Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Wijn proeven als beginnende wijndrinker

Hoe moet je wijn proeven?

Wil je weten hoe je wijn moet proeven als een expert? Het is niet zo moeilijk als het lijkt, volg gewoon onze gids hieronder. Met een aantal stappen heb jij een goede basis om erachter te komen hoe je wijn moet proeven.

Omstandigheden om wijn te proeven zijn belangrijk

Studies hebben aangetoond dat zowel achtergrondgeluiden als luide muziek ons vermogen om te proeven kunnen aantasten. Maar een lawaaierige omgeving maakt ook de concentratie moeilijk. Probeer daarom wijnen te proeven in een rustige omgeving. Als dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld op festivals) houd er dan rekening mee dat het proeven wordt belemmerd en dat je meer concentratie nodig hebt om de wijn goed te kunnen beoordelen.

Een verkeerde glas kiezen kan een ramp worden: de verkeerde vorm of grootte, de dikte van het glaswerk. Of nog erger de geur van wasmiddel of stof in het glas. Het kan allemaal grote invloed hebben op de smaak van de wijn of de kleur van de wijn. Maar ook het gevoel van de wijn in je mond.

Net als de omgeving zal ook de temperatuur van de wijn van invloed zijn op je indruk van de wijn. Hetzelfde geldt voor de leeftijd van de wijn en eventuele restsmaken van wat je net hebt gedronken of gegeten. Daarom is het van groot belang om de proefomstandigheden zo neutraal mogelijk te maken. Hiermee geef je de wijn een eerlijke kans. Wordt de wijn te koud geserveerd, verwarm hem dan met je handen. Als het glas er vies uitziet, spoel het dan goed af met de wijn, niet met water, en draai het rond om alle zijkanten van het glas te bedekken.

Evalueer het uiterlijk van de wijn

Zodra de proefomstandigheden goed genoeg zijn, is de volgende stap het onderzoeken van de wijn in je glas. Het zou ongeveer 1/4 tot 1/3 vol moeten zijn.

 1. Recht kijken – Kijk recht naar beneden in het glas met de wijn, houd het dan in de richting van het licht en kantel het glas ten slotte. Dit alles helpt je om het volledige kleurengamma van de wijn te onderzoeken. Als je naar beneden kijkt krijg je een idee van de kleurdiepte. Dit geeft de dichtheid en verzadiging van de wijn aan.
 2. Van de zijkant – Om de helderheid van de wijn te controleren, houdt je het glas in het licht en bekijk je de wijn door de zijkant van het glas. Een heldere wijn is positief. Een troebele wijn kan een teken zijn van gisting of chemische problemen. Maar het kan ook gewoon een ongefilterde wijn zijn. Of een wijn waarbij het sediment tijdens het transport is opgeschud.
 3. Kantel het glas – Kantel het glas zodat de wijn naar de rand toe dunner wordt. Dit kan de leeftijd en het gewicht van de wijn aangeven. Is de kleur licht of bleek en waterig bij de rand, dan kan het een indicatie zijn voor een dunne wijn. Als de kleur tawny of bruin lijkt (voor een witte wijn) of oranje of roestige baksteen (voor een rode wijn) is het ofwel een oudere wijn of een wijn die geoxideerd is en misschien over zijn hoogtepunt heen is.
 4. Kantelen – Als u het glas kantelt zodat de wijn naar de rand toe dunner wordt, kan dit de leeftijd en het gewicht van de wijn aangeven. Is de kleur bleek en waterig aan de rand, dan kan dit wijzen op een dunne wijn. Als witte wijn er taankleurig (donker beige) of bruin uitziet of als rode wijn oranje of roestige baksteen is, dan is het een oudere wijn of een wijn die is geoxideerd en mogelijk over zijn hoogtepunt heen is.
 5. Draai het glas – Door het glas een goede draai te geven kan je de “tranen” van de wijn zien. Deze vormen zich langs de zijkant van het glas en glijden beneden glijden. Goede tranen duiden op rijpe, dichtere en sterkere wijn met een hoog alcoholgehalte.

Wijn proeven voor beginners

Evaluatie van het aroma bij het proeven van wijn

Nadat je de wijn door je ogen hebt bekeken, is het tijd om je op het aroma te concentreren. Draai de wijn en neem een reeks goede snufjes van de wijn. Herhaal en verwerk je ervaring. Probeer elk aroma dat je ervaart te identificeren. Dit is in het begin moeilijk, maar het wordt gemakkelijker met naarmate je vaker je zintuigen traint. In het begin wil je misschien een smaakkaart bekijken. Er zij genoeg voorbeelden hiervan te vinden. Die zullen je in het begin helpen de aroma‘s te identificeren.

 1. Gebreken achterhalen – Begin met het zoeken naar afwijkende aroma‘s. Die kunnen aangeven dat de wijn niet goed is. Gekurkte wijn ruikt naar een muffe oude kelder en smaakt naar nat karton. Wijn is een levend product en daarmee onderhevig aan problemen en fouten. Het bekendst en beruchtst daarvan is ‘kurk’. Kurksmaak kan zowel in een goedkope als in een dure fles voorkomen.
 2. Brettanomyces – een wilde gist die vaak wordt geïdentificeerd als geur van een zweterig zadel. Een klein beetje “brett” voegt een aards, leerachtig bestanddeel toe aan rode wijn. Maar te veel zal de fruitsmaken van de wijn vernietigen.
 3. Azijn duidt op vluchtig zuur, de geur van nagellak, ethylacetaat.
 4. Fruitaroma’s – Als je geen afwijkende tonen hebt gevonden, zoek dan naar fruitaroma’s. Wijn is gefermenteerd druivensap, daarom ruikt het vaak naar vers fruit, tenzij het heel oud, heel zoet of te koud is. Wijn die in eiken vaten gerijpt is heeft wat meer aroma‘s van vanille.
 5. Bloemen en kruiden – Je vindt bloemige aroma‘s in witte wijnen uit een koel klimaat, zoals Riesling, Grasevina, Pinot Grigio, Gewürztraminer en Viognier.
 6. Sauvignon Blanc is grasachtig en Cabernet Sauvignon kruidig ​​met hints van vegetatie. Rhône-rode wijnen laten soms Provençaalse kruiden zien. Evenals rode wijn zoals Plavac Mali, Syrah (Shiraz) en Merlot uit Dalmatië of Istrië.
 7. Sommige wijnen worden gekenmerkt als aards. Paddestoel, vochtige aarde en leer komen voor in veel rode wijnen. Champignons kunnen nuances toevoegen. Het kan je ook helpen bij het bepalen van een mogelijke druif of plaats van herkomst van de wijn. Maar teveel is een teken van druiven die niet voldoende rijpen of van een inferieure kloon afkomstig zijn.
 8. Eiken vaten en houtaroma’s – Als het aroma hout, rook, vanille, geroosterde noten of karamel bevat, is de wijn waarschijnlijk gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten.
 9. Het type eikenhout, de ouderdom van de vaten, het gehalte aan houtskool en de manier waarop de wijnmaker ze heeft gemengd en op elkaar afgestemd zijn ook van grote invloed bij het proeven van wijn en de smaak ervan. Vaten kunnen een breed scala aan geuren en smaken aan afgewerkte wijnen geven.
 10. De anderen wijnen proeven – Jonge witte wijnen kunnen een geur hebben die je doet denken aan bier dat vaak van de gist komt. Sterke smaak van honing in zoetere wijnen is vaak het geval bij hele zoete dessertwijn.
 11. Chardonnays die soms naar beboterde popcorn of karamel ruiken, zijn een teken van malolactische gisting, die appelzuur omzet in melkzuur, wat de wijn verzacht en de aroma‘s opent.
 12. Oude wijnen zijn bij het proeven ervan vaak complexer en minder fruitig.

Tijd om de wijn te proeven

Neem een ​​slok en belucht de wijn door deze in je mond rond te draaien. Je zou een scala aan fruit-, bloemen-, kruiden-, mineraal-, eiken- en andere smaken moeten verwachten. Als je dit herhaalt komt je vaak al heel goed achter wat de aroma is van de wijn. Begin met het identificeren van de smaken die je ervaart bij het proeven van de wijn en ga dan verder om te bepalen of de wijn evenwichtig, harmonieus, complex en geëvolueerd is.

 1. Evenwicht – Evenwichtige wijn moet zijn smaakcomponenten in goede verhouding hebben. We kunnen zoet, zuur, zout en bitter opsporen in de wijn bij het proeven ervan.
 2. Zoet en zuur zijn belangrijke componenten van wijn en bitterheid komt vaak voort uit de strengheid van tannines.
 3. Geen enkele formule past op alle wijnen, maar balans is de sleutel. Als de wijn te zuur, te samentrekkend, te suikerachtig, te heet (alcoholisch), te bitter of te slap is, is hij uit balans.
 4. Harmonie – Een harmonieuze wijn heeft zijn smaken geproportioneerd en goed geïntegreerd. Het heeft geen scherpe randen of iets dat uit de andere steekt.
 5. Complexiteit – Een complexe wijnsmaak verandert vanaf het moment dat je deze proeft tot het moment dat je deze doorslikt. Zodra je de basisstappen van wijnproeven begrijpt, is het tijd om zelf te experimenteren. Aantekeningen maken is nuttig voor je begrip van wijn. Het is tijd om te ontdekken welke smaken jij kunt achterhalen bij het proeven van wijn.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven