Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

Meest gemaakte fouten bij het drinken van wijn

Meest gemaakte fouten bij het drinken van wijn

De meeste wijndrinkers maken minstens één van de onderstaande fouten. Of je nu een beginner of een expert bent, je maakt je waarschijnlijk aan een of meer van hen schuldig. Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het drinken van wijn.

Wijn niet goed bewaren

Een van de grootste fouten die mensen maken als het om wijn gaat, is het niet goed bewaren van een fles wijn. Dit kan ertoe leiden dat de wijn bederft of onaangenaam gaat smaken. Het is belangrijk om je wijn op een koele, donkere plaats te bewaren en ervoor te zorgen dat deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of hitte. Zo zorg je ervoor dat je wijn zo lang mogelijk vers blijft. We hebben een speciaal artikel hierover geschreven met verschillende tips hoe je jouw wijn het beste kunt bewaren.

Wijn verkeerd serveren

Als je ooit naar een wijnproeverij bent geweest, is het je misschien opgevallen dat de wijn vaak speciaal voor het proeven in kleine glazen wordt gegoten. Want als je wijn ruikt en proeft, wil je dat in een bepaalde volgorde doen. Je moet beginnen met het ruiken van de wijn en dan een klein slokje nemen. Wrijf het rond in je mond en spuug het dan uit. Slik tenslotte door wat er nog in je mond zit. Zo haal je het meeste uit elke slok!

Je wijnglas tot de rand vullen

Als het om wijn gaat, moet men het glas niet tot de rand vullen. Alleen omdat er in sommige wijnglazen een hele fles wijn past, wil nog niet zeggen dat je je hele glas wilt vullen. Het zorgt voor een zwaar glas, ziet er gek uit en maakt de wijn moeilijk te drinken en te genieten.

In plaats daarvan wilt u vasthouden aan ongeveer 150 ml, dit is bij een standaard wijnglas iets onder de helft. Hierdoor kun je jouw wijn ronddraaien en iets van de aroma opsnuiven en beter van je wijn genieten. Misschien merk je zelfs dat een kleinere schenking van je wijn ervoor zorgt dat je meer wilt doordat je beter proeft!

Wijn kopen op basis van alleen label

Bij het kopen van wijn vertrouwen veel mensen gewoon op het etiket om hun beslissing te nemen. Dit kan een vergissing zijn, omdat het etiket niet altijd een nauwkeurige weergave geeft van de wijn erin. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van een fles wijn, zoals de druivensoort en de regio waar deze is gemaakt. Neem dus, voordat je een fles wijn koopt op basis van het etiket, de tijd om meer te weten te komen over verschillende soorten wijn en wat ze uniek maakt. Je zult versteld staan ​​van wat je ontdekt!

Veel mensen maken de fout om wijn te kopen op het etiket in plaats van op de smaak. Dit kan een grote fout zijn, vooral als de wijn niet erg goed is. Laat je dus niet misleiden door een interessant etiket – proef als het kan de wijn voordat je hem koopt of lees de recensies en ervaringen van anderen!

Koop geen wijn op basis van allen label / etiket, lees de ervaring van anderen en proef de wijn
Koop geen wijn op basis van allen label / etiket, lees de ervaring van anderen en proef de wijn

Te snel drinken

Velen van ons hebben zich schuldig gemaakt aan het te snel drinken van wijn. We houden van de smaak van wijn en soms vergeten we te vertragen en erover te leren. Wie maakt het? Waar komt het vandaan? Wat is er aan de hand met deze druivensoort? Wat vind ik wel en niet lekker aan deze wijn? Wat proef ik? Dit zijn het soort vragen die ons helpen om meer over wijn te leren, er op de lange termijn meer van te genieten en om kennis op te doen over wijn. Drink langzaam en leer over wijn, drink de wijn niet te snel!

Wijn kopen op basis van alleen de prijs

Een andere veelgemaakte fout bij het kopen van wijn is dat je jouw aankoop uitsluitend op prijs baseert. Hoewel het belangrijk is om een ​​wijn te vinden die betaalbaar is, is het ook belangrijk om een ​​wijn te vinden die je graag drinkt. Er zijn veel geweldige wijnen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus wees niet bang om wat uit te geven aan een fles waarvan je weet dat je deze geweldig zult vinden.

Wijn kopen die te duur is

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen bij het kopen van wijnen, vooral als je niet bekend bent met de prijzen. Soms kopen mensen een wijn die veel duurder is dan ze van plan waren, om er vervolgens achter te komen dat hij niet zo lekker smaakt. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je geld hebt verspild aan een fles die je niet meer kunt drinken.

Om dit te voorkomen, kunt je wat onderzoek doen voordat je gaat winkelen. Weet welke soorten wijnen je lekker vindt en hoeveel je bereid bent eraan uit te geven? Als je twijfelt over het prijskaartje van een wijn, vraag dan een winkelmedewerker om advies. En nog belangrijker, wees niet bang om weg te lopen van een aankoop als je niet tevreden bent met de prijs. Er zijn genoeg andere wijnen om uit te kiezen.

De regio of land van je wijn niet kennen

Een veelgemaakte fout in verband met wijn is dat je jouw wijnen niet per regio kent. Dit kan ertoe leiden dat je de verkeerde fles bestelt, of erger nog, een wijn waar je niet van zult genieten. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende soorten wijn die in elke regio worden gemaakt, evenals met de druiven die worden gebruikt voor het maken van de wijn. Door dit te doen, kunt je de perfecte fles bestellen voor je smaakpapillen en de gelegenheid waarvoor de wijn gedronken wordt.

Wijnbeoordelingen negeren

Een andere veelgemaakte fout bij het kiezen van een wijn is het negeren van wijnbeoordelingen. Hoewel het waar is dat iedereen verschillende smaken heeft, kunnen wijnbeoordelingen een nuttige gids zijn bij het kiezen van een fles wijn. Een goede vuistregel is om te zoeken naar wijnen met een waardering van minimaal 4 sterren. Dit geeft aan dat de wijn zeer geliefd is bij andere wijndrinkers.

Wijnjargon niet begrijpen

Een van de grootste fouten die mensen maken als het om wijn gaat, is het niet begrijpen van het wijnjargon. Dit kan ertoe leiden dat je de verkeerde fles bestelt, of erger nog, een fles bestelt die ver boven je budget ligt. Het is belangrijk om te leren over de verschillende termen die in de wijnwereld worden gebruikt, zodat je met vertrouwen kunt bestellen. Kijk voor een betekenis van de verschillende wijntermen in onze grote wijnwoordenboek.

Wijn drinken die over zijn hoogtepunt heen is

Het drinken van wijn die over zijn hoogtepunt heen is, kan een frustrerende ervaring zijn. Je kunt de volgende ochtend een zure smaak in je mond krijgen en hoofdpijn krijgen. Er zijn echter manieren om het beste uit deze situatie te halen. Een benadering is om de wijn te mengen met een andere drank, zoals frisdrank of sap. Dit kan helpen om de smaak van de wijn te verhullen en het smakelijker te maken. Maar dan is het eigenlijk geen wijn meer en kun je er ook niet echt goed van genieten.

Je kunt het ook gebruiken bij het koken, om smaak aan gerechten toe te voegen. Zorg ervoor dat je alle waarschuwingen op de fles in acht neemt en drink met mate. Anders zou je je uiteindelijk slechter kunnen voelen dan voorheen!

Wijn mengen met andere dranken

Veel mensen vinden het leuk om wijn te mengen met andere dranken, zoals frisdrank of vruchtensap. Dit kan een leuke manier zijn om de smaak van wijn te veranderen, en kan het ook verfrissender maken. Er zijn veel verschillende combinaties die je kunt proberen, dus zorg ervoor dat je experimenteert totdat je je favoriete mengsel hebt gevonden. Pas op dat je niet te veel alcohol drinkt als je het met andere dranken mengt. Teveel alcohol is niet gezond, drink daarom verantwoord, dan geniet je ook het meeste van je glaasje wijn.

Het belang van wijn spijs combinaties onderschatten

Combinaties van eten en wijn zijn om een ​​paar redenen belangrijk. Ten eerste kunnen verschillende voedingsmiddelen de smaken in wijn op verschillende manieren naar voren brengen. Ten tweede kan het gerecht helpen om het gehemelte tussen verschillende wijnen te reinigen. En ten slotte kan een gerecht wijn zelfs beter of slechter laten smaken. Houd dus bij het uitzoeken van een fles wijn rekening met wat je ermee gaat eten!

Wijn rechtstreeks uit de fles drinken

Nippen aan wijn uit een fles is voor sommigen een gebruikelijke manier om de drank te drinken, maar sommige mensen kiezen ervoor hun drank uit een glas te drinken. Dit is ook weer geheel afhankelijk van het soort drank. Bier wordt vaak direct uit een fles gedronken. Wijn direct uit een fles drinken zou kunnen maar je gaat er niet van genieten. Daarom wordt wijn uit wijnglazen gedronken. Er zijn voordelen aan het drinken van wijn uit een glas.

Wanneer je wijn drinkt uit een fles, kun je een grote hoeveelheid lucht in je mond krijgen of juist weer te weinig, wat de smaak kan verstoren. Je kunt de wijn daarom het beste na het inschenken even kort laten staan en daarna ronddraaien in het glas om meer van de smaken en aroma‘s vrij te maken.

Wijn uit fles drinken is niet de bedoeling
Wijn uit fles drinken is niet de bedoeling

De wijn niet ronddraaien in het glas

Een van de hoofdzonden van wijnproeven is dat de wijn niet ronddraait in het glas. Met deze eenvoudige stap kun je de wijn ruiken en de aroma‘s waarderen. Het helpt ook om de smaken van de wijn vrij te krijgen, zodat je er beter van kunt genieten. Door de wijn rond te wervelen, wordt deze ook een beetje warm, wat het smaakprofiel nog verder opent. Vergeet dus niet je wijn in het grlas rond te draaien! Lucht is een belangrijk element bij het leren drinken van wijn.

De leeftijd van je wijn negeren

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als het om wijn gaat, is dat het, net als al het andere, een houdbaarheidsdatum heeft. Dit betekent echter niet dat u uw wijn in één keer moet opdrinken – een beetje rijpen kan zelfs een betere fles opleveren. Zorg ervoor dat je die houdbaarheidsdata niet negeert en geniet van uw wijn op zijn best! Vaak staat er geen houdbaarheidsdatum of het etiket of fles gedrukt. Je kunt als vuistregel hanteren dat je een jonge wijn, die niet bedoeld is om jarenlang te bewaren, binnen een paar jaar moet opdrinken.

Witte wijn of rosé te koud serveren

Veel mensen serveren witte wijn of rosé graag koud, maar dit is niet altijd de beste manier om van de smaak te genieten. Als witte wijn te koud wordt geserveerd, kan deze flauw en onsmakelijk worden. Het is het beste om het voor het serveren op te warmen tot ongeveer 10 graden Celsius. Hierdoor kun je de volle smaak van de wijn waarderen.

Rode wijn te warm schenken

Rode wijn wordt vaak te warm geserveerd, wat de smaak negatief kan beïnvloeden. Wanneer wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd, zal het smaakvoller en plezieriger zijn. Rode wijn moet worden geserveerd op ongeveer 16 graden Celsius voor de beste resultaten. Als het te warm wordt geserveerd, kan het bitter of zuur smaken. Het serveren van wijn op de juiste temperatuur is belangrijk om het meeste uit de smaak te halen.

Een wijn beoordelen op zijn prijs

Veel mensen maken de fout om een ​​wijn te beoordelen op zijn prijs. Dat een fles wijn meer kost, wil niet zeggen dat hij automatisch beter is dan een fles die minder kost. Er zijn veel uitstekende wijnen verkrijgbaar tegen redelijke prijzen, dus wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten. In plaats van al je geld uit te geven aan dure wijnen, kunt je proberen verschillende flessen wijn uit te proberen en matchen om te vinden wat u het lekkerst vindt. Daarom is een proefpakket in dit soort situaties een slim idee. Je zult er versteld van staan ​​hoeveel je hiermee kunt besparen.

Wijn geen tijd geven om te ademen

Een veelgemaakte fout die mensen maken met wijn is om het niet te laten ademen. Dit betekent dat mensen vaak wijnen drinken die te jong zijn en geen kans hebben gehad om te luchten. Wijnen die hebben mogen ademen, zullen vaak beter smaken, met complexere smaken. Je wijn laten ademen kan zo simpel zijn als het openen van de fles en het plaatsen in een glazen kom of karaf. Je kunt de wijn ook in een kleinere container gieten en ronddraaien om hem te helpen mengen met de lucht. Dit zorgt ervoor dat de aroma van de wijn vrij kan komen.

Wijnglas bij de kom vasthouden

Wanneer je je wijnglas bij de kom houdt, warmt de lichaamswarmte van je hand de wijn op. Tenzij je jouw wijn warmer wilt hebben, is het beste om de temperatuur waarop de wijn is geschonken te hanteren en daarom het glas bij de steel vast te houden. In een zaal vol wijndrinkers kun je aan de manier waarop ze hun glas vasthouden altijd zien wie de ervaren wijndrinkers zijn.

Ervaren wijndrinkers weten dat als ze hun glas bij de kom houden, hun wijn warmer wordt en niet zo lekker smaakt. Daarom houden ze hun glas wijn vast bij de steel. Hierdoor kunnen ze op de juiste temperatuur van hun wijn genieten zonder dat het warmer wordt van hun handen.

Wijnglas vasthouden bij de kom is verkeerd, hierdoor wordt je wijn te snel warm
Wijnglas vasthouden bij de kom is verkeerd, hierdoor wordt je wijn te snel warm

Dezelfde oude dingen drinken

Laat je niet vangen door te denken dat je alleen van een handvol druiven en regio’s houdt. Er zijn meer dan 6 miljoen wijnen, vanuit duizenden verschillende regio’s en druivensoorten. Wat wijn leuk maakt, zijn de oneindige mogelijkheden. Je kunt altijd iets nieuws en interessants vinden om van te nippen om te verkennen en van te genieten. Verbreed je horizon en probeer iets nieuws! Wie weet vind je wel een nieuwe favoriet. Probeer ook eens een blend / melange / cuvee wijn die gemaakt is van verschillende druifsoorten.

Vasthouden aan klassieke regels voor wijnarrangementen

Er zijn enkele traditionele regels voor het combineren van wijn met eten, zoals het combineren van rode wijn met rood vlees en witte wijn met zeevruchten. Dit zijn echter slechts richtlijnen. Voel je niet altijd verplicht om deze regels te volgen.

Wat wijn leuk maakt, is nieuwe wijnen proberen, nieuwe gelegenheden uitproberen om van wijn te genieten en zelf nieuwe combinaties vinden. Als je liever gedurfde rode wijnen drinkt met licht vlees, ga ervoor! Jij bent de enige die kan weten wat je leuk vindt.

Wijn ontleden bij de eerste schenking

Wanneer de ober je een klein scheutje wijn inschenkt om er zeker van te zijn dat het goed smaakt voordat hij de rest van de tafel serveert dan is het de bedoeling dat je deze snel opdrinkt. Veel mensen denken dat ze het rustiger aan moeten doen en de wijn moeten ontleden, erover moeten praten en de ober moeten vertellen of ze het lekker vinden of niet. Dit is echter niet het punt van de eerste schenking van de wijn in de wijnglas.

De ober wil gewoon weten of de wijn gekurkt is of niet, of een ander gebrek heeft. Een snelle slok of snuif is voldoende. Proef je azijn of een ander foutje? Zo nee, geef de server dan toestemming om de rest van de tafel te schenken. Daarna kan je de wijn ontleden met de rest van je gezelschap.

Dit proces is bedoeld om snel te zijn, zodat je snel een goede wijn te pakken hebt. Als er problemen zijn met de wijn, zal de ober het weten en het gaan oplossen. Als alles goed is kun je verder genieten van je avond zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over wijn. Proost!

 

Ander foutje…

Heb je zelf een fout ontdekt hierboven? Of mis je een meest voorkomende fout tijdens het wijn drinken? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven