Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijn leren drinken voor beginners

Wijn leren drinken voor beginners

Na het doorlezen van deze wijngids heb je een eerste praktische kennis opgedaan van de verschillende soorten wijn en voldoende woordenschat om je eerste serieuze fles te kopen en open te trekken. Wij gaan je wijn leren drinken als beginner. En hiermee maak je als beginner ook wel indruk op je date met je opgedane wijnkennis.

Wijn leren drinken als beginner is intimiderend

Er zijn tientallen verschillende soorten wijn, elk met hun eigen ideale bijpassende gerechten. En dan zijn er nog wijnsnoepjes – mensen die gefermenteerd druivensap omschrijven als ‘zalvend’.

Jammer, want zowel witte wijn als rode wijn is heerlijk. Met een basiskennis van verschillende soorten wijn en hun smaak, kun je een gewone maaltijd nuttigen en deze buitengewoon maken of een gewone ontmoetingsplaats omtoveren tot iets dat echt gedenkwaardig is. Het is dan ook een een zeer goede reden om meer te weten te komen over verschillende wijnen en hoe ze smaken.

Wijn leren drinken begint door wijn te proeven en te begrijpen

Studies hebben aangetoond dat meer complexe beschrijvingen van rode en witte wijn ervoor zorgen dat die wijnen beter smaken. Intuïtief is dit logisch. Als je meer vocabulaire hebt om te beschrijven wat je waarneemt, zijn je hersenen beter in staat om subtielere smaken te onderscheiden.

Daarom hebben we een beginnershandleiding voor verschillende wijnsoorten samengesteld waarin de basisprincipes worden uiteengezet van wat verschillende wijnen anders maakt. Daarbij gaan we ook in op de belangrijkste omschrijvingen die je moet weten om het meeste uit de wijn te halen die je drinkt.

Wat is het verschil tussen rode wijn en witte wijn?

Oké, je hebt waarschijnlijk geen hulp nodig bij het herkennen van een witte wijn en een rode wijn. Ze zien er anders uit en smaken zeker ook anders. Maar het is de moeite waard om te begrijpen waarom ze er zo anders uitzien en smaken. De boosdoener in beide gevallen: de schil (huid) en een kleinigheidje dat ze naar het feestje brengen, genaamd tannines.

Onthoud het woord tannine en wat het betekent, want wijnmensen praten veel over tannines. Kortom er komt veel bij kijken als je wijn wilt leren drinken als beginner.

Tong, ontmoet tannines

Wat zijn tannines? Tannines zijn een van nature voorkomende stof in druiven en ander fruit en planten (zoals thee bijvoorbeeld). De smaak van tannine wordt vaak omschreven als bitter, waardoor een droog en trekkend gevoel in de mond ontstaat. Tannines komen in je wijn terecht als de wijnboer de schillen in het druivensap laat zitten terwijl het fermenteert.

Dit is ook hoe wijnen hun kleur krijgen. Wijnen die weinig of geen huidcontact hebben worden roze of wit en hebben veel minder tannines. Wijnen die langdurig met de schil gisten, worden rood met een hoog tanninegehalte. Zoals je je kunt voorstellen, hebben rode druivenschillen meer tannines dan witte druivenschillen.

Rode druiven bevatten veel kleurstof en tannines

Leuk feitje: je kunt een witte wijn krijgen van een rode druif door de schil onmiddellijk uit het sap te halen. Alle kleur komt van de schil. Zelfs rode druiven zijn wit van binnen.

Tannine vormt de ruggengraat van rode wijn, en daarom zou je een rode wijn kunnen omschrijven als ‘stevig’ of ‘leerachtig’ of gewoon ‘bitter’. Tannine geeft ook textuur aan rode wijn, waardoor het “glad” en “zacht” of “ruw” en “taai” aanvoelt. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de wijn, hoe meer tannines het bevat en hoe “brutaler” de smaak is.

Populaire rode wijnsoorten: Cabernet Sauvignon, Plavac Mali, Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Malbec, Barbera, Sangiovese

Witte wijn en wijnzuren


Witte wijn bevat ook tannine, maar niet genoeg om er een show van te maken. In plaats daarvan hebben witte wijnen een hogere zuurgraad. Daarom zou je kunnen zeggen dat een wijn ‘knapperig’ of ‘scherp’ is. Of, als er niet genoeg wijnzuur is, zou je een witte wijn ‘slap’ of ‘plat’ kunnen noemen.

Populaire witte wijnsoorten: Chardonnay, Riesling, Grasevina, Posip, Sauvignon Blanc, Sémillon, Moscato (Gele Muskaat), Pinot Grigio, Gewürztraminer

Zachte rosé wijn

Rosé wijn is roze van kleur. Dat wordt zo omdat het in vergelijking met rode wijn relatief kort in contact mag blijven met de rode druivenschillen. Op het spectrum tussen rood en wit ligt rosé veel dichter bij de lichte kant, met relatief weinig tannines.

Populaire roséwijnvariëteiten: Pinot Noir, Plavac Mali en Sangiovese

Waarom kan ik rode wijn niet koud serveren?

Er is geen wet tegen het drinken van gekoelde rode wijn, maar er is een redelijk goede reden waarom je dat niet zou moeten doen, en nogmaals, het zijn de tannines. Tannines hebben de neiging bitter te smaken als ze koud worden, wat betekent dat de donkerdere rode wijnen niet het lekkerst smaken als ze ijskoud zijn.

Aan de andere kant smaken witte en roséwijnen, met hun lage tanninegehalte, prima als ze gekoeld zijn, maar zorg ervoor dat ze niet te koud worden, anders mis je veel van de smaak. Het is natuurlijk allemaal een kwestie van smaak. Sommige mensen genieten van hun bier op kamertemperatuur en hun pizza koud.

Wat is wijn decanteren?

Wijn decanteren betekent de wijn langzaam uit de fles in een andere container gieten, zonder het sediment op de bodem te verstoren. Wijn wordt vaak gedecanteerd in een glazen vat met een gemakkelijk te schenken hals. Voorbeelden zijn de zwaan-, cornett-, eend- en standaardkaraffen, die verkrijgbaar zijn in kleine, middelgrote en grote maten.

Simpel gezegd, het betekent de inhoud van een wijnfles in een andere houder (de karaf) overbrengen (decanteren) voordat deze wordt geserveerd. Het klinkt misschien raar. Want velen vragen zich af: hoe kan het schenken van wijn van het ene vat in het andere ervoor zorgen dat het beter smaakt?. Maar het werkt. Wijnfanaten houden ervan om urenlang rond te zitten en te debatteren over de voor- en nadelen van wijn decanteren. Maar wij zijn ervan overtuigd, op basis van eigen ervaring met het openen, decanteren en proeven van duizenden flessen wijn, dat zorgvuldig decanteren de smaak van wijn enorm kan verbeteren.

Hoe moet je een gedecanteerde fles wijn te serveren?

Ook al staat je wijn nu in een karaf, zorg ervoor dat je zowel de originele fles als de kurk (of schroefdop) bewaart. Als je de wijn aan gasten serveert, plaats dan de originele fles en kurk naast je kristallen karaf. Het etiket informeert je gasten over wat ze drinken, terwijl de kurk handig is als stop voor het geval je de wijn weer in de fles moet gieten en bewaren voor later.

Wat is dessertwijn en mousserende wijn?

Rode, witte en roséwijnen met een alcoholvolumegehalte van 14% of minder worden als “lichte wijn” beschouwd. Deze wijnen zijn dus vaak niet sprankelend of versterkt (d.w.z. waaraan alcohol is toegevoegd).

Dessertwijn dankt zijn naam omdat het de neiging heeft om zoeter te zijn en vaak na een maaltijd gedronken wordt. Meestal wordt er extra alcohol (vaak cognac) aan een dessertwijn toegevoegd, zodat deze meer van zijn natuurlijke suikers kan behouden. De suikers gaan vaak ‘verloren’ tijdens het fermentatieproces.

Populaire dessertwijnen / versterkte wijnen: Prošek (niet verwarren met Prosecco), Port, Madeira, Vermout, Sherry, Marsala

Mousserende wijn is wijn met een aanzienlijke carbonatatie, die kan optreden als een natuurlijk onderdeel van het fermentatieproces of via toevoeging van koolstofdioxide na fermentatie. Bij het lezen van mousserende wijnetiketten kom je ook termen tegen die de aangeven hoe zoet of hoe droog deze is.

Mousserende wijnen van droogste tot zoetste: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry / Extra Sec / Extra Seco, Droog / Sec / Seco, Demi-Sec / Semi-seco en Doux / Zoet / Dulce.

Mousserende wijn wordt gemaakt van een breed scala aan rode en witte druiven. Champagne is gemaakt van Chardonnay, Pinot Meunier en/of Pinot Noir.

Hoe de smaak van wijn te beschrijven

Kort samengevat: rode wijn is rood omdat hij met de schil is vergist, waardoor hij meer tannine krijgt. Witte wijn heeft minder tannine en is zuurder. Dessertwijnen hebben een hoger alcoholgehalte en zijn meestal zoeter, en mousserende wijn heeft bubbels.

Makkelijk toch? Natuurlijk niet. Stoppen bij rode en witte wijnen zou hetzelfde zijn als het beëindigen van een discussie over voertuigen bij auto’s en vrachtwagens. Als we het soort wijn willen koppelen dat je graag drinkt, moeten we wat specifieker worden. Ja, dat betekent dat we moeten praten over hoe een wijn smaakt.

Dit is waar wijndrinkers zich vaak in verliezen. Er is misschien niets subjectiever aan de mensheid dan smaak, en het lijkt vanaf het begin een ramp om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden wanneer het over wijn gaat. Maar ondanks de overvloed aan beschrijvingen voor wijn die je tegenkomt, zijn er een paar termen die voor iedereen vrijwel hetzelfde betekenen. Wijn leren drinken als beginner gaat niet over één nacht ijs.

Wat zijn de vier belangrijkste wijnbeschrijvingen?

 • Zoetheid. Heeft geen uitleg nodig. Het tegenovergestelde van zoet is droog. Een wijn kan ook half droog of bijna droog zijn (d.w.z. slechts een vleugje zoetheid).
 • Zuurgraad. Daar hebben we het al over gehad. Zuurgraad is een groot probleem voor witte wijnen, en het maakt ze verfrissend en knapperig (of “zuur” als het overdreven is). Een lagere zuurgraad zorgt ervoor dat een wijn ‘vet’ smaakt.
 • Tannine. Een andere hebben we al behandeld. Het draait allemaal om de tannines voor rode wijn. Wijnen met een hoog tanninegehalte geven een samentrekkend gevoel in je mond, misschien zelfs bitter en inktachtig. Wijnen met een lagere tannine zijn glad en zacht, en afhankelijk van uw smaak, beter drinkbaar.
 • Body. Dit verwijst naar het waargenomen “gewicht” en de viscositeit van de wijn. Een volle wijn voelt dik aan en bedekt de zijkanten van het glas terwijl je ronddraait. Een lichte wijn is bijna als water. Een medium-bodied wijn zit er tussenin.
 • Er is nog een vijfde ding om op te letten bij het beschrijven van wijn: smaak. In tegenstelling tot de vier belangrijkste omschrijvingen is smaak veel subjectiever. Smaak van wijn. Als je het niet zeker weet, duik dan niet in omschrijvingen als grafiet, boerenerf en andere smaken die je (hopelijk) nog nooit hebt geproefd. Houd in plaats daarvan vast aan de meest herkenbare smaken zoals fruitig, aards, pittig, rokerig of bloemig.

Weet je niet zeker wat welke is? Ga naar een wijnproeverij of of vraag gewoon om uitleg aan de wijnverkoper over de flessen wijn die te koop zijn. Zeg: “Geef me iets fruitigs en geef me iets aards.” Of: “Geef me een zachte rode wijn en een gedurfde rode wijn.” Door ze achter elkaar te drinken, krijg je een goed gevoel voor wat deze termen betekenen. Wij hebben al deze verschillende wijnen te koop, neem gerust contact met ons op.

In de wijnwereld zul je onvermijdelijk veel discussies horen over “eiken”, “eiken vaten” of “eiken” of “een eiken kwaliteit”. De eiksmaak geeft wijn wanneer deze gefermenteerd is of gerijpt in eikenhouten vaten. Als je een whiskydrinker bent, weet je al hoeveel van een grote eik kan zijn. Bij wijn is eik gewoon een andere parameter voor smaak. Sommigen zeggen dat eik kwaliteiten toevoegt als rokerigheid, kruidnagel, kruidigheid of vanilletonen. Anderen houden gewoon niet van eikenachtige aroma’s. Als jij dat bent, ga dan voor een wijn met een laag eiken karakter. Veel wijnen worden gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen vaten, en zijn dus helemaal niet door eiken beïnvloed (tenzij de wijnmaker achteraf eiken tonen toevoegt).

Wijn uit eiken vaten moet je leren drinken als beginner

Tip: Combineer eikenwijnen met zoute gerechten. Zout vermindert de bitterheid van eikenhout op dezelfde manier als zout ervoor zorgt dat shots van tequila zachter worden.

Welke moet je kopen als beginner als je wijn wil leren drinken?

Het is het beste om eenvoudig te beginnen, zodat je kunt isoleren wat je proeft en wat welke wijn je wel of niet lekker vindt.

Begin in de prijsklasse van €5 tot €15. De meeste wijnen voor deze prijs zijn “typisch” voor hun variëteit en regio. Sommigen zeggen dat complexiteit pas begint bij het €25-niveau of €35-niveau, maar terwijl je nog in de verkennende fase bent, is het beter om uw portemonnee te sparen.

Nogmaals, het is moeilijk voor een beginner om te vertellen hoe een wijn zal smaken, uitsluitend op basis van de variëteit. Wees dus vooral niet verlegen om hulp te vragen. Je kunt het beste direct aan de verkoper van wijn vragen naar het soort wijn dat je wilt proberen. Zeg: “Ik wil een droge, lichte witte wijn” of “Ik wil een volle rode wijn proberen.” Of je kunt zelfs wijnen noemen waarvan je in het verleden hebt genoten en om iets soortgelijks vragen.

Een andere goede tactiek is om te vragen naar een ’typische’ variëteit, bijvoorbeeld ‘Zoek een typische Pinot Grigio voor ongeveer €10′. Hier is een kort overzicht dat je kan helpen beslissen:

Beste witte wijn voor beginners

 • Pinot Grigio (ook bekend als Pinot Gris) – Eenvoudig, licht, droog en knapperig.
 • Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel.
 • Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet.
 • Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken. Veel lichter dan chardonnay.
 • Gele Muskaat – Fruitig en vaak zoet.

Als je daarna gewend bent aan de smaak van wijn kun je beginnen aan een wijn met wat meer complexiteit.

 • Posip – Aangename rijpe droge en zachte smaak en is zeer geliefd bij de echte wijn kenners.
 • Sauvignon blanc – Droog, scherp en zuur, met kruidige smaken en tropisch fruit.
 • Chardonnay – Fruitig, boterachtig, met een fluweelzacht gevoel dat atypisch is voor droge witte wijnen.

Beste rode wijn voor beginners

Als je een beetje gewend bent geraakt aan de smaak van rode wijn kun je weer een spaje omhoog nemen, je kunt daarna kiezen voor:

 • Plavac Mali – Typisch pittig, varieert van medium tot full bodies en halfdroog tot droog.
 • Blaufränkisch – Een kenmerkende smaak van rijpe bessen en pure chocola.
 • Zweigelt – Herkenbare, verfijnde en soepele wijn met een uitgesproken en aansprekende aroma van kersen.

Wat is de beste wijn? Een paar keuzes

Een echte wijn kiezen en er zeker van zijn dat je een fatsoenlijke fles krijgt, is natuurlijk een grote barrière voor iedereen. We vroegen ons af: welke wijnen zijn betaalbaar, overal verkrijgbaar en algemeen als goed beschouwd?

Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden, aangezien jaarlijkse variaties in klimaat, druivenkwaliteit en een dozijn andere factoren ervoor zorgen dat de jaar-tot-jaarkwaliteit van een wijn meer varieert dan sterke drank. Dat gezegd hebbende, een aantal betrouwbare keuzes in wijn waar je het meeste voor je geld krijgt zijn:

Makkelijkste witte wijn om te leren drinken voor beginners
Makkelijkste rode wijn om te leren drinken voor beginners

In 7 stappen wijn leren drinken als beginner

Een koel glas wijn kan helpen om de smaak te versterken en het smaakvoller maken. Bepaalde wijnen, zoals witte en mousserende soorten, worden het best koud geserveerd. Andere wijn, zoals rode wijnen, kunnen het beste op kamertemperatuur worden geserveerd.

Door een ijsblokje of zelfs bevroren stukjes fruit toe te voegen, wordt je wijn gekoeld en verdund. Dit kan je als beginner helpen om wijn te leren drinken en zo te wennen aan de smaak van wijn. Het is een vuistregel, en zeker niet in beton gegoten, je zult zelf moeten leren wat voor jou het beste werkt.

1. Als je het niet zeker weet, begin dan met een zoete wijn
Degenen die gewend zijn sap, frisdrank of ijsthee te drinken, kunnen het beste beginnen met een zoete wijn en het beste een witte wijn met een lager alcoholgehalte, om de overgang naar wijn zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Als je als beginner wijn wil leren drinken en dus niet gewend bent aan alcohol en wijn heb je vaak de neiging hebben om te worden ‘uitgeschakeld’ door de sterke, bittere smaken of de tannines die in veel wijnen aanwezig zijn. Probeer iets zoeter of alcoholarm als je het niet zeker weet.

Pinot Grigio, Gele Muskaat of een Gewürztraminer is de perfecte wijn voor beginners die wijn willen leren drinken. Een lichte wijn die licht naar sap smaakt. Als je eenmaal aan deze smaak en structuur gewend bent kun je als beginner meer vollere wijn gaan proberen te drinken.

2. Probeer het minstens vijf keer
Er zijn veel soorten wijn – rode wijn, witte wijn, rosé, mousserend en dessert, om te beginnen – en elk van deze past bij verschillende smaken.

Voor beginners is het aangeraden om een ​​bepaald type wijn minstens vijf keer te proeven. Of het nu gaat om wijn van verschillende merken, regio’s of merken, proef het vaker om gewend te raken aan de smaak van wijn. Dit ook omdat elke fles wijn een ander smaakprofiel heeft.

Als je één Merlot hebt gehad en je vindt hem niet lekker, dan is dat waarschijnlijk geen goede indicator. Je moet er nog ongeveer vier proberen. Maar als je het daarna nog steeds niet leuk vindt, probeer dan iets anders. Dit kun je als beginner die wijn leert drinken als vuistregel hanteren.

3. Draai rond, ruik en drink
Het beste is om langzaam van wijn te genieten door deze rustig op te drinken. Je kunt dan meer smaken proeven dan als je de glas wijn in één keer opdrinkt. Draai het glas een beetje rond om de aroma’s vrij te maken en ruik daarna goed in het glas. Kijk ook naar de kleur en neem een ​​slokje van de wijn.

Als je de wijn proeft, kijk dan wat de eerste smaak is op je tong en dan de nasmaak of aanhoudende smaken. Als de smaak nog steeds na ongeveer 60 seconden in je mond aanwezig is heb je een volle en rijpe wijn geproefd. Duurt deze nasmaak minder dan is het dus een lichtere wijn die je proefde.

Wijn proeven voor beginners

4. Laat de regel van rode wijn-rood vlees / witte wijn-vis vallen
De meeste mensen houden van rood vlees met rode wijn en visgerechten met witte wijn, maar degenen die dat niet doen, zouden de druk moeten voelen om hetzelfde te doen. Er zijn geen vaste regels als het gaat om wijnarrangementen, maar alleen suggesties. Iedereen is anders en iedereen heeft een anderen voorkeur voor een bepaalde smaak. Wat de een lekker vindt hoef jij niet lekker te vinden.

Ik heb een paar vrienden die vis eten met rode wijn. Het is oké, want dat is wat ze willen. We hoeven ons niet te vertellen van welke wijnen we genieten bij het eten. Doe je eigen match en wees avontuurlijk. Zoals al gezegd het is slechts een suggestie.

5. Drinken, wijn serveren op kamertemperatuur
In plaats van combinaties moeten beginnende wijndrinkers bijzonder letten op de temperatuur, omdat dit iemands ervaring kan maken of verpesten.

Wijn mag niet te koud of te warm worden geserveerd, maar op kamertemperatuur, of rond de 15 tot 20 graden Celsius. Als je rode wijn te lang in de koelkast bewaart giet het in een glas houd het glas vast en de temperatuur van je handen zal de wijn verwarmen. Geef het dan een kleine draai om de aroma’s los te maken en de structuur van de wijn beter te verdelen.

6. Wijn bewaren: Koud, donker, ongestoord
Voor degenen die thuis willen drinken, speelt temperatuur ook een belangrijke rol als het gaat om het thuis bewaren van wijn. Hier zijn enkele cijfers om te onthouden: 4 tot 8 graden Celsius voor rode wijn, 12 graden voor witte wijn.

Als je geen wijnkoelkast hebt om je wijn thuis te bewaren, zoek dan een voorraadkast in het midden van het huis. Zoek gewoon naar een donkere plaats waar niet constant licht binnenkomt en die niet veel trillingen heeft. Als de wijn direct wordt blootgesteld aan zonlicht of licht, kan het een temperatuurschok krijgen. Daarom is een constante temperatuur belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat niet alle wijnen bedoeld zijn om te rijpen.

Jonge wijn is gemaakt om direct van te genieten. Dit zijn wijnen ideaal voor beginnende wijndrinkers die wijn willen leren drinken. Het zijn wijnen met weinig alcohol. Deze zullen ook niet fantastisch rijpen. Je kunt ze prima een paar jaar gekoeld en in een donkere ruimte thuis bewaren, maar verwacht niet dat ze 10 jaar of langer mee kunnen gaan.

Als je een wijn hebt gekocht die je vier tot vijf jaar wilt laten rijpen, draai hem dan niet constant om. Plak er een sticker op zodat je weet wat het is, en laat de wijn staan. De temperatuur is belangrijk. Je wilt niet dat deze constant fluctueert. Zorg ervoor dat de kurken niet lekken, dus controleer ze regelmatig. Leg de wijn plat zodat er geen zuurstof in de fles kan komen. Dit is met name belangrijk met flessen wijn die middels een kurk zijn afgesloten.

Als je de wijn wilt rijpen om erachter te komen hoe de smaak over de tijd veranderd dan is dat ook mogelijk. Je kunt dan het beste 12 wijnflessen kopen om deze over een periode van een jaar te proeven. Zo zie je hoe de wijn evolueert. Je komt er dan ook achter hoe de wijn over twee of drie jaar zal smaken.

7. Drink niet te veel
Wijn drinken wordt verondersteld een leuke bezigheid te zijn. Maar sommige beginners die wijn willen leren drinken hebben de neiging om te overdrijven om “het meeste uit de ervaring te halen”.

Drink niet te veel, anders zul je het niet kunnen waarderen. Drink met mate. Je wilt dat wijn iets leuks is. Iets dat de gelegenheid ten goede komt en niet iets dat je naar omlaag trekt en je een slecht gevoel geeft.

Daarnaast is het voor beginners die wijn willen leren drinken ook belangrijk om veel water te drinken. Dit is ook van belang als je van plan bent om een wijnproeverij te houden. Het is heel belangrijk om uitdroging te voorkomen, te veel alcohol is niet goed voor je lichaam.

Een korte video in het Engels met uitleg hoe je wijn moet proeven en leren drinken als beginner

Wijn leren drinken voor beginners is een lang proces en kost veel tijd

Neem de volgende maand de tijd om een ​​nieuwe fles wijn per week te kopen (of neem een ​​glas bij het avondeten of in een wijnbar). Ontkurk en neem even de tijd om het te proeven en te beschrijven met behulp van de bovenstaande omschrijvingen. Zorg ervoor dat je elke week een ander soort wijn probeert en herhaal hetzelfde proces. Aan het eind van de maand begin je je meer op je gemak te voelen met de woordenschat van wijn, wat een diepgaand effect kan hebben op je genot.

Uiteindelijk kun je echt geen verkeerde keuze maken. Zolang je aandacht schenkt aan wat je niet lekker vindt aan een wijn, zal elke nieuwe fles je dichter brengen bij wat je wel lekker vindt. Neem het glas voor glas en wees niet bang om toe te geven als je je vinger ergens niet helemaal op kunt leggen. Concentreer je op het genieten van de wijn – dat is het hele punt.

Herinner je je het eerste glas (of doos) wijn waar je echt van genoot? Deel het in de reacties hieronder!

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren