Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Kroatie: geniet van de cultuur, natuur, landschap, goede wijnen en olijfolie

Kroatië: fantastische landschappen, cultuur, wijn en olijfolie

Als je nog niet in Kroatië geweest bent, mis je een van de mooiste landen ter wereld. Met zijn schitterende landschappen, rijke cultuur en heerlijke wijn en olijfolie is Kroatië een land dat voor elk wat wils heeft. Geloof me, na een week in dit Mediterane juweeltje van de Balkan te hebben doorgebracht, zul je je volgende reis terug plannen.

Een land van fantastisch landschap en cultuur

Kroatië is een verborgen juweel in Europa. Het staat bekend om zijn prachtige kusten en rijke cultuur, maar veel mensen weten niet dat er hier zoveel dingen te doen zijn behalve de hele dag zonnebaden! Het land telt meer dan 1200 eilanden, wat het verkennen nog spannender maakt- je komt nooit plaatsen te kort met zo’n enorme kustlijn, en Kroatië heeft een van de de langste kustlijn in Europa.

Kroatië is een land dat zoveel te bieden heeft. Je kunt je vakantie aan de kust doorbrengen of historische steden en dorpen verkennen, opera meemaken in steden als Zagreb, die tot de een van de eerste hoofdsteden van Europa behoorde (en ook de gastheer was van koningin Elizabeth II).

Kroatië is een land met een complexe geschiedenis, met eeuwenoude invloeden die iets nieuws hebben gecreëerd. De hoofdstad van het land, Zagreb, ligt op het kruispunt tussen Oost- en West-Europa, waar verschillende oude beschavingen elkaar ontmoetten om hun culturen in de loop van de tijd met elkaar te vermengen. Door de eeuwen heen heeft een scala aan culturen de kroatische regio’s beïnvloed, waaronder Grieks, Illyrisch, Romeins, Ottomaans, Byzantijns, Habsburg, Venetiaans, Oostenrijks-Hongaars en Joegoslavisch.

Kroatië is een unieke combinatie van topografieën en bestaat uit verschillende regio’s. De bergen maken deel uit van de Dinarische Alpen. De Adriatische kust strekt zich uit van Slovenië in het noorden tot Montenegro in het zuiden. En het continentale deel dat zich oostwaarts uitstrekt tot aan de rivier de Donau.

Culturele routes in Kroatië

Kroatië is een land van ongelooflijke culturele waarde, met negen verschillende routes die de rijke geschiedenis van het land verkennen. De twee macroregionale strategieën van de EU – de Adriatische Ionische en de Donau – maken dit gebied tot een gebied waar je voor elk wat wils kunt vinden!

De culturele routes van Kroatië omvatten o.a. de routes van de olijfboom, ook wel de olijfolie route genoemd, de Europese route van historische thermale steden, de Europese begraafplaatsenroute, de Romeinse keizers- en Donau wijnroute en de bestemmingen van Napoleon.

Romeinse keizers en Donau wijnroute

De Donau is lang een scheidslijn geweest tussen Oost en West, maar ze fungeert ook als een belangrijke handelsroute voor wijnen uit verder weg gelegen delen van Europa. Langs dit pad door vijf landen liggen veel plaatsen die het Romeinse erfgoed eren, waaronder enkele prachtige wijngaarden die je kunt bezoeken als je belangstelling hebt!

De Donau Wijnroute is een mooie manier om het erfgoed van de Romeinse Keizers en hun invloed op de wijncultuur te verkennen. Dit pad omvat vijf landen langs beide oevers, met 21 plaatsen in Kroatië die vermeld staan onder de punten die deze rijke geschiedenis eren!

Routes van de Olijfboom

De Olijfboom is een symbool van vrede en vriendschap, dus is het niet meer dan normaal dat deze route internationaal begrip bevordert. De route omvat vele evenementen die niet alleen bedoeld zijn om culturele verschillen te verkennen, maar ook om de banden tussen landen in het Middellandse Zeegebied en andere delen van de wereld aan te halen door zakelijke partnerschappen of uitwisselingen in het onderwijs.

Deze route voert je door de met olijfbomen versierde streken van Kroatië en Italië. De leden van het Kroatische netwerk zijn gevestigd in Dubrovnik en Buje.

In Kroatië is de olijfolie en wijn een belangrijk onderdeel van de cultuur

Rijke wijncultuur en geschiedenis

Kroatië is een Balkanland met een rijke wijncultuur en -geschiedenis. Het klimaat en het terrein van het land zijn perfect voor de druiventeelt, en de Kroatische wijnen zijn al eeuwenlang wereldberoemd. Vandaag de dag herbergt Kroatië veel verschillende wijngebieden, elk met zijn eigen unieke stijl van wijn. In deze blogpost verkennen we enkele van de bekendste wijnstreken in Kroatië. Dus pak een glas van je favoriete Kroatische jaargang en laten we aan de slag gaan!

Zagreb: centrum van erfgoed en traditie

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië – met bijna 1.000 jaar geschiedenis en een perfecte plaats om je avontuur door de Culturele Routes van dit land te beginnen. Een knooppunt voor internationale reizen in Centraal Europa met een ongelooflijk scala of aanbod van het grote stadsleven gecombineerd met hartje-van-kleine-stad charme; het heeft telkens iets nieuws als je door een straat loopt of een andere bezienswaardigheid bezoekt!

Van middeleeuwse geplaveide straten die zich omhoog kronkelen naar de Bovenstad (Gornji Grad) waar het parlement de ruimte deelt naast de San Marco kerk met de fantastisch veelkleurige dakpannen. Op 10 minuten lopen ligt de belangrijkste bezienswaardigheid, de beroemde kathedraal van de Assumptie met zijn twee klokkentorens van 108 meter. De binnenstad werd grotendeels in de 19de eeuw gebouwd en heeft parken omringd door Secessionistische gebouwen met cafés winkels en restaurants waar je van kunt genieten!

Zagreb

Istrië

Istrië is een van de kostbaarste juweeltjes in Kroatië en het heeft een ongelooflijke geschiedenis. Van het schitterende Romeinse erfgoed tot het met truffels gevulde binnenland, er zijn zoveel dingen voor je te ontdekken op dit magische eiland! Behalve prachtige stranden die je bij elke bocht het water in de mond doen lopen, biedt Istrië ook een voortreffelijke keuken en mogelijkheden om een van de de beste wijnen te drinken.
Of je nu op zoek bent naar een nieuwe sport of er gewoon op uit bent het stadsleven te ontvluchten; als je hier komt, kun je genieten van een overvloed aan buitenruimte naast weelderig groen in overvloed, terwijl je de zonnestralen op je in laat werken.

Istrië is een verborgen juweel, waarbij elke reis iets nieuws onthult. In de kuststreken vind je Venetiaanse steden en waag je in centrale Istrische stadjes voor een blik vol oude bezienswaardigheden die je niet wilt missen!

Pula

Kroatië mag dan vooral bekend zijn om zijn stranden, maar het is ook de thuisbasis van enkele ongelooflijke oude ruïnes en kastelen. Een zo’n plaats is Pula – de grootste stad op het eiland Istrië en een van beroemdste bezienswaardigheden van Kroatië.

Het Romeinse Amfitheater in deze stad aan zee neemt een bijzondere plaats in, want niet alleen biedt het een prachtig uitzicht van boven de grond (dat je via vele ramen kunt bereiken), er zijn er ook nog genoeg over die zich herinneren dat deze bouwwerken sterk stonden tegen vijandelijke aanvallen of zelfs tijdens oorlogen zelf, want ze herinneren ons eraan dat vrede niet altijd overal zegeviert. Het is ook bekend als Het Arena van Pula en gebouwd in de 1e eeuw, het is nog steeds in het hart van de stad en het middelpunt van veel van zijn uitkijkpunten.

De oude Romeinse stad Pula is een fascinerende plaats, niet alleen vanwege haar rijke geschiedenis, maar ook omdat ze is uitgegroeid tot een van de mooiste steden in het hedendaagse Kroatië. Het gebied aan de waterkant doet nog steeds dienst als zowel Adriatische vakantiebestemming als werkhaven, met nog veel meer bezienswaardigheden rond de stad, waaronder tempels van Griekse kolonies die ooit deze streek bevolkten!

Pula in Istrië staat bekend om zijn Romeinse Arena, het Amfitheater

Eiland Pag

De allure van op een andere planeet te stappen is sterk bij een bezoek aan Pag. De landschappen in het zuidelijke deel lijken van een buitenaardse wereld te komen met hun uitgestrekte rotsachtige vlakten en pastelkleuren die een maanachtig gevoel geven, terwijl die in het noorden anders zijn, maar toch uiterst aantrekkelijk, vooral omdat ze gebruikt worden voor de olijventeelt of het kweken van groenten zoals tomaten, die goed kunnen gedijen bij hoge temperaturen.

De mooiste plekken op dit eiland zijn de kustlijnen, die enkele van de langste stukken van de Kroatische Middellandse Zeekust hebben. De hier geproduceerde kaas van topkwaliteit is ook erg populair bij de Kroaten, terwijl ze genieten van hun zomerse feestjes langs het strand van Zrće bij Novalja – vooral als je van dancemuziek houdt!

Zadar

Bij een bezoek aan Zadar, dat aan het noordelijke deel van de Adriatische kust van Dalmatië ligt en waar meer dan 2.400 jaar oude ruïnes uit de Romeinse tijd nog overeind staan, heb je het gevoel dat de tijd even heeft stilgestaan terwijl je ogen de duizenden jaren geleden door ingenieurs aangelegde stratenroosters aftasten.

Het oude Romeinse forum en de ronde kerk van St Donat in Zadar zijn maar enkele voorbeelden die laten zien hoezeer deze stad in de loop van de tijd veranderd is. Van het begin in de 1e eeuw v. Chr. is er nu een bloeiende koopmansgemeenschap, met cafés of strandclubs die de voetgangerslanen vullen, maar ook steegjes die verscholen liggen achter eeuwenoude bakstenen muren.

Zadar is een verborgen juweel in het Middellandse Zeegebied, met twee belangrijke Europese routes die er doorheen lopen – een over eeuwenoude wijnroutes. Wijn en olijfolie wordt er al duizenden jaren gemaakt in geheel Dalmatië. Een van de bekendste wijnen in Dalmatië zijn de rode wijn Plavac Mali en de witte wijn Posip.

Kortom Zadar is een bruisende stad in Kroatië met eeuwenoude wortels. Met meer dan 2 millennia aan geschiedenis en cultuur om te verkennen kom je zeker niet meer dan één dag tekort!

Zadar

Dubrovnik

De stad Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een architectonisch icoon. Ze ligt aan het zuidelijke eind van de Dalmatische kust van Kroatië, met schilderachtige uitzichten over het water richting Italië – je kunt niet anders dan verliefd worden als je deze plaats ziet!

De ommuurde stad Dubrovnik, die beroemd is om haar locatie in films en TV shows die er de laatste jaren gefilmd zijn, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw na Christus. De muren tussen zijn tussen 1435 – 1440 gebouwd door bewoners van Dubrovnik die bescherming wilden tegen invallen van buiten hun muren. Deze indrukwekkende verdedigingswerken zijn 1940 meter lang 25 meter hoog, waardoor het een van de weinige plaatsen ter wereld is waar bezoekers de kans krijgen niet alleen te kijken maar ook het gevoel te krijgen echt beschermd te worden.

‘De mooiste stad van Europa’ is ook een van de drukste. Bezoekers komen uit de hele wereld naar Dubrovnik om de cultuur en de natuur van Kroatië te proeven, maar ze worden vaak meteen meegezogen in deze bruisende stad waar de smalle straatjes in de toeristische piekmaanden erg vol raken. Er zijn tal van kleine winkeltjes met unieke koopwaar te vinden in deze delen van het Oude Centrum, die mooie fotomomenten opleveren langs de Stradun, een belangrijke doorgaande weg die alleen voor voetgangers toegankelijk is en die loopt tussen de Pile Poort aan de ene kant en de Ploce Poort aan de andere kant van de stad.

Dubrovnik is heel beroemd om zijn oude binnenstad en de muur als vesting

Sisak

De “Stad van de Overwinning”, Sisak, is misschien wel het bekendst om zijn 16de-eeuwse fort. Hier vond in 1593 de Slag bij Sisak plaats die leidde tot een triomf over een Ottomaans leger en dit leverde de stad een heroïsche status op!

Er gaat hier veel meer terug dan je doorsnee geschiedenisles; met ruïnes die dateren van de Romeinse tijd tot het recente verleden van het moderne Kroatië zijn er genoeg dingen die de moeite waard zijn als je een bezoek brengt aan het stadsmuseum of hun archeologisch park verkent, terwijl je leert over hoe het leven er bij elke doorsnee dag uitzag.

Als het donker is, is er een andere kant van Sisak te ontdekken. Jazzfans zullen opgewonden zijn bij het vooruitzicht van wat nachtelijke verkenningstochten in Sisak. De stad is al lang een hotspot voor jazzartiesten, en wie nieuwsgierig is moet een optreden meepikken in de Sisica Jazz Club of tijd vrijmaken tijdens het jaarlijkse bluesfestival in de zomer – dat elk jaar van juni tot en met juli loopt!

Sisak en het oude kasteel

Proef en beleef Kroatië

Als je nog geen kans hebt gehad om Kroatië te bezoeken, waar wacht je dan nog op? Dit prachtige land is de thuisbasis van enkele van de beste wijnen en olijfoliën ter wereld. En niet te vergeten, zijn rijke geschiedenis en cultuur en gastronomie maken het tot een must-see bestemming.

We hopen dat onze gids je geïnspireerd heeft om je eigen reis naar Kroatië te plannen – zorg dat je geniet van alles wat dit wonderlijke land te bieden heeft!

Ben jij al eens in Kroatië geweest? We zijn benieuwd hoe jij je reis in Kroatië hebt ervaren? Laat het ons weten, plaats een reactie hieronder.

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!

2 comments

  1. Je hebt de stad Varaždin niet toegevoegd, de mooiste barokke stad van Kroatië

    1. Klopt, zal deze toevoegen zodra ik wat meer tijd ervoor heb. Heb je zelf tips, of wil je zelf een bijdragen leveren, stuur mij een mail dan voeg ik deze toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren

Your Mastodon Instance
Delen via...