Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Mousserende wijn

De opkomst van een unieke mousserende wijn uit Slavonië

Mousserende wijn uit Slavonië is een relatief onbekende parel in de wereld van de mousserende wijn. De regio Slavonië in Kroatië is bekend om zijn rijke landbouw en de productie van kwalitatief hoogwaardige wijnen, en de mousserende wijnen van deze regio zijn geen uitzondering. Deze wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten en door middel van de traditionele methode van mousserende wijnproductie, geeft het resultaat in een unieke smaak die zeker de moeite waard is om te proberen.

Weet je dat in Slatina in 1864 de eerste Kroatische mousserende wijn is gemaakt? De oude kelder heeft sinds 2016 de productie van mousserende wijn gemaakt van rode druiven uit het gebied van Slatina, met als doel het bevorderen van het wijngebied van Slatina als de bakermat van de Kroatische productie van mousserende wijn. Het heet “Slatina’s parel” en alles wat het wijnhuis produceert  “verdwijnt in een oogwenk”.

Mousserende wijn uit Slavonië

Mousserende wijn uit Slavonië is een perfecte keuze voor degenen die op zoek zijn naar iets nieuws en unieks in de wereld van de mousserende wijn, met een rijke smaak en een mooie bubbeltjes. Een opmerkelijke ontdekking van een intacte fles “Slavonische champagne” dient als bewijs van de eeuwenoude geschiedenis van de Slatina mousserende wijn in Kroatië. Het verleden van de mousserende wijn uit deze Kroatische continentale regio gaat meer dan anderhalve eeuw terug, waardoor het een van de oudste mousserende wijnen uit Kroatië is uit de nationale geschiedenis. Deze vondst verschaft onderzoekers een onschatbaar inzicht in de vroege productie en consumptie van deze bubbels die al lang deel uitmaken van de Kroatische cultuur.

De Slavonische champagne is vermoedelijk gemaakt door meester-wijnmakers in het midden van de 19e eeuw en kan aanwijzingen geven over de ontwikkeling en distributie van deze wijnen in Europa in die tijd. Het biedt ook een mogelijkheid om te onderzoeken hoe smaakprofielen in de loop der tijd zijn veranderd, en te onderzoeken welke soorten in verschillende tijdperken het meest populair waren.

Deze specifieke fles werd gevonden in een oude kelder, samen met andere flessen die al jaren begraven lagen, en geeft ons een interessante kijk op het leven in die tijd. Het is mogelijk dat hij in bewaring werd gehouden voor turbulente tijden of misschien voor speciale gelegenheden zoals bruiloften of feesten. Hoe dan ook, de staat waarin het zich bevindt suggereert dat het perfect bewaard is gebleven dankzij de ideale omstandigheden in het ondergrondse tombe.

Wijnkelder in Slatina met mousserende wijn in flessen
Wijnkelder in Slatina met mousserende wijn ‘Slatina’s parel’ in flessen

Intacte fles mousserende wijn

Bij de bouw van een gloednieuw bezoekerscentrum in Slatina is een opmerkelijke ontdekking gedaan – een intacte fles mousserende wijn die helemaal uit 1864-1912 stamt. Deze vondst levert concreet bewijs van een soort Kroatische champagne die voorheen alleen bekend was via aantekeningen die door de geschiedenis heen werden bijgehouden.

De fles werd uit twee meter onder de grond gehaald en is daar vermoedelijk meer dan een eeuw opgeslagen geweest. De toestand ervan is echter opmerkelijk gezien de leeftijd, waardoor historici verder onderzoek hebben kunnen doen naar dit unieke type Kroatische mousserende wijn.

Het belang van deze ontdekking kan niet worden onderschat, omdat het licht werpt op de praktijken van Kroatische wijnboeren eeuwen geleden. Door de inhoud van dit vat te analyseren, kunnen deskundigen inzicht krijgen in hoe de wijnproductie in dit deel van Europa zich in de loop der tijd ontwikkelde. De teruggevonden fles staat ook symbool voor het rijke historische en culturele erfgoed van Kroatië en het vakmanschap dat de Kroaten door de jaren heen hebben gebruikt.

Bovendien zou deze ontdekking een inspiratiebron kunnen zijn voor pogingen om de traditionele wijnbouwtechnieken in Kroatië nieuw leven in te blazen en voor meer belangstelling voor plaatselijke wijnen bij zowel toeristen als de plaatselijke bevolking. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe zo’n klein artefact zoveel kan onthullen over het verleden van een hele regio en hopelijk ook nu nog mensen kan inspireren!

Mousserende wijnfles uit Slatina

De ontdekking van een Slatina-mousserende wijnfles is van enorme betekenis voor de gemeenschap en haar verleden. Naburige gebieden in Kroatië worden de laatste tijd steeds meer gerespecteerd voor hun productie van bubbelende kwaliteitswijnen. De ontwikkeling van de Slatina mousserende vino werd gedurende een tijdperk even stilgelegd, maar deze fles verifieert dat het een van de oorspronkelijke soorten was die in het land werden geproduceerd. Het is het enige complete voorbeeld van “Slavoniës champagne” dat in de plaats bewaard is gebleven.

Naast het historisch belang is deze fles een voorbeeld van de kracht en de veerkracht van het Kroatische volk, dat tegen meerdere politieke regimes heeft moeten vechten om zijn cultuur en tradities te behouden. Hij herinnert eraan dat kleine gemeenschappen vaak opmerkelijke resultaten kunnen boeken als ze met passie en toewijding samenwerken. Dit wordt weerspiegeld in de uitzonderlijke smaak en kwaliteit van de Slatina mousserende wijn, die door deskundigen in binnen- en buitenland hoog wordt geprezen.

Deze fles laat ook zien dat, ook al kunnen bepaalde bedrijfstakken door externe factoren perioden van achteruitgang doormaken, met hard werken, doorzettingsvermogen en creativiteit een comeback mogelijk is. Dit is ongetwijfeld bewezen door de Slatina-mousserende wijnfles, die de reputatie van de regio heeft helpen vestigen als een regio waar op traditionele wijze bubbelwijnen van topkwaliteit worden geproduceerd uit druiven van hoge kwaliteit.

Veel gelijkenissen met champagne

Hoewel Slatina mousserende wijn officieel geen champagne wordt genoemd, heeft hij veel eigenschappen die lijken op de traditionele Franse mousserende wijn die bekend staat om zijn karakteristieke smaak. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de Kadarka druif die in Slatina mousserende wijn wordt gebruikt, wordt vergeleken met Pinot Noir, een druif met een dunne schil, delicaat en gemakkelijk te beschadigen, die veel wordt gebruikt bij het maken van champagne. De teelt van deze bijzondere druivensoort is een moeilijke opgave – zozeer zelfs dat hij in Kroatië nog maar zelden wordt verbouwd en dat nu de voorkeur wordt gegeven aan andere, hardere druivensoorten. Dit was echter niet altijd het geval, want ooit waren de Kadarka-druiven zeer populair in de Kroatische wijngaarden.

Slatina mousserende wijn mag dan wel geen champagne heten, maar heeft veel overeenkomsten met de klassieke Franse versie door het gebruik van Kadarka druiven die veel overeenkomsten vertonen met Pinot Noir. De teelt van deze druiven blijft een moeilijke uitdaging, maar dat was niet altijd het geval en op een gegeven moment werden ze op grote schaal verbouwd in de Kroatische wijngaarden.

Geschiedenis van de Slatinas mousserende wijn

Slatina is een gebied in Kroatië dat bekend staat om zijn mousserende wijnen en andere alcoholische dranken. De geschiedenis van de wijnen van Slatina gaat terug tot 1841, toen een Duitse prins genaamd Georg Wilhelm Schaumburg-Lippe een groot landgoed kocht van de familie Pejačević. Dit landgoed omvatte wijngaarden, boomgaarden, landbouwvelden en vele stukken bos, waaronder de locatie van het Slatina bezoekerscentrum waar de eerste fles Slatina mousserende wijn werd gevonden.

Deze oude bossen leven nog steeds in Slatina, met bomen zoals Ulica kralj Zvonimir in het stadscentrum – op steenworp afstand van de kelder en het restaurant van Stari Podrum – waar een nationaal beschermde mammoetboom staat, Mamutovac genaamd. De mensen drinken al eeuwenlang wijn van deze wijnstokken, waardoor het een van de oudste wijnproductiegebieden van Europa is.

Het wijnbereidingsproces van de plaatselijke producenten is uniek en bijzonder – de meeste makers gebruiken nog traditionele methoden waarbij de druiven van elke wijngaard met de hand worden geoogst en handmatig worden gesorteerd voordat ze in houten vaten worden gegist. Na de gisting wordt elk vat afzonderlijk geproefd om ervoor te zorgen dat alleen wijnen van topkwaliteit worden geproduceerd. Door deze aandacht voor detail zijn de mousserende wijnen uit dit gebied wereldberoemd geworden om hun smaak en complexiteit.

De wijnmakers van Slatina geloven ook sterk in duurzaamheid en het zo veel mogelijk gebruiken van lokale bronnen, waarbij ze ernaar streven milieuvriendelijk te zijn en tegelijkertijd hoge kwaliteitsnormen te handhaven. Deze praktijken hebben geholpen het ongerepte bosgebied intact te houden en tegelijkertijd een culturele traditie in stand te houden die al generaties lang wordt doorgegeven.

Het oude huis met de wijnkelder waar de fles mousserende wijn is gevonden
Het oude huis met de wijnkelder waar de fles mousserende wijn is gevonden

Productie van de mousserende wijnen van Slatina

De productie van de mousserende wijnen van Slatina begon in 1864, toen de kelder van Stari Podrum begon met de productie van deze unieke drank op basis van Kadarka-druivenrassen. Ondanks de aanvankelijke moeilijkheden en de trage vooruitgang als gevolg van de uitdagingen van de teelt van deze specifieke druivensoort, kreeg de productie een broodnodige impuls met de komst van een nieuwe manager met de naam Otto Rockhror in 1866. Rockhror verbouwde en reorganiseerde de fabriek snel, bracht nieuwe technologie en apparatuur in en lanceerde een agressieve marketingcampagne voor hun Slatina mousserende wijn. Dit bleek een succesvolle strategie, waardoor de productie snel op gang kwam en Slatina een van de belangrijkste producenten van mousserende wijn in Oost-Europa werd.

Het unieke van Slatina’s product ligt niet alleen in de smaak en het aroma van de Kadarka druif, maar ook in de speciale combinatie met plaatselijke gerechten zoals geroosterd lamsvlees of cevapcici (gegrild gemalen vlees). Men zegt dat deze combinatie een symfonie voor de smaakpapillen creëert als geen ander! Verder is Slatina dankzij moderne productiemethoden, waaronder het meer dan drie jaar rijpen van sommige flessen, nog populairder geworden bij wijnkenners die zijn subtiele zoetheid en volle smaak waarderen.

Mousserende Kroatische wijn uit Slatina genaamd Slatinas parel
Mousserende Kroatische wijn uit Slatina genaamd Slatinas parel

Rijk erfgoed vol prestaties en erkenning

Op de prestigieuze Economische en Bosbouw Jubileum Tentoonstelling in Zagreb in 1881 werd een speciale eer toegekend aan Georg Wilhelm Schaumburg-Lippe voor zijn productie van Slatina mousserende wijn. Deze gedenkwaardige gebeurtenis markeerde het begin van een illustere wijnbouwgeschiedenis, die grotendeels te danken was aan de opmerkelijke prestaties van Otto Rockhror. Otto’s vaardigheid en precisie werden in de daaropvolgende jaren verder erkend; hij kreeg een bronzen medaille met de beeltenis van Leopold I op de beurs voor wetenschap en industrie in Brussel, België, in 1888, en twee jaar later een bronzen medaille met de beeltenis van Frans Jozef I op de landbouw- en bosbouwtentoonstelling in Wenen.

Niet alleen dit, maar Otto kreeg ook een zilveren medaille met de beeltenis van Franz Ferdinand van de Vereniging ter Bevordering van Landbouwkennis in Wenen in 1894. Deze medailles worden trots tentoongesteld in het oudste museum van Kroatië dat gewijd is aan de Slatina mousserende wijn – Het Slatina Homeland Museum – dankzij Otto’s achterkleindochter Jasna Nosso die ze schonk om ze te bewaren.

Er is ook een houten vat dat sinds 1885 werd gebruikt voor de productie van Slatina mousserende wijn, naast een nog recentere toevoeging aan deze bijzondere collectie – een oude fles die onlangs werd ontdekt en die is overgebracht naar het museum voor studie en historische documentatie.

Het verhaal van Slatina mousserende wijn onthult een rijk erfgoed vol prestaties en erkenning. Het herinnert ons eraan dat het mogelijk is om door toewijding en hard werken iets buitengewoons te creëren; je kunt niet alleen iets geweldigs maken, maar je kunt onderweg ook beloond worden voor je inspanningen.

Daarom is het zo belangrijk om eer te bewijzen aan Otto Rockhror’s prestaties met Slatina mousserende wijn, die bewaard zijn gebleven door deze medailles die in het Slatina Homeland Museum worden tentoongesteld; niet alleen omdat ze uitzonderlijk vakmanschap laten zien, maar ook omdat ze benadrukken hoe ver we vandaag zijn gekomen en ons inspireren tot grotere hoogten in de toekomst.

Essentieel onderdeel van het wijnproductieproces

Otto Rockhror was een essentieel onderdeel van het wijnproductieproces voor Stari Podrum, een kelder in Slatina. Na zijn dood in 1909 werd het eigendom van het bedrijf overgedragen aan graaf Drašković. In 1912 was de productie echter al gestaakt en was de apparatuur overgebracht naar Hongarije.

Dit betekende het einde van de Kadarka druiventeelt in Kroatië, maar uit het feit dat hij elders nog steeds wordt gebruikt, blijkt hoe belangrijk en gangbaar hij is in de wijnbouw. Hij is vooral een icoon geworden in Bulgarije, Roemenië en Servië, waar hij in de Vojvodina het meest verbouwd wordt vanwege de gelijkenis met het landschap van Slavonië.

De oorsprong van dit ras is enigszins onduidelijk, maar volgens de laatste gegevens is het waarschijnlijk een mengsel van Turkse Papazkarasi en Servische Skadarsko druiven die naar het noorden werden gebracht door Serviërs die vluchtten voor de Ottomaanse overheersing. Tot op de dag van vandaag is Kadarka een essentieel ingrediënt voor kwaliteitswijnen in heel Oost-Europa en wordt het geprezen om zijn diepe smaak die kan worden toegeschreven aan zijn rijke geschiedenis die eeuwen overspant.

Symbool van opleving en hoop

De Stari Podrum kelder in het centrum van Slatina is een symbool van opleving en hoop, want hier werd de lang verloren gegane mousserende wijn van de stad herontdekt. Ivan Halas, een wijnmaker uit de omgeving, kocht de kelder en de bijbehorende wijngaarden, vastbesloten om de historische mousserende wijnproductie van Slatina te herstellen en nieuw leven in te blazen. Het harde werk en de toewijding van Ivan hebben hun vruchten afgeworpen, want zijn inspanningen zijn de afgelopen jaren beloond met meerdere prijzen.

Ivan heeft onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat Slatina zijn plaats als een van Europa’s meest gevierde producenten van mousserende wijnen kan heroveren. Hij heeft dit gedaan door zorgvuldig de traditionele productiemethoden te herscheppen die in lang vervlogen tijden door wijnboeren werden gebruikt – waaronder het met de hand plukken van druiven van plaatselijke wijngaarden rond Slatina en het geduldig laten rijpen van de wijnen op fles gedurende vele maanden om een voortreffelijke mousserende wijn te produceren die zijn Slavische champagne-erfenis waardig is.

Dankzij Ivans toewijding is de productie van Slatina’s mousserende wijnen nu bekend om hun uitgesproken smaakprofielen – van delicate citrustoetsen tot complexere nootachtige ondertonen die het een waar genoegen maken voor liefhebbers van heerlijke wijnen over de hele wereld.

In de kelder van Stari Podrum kunnen bezoekers rondleidingen krijgen en leren over de geschiedenis en het vakmanschap achter deze unieke vorm van wijnmaken. Verder kunnen ze zelfs flessen kopen die gemaakt zijn met de eigen recepten van Ivan Halas en een aantal geweldige wijnen proeven terwijl ze genieten van een ontspannen middag met vrienden of familie in een van de mooiste regio’s van Slavonië.

De oude wijnkelder in Slatina
De oude wijnkelder in Slatina

Opmerkelijke vondst

De opmerkelijke vondst van een fles uit het verleden heeft het stadje Slatina onlangs opgeschrikt. De vondst werd gedaan door een plaatselijke wijnmakerij, Stari Podrum, die op zoek was geweest naar overblijfselen uit het verleden, en het bleek een spannende en unieke verrassing te zijn. Aangenomen wordt dat de fles is gemaakt tussen 1864 en 1912, hoewel het exacte jaar nog onzeker is. Het is momenteel het enige volledig bewaarde exemplaar in het gebied.

Na de vondst van dit relikwie sprak de heer Halas met plaatselijke nieuwszenders over de toestand van de fles en zijn toekomstplannen. Hij vertelde dat ze, vanwege de ontoereikende opslagomstandigheden in de wijnmakerij, besloten hadden de fles naar het Homeland Museum in Slatina te brengen, waar ze veilig en beschermd kon blijven. Aangenomen wordt dat er tot nu toe slechts één fles is gevonden, maar dat er misschien nog meer zijn die op ontdekking wachten.

Deskundigen bekijken dit oude artefact nu nader om de leeftijd nauwkeuriger vast te stellen en eventuele markeringen of nuances te bestuderen die aanwijzingen kunnen geven over de oorsprong ervan. Het belang ervan is tweeledig – niet alleen vertegenwoordigt het een fascinerend stukje geschiedenis uit het verleden van ons gebied, maar het spreekt ook boekdelen over hoeveel vooruitgang er in de loop der tijd is geboekt en hoeveel verder we kunnen gaan als we onze inspanningen vandaag de dag voortzetten.

Mousserende en andere wijn uit Kroatië

Kroatische champagne uit Slatina is een unieke en traditionele mousserende wijn die al sinds eind 1800 in het stadje wordt geproduceerd. Hij wordt gemaakt met dezelfde methoden en ingrediënten als andere champagnes, waaronder Pinot Noir en Chardonnay druiven en een langdurig gistingsproces. In de kern biedt de Kroatische champagne een aromatisch en fris boeket van fruitsmaken met een aangename nasmaak. Het eindresultaat is een lichte drank met veel bubbels die het hele jaar door gedronken kan worden!

Deze exquise drank heeft door zijn unieke smaakprofiel en samenstelling een plaats verworven tussen enkele van ’s werelds bekendste mousserende wijnen. Lichtgeel van kleur, met aroma’s van rijpe appels, groene peren en witte bloemen, waardoor hij gemakkelijk te combineren is met bijna alle soorten voedsel of snacks. Zijn voortreffelijke smaak combineert frisheid en zuurgraad voor een plezierige drinkervaring. Bovendien heeft deze Kroatische mousserende wijn een laag alcoholpercentage, waardoor hij perfect is voor sociale evenementen en informele bijeenkomsten.

Een bezoek aan Slatina zelf biedt toeristen ook de mogelijkheid om flessen rechtstreeks bij de producenten te kopen – zodat ze de beste aanbiedingen voor kwaliteitsproducten krijgen! Voor degenen die echt iets bijzonders willen proberen, zijn er reisorganisaties die bezoekers begeleide proeverijen aanbieden bij wijnhuizen in Kroatië – dat maakt hun reis nog onvergetelijker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren