Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd

Wijngaarden in Slavonië, Kroatië

Wijnen uit Slavonië en het Kroatische Donaugebied

Als je een fan bent van Kroatische wijn, dan wil je zeker de wijnen uit Slavonië en het Kroatische Donaugebied eens proberen. Deze gebieden staan bekend om het produceren van enkele van de beste wijnen van het land, dus als je op zoek bent naar een nieuwe variëteit om te proberen, probeer deze dan zeker eens wijnen uit Slavonië en het Donaugebied.

Slavonië ligt in het centraal oostelijke deel van Kroatië en het klimaat is perfect voor de teelt van druiven. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw, die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het Kroatische Donaugebied ligt verder naar het oosten, vlakbij de stad Osijek, en grenst logischerwijs met de Donau rivier. Dit gebied staat ook bekend om zijn witte wijnen, maar ook om rode en mousserende wijnen.

Wijnbouw in Slavonië door Kelten en Romeinen

Er wordt aangenomen dat de Kelten in de late Pre-Romeinse periode, in de 4e eeuw voor Christus in het wijnbouwgebied van Slavonië en de Kroatische Donau wijnstokken verbouwden. Historische gegevens over wijnbouw en wijnbereiding zijn echter verbonden met het Romeinse rijk en keizer Marcus Aurelius die het verbod op het planten van wijnstokken afschaft en zijn legioenen worden aangemoedigd om wijngaarden te planten op de hellingen van Fruška Gora.

Archeologische vondsten wijzen er ongetwijfeld op dat in dit gebied wijnbouw en wijnbouw werden beoefend, en er is een geloof dat de Romeinen, juist vanwege de bloeiende wijngaarden, de Požega-vallei noemden, gelegen in het hart van Slavonië Vallis Aurea.

Kroatische wijn gemaakt in continentaal Kroatië

Turkse bezetting van Slavonië

Tijdens de Turkse bezetting (1527-1687) werd de wijnbouw in dit gebied verwaarloosd. Nadat de Turken waren verdreven, schonk het Weense hof grote landgoederen aan feodale heren (in Vukovar aan graaf Elza, in Ilok aan Odescalchiu, en grote gebieden in Baranja aan militaire commandant Eugen Savoye, graaf Janković van Daruvar, enz.).

De bisschoppenconferentie van Đakovo organiseerde wijnbouw en wijnbereiding op deze eigendommen. Aan het einde van de 19e eeuw vernietigde phylloxera wijngaarden, evenals in de meeste wijnlanden van de oude wereld, maar zorgde ook voor de komst van nieuwe variëteiten zoals Graševina (Welschriesling), Sylvaner of Riesling, en de verdwijning van de voorheen gedomesticeerde variëteiten.

Oprichting van wijnbouwbedrijven

Na de Tweede Wereldoorlog werden grote wijnbouwbedrijven opgericht (zoals PIK Belja – Kneževi-wijngaarden in de wijnstreek Baranja, IPK Osijek-Erdut, PIK Vukovar-Ilok en LŠG “Jelen”, OOUR “Ilok” in de wijnstreek Srijem, PPK Kutjevo , PK Orahovica, PIK Đakovo enz.).

Met de bouw van moderne wijnmakerijen voor die tijd (Vukovar, Kutjevo, Erdut), of de modernisering van oude (in de periode van 1960 tot 1990), werd een aanzienlijke vooruitgang geboekt in deze tak van economie en werden veel Duitse variëteiten aangevuld met Franse variëteiten, meestal van de Pinot-familie.

De agressie tegen Kroatië (1991-1995) veroorzaakte grote schade aan de wijnbouw en wijnbouw in Baranja en het Donaugebied, om na de vreedzame re-integratie te worden gevolgd door de ontwikkeling van deze belangrijke bedrijfstak. Tegenwoordig is er een groot aantal familiewijnhuizen in de regio die wijn maken en toerisme combineren; deze regio beslaat 30,5% van de wijngaarden in heel Kroatië.

Het Donaugebied

Dit is een gebied met een gematigd landklimaat met regelmatige seizoenswisselingen en optimale omgevingscondities voor de wijnbouw. Het Donaugebied wordt voornamelijk gekenmerkt door de zacht glooiende heuvels van Fruška Gora bij Ilok, Banskog Brda in Baranja en de berg Dalj bij Erdut die steil afdaalt naar de Donau.

Langs de rivier de Donau liggen drie uitzonderlijke wijngebieden: Srijem, Erdut en Baranja.

De wijnsubregio’s van Slavonië: Kutjevo, Požega – Pleternica, Pakrac, Daruvar, Nova Gradiška, Slavonski Brod, Đakovo, Feričanci, Orahovica – Slatina en Virovitica liggen op de hellingen van centraal Slavonische bergen, waaronder Psunj, Papuk (UNESCO Global Geopark), Krndija, de Dilj-berg en de Požeška-berg rondom de Požega-vallei.

De wijngaarden zelf liggen op glooiende hellingen op hoogtes van 150 tot 450 meter. Dit is het grootste wijngebied van Kroatië en veel wijnboeren produceren enkele van de beste wijnen van continentale wijnbouwregio’s ter wereld.

Graševina belangrijkste wijn van Slavonië en Donaugebied

De leidende soort is Graševina die, afhankelijk van de wijngaard en de wijnproductiestijl, we kunnen vinden in talloze variaties van premium mousserende wijnen, frisse en lichte jonge Graševinas tot complexe oude wijnen met een rijke body, en alle categorieën predikaatwijnen (vrhunsko vino).

Graševina druif waar de graševina wijn uit Kroatië van wordt gemaakt
Graševina druif

Door zijn diversiteit is het klimaat geschikt voor de teelt van vele witte soorten zoals Chardonnay, Pinot gris, Pinot Blanc, Sauvignon, Gewürztraminer, Grüner Veltliner, Rotgipfler, Müller-Thurgau (Rizvanac), Sylvaner, Riesling en Gele Muskaat.

De laatste tijd zijn er ook veel uitstekende rode wijnen zoals Pinot noir, Merlot, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Zweigelt, Portugieser en zelfs Syrah / Shiraz. Hoewel Graševina en witte soorten domineren, passen veel rode wijnen uitstekend bij de traditionele keuken van de regio.

Ijswijn

IJswijnen slagen regelmatig, met oogsten van gedroogde bessen en selecties van gedroogde bessen die de hoogste prijzen winnen bij wereldberoemde wedstrijden zoals de Decanter World Wine Awards of Mundus Vini.

Wijnen uit Slavonië en het Donaugebied onderschat

Kroatische wijnen uit Slavonië en het Donaugebied behoren tot de meest onderschatte ter wereld. Maar dat is aan het veranderen, omdat steeds meer mensen de ongelooflijke kwaliteit en waarde van deze wijnen ontdekken. Wacht dus niet langer en ontdek vandaag nog de Kroatische wijnen uit Slavonië en het Donaugebied!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna