Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijn uit Dalmatië wordt steeds bekender

Wijn uit Dalmatië

Het is algemeen bekend dat je voor goede en kwaliteitswijn verschillende informatie over de wijn moet combineren. Een van de belangrijkste zaken om naar te kijken is de druivensoort van de wijn uit een bepaald gebied. Het aantal zonnige dagen per jaar, de gemiddelde jaartemperatuur en het bodemtype waar de druiven op groeien.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke methode de wijnboer gebruik voor de fermentatie van de druiven en op welke manier de wijn rijpt. Kortom voor het maken van goede wijn zijn klimatologische omstandigheden, kennis en traditie van de wijnboer heel belangrijk.

Vanwege de overvloed aan zonnewarmte en rotsachtige grond waarop wijngaarden en olijfgaarden worden verbouwd behoort de wijn uit Dalmatië tot de beste ter wereld. We kunnen vrijuit zeggen dat Dalmatië het laatste wijnparadijs ter wereld is.

Kroatische gastronomie en de wijn uit Dalmatië

Voor zijn dood bezocht ook Anthony Bourdain, een wereldberoemde chef-kok, Kroatië. Kroatische gastronomie en de wijn en olijfolie uit Dalmatië liet hem versteld staan. Maar hij beloofde terug te komen voor de wijn uit Dalmatië. Hoewel de productie van wijn uit Kroatië in het aantal liters per jaar niet op het niveau is van de bekendere wijnlanden worden Kroatische wijnen langzaam maar zeker bekender.

De kwaliteit van Kroatische wijn zorgt ervoor dat Kroatië een positie aan de top van de wereldranglijst en een goede reputatie verworven heeft. Zo staat wijn uit Kroatië en specifiek wijn uit Dalmatië aan de top met wereldberoemde wijn uit Frankrijk, Italië, Spanje, Californië, Chili en Duitsland. Het potentieel van wijn uit Dalmatië in het toerisme wordt steeds meer erkend, en wijnroutes en wandelingen door de wijngaarden zijn erg populair. Die worden vaak gecombineerd met wijnproeverijen en het proeven van authentieke Kroatische gerechten.

Wijnen uit Dalmatië van de hoogste kwaliteit

Rode wijn uit Dalmatië

Dingač – de beroemdste Kroatische rode wijn, bekend als de “koning van alle Kroatische wijnen”. Deze wijn van topkwaliteit (vrhunsko vino) wordt gemaakt van de druivensoort Plavac mali en is vernoemd naar het rotsachtige deel van het schiereiland PelješacDingač. In 1961 werd Dingač in Genève de eerste Kroatische wijn waarvan de productiemethode en oorsprong beschermd werden. Deze rode wijn is specifiek vanwege het hoge alcoholgehalte – het gemiddelde is 15%. Het is donkerrood tot paarsrood van kleur. Het smaakt licht bitter door de aanwezigheid van tannine en heeft een goed fruitig aroma. Als je deze wijn uit Dalmatië wilt combineren met gerechten dan kun je deze goed combineren met rood vlees, wild, goulash en harde kazen.

Babićrode wijn gemaakt van de gelijknamige inheemse druivensoort, genoemd naar de familie die deze wijn produceert. Het heeft een dichte structuur en herkenbare fruitige aroma‘s. Deze variëteit gedijt, vooral als er wijn van topkwaliteit (vrhunsko vino) wordt geproduceerd, het beste op schaarse, rotsachtige grond in het gebied boven Primošten, de zogenaamde Primošten-terrassen. Babić is lekkerst met Dalmatische prosciutto en meer pittige kazen, pašticada (gestoofd rundvlees) en gegrild vlees.


Plavac Mali – de beroemdste Kroatische rode wijn op zowel binnenlandse als buitenlandse markten. Afgezien van zijn uitstekende topkwaliteit die deze druiven geven, wordt het ook gekweekt als een bestuiver voor de Grk druiven. De kleur lijkt op die van een robijn, hij is rijk en vol van smaak die het gehemelte omhult met zijn fluweelzachte aroma. Het wordt gedronken bij wildgerechten en zelfgemaakte pasticada of zelfs bij eenvoudige schotels met prosciutto en harde kaas.

Rukavac – een interessante druivensoort waarvan de bladeren lijken op een lichaam met twee handen, werd ooit toegeschreven aan de genezende kracht van ziel en lichaam. De oorsprong van deze druivensoort is onbekend. Maar er wordt aangenomen dat het sinds de tijd van het oude Griekenland een aanvulling was op andere soorten witte wijn. Het is kenmerkend voor de hele kust en gedijt vooral goed op de eilanden Lastovo, Korčula en Cres. Deze dessertwijn heeft een prachtige goudgele kleur en weelderige, overwegend fruitige smaak. Het is een ideale aanvulling op gerechten met vis en wit vlees.

Witte wijn uit Dalmatië


Pošip – oenologen geloven dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor deze witte wijn. Het wordt verbouwd op het eiland Korčula. De eerste slok onthult bloemige tonen. Als het een tijdje in het glas heeft kunnen rusten komen de kenmerkende mediterrane smaken van geneeskrachtige kruiden en gedroogd fruit naar voren. Vanwege de gelaagde en complexe smaak zijn temperaturen dichtbij kamertemperatuur het meest geschikt voor deze Kroatische autochtone variëteit witte wijn. Pošip is ideaal te combineren met zwarte risotto, maar vanwege de volheid van de smaak past het ook bij eenvoudige gerechten met wit vlees.

Vugava – deze witte wijn is gemaakt van de autochtone variëteit Vugava, die uitsluitend gedijt op het meest afgelegen eiland in Midden-Dalmatië, Vis. Vugavu wordt gekenmerkt door een fris, fruitig aroma en romige structuur. De glorie van de overtollige vugava strekt zich uit tot in de oudheid. Sommigen zijn namelijk van mening dat de Griekse historicus Agatarhid deze wijn bedoelde toen hij schreef dat de wijn van het eiland Issa de beste is in vergelijking met alle andere. Vugava is een ideale verfrissing in de zomerse hitte en wordt geserveerd met witvis, visspecialiteiten en lamsvlees.

Grk – De kieskeurige Grk koos zandvelden in Lumbarda, een klein dorpje op het eiland Korčula, als zijn thuis. Het is niet bekend of het zijn naam dankt aan de verfijnde bittere smaak die het herkenbaar maakt, of aan de Grieken die in de tijd voor Christus wijn naar Dalmatië brachten. De Grk is een vrouwelijke druif en moet naast de bestuiver worden geplant, in dit geval de variëteit Plavac Mali. Een onvolledige bestuiving levert kleinere bessen op die zuur zijn en ze maken deze witte wijn bijzonder bitter en verfrissend. Het past het best bij zeevruchten en visgerechten.

Cetinka – is niet heel bekend zoals andere Kroatische wijn. Het is amper bekend en aangeplant buiten het eiland Korčula. Het is een slapende pareltje verbogen in de schaduwrijke baai van Korčula. De eerste associatie met Cetinka is de transparante geelachtige kleur en de even onopvallende smaak. Het wordt gekenmerkt door tederheid en lichtheid. De combinatie met oesters, die rijkelijk wordt beloond, lijkt afkomstig te zijn uit het paradijs.

Faros – een rode wijn van topkwaliteit (vrhunsko vino) die speciale aandacht verdient van wijnliefhebbers vanwege zijn speciale boeket, volheid en uitgesproken aroma. Het wordt geproduceerd van Plavac Mali-druiven van de zuidelijke hellingen van het eiland Hvar, uitsluitend van locaties die de stranden van Hvar worden genoemd. Volgens de traditie werden in deze gebieden al meer dan 2500 jaar geleden wijn gemaakt. In de tijd van het oude Grieksenland stond Hvar bekend onder de naam Faros. Deze wijn uit Kroatië is dan ook hiernaar vernoemd.

Sveta Ana – een uitzonderlijke witte wijn van topkwaliteit (vrhunsko vino) van het schiereiland Pelješac, die wordt geproduceerd van de Maraština druiven. Het is genoemd naar de kerk gewijd aan St. Anna, niet ver van Putniković. De kerk St. Anna is omgeven door de wijngaarden. Volgens de traditie bouwden de inwoners van Putnikovići een kerk om hun wijngaarden te beschermen tegen ziekten en indringers. De wijn heeft een kenmerkende smaak en een delicaat aroma.

Postup – selectieve oogst van de beroemde wijn is de enige predikaatwijn uit Dalmatië. Tijdens het oogstproces wordt het geselecteerde deel van de druiventros met speciale zorg gescheiden en verwerkt tot wijn. De traditie zegt dat de wijn uit Pelješac gemaakt werd voor het hof van Kroatische koning Tomislav. Deze geselecteerde wijn uit Dalmatië en specifiek het schiereiland Pelješac werd ook naar het keizerlijke hof van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie in Wenen gestuurd.

Bogdanuša – witte kwaliteitswijn gemaakt van druiven uit de oude wijngaarden van de stad Jelša op het eiland Hvar. Benadrukt moet worden dat Bogdanuša een relatief onbekende druivensoort is die uitsluitend op het eiland Hvar wordt verbouwd.

Maraština – witte kwaliteitswijn van het eiland Lastovo van de oorspronkelijke Dalmatische druivensoort, die door klimatologische en pedologische omstandigheden in het gebied van het eiland Lastovo een uitstekende kwaliteit bereikt. Maraština is de enige beschermde wijn uit Dalmatië op het eiland Lastovo.

Kaštelet – kwaliteitswijn met geografische oorsprong, geproduceerd in Midden- en Zuid-Dalmatië. Het wordt gemaakt van Maraschino, Trbljana, Zlatarica en andere hoogwaardige witte druivensoorten.

Prošek – Diocletianus – een traditionele Dalmatische en natuurlijke dessertwijn, gemaakt van gedroogde druiven van de beroemdste Dalmatische variëteiten. De traditie zegt dat de Prošek ook werd gemaakt door de Romeinse keizer Diocletianus.

Andere wijngebieden in Kroatië

Naast wijn uit Dalmatië en wijn uit Istrië heeft Kroatië zijn er ook in het binnenland veel wijngebieden. Een van de bekendste is het gebied langs de Donau-rivier in het oosten van Slavonië. Dit gebied staat bekend om zijn frisse en fruitige wijnen zoals Grasevina, Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer en Riesling.

In vino veritas

Tot slot “In vino veritas”, een Latijnse uitdrukking die betekent “In wijn zit de waarheid”, wat suggereert dat een persoon na een bepaalde hoeveelheid gedronken wijn eerder geneigd is zijn gedachten en verlangens te uiten en zo de controle verliest en die waarheden uitspreekt die zonder de werking van wijn nooit zouden bestaan. Oordeel zelf of dit waar is of een mythe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren