Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Rode druiven voor o.a. droge rode wijn

Meest populaire Kroatische rode wijnen

De meest populaire Kroatisxhe rode wijnen zijn Plavac Mali, Dingač, Babić, Teran, Postup, Lasina, Frankovka, Plavina en Dobričić. Maar welke van deze rode wijnen uit Kroatië ken jij al, en wat is jouw favoriete Kroatische rode wijn?

Dobričić

Dobričić is een inheemse Kroatische druif die afkomstig is uit Dalmatië. Er wordt aangenomen dat het zijn oorsprong heeft in het Kroatische eiland Šolta, waar het nog steeds voornamelijk wordt verbouwd, samen met de aangrenzende wijngebieden Čiovo en Trogir-Kaštela. Dobričić is waarschijnlijk het best bekend als de ouder van de beroemde Kroatische druif Plavac Mali.

De andere ouder is Crljenak Kaštelanski, beter bekend als Primitivo en Zinfandel. Cépage / Cuvée wijnen van Dobričić zijn donker, geconcentreerd en rijk aan tannines, gevuld met fruitige aroma’s die doen denken aan rood fruit en pruimen. Naarnamte de wijn ouder wordt zal over het algemeen ook de kwaliteit verbeteren doordat de tannines meer afzwakken en de wijn een sappiger, jamachtig aroma ontwikkelt.

Dobričić heeft typisch een lage zuurgraad en heeft vaak een subtiel scherpe toon. Deze wijnen passen goed bij even sterke gerechten en passen goed bij rood vlees, stoofschotels en gestoofd vlees.

Crljenak Kaštelanski

Crljenak Kaštelanski of Tribidrag, de laatstgenoemde is de oudste geregistreerde naam voor de variëteit, was een relatief obscure en bijna vergeten Kroatische druif totdat onthuld werd dat Crljenak Kaštelanski nauw verwant was aan Plavac Mali – Kroatische meest beroemde rode wijn druif – en dat hij een immense internationale populariteit geniet onder zijn bekendere synoniemen, Primitivo in Italië en als Zinfandel in de Verenigde Staten.
Crljenak Kaštelanski komt uit Dalmatië, waar het ooit een veel voorkomende druif was, maar na phylloxera (bladluizensoort) bijna uit de regio is verdwenen. De druif is waarschijnlijk in de 18e eeuw naar Italië vervoerd en vervolgens naar de Verenigde Staten gebracht, waar hij werd geïntroduceerd als Zinfandel.

De ontdekking van zijn afkomst werd gedaan in 2001. Voor die tijd werd voornamelijk aangenomen dat Zinfandel een kenmerkende Amerikaanse druif + inheems in de regio is. Ondanks dezelfde genen creëert de druif verschillende smaakprofielen. De Kroatische Crljenak Kaštelanski is een volle wijn, meestal met een intense donkerrode kleur.

Het bevat veel alcohol en tannines, met een uitgebalanceerde zuurgraad en tonen die doen denken aan rode en donkere bessen zoals bramen en bosbessen, samen met wat zoethout en kruiden. Deze wijnen passen goed bij rood vlees, wild, maar ook bij tonijn.

Plavina

Plavina is een inheemse Kroatische druif die afkomstig is uit het noorden van Dalmatië. De druif werd voornamelijk gebruikt in blends / cuvée wijnen, meestal met robuustere Kroatische druiven zoals Babić en Plavac Mali, maar sommige producenten hebben bewezen dat deze bescheiden lokale variëteit een goed potentieel heeft als toegankelijke wijn.

Plavina is een druif met een hoog rendement die doorgaans wijnen met een lichter karakter voortbrengt. De wijnen zijn makkelijk doordrinkbaar en aangenaam, typisch laag in tannines en zuurgraad, met een medium body en verfrissend fruitig karakter. Door hun lichte karakter zijn ze jong te genieten.

Plavina-wijnen kunnen worden gecombineerd met lokale specialiteiten, waaronder vleesgerechten of lichtere gerechten zoals pasta, risotto’s of zelfs zeevruchten. Plavina is een afstammeling van de legendarische Kroatische druif Tribidrag (Crljenak Kaštelanski). Afgezien van druivenrassen en rode melanges, is Plavina een van de meest voorkomende druivensoorten die worden gebruikt in een Prošek-traditionele Dalmatische dessertwijn.

Lasina

Lasina is een wijnsoort afkomstig uit de Kroatische regio Dalmatië. Deze zeldzame rode druif, vaak Dalmatische Pinot Noir genoemd, wordt gebruikt in blends, meestal met Babić en Plavina. Er zijn slechts enkele Kroatische producenten die Lasina-variëteiten produceren.

Deze variëteiten zijn medium-bodied, elegant en aromatisch. Ze hebben meestal een lichter karakter dan andere Dalmatische roodtinten. Hun tannines zijn laag, terwijl de zuurgraad hoog is. Deze wijnen worden gedomineerd door het aroma van rood fruit, vaak vergezeld van aardse, kruidachtige of minerale nuances.

Lasina is een ideale combinatie met charcuterie, maar kan ook goed samengaan met vis, vooral vette vis of romige visgerechten. Het kan ook goed passen bij lams-, kalfs-, risotto- en pastagerechten. Lasina werd jarenlang enigszins onderschat en het uitstekende potentieel ervan is pas onlangs gepromoot door verschillende producenten uit Noord-Dalmatië, voornamelijk gevestigd rond Šibenik.

Postup

Postup is een Kroatisch wijnbouwgebied dat is aangewezen voor de productie van robijnrode wijnen uit Plavac Mali, een van de kenmerkende Dalmatische variëteiten. De regio ligt op de zuidelijke hellingen van het schiereiland Pelješac en werd lange tijd onterecht overschaduwd door de naburige appellatie Dingač.

Postup is het op één na oudste beschermde wijngebied in Kroatië (1967), na Dingač, en geniet tegenwoordig de reputatie als een van de beste uitingen van Plavac mali en een van de beste Kroatische wijnen. Postup-wijnen zijn vol en uitgebalanceerd, met fruitige aroma’s die doen denken aan bessen, droge pruimen en droge vijgen.

Ze passen goed bij geroosterd of gestoofd rood vlees, wild, gebakken vis en stevige visstoofschotels.

Teran

Teran is een rode druivensoort die al eeuwen wordt verbouwd in Istrië (Kroatië), Friuli (Italië) en het Kras-plateau in Slovenië. De geschiedenis en het gebruik van de naam Teran wordt al lang betwist tussen Kroatië en Slovenië, en hoewel Slovenië de naam registreerde als een beschermde oorsprongsbenaming, worden hun Teran-wijnen voornamelijk geproduceerd van een aparte variëteit genaamd Refošk.

Het geschil werd gedeeltelijk beslecht door de Europese Unie toen Kroatië de naam mocht gebruiken, maar de wijn moet worden geëtiketteerd als Teran – Kroatisch Istrië (Hrvatska Istra) . Slovenië heeft later een rechtszaak aangespannen tegen de Europese Commissie en dit besluit, maar in 2020 steunde het Gerecht van de EU de eerdere uitspraak en verwierp het Sloveense claims.

Om de verwarring nog groter te maken, worden Refošk- en Teran-druiven lange tijd ten onrechte als dezelfde variëteit beschouwd, maar recente bevindingen tonen aan dat ze slechts tot dezelfde familie behoren (Refosco). Varietal Istrian Teran is typisch fris en fruitig met een uitgebalanceerde zuurgraad, stevige tannines en typische tonen van bessen en kruiden.

Het wordt meestal jong gedronken en gaat goed samen met charcuterie, kaas en wild.

Babić

Babić is een inheemse rode Kroatische druif die voornamelijk wordt verbouwd in Midden- en Noord-Dalmatië en op sommige Dalmatische eilanden, maar de beste uitdrukkingen komen uit de provincie Šibenik-Knin. De variëteit werd van oudsher gebruikt als mengdruif, maar heeft een uitstekend potentieel getoond als een leeftijdswaardige cepagewijn.

Het terroir heeft een dramatische invloed op de kwaliteit van Babić-wijnen. Vruchtbare bodems rond Šibenik hebben de neiging om lichte, medium-bodied wijnen te produceren met smaak en aroma die doen denken aan rode bessen. De beste uitingen van Babić komen uit Primošten en Rogoznica, gelegen in het meest zuidelijke deel van de provincie Šibenik-Knin, waar de druiven meestal worden verbouwd op arme, karst-kalksteenbodems omringd door stenen muren.

De wijnen uit deze regio zijn vol en krachtig, met een goede zuurgraad en wat minerale ruggengraat. Het aroma doet denken aan donker fruit en zure kersen, soms vergezeld van kruidachtige of kruidige tonen. Deze rijke en uitgebalanceerde wijnen passen goed bij wild of ander donker vlees, stoofschotels, gestoofde of gegrilde gerechten en kaas.

Dingač

Dingač is een Kroatisch wijnbouwgebied op het schiereiland Pelješac. De regio is een beschermde en de meest bekende plek voor Plavac mali – de inheemse Kroatische druif die zeer gewaardeerde rode wijnen produceert. Vanwege zijn kleine omvang wordt het gebied vaak een microregio genoemd.

Het is gelegen op de steile zuidelijke hellingen van het schiereiland, tussen de dorpen Trstenik en Podobuče. De combinatie van specifiek klimaat en terrein zorgt voor lage opbrengsten, maar het resultaat is een ongelooflijk geconcentreerde wijn en wat wordt beschouwd als de ultieme uitdrukking van Plavac mali.

Dingač-wijnen hebben een perfecte balans tussen alcohol en zuurgraad. Ze zijn rijk aan zachte tannines en intens van smaak, terwijl de aroma’s doen denken aan rijpe, gestoofde bessen en droog fruit. De ongelijkmatige rijping van de druif heeft vaak invloed op het alcoholgehalte in deze wijnen, die soms de hoogst mogelijke limieten kunnen bereiken.

Dingač past goed bij hartige en pittige gerechten. Het past uitstekend bij geroosterd of gestoofd rood vlees, lamsvlees of wild.

Plavac Mali

Plavac Mali is een rode druivensoort die inheems is in de zuidelijke Kroatische regio Dalmatië. Een broer of zus van Primitivo en Zinfandel, en een afstammeling van de variëteiten Crljenak kaštelanski en Dobričić, de druif maakt gedurfde, krachtige wijnen die overstelpt zijn met rijp fruit en rijk aan tannines.

Plavac mali wordt meestal gemaakt als een cepagewijn, en het is populair als een vlaggenschip Kroatische rode wijn. Men denkt dat de beste uitdrukkingen afkomstig zijn van het schiereiland Pelješac, van de appellations Dingač en Postup. Traditioneel wordt hij gecombineerd met vette en gegrilde vis, maar hij kan ook goed standhouden bij rood vlees, oude kaas, wild of stevige stoofschotels.

Frankovka

  Frankovka is een van die wijnsoorten waarvoor veel landen en regio’s beweren dat het voor hen inheems is, maar helaas weten we niet echt waar het oorspronkelijk vandaan kwam – de meesten beweren dat dat Oostenrijk was, maar dat werd nooit ondubbelzinnig bevestigd. Het bestaat in het grootste deel van Centraal-Europa: Oostenrijk en Duitsland (waar het Blaufränkisch wordt genoemd), Tsjechië (met name Zuid-Moravië waar het bekend staat als Frankovka), Slowakije (waar het bekend staat als Frankovka modrá), Slovenië (bekend als Modra Frankinja ), Italië (Franken) en Hongarije (daar heet het Kékfrankos, wat natuurlijk ook blauw Frankisch betekent).

  De naam zou afkomstig zijn van de naam Francia, een koninkrijk dat in de middeleeuwen een groot deel van Europa’s grondgebied in bezit had. Het is een rode druif, redelijk bestand tegen kou in de winter, maar heeft toch veel zon nodig in de zomer, dus ideaal voor de regio Midden-Europa. In Kroatië wordt het traditioneel verbouwd in Slavonië, op Plešivica, in Moslavina en in Istrië (waar het een zeer lokale naam “Borgonja” heeft, die nergens anders wordt gebruikt).

  Veel Kroatische wijnmakers maken Frankovka, zowel als cepagewijn als in melanges, dus het is gemakkelijk om het in de winkels te vinden, of om te proeven als je in Slavonija bent (specifiek Orahovica, Feričanci, Đakovo, Kutjevo), Moslavina of Plešivica , waar het meeste wordt gemaakt. Een deel van Frankovka zal wijn van topkwaliteit zijn, en de prijs die je ervoor betaalt zal waarschijnlijk lager zijn dan je zou verwachten, dus je kunt gek worden en nog een paar flessen kopen, alleen ter vergelijking.

  Je moet elke serieuze Frankovka enigszins gekoeld drinken, ongeveer 16-18 °C, en ervan genieten met donker vlees, bij voorkeur gegrild vlees, wildgerechten, gezouten vleesproducten en sterkere kazen.

  Cabernet Sauvignon

  Cabernet Sauvignon is waarschijnlijk de bekendste rode wijndruivensoort op aarde. Het wordt in dit opzicht alleen geëvenaard door zijn Bordeaux concurrent Merlot. Maar ook zijn tegenhanger in Bourgondië, Pinot Noir. Sinds zijn oorsprong in Bordeaux, heeft Cabernet Sauvignon zich met succes verspreid naar bijna elk wijnland ter wereld.

  Cabernet Sauvignon is een van de meest beroemde druiven ter wereld. Hij wordt dan ook terecht Koning Cab genoemd. Cabernet Sauvignon is het bekendst in de Bordeaux waar hij samen met Merlot en Cabernet Franc wijnen levert van hoge klasse. Cabernet Sauvignon heeft veel zon nodig om te rijpen. Anders blijft deze groen en wat bitter met een smaakprofiel van groene paprika. Veel zon maakt de Cabernet Sauvignon zacht en jamachtig, met een smaak van zwarte bessen.

  Merlot

  De Merlot is van oorsprong een Franse druivenras dat erg populair is in Kroatië. Het is door de tientallen jaren heen in diverse regio’s van Kroatië geplant. Zowel in het continentale deel van Kroatië als in de kustgebieden. In Istrië heeft de Merlot zelfs de lokale druifsoort, de Teran, ingehaald in populariteit. Daarnaast is de Merlot in het uiterste zuiden van Kroatië goed vertegenwoordigd, met name in de omgeving van Dubrovnik.

  De druiven lenen zich goed voor de wijnbouw. Het heeft een hoge opbrengst en is niet ‘kieskeurig’ voor de bodem. Op hellingen groeit druifsoort het best. Blootgesteld aan de zon en zonder lange vochtige periodes groeit deze druif het best. Ook als deze ideale omgeving ontbreekt zal de Merlot niet minder rijp zijn en geen mildere kwaliteit geven. Zelf dan is de druif in staat een ideale rendement te geven. Juist vanwege deze “aanpasbare” kwaliteiten heeft de Merlot zich met succes in heel Kroatië verspreid.

  Het is een ideale wijn voor beginnende rode wijn drinker en is goed te combineren met veel gerechten zoals ovenschotels, kip, kalfsvlees, wild of pasta.

  Pinot Noir – Pinot Crni

  Het wordt geteeld in alle continentale regio’s en in Istrië. In elk van de regio’s komt een ander karakter. De meest aromatisch aantrekkelijke komt uit Midden- en Noordwest-Kroatië, vooral uit de subregio Plešivica. In deze delen is Pinot Noir bijna zwart van kleur en bevat de primaire aroma’s van een fruitig karakter als aardbeien en frambozen. De smaak wordt gedomineerd door het verfrissende karakter van de geaccentueerde wijnzuren. Bij de vrhunsko vino variant wordt het toppunt van kwaliteit pas bereikt na enkele jaren rijping, deels in vaten, deels in flessen, want ondanks de consequente verschijning van secundaire en tertiaire aroma’s, behoudt het toch de frisheid en fruitigheid uitstekend.

  In het oostelijk deel van continentaal Kroatië, in Slavonië, en vooral in Kutjevo, wordt het wat zachter en voller, wat donkerder van kleur. Hier zijn de omstandigheden erg vergelijkbaar met de inheemse Bourgogne, dus het karakter van de wijn heeft zich hieraan aangepast. Het heeft nog steeds een mooie frisheid, maar de volheid en hoogte van de alcohol zijn wat meer uitgesproken. Dienovereenkomstig veranderen de aroma’s, die ook fruitig zijn, maar met een overvloedige aanwezigheid van meer kruidige tonen.

  In het uiterste oosten van continentaal Kroatië, in het Donaugebied, verandert Pinot Noir grondig. De kleur wordt volledig donker en het aromatische profiel lijkt meer op Californische expressie dan Bordeaux wijn. De aroma’s zijn veranderd van fruitig naar jamachtig en de smaak is extreem vol en weelderig, met een lange retrosmaak die lang na het drinken een licht zoete indruk in de mond achterlaat.

  Pinot Noir heeft zich goed aangepast aan de continentale regio van centraal Kroatië, waar hij betere resultaten geeft dan andere internationale rode variëteiten.

  En witte wijnen dan?

  In Kroatië worden enkele van de populairste witte wijnen ter wereld gemaakt. Enkele van de bekendste zijn Graševina, Pošip, Pinot Grigio, Riesling en Chardonnay. Elke wijn heeft zijn eigen unieke smaak en kenmerken, waardoor hij zich onderscheidt van de rest.

  Grasevina is een lichte witte wijn met een delicate smaak. Hij is meestal strogeel van kleur en heeft een licht fruitige smaak. Pinot Grigio is ook licht van smaak, maar heeft een intensere smaak dan Graševina. Hij is meestal bleek van kleur en heeft een fruitig, bloemig aroma. Chardonnay is een volle witte wijn met een rijke, boterachtige smaak . Hij is typisch geel van kleur, en heeft een sterke afdronk die in de mond blijft hangen.

  Of je nu een liefhebber bent van lichte of volle witte wijnen, Kroatië heeft iets te bieden. Als je een elegante wijn zoekt voor bij de maaltijd, probeer dan een van deze populaire Kroatische witte wijnen. Je zult niet teleurgesteld zijn!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis verzending

  Op alle bestellingen boven 60,-

  100% veilig afrekenen

  iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

  Dezelfde dag verzonden

  Indien voor 16:00 besteld

  30 dagen bedenktijd

  Wijn in alle rust proeven

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

   

  Gelukt!

  De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

  Plaats product in je winkelwagen

  Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren