzonder aromatisch is. In de mond ontdek je perzik- en citrustonen, samen met een heldere zuurgraad en bloemige tonen.

Half droge wijn

Een half droge witte wijn of half droge rode wijn kan tot wel 12 g/l restsuiker bevatten. Deze is meestal een beetje zoeter dan zeer droge witte wijn, maar niet zo zoet dat de wijnen worden geclassificeerd als een volledig droge witte wijn of als een dessertwijn.

Graševina


Graševina is een frisse droge witte wijn met een lichte aangename aroma en een smaak van honing en appel. Populairste en meest gedronken wijn uit Kroatië. Behalve dat het de meest aangeplante druivensoort in Kroatië is, is Graševina ook de meest gewilde witte wijn. De regio Slavonië is bijna een synoniem voor deze variëteit, waar Graševina de beste resultaten laat zien.

Graševina is een druivenras met late oogst en, in de eenvoudigste jonge en frisse stijl, zal het een overwegend fruitig, bloemig karakter hebben met een knapperige zuurgraad en een gemiddeld alcoholgehalte. Het is uitstekend als een geweldige start van een maaltijd, als een gekoeld aperitief drankje en als aanvulling op zomervoedsel zoals mosselen, oesters, salades en natuurlijk gezouten vlees en kazen.

Pinot Grigio / Pinot Gris


In Italië heet deze wijn Pinot Grigio. In Kroatië wordt de wijn Pinot Sivi genoemd. Elders, met name Oregon en Frankrijk, worden wijnen van dezelfde druif Pinot Gris genoemd. In Duitsland heet het Grauburgunder. Pinot Gris uit de Elzas, Frankrijk is een zoete witte wijn en past meestal niet in de categorie droge witte wijn. Droge Pinot Grigio / Gris-wijnen zijn licht, knapperig en fruitig met minerale of citrustonen. Pinot Grigio in Italiaanse stijl is meestal de frisse, minerale versie van deze droge witte wijn, terwijl de Franse Pinot Gris-stijl fruitig en droog is.

Pinot Blanc

Pinot Blanc is een genetische mutatie van Pinot Noir. In Kroatië wordt het Pinot Bijeli genoemd. Het is echter een witte wijndruif die wordt geteeld in regio’s als Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Elzas, Frankrijk en Kroatië. Het heeft vergelijkbare smaakprofielen als Chardonnay, waardoor wijnen met een medium tot volle body worden gemaakt met een pittige zuurgraad en tonen van appels en amandelen.

Riesling


Een andere wijndruif die gedijt in het koelere klimaat van Duitsland, het oosten van Kroatië en de Elzas, Riesling (ree-sling) kan een droge of zoet witte wijn zijn. De droge wijnen van de Riesling hebben aroma’s van mineralen, steenvruchten en appels. Je kunt ook voorbeelden vinden van droge Rieslings uit de Nieuwe Wereld als Oregon en Californië.

Bogdanuša

Bogdanuša is een witte druivensoort, die wordt voornamelijk verbouwd op het Kroatische eiland Hvar, waar het is ontstaan ​​op de Stari Grad-vlakte. Wijnen van deze druif zijn meestal droge witte wijnen met een groengele tot gouden kleur en vanaf 12% alcohol.

Bogdanuša is druivensoort met een hoge opbrengst. De naam betekent “geschenk uit de hemel”, en Bogdanuša wijnen spelen een belangrijke rol in de religieuze festivals van Kroatië. Het wordt meestal gebruikt om jonge wijnen van te maken rassen die relatief laag in alcohol zijn. Daarnaast wordt deze wijn vaak als cuvee (blend) wijn gebruikt met name Posip en Grk.

Viognier

Viognier (vee-oh-nee) is een aromatische druif. In Frankrijk’s Côte-Rôtie-wijnen mengen wijnmakers zelfs een beetje Viognier met de Syrah om een ​​verleidelijke aroma toe te voegen met een neus van citrus. Het is een Franse druif die over de hele wereld in populariteit toeneemt vanwege zijn sterk geurende aroma’s en smaken van perziken en kamperfoelie.

Istrische Malvasia

Malvasia is de algemene naam voor een aantal verschillende of verwante variëteiten die sinds de oudheid door de inwoners van de mediterrane wijnbouwgebieden worden verbouwd. Malvasia wordt zelfs op de Canarische Eilanden van Spanje, de Portugese Azoren en op het continent van deze landen verbouwd. Het wordt buiten Kroatië ook geproduceerd in Frankrijk, Slovenië, Montenegro, Albanië, Californië en Griekenland. Volgens velen komt de naam juist uit Griekenland. In Kroatië zijn er echter twee soorten Malvasia: Istrische Malvasia en de Dubrovnik Malvasia.

Istrische Malvasia is een droge witte wijn met tussen de 11,5 en 13,5% alcohol. Kenners omschrijven het als een volle, ronde en harmonieuze wijn met een groot fruitig en bloemig aromatisch potentieel. Het specifieke aroma doet denken aan de geur van acaciabloemen, terwijl de overheersende fruitsmaken meestal die van appel, pruim en abrikoos zijn. De rijpe wijn heeft een vleugje bittere amandel.

Istarska Malvazija-druif produceert witte wijnen met over het algemeen steenfruitaroma’s van perzik, abrikoos en appel. Het is vooral een frisse, minerale maar sterke wijn met een aanhoudende geur en smaak. Malvazija Istarska (Malvasia Istriana) wordt nu erkend als een van de belangrijkste inheemse Kroatische variëteiten. De kleine, kleurrijke druiven geven een frisse en levendige maar karaktervolle witte wijnen. Ideaal voor warme zomerdagen.

Gewürztraminer


Duitsland en de Elzas zijn gespecialiseerd in dit pittige, aromatische wit. In Kroatië wordt deze wijn de Traminac of Traminac Mirisavi genoemd. Er zijn daarnaast ook ook goede wijnen hiervan te vinden uit Nieuw-Zeeland, Oregon en Californië. Niet alle Gewürztraminers (guh-vurtz-tra-mee-nehr) zijn een droge witte wijn. Deze druif is ook populair in een zoetere versie met late oogst. Als je op zoek bent naar een droge witte wijn van de Gewürztraminers, kies dan voor een Duitse trocken- of halbtrocken-versie of de Kroatische versie langs de Donau. Verwacht bloemige, kruiden- en citrustonen in deze wijn. Wil je geen droge Gewürztraminer maar iets speciaals, dan kun je ook voor een dessertwijn, of een ijswijn van de Gewürztraminer kiezen.

Maraština

Maraština (ook bekend als Malvasia Lunga Bianca) is een druivensoort met een lichte schil die wordt geteeld langs de kust in de regio Primorska in Kroatië, waar het wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan stijlen te maken, waaronder droge witte wijn, maar ook zoete en mousserende wijnen komen voor.

Grüner Veltliner

Oostenrijk is gespecialiseerd in deze perzikkleurige wijn met ondertonen van peper en kruiden. Zodra de druiven worden geoogst wanneer ze minder rijp zijn, is citrus – met name limoen – de smaak die overheerst. Hoe later in het seizoen de druiven worden geoogst, hoe minder citrustonen u in de wijn zult aantreffen, en rijpe druiven leveren wijnen op met perziktonen. Deze van oorsprong Oostenrijkse druif is eveneens in Kroatië goed te vinden, met name in het Noord-Oosten van Kroatië, langs de Donau rivier doet de druif het goed.

Champagne en mousserende wijn

Champagne (en mousserende wijnen buiten Frankrijk) is ook een soort droge witte wijn. Voor champagne en mousserende wijn wordt het nog verwarrender vanwege de terminologie. De verwarring zit hem eigenlijk in de termen “Brut” en “Extra droog”. Brut is eigenlijk de droogste van de twee, wat raar lijkt gezien het feit dat Extra droog- vanwege de term – de droogste lijkt te zijn, maar dat is het niet. Brut heeft suikerniveaus tussen 0-1,5 procent. Extra droog is ergens tussen 1,2 en 2,4 procent. De term Brut is eigenlijk verbasterd Frans voor brutaal, en verwijst naar het suikerniveau. Er zijn vreemde, maar vreemdere dingen gedaan in de wijnindustrie! Hoewel veel champagnes droog zijn, heeft de regio zijn eigen zoetheidsclassificatie. Een overzicht met de verschillende soorten droge Champagnes:

 • Extra Brut heeft minder dan 0,6 procent restsuiker en is gegarandeerd een droge witte wijn.
 • Brut bevat minder dan 1,5 procent restsuiker.
 • Extra Sec heeft 1,2 procent tot 2 procent. Het is een halfdroge wijn.
 • Sec heeft 1,7 procent tot 3,5 procent restsuiker.
 • Demi-Sec bevat 3,3 procent tot 5 procent restsuiker.
 • Doux bevat 5 procent of meer restsuiker.

Welke wijnen worden als droog beschouwd?

Elke wijn tussen de 0 en 1,3 procent restsuiker wordt als “droog” beschouwd. Een groot deel van de rode en witte wijnen die niet als dessertwijnen worden beschouwd, worden helemaal niet geëtiketteerd met de term “droog”. Eigenlijk hoeft er wettelijk niets met het restsuikerpercentage op het etiket te staan. Als je je favoriete fles Chardonnay of Cabernet Sauvignon oppakt, weet je misschien niet precies wat het restsuikerniveau is, maar je kunt er zeker van zijn dat het droge wijn zal zijn.

Andere landen

In veel wijnlanden gelden bijna dezelfde regels met betrekking tot welke wijnen als droog worden beschouwd. Voor een tafelwijn en de (goedkopere) flessen wijn uit de supermarkt zal de term “droog” vaak ook niet op het etiket staan. Riesling en Gewürztraminer kunnen in veel landen meestal droog of zoet zijn (tenzij je het hebt over specifieke zoetere wijnen zoals Sauternes of Muscats). In Duitsland hebben ze echter termen voor hun Riesling die betekenen: droog, droog, zoet en dan een voor superzoet:

 • Kabinett is het laagste niveau van zoetheid
 • Spätlese betekent droog of laat geplukt
 • Auslese die nog zoeter is
 • Berenauslese is erg zoet
 • Trockenbeerenauslese is aanzienlijk zoet, net als honing

In Kroatië staat bijna op alle flessen wijn met de kwaliteitsklasse “Kvalitetno vino” en “Vrhunsko vino” of het om droge wijn of zoete wijn gaat. Dit is vaak niet voor toepassing op de goedkopere flessen tafelwijn. Tafelwijn wordt in Kroatië aangeduid als “stolno vino”. Een overzicht met de betekenissen in het Kroatisch:

Etiket op de wijnfles

Nu wordt het een beetje verwarrender wanneer je wijnvariëteiten koopt die “droog”, “halfdroog”, “halfzoet” en “zoet” kunnen zijn. Als je een fan bent van Riesling en Gewürztraminer, dan is het handig om het etiket de bekijken om er zeker van te zijn of het om zoete wijn of droge wijn gaat. Als je een van deze wijnen koopt, ziet je mogelijk iets op het etiket staan als “droog” of zelfs iets met het specifieke restsuikerniveau.

Wijn spijs combinatie

Klaar om een ​​paar geweldige combinaties met droge witte wijnen te proberen? Houd rekening met het volgende, hoewel er geen vaste regels zijn, kun je deze wel aanhouden als vuistregels:

 • Knapperige droge witte wijnen zoals Sauvignon Blanc passen goed bij lichte, heldere gerechten zoals de vis heilbot met citroen.
 • Sauvignon Blanc is ook de ideale wijn om te combineren met een salade, groenten. Maar ook met sterke tonen van kruiden, met name dille of basilicum.
 • Eikenwijnen met geroosterde smaken zoals je die in Chardonnay zou vinden, passen goed bij rijk, vet voedsel, zoals kreeft met botersaus of fettuccine Alfredo.
 • Knapperige witte wijn zoals Riesling, Torrontés, Viognier of Gewürztraminer houden goed stand tegen pittig voedsel, zoals Aziatisch eten.
 • Champagne en mousserende witte wijnen passen goed bij voedsel met zoute of umami-smaken.
 • Een fruitig wit zoals Pinot Gris werkt met delicaat gearomatiseerd voedsel, zoals schaaldieren.
 • Albariño, met zijn subtiele zoutachtige smaak, is erg lekker bij rauwe vis zoals sashami.

Koken met wijn

Veel recepten specificeren niet de specifieke variëteit van wijn, maar vragen in plaats daarvan om een ​​”droge witte wijn“. Dus welke wijn moet je gebruiken?

 • Gebruik een wijn met een intense smaak, zoals een Posip of een droge Chardonnay. Een droge vermout of een droge sherry in boterachtige of romige sauzen en stoofschotels zoals fettuccine Alfredo of paddenstoelenrisotto.
 • Combinatie voor Bogdanuša en Graševina zijn onder meer Zeevruchtenstoofpot (brodet), Zout en peper inktvis, Sandwiches met kalkoen.
 • Grk Bijeli kun je het beste combineren met gestoomde mosselen met verse kruiden of gebakken zeebaars met risotto.
 • Gebruik een wijn met een lichtere tonen voor gerechten met lichtere smaken zoals een beurre blanc saus of een risotto van lentegroenten. Pinot Gris is hier een goede keuze.
 • De Istrische Malvasia is gemakkelijk te combineren met verschillende gerechten, dus denk aan alles van salades tot kip- of pastagerechten.
 • Overweeg voor zeevruchten een zuur, droog wit met citrustonen zoals Albariño.
 • Voor gerechten die de voorkeur geven aan kruiden- of groentesmaken of die erg licht zijn. Kies dan een kruidige droge witte wijn zoals de Gewürztraminer.

De juiste witte wijn vinden

Laat je niet intimideren door de term “droog”. Hoewel droge witte wijn niet zoet is, zijn de meeste zeer toegankelijk. Ze zijn vooral heerlijk als ze op de juiste temperatuur worden gekoeld. En het beste als ze worden geserveerd bij gerechten dat hun smaken en aroma’s aanvult. Als je nieuw bent met wijn, vraag dan deskundig advies aan het restaurantpersoneel, neem contact met ons op, of lees ons het artikel “Wat is de beste wijn voor beginnende wijndrinker?“.

En rode wijn dan?

Er zijn veel verschillende soorten rode wijn, maar enkele van de populairste zijn Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch / Frankovka, Merlot, Plavac Mali, Teran en Pinot Noir. Cabernet sauvignon is een volle wijn met aroma van bramen en aalbessen. Merlot is een zachtere, fruitigere wijn, terwijl pinot noir een lichte wijn is met smaken van kersen en aardbei. Wat je voorkeur ook is, er is vast en zeker een rode wijn die je lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven