Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 60,- gratis bezorgd

wijngaarden centraal kroatie medjimurje plesavica

Ontdek de interessante wijngaarden van centraal Kroatië

Kroatië is een land met een rijke geschiedenis en cultuur, en de Kroatische wijnen weerspiegelen dat. Het centrale deel van Kroatië is de thuisbasis van enkele van de meest gerenommeerde wijnhuizen van het land, die enkele van de beste wijnen ter wereld produceren.

De regio Bregovita Hrvatska, ook bekend als centrale deel van Kroatië, is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van Kroatië. Het klimaat is hier perfect voor de teelt van druiven en de bodem is rijk aan mineralen, waardoor het ideaal is voor wijngaarden. De regio produceert enkele van de beste witte wijnen in Kroatië, evenals enkele heerlijke rode wijnen.

Liefdesaffaire van Kroatië met wijnstokken

Het centrale deel van Kroatië wordt sterk geassocieerd met wijnstokken, zoals blijkt uit archeologische vondsten van zeventig miljoen jaar geleden in het gebied van Radoboj in het Kroatische Zagorje.

De befaamde liefdesaffaire van deze regio met wijnstokken kan echter worden toegeschreven aan de oude mensen die er woonden – de Trechans, Illyriërs en Kelten – die wijnstokken verbouwden en er wijn van maakten. Ook de Romeinen speelden een rol in deze geschiedenis, soms ontmoedigend en soms juist aanmoedigend voor de groei van wijnstokken.

Kroatische wijn gemaakt in continentaal Kroatië

Subregio’s van centraal Kroatië

Dit gebied bestaat uit meerdere wijngaardsubregio’s of beter gezegd verschillende beschermde oorsprongsbenaming (BOB)-gebieden met hun wijngaarden.

Aan het meest oostelijke uiteinde, naast de rivier de Sava, ligt Moslavina met zijn wijngaarden op de glooiende hellingen van de berg Moslavačka.

Verder naar het noorden op de vruchtbare hellingen van de bergen Medvednica, Kalnik en Bilogora liggen de wijngaarden van de subregio Prigorje-Bilogora.

Zagorje-Međimurje is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Kroatië met zijn karakteristieke heuvelachtige landschappen die aansluiten op de Alpen in het noorden.

De pittoreske en unieke amfitheaters op de heuvelhellingen zijn kenmerkend voor de Plešivica subregio.

Op het lage heuvelachtige terrein van de Vukomerički-heuvels, naast de rivier de Kupa en zijn zijrivieren Mrežnica en Dobra, liggen de wijngaarden van de wijnsubregio Pokuplje.

 

Het klimaat

Het klimaat is gematigd continentaal, geschikt voor de productie van witte wijnen. De meest voorkomende soorten zijn Grasevina, Pinot Grigio, Pinot blanc, Riesling, Chardonnay, Kraljevina, Moslavac, Sauvignon Blanc en Muscat geel.

Andere, minder voorkomende soorten die het vermelden waard zijn, zijn Škrlet en Kleščec. Dit is ook het einde van inheemse, minder gangbare druivensoorten zoals Sokol, Velika belina, Belina smudna, Črnin kasni en vele andere.

De wijnen hebben een gemiddeld alcoholgehalte, een matige tot hoge zuurgraad, extractief, meestal fris en knapperig, met mooie bloemen-, fruit- en kruidenaroma’s.

De matig warme herfst en de omstandigheden die in sommige jaren bevorderlijk zijn voor de vorming van edele schimmels, zorgen voor de productie van complexe, dichte, stroperige en relatief hoogzure predikaatwijnen met zeer uitgesproken aroma‘s.

Dit is ook een regio voor de productie van rode en roséwijnen. Rode wijnen zijn van verschillende tinten robijnrood, fris, medium tot vol, met een matige tannine-intensiteit en uitgesproken fruitaroma’s.

Hoewel de meeste rode wijnen in dit gebied jong gedronken worden, kunnen complexe rode wijnen worden geproduceerd die geschikt zijn voor veroudering, en de meest voorkomende rode variëteiten zijn Frankovka, Pinot crni, Portugizac en Cabernet Sauvignon.

Mousserende en roséwijnen

Dit is ook een regio met uitstekende mousserende wijnen die worden gekenmerkt door hun frisheid en bruisendheid, meestal geproduceerd uit een mengsel van druivensoorten. We vinden vaak prachtige mousserende wijn gemaakt van inheemse druivensoorten zoals Kraljevina, Moslavac, Škrlet, Plavec žuti of Šipon.

De meest voorkomende roséwijnen worden geproduceerd uit Pinot Noir, Kraljevina of Plavec žuti.

Wijnbouw door kleine familiebedrijven

Deze regio beslaat 20% van de Kroatische wijngaarden en volgens de gegevens van het Kroatische Wijngaard Register wordt hier 17,5% van de totale Kroatische druiven- en wijnproductie gemaakt.

In de wijnbouw van deze regio worden uitstekende resultaten behaald met de volgende druivensoorten: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon.

De wijnstokken worden verbouwd op een hoogte van 120 meter tot 400 meter boven zeeniveau. In deze regio zijn er geen wijnmakerijen met een grote productie zoals in Slavonië en de Donau-regio, maar kleinere, door een familie gerunde kelders die ook de mogelijkheid hebben om gasten te ontvangen en zo toerisme en wijnbouw met elkaar te verbinden.

Het eerste wijnrouteproject in Kroatië werd in 2000 gelanceerd in de provincie Zagreb. De Međimurje-wijnroute is volgens het Instituut voor Toerisme in Zagreb bepaald als een nationale topwijnroute.

Wijnmakers verenigd

Vereniging van wijnmakers en wijnbouwers Bregovita Hrvatska werd in 2019 opgericht om de wijnbouw en wijnbereiding te verbeteren en de wijnen van de regio Središnja bregovita Hrvatska te promoten.

De verenigingen Graševina Croatica, Vino Dalmacije en Vinistra hebben al de status van regionale organisaties verworven en door Bregovita Hrvatska te erkennen, zal het mogelijk zijn om de binnenlandse wijnindustrie verder te ontwikkelen, omdat elke regionale organisatie in staat zal zijn om onafhankelijk promotie- en marketingactiviteiten te financieren.

Er zijn ook mogelijkheden voor het ontwikkelen van wijnbouwstrategieën in elke Kroatische regio, volgens het ontwikkelingsmodel van de beroemdste Italiaanse of Franse regio’s waarvan de wijnmakers werken volgens identieke associatiemodellen.

Wijnbouw rondom Zagreb

Zagorje is qua oppervlakte een van de grootste wijnregio’s van continentaal Kroatië, met een specifieke erfenis van kleine percelen. Het is ook het koudste wijnbouwgebied en er is altijd een hoge zuurgraad in de wijnen te vinden, waardoor het populairder is voor de teelt van frisse droge wijnen, waar een dergelijke zuurgraad wenselijk is.

Inheemse en internationale variëteiten

In de centrale Kroatische wijnregio worden, naast internationale variëteiten, ook intensief gewerkt aan de revitalisering van inheemse variëteiten zoals Škrlet, Dišeća ranina, Moslavac bijelog, Kraljevine, Plavec žutog, onze genetische schat en een levend monument voor de eeuwenlange werk van onze boeren en voorouders.

Van de meer dan 120 inheemse druivenrassen in Kroatië was Škrlet de eerste variëteit waarop klonale selectie werd uitgevoerd, waaruit we nu kwaliteitsplantmateriaal hebben.

Het vereist veel minder zorg dan sommige wereldberoemde soorten die hier zijn geacclimatiseerd. De wijn is vol, fris, met een uitgesproken zacht onopvallend aroma.

Naast de revitalisering van inheemse variëteiten in Kroatië, worden de wortels ook losgemaakt door de biodynamische benadering van wijnbouw en wijnbereiding.

Kroatische wijn behoort tot de beste ter wereld!

Houd je van volle rode wijnen of lichte en verfrissende witte wijnen? Wat je voorkeur ook is, Kroatië heeft een wijn voor iedereen. En wat nog beter is, is dat je hier op deze website Kroatische wijn kunt kopen. Bekijk hieronder enkele van onze favorieten. Dus waar wacht je op? Koop vandaag nog Kroatische wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven