Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Rode wijn inschenken in glas

Wist je dat rode wijn gehoorverlies kan helpen voorkomen?

Volgens een nieuwe studie kan het drinken van matige hoeveelheden rode wijn helpen beschermen tegen leeftijdsgebonden gehoorverlies. Aan rode wijn worden al langer heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven, zoals bescherming tegen hartziektes en dementie. Daar komt volgens Amerikaanse wetenschappers nog een extra voordeel bij: de bescherming tegen gehoorverlies.

Resveratrol en rode wijn

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience, kan resveratrol – een stof die voorkomt in rode druiven en rode wijn – helpen beschermen tegen gehoorverlies. Resveratrol is een polyfenol, dat in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven.

De studie werd uitgevoerd door een team wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder, die een muismodel gebruikten om de mogelijke beschermende effecten van resveratrol op het gehoor te onderzoeken.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat resveratrol neuroprotectieve eigenschappen heeft, en uit de nieuwe studie blijkt dat het kan helpen het binnenoor te beschermen tegen schade door hard geluid. Gehoorverlies is een groot probleem in de miljoen mensen in Europa treft. Het is ook de derde meest voorkomende chronische aandoening bij oudere volwassenen.

Uit de studie bleek dat muizen die resveratrol kregen toegediend vóór blootstelling aan hard geluid minder kans hadden op gehoorverlies. Dit suggereert dat resveratrol kan helpen beschermen tegen door lawaai veroorzaakt gehoorverlies.

‘Onze studie richtte zich op resveratrol en zijn effect op de reactie van je lichaam op schade, waarvan wordt aangenomen dat het de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen. Denk aan Alzheimer, kanker en gehoorverlies”, aldus studieleider Dr. Michael Seidman. ‘Wij geloven dat resveratrol zou kunnen helpen beschermen tegen door lawaai veroorzaakt gehoorverlies door de door lawaai veroorzaakte schade te verminderen.’

Verder onderzoek is nodig

Resveratrol is een polyfenolverbinding die voorkomt in de schil van rode druiven. Deze stof wordt ook gevonden in andere vruchten en groenten, met inbegrip van frambozen, moerbeien, en pinda’s. Resveratrol zou een gunstig effect hebben op de preventie van hartziekten en kanker. Het zou ook een positief effect hebben op de stofwisseling bij zwaarlijvige mannen. Sommige studies suggereren dat resveratrol de hersenen kan helpen beschermen tegen ouderdomsschade.

Er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen bij mensen te bevestigen, maar de resultaten zijn veelbelovend. Als resveratrol helpt beschermen tegen gehoorverlies, kan dit gevolgen hebben voor mensen die regelmatig aan hard geluid worden blootgesteld, zoals fabrieksarbeiders of musici.

Het is ook mogelijk dat resveratrol kan helpen beschermen tegen andere soorten gehoorverlies, zoals leeftijdsgebonden gehoorverlies. Meer onderzoek is nodig om deze mogelijkheid te onderzoeken.

Glas rode wijn vasthouden

Reservatrol uit andere voedingsmiddelen

In de tussentijd kun je resveratrol aan jouw dieet toevoegen door druiven, bessen, pinda’s en pure chocolade te eten. Je kunt ook resveratrolsupplementen nemen, maar overleg eerst met je arts.

Reservatrol is een zeer krachtige stof die lijkt te beschermen tegen het ontstekingsproces van het lichaam, dat verband houdt met veroudering, hersenfunctie en gehoorverlies. Gehoorverlies treft ongeveer de helft van de mensen boven de 60, maar velen hebben al problemen als ze 40 of 50 zijn.

Het begint meestal met de afbraak van kleine haarcellen in het binnenoor, een gevolg van veroudering. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift “Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Hoewel er geen remedie is voor gehoorverlies, biedt dit onderzoek hoop dat reservatrol kan worden gebruikt om de progressie van de aandoening te voorkomen of te vertragen. Dit zou een belangrijke doorbraak zijn, omdat er momenteel geen effectieve manier is om gehoorverlies te behandelen of te voorkomen.

De hoofdauteur van de studie, Dr. Christopher Lin, zegt dat meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, maar het potentieel van reservatrol om het gehoor te verbeteren is zeer opwindend.

Drink niet te veel

Sommige mensen vragen zich misschien af of het drinken van meer rode wijn er ook voor zorgt dat je meer resveratrol binnenkrijgt. Maar pas op dat je niet te snel te veel alcohol drinkt. Resveratrol is een natuurlijk voorkomend polyfenol uit de schil van rode druiven, dat bekend staat om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Het consumeren van grote hoeveelheden alcohol kan deze voordelen echter teniet doen. Daarom is het belangrijk je inname te matigen als je de voordelen van resveratrol wilt plukken. Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoeveel alcohol als matig drinken wordt beschouwd.

In het algemeen wordt matig drinken echter gedefinieerd als het consumeren van maximaal twee alcoholische dranken per dag voor mannen en maximaal één alcoholische drank per dag voor vrouwen.

Natuurlijk kan deze definitie variëren afhankelijk van iemands individuele gezondheidstoestand en andere factoren. Niettemin wordt matiging algemeen beschouwd als de sleutel tot alcoholgebruik. Te veel alcohol drinken is niet gezond!

Cabernet Sauvignon proeven

Wijn uit Kroatië

Kroatische wijnen staan bekend om hun hoge kwaliteit en unieke smaak, en ze zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tot de krachtige ontstekingsremmende effecten van reservatrol. Dus als je op zoek bent naar een manier om je gehoor scherp te houden als je ouder wordt, vergeet dan niet om jezelf een glas rode wijn in te schenken! Probeer vandaag nog enkele Kroatische wijnen om deze voordelen zelf te ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven