Winkelwagen

Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 50,- gratis bezorgd

Wijngaarden in Motovun, Istriƫ

Istriƫ is een plek waar de oude wereld en de nieuwe wereld elkaar ontmoeten

De Kroatische regio Istriƫ is de thuisbasis van enkele van de oudste wijngaarden ter wereld. Het warme mediterrane klimaat en de rotsachtige bodems zijn perfect voor de druiventeelt, en Istrische wijnen worden al eeuwenlang gewaardeerd door de lokale bevolking. De rest van de wereld is echter nog maar net begonnen met het ontdekken van de geneugten van het drinken van Istrische wijn.

De regio gebruikt zowel lokale als internationale druivensoorten om wijn te maken in een breed scala aan stijlen. Met zo’n diversiteit aan keuze past het bij de beschrijving van een hedendaags succesverhaal. Dus waarom weten we er niet meer van?

Istriƫ heeft een lange en trotse geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot de Romeinse tijd toen het gebied bekend stond als Histria. De regio stond eeuwenlang onder Venetiaanse heerschappij, wat een aanzienlijke invloed had op de wijncultuur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Istriƫ onderdeel van het communistische Joegoslaviƫ en was de wijnproductie gericht op kwantiteit boven kwaliteit. Pas toen Kroatiƫ in 1991 de onafhankelijkheid uitriep, begon de regio zijn identiteit terug te krijgen en zich te concentreren op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit.

De laatste jaren krijgen Istrische wijnen meer aandacht van de internationale wijngemeenschap. Ze hebben echter nog een lange weg te gaan voordat ze algemeen bekend en gewaardeerd worden.

Istriƫ is een wijngebied in het meest westelijke deel van Kroatiƫ en de kustpunt van Zuid-Sloveniƫ. De regio staat bekend om de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Istriƫ heeft een lange geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot de Romeinse tijd toen het gebied bekend stond als Histria. De regio stond eeuwenlang onder Venetiaanse heerschappij, wat een aanzienlijke invloed had op de wijncultuur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Istriƫ onderdeel van het communistische Joegoslaviƫ en was de wijnproductie gericht op kwantiteit boven kwaliteit. Pas toen Kroatiƫ in 1991 de onafhankelijkheid uitriep, begon de regio zijn identiteit terug te krijgen en zich te concentreren op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit. De laatste jaren krijgen Istrische wijnen meer aandacht van de internationale wijngemeenschap.

Wijn uit regio Istriƫ in Kroatiƫ

De lange traditie wijn het wijnmaken in Istriƫ

De eerste druiven werden al in de 6e eeuw voor Christus door de Grieken in IstriĆ« geĆÆntroduceerd, waardoor het een van de oudste wijnbouwgebieden van Europa is. Een turbulente geschiedenis verhindert echter dat het een van de klassieke regio’s wordt. Vernoemd naar de Histri, de eerste kolonisten op dit hartvormige schiereiland van de Noord-Adriatische Zee, heeft IstriĆ« gedurende zijn bewogen geschiedenis deel uitgemaakt van vele landen.

Het was een belangrijke Romeinse provincie en na de val van Rome werd het onderdeel van het Byzantijnse rijk. In 788 annexeerde Karel de Grote Istriƫ bij het Heilige Roomse Rijk. Eeuwenlang werd het geregeerd door Venetiƫ en vervolgens Oostenrijk-Hongarije tot het einde van de Eerste Wereldoorlog toen het een deel van Italiƫ werd. Sinds 1945, na de Tweede Wereldoorlog, maakt Istriƫ deel uit van Kroatiƫ.

De Istrische wijnbereiding dateert uit de 6e eeuw voor Christus toen de Grieken druiven introduceerden op het hartvormige schiereiland van de Noord-Adriatische Zee, nu bekend als IstriĆ«. De tumultueuze geschiedenis van de regio heeft verhinderd dat het ondanks zijn vroege start een van Europa’s klassieke wijnbouwregio’s werd.

De regio dankt zijn naam aan de Histri, de eerste kolonisten in het gebied. Doorheen zijn geschiedenis heeft Istriƫ deel uitgemaakt van veel verschillende landen, waaronder Rome, het Byzantijnse rijk, het Heilige Roomse Rijk, Venetiƫ, Oostenrijk-Hongarije en Italiƫ. Istriƫ maakt sinds 1945 deel uit van Kroatiƫ.

Een Istrische wijnmaker legt de afgelopen 100 jaar eenvoudig uit: “Mijn grootvader is geboren in Oostenrijk, mijn vader is geboren in ItaliĆ«, ik ben geboren in JoegoslaviĆ« en mijn dochter is geboren in KroatiĆ«. We zijn allemaal in hetzelfde huis geboren.

De val en opkomst van Istrische wijn

Het gebied dat zich toelegt op de wijnbouw was sinds de jaren vijftig voortdurend in verval. De afgelopen 20 jaar is er echter een renaissance geweest in de Kroatische wijnbereiding, en Istriƫ is nu de thuisbasis van meer dan 70 wijnmakerijen, waarvan vele uitstekende wijnen produceren.

De val van Joegoslaviƫ begin jaren 90 was desastreus voor de wijnindustrie. Bulkproducerende staatscoƶperaties werden gedwongen te sluiten, waardoor de wijngaarden onbeheerd en verwaarloosd achterbleven. Maar in de jaren daarna is er een nieuwe generatie kwaliteitsbewuste producenten ontstaan, die de wijnmakerijen moderniseert en de wijngaardopbrengsten verlaagt om meer geconcentreerde en complexe wijnen te produceren.

De inheemse rode druif Teran is nieuw leven ingeblazen onder de aandachtige blik van deze Istrische wijnboeren, met enkele werkelijk uitzonderlijke voorbeelden die nu beschikbaar zijn. Het resultaat? Istrische wijnen behoren nu tot de meest gewilde in Kroatiƫ. Als je op zoek bent naar een volle rode kleur met veel persoonlijkheid, dan is Teran zeker de moeite van het kopen waard.

Verschillende soorten Istrische terroir

Istriƫ heeft een uniek terroir dat het resultaat is van het diverse landschap. De regio herbergt een aantal verschillende microklimaten, elk met zijn eigen kenmerkende bodemtype.

Istrische wijnproducenten willen voortbouwen op de unieke geografie en microklimaten van de regio. Het gevarieerde landschap zorgt voor een verscheidenheid aan grondsoorten die onderscheidende wijnen kunnen produceren. Door gebruik te maken van deze unieke omstandigheden, creƫren Istrische producenten nieuwe wijnstijlen die de regio op de kaart zetten als een belangrijke speler in de wijnwereld.

Het terroir van Istriƫ is divers en complex, waardoor het ideaal is voor het produceren van een breed scala aan wijnen. De microklimaten van de regio zorgen ervoor dat er een verscheidenheid aan druivensoorten kan worden verbouwd, en de verschillende grondsoorten geven elke wijn zijn eigen unieke karakter. Istrische wijnboeren gebruiken deze omstandigheden om nieuwe wijnstijlen te creƫren die de regio op de kaart zetten als een belangrijke speler in de wijnwereld.

Het klimaat

Het klimaat in Kroatisch IstriĆ« is mediterraan, met sterke invloeden van de Alpen. Dit resulteert ‘s avonds in koude lucht, wat het rijpingsseizoen verlengt en de zuurgraad verhoogt. Overdag houdt de zeebries van de Adriatische Zee de wijngaarden echter koel en droog, wat ziektes vermindert.

Hoewel de regenval 800 mm per jaar bereikt, is het meestal in de winter, de lente en de late herfst. De zomers zijn warm en droog, wat kan leiden tot droogte. Dit betekent echter ook dat schimmelziekten minder zorgwekkend zijn.

Bodem

Kroatisch Istriƫ wordt vaak verdeeld in Rood Istriƫ, Grijs Istriƫ en Wit Istriƫ, genoemd naar de drie bodems die het schiereiland domineren:

  • ROOD ISTRIƋ is genoemd naar zijn terracottakleurige grond, rijk aan ijzer, genaamd Crljenica (Terra Rossa). Deze grond ligt dichter bij de zee en is vooral gereserveerd voor de teelt van rode variĆ«teiten. Op deze grond worden echter ook witte variĆ«teiten verbouwd en resulteren in volle en gestructureerde wijnen.
  • GRIJS ISTRIƋ is de grootste bodemsoort op het schiereiland en komt in het binnenland voor. Het bestaat uit mergel, kalksteen en klei. Deze combinatie van bodems levert wijnen op die fruitig, mineraal en een goede zuurgraad hebben.
  • WIT ISTRIƋ beslaat een klein gebied aan de oostkust en bestaat uit witte kalksteen. Deze wijnen zijn licht, fris en hebben een goede zuurgraad.

Istrische wijnen behoren tot de beste in Kroatiƫ en hebben de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen. Het klimaat en de bodem van Istriƫ bieden de perfecte omstandigheden voor de teelt van een verscheidenheid aan druivensoorten. Of je nu de voorkeur geeft aan rood, wit of rose, er is een Istrische wijn voor iedereen om van te genieten.

Terroir van Istriƫ
Terroir van IstriĆ«: Rood, Grijs en witĀ 
(Bron: Istarska županija)

Istrische druivensoorten en stijlen

Malvazija Istarska

Malvazija Istarska is de meest aangeplante druif in Istriƫ, goed voor 60% van alle wijnstokken. De variƫteit wordt ook gevonden in Sloveniƫ en Friuli-Venezia Giulia in Italiƫ, maar is inheems in Kroatisch Istriƫ.

Malvasia Istriana-wijnen zijn pittig en verfrissend, met tonen van acaciabloem, citrusfruit en een vleugje bittere amandelen in de afdronk. De stijl maakt een briljant aperitief en een perfecte combinatie met lokale oesters van Limski Kanal. Enkele goede voorbeelden zijn ook gemaakt met behulp van lange maceratie van de schil en de lokale specialiteit van acacia-vatrijping.

In acacia vaten gerijpte wijnen hebben een vergelijkbare structuur en mondgevoel als wijnen die op eikenhout zijn gerijpt, maar met minder uitgesproken vanille en geroosterde smaken, waardoor er meer ruimte is voor de aroma‘s van Malvasia Istriana om te schitteren. Ze worden meestal gecombineerd met lokale fuži, een penne-achtig pastagerecht gemaakt met de beroemde Istrische truffels uit Motovun Forest.

Istarska Malvazija druif - Malvasia Istriana

Teran

Het Kroatische IstriĆ« produceert al eeuwen wijn en de laatste jaren komen er wijnen van zeer goede kwaliteit uit de regio. Een lokale variĆ«teit die steeds populairder wordt, is de rode druif Teran. Teran-wijnen zijn vaak diep en donker gekleurd, met een hoge zuurgraad en tannine. Ze kunnen vol van smaak zijn, met aroma‘s van donkere bessen en wilde kruiden. Goede voorbeelden van Teran-wijnen hebben een groot bewaarpotentieel.

Teran-wijnen worden soms gemengd met Merlot om hun wildere kant in evenwicht te brengen en ze als ze jong zijn toegankelijker te maken. Blends van Teran met Merlot en andere internationale variĆ«teiten omarmen een moderne benadering van wijnmaken, maar behouden hun uitgesproken Istrische karakter. Deze wijnen staan ook bekend als Superistrians – een eerbetoon aan de bekende internationale ideeĆ«n en melanges die in Toscane worden gevonden.

Als je op zoek bent naar een Kroatische wijn van goede kwaliteit, probeer Teran dan zeker eens. Je zult niet teleurgesteld worden!

Teran Druif

MuŔkat Momjanski

De MuÅ”kat Momjanski druif komt oorspronkelijk uit IstriĆ« en wordt al eeuwenlang in de regio verbouwd. De beste MuÅ”kat Momjanski wijnen komen van de rode gronden rond Momjan en hebben een prachtige amberkleurige tint.

De wijn die van deze druif wordt gemaakt, wordt gekenmerkt door zijn intense aroma‘s van bloemen en steenfruit, evenals een verfrissende, middelzoete smaak. Als je ooit in IstriĆ« bent, probeer dan zeker een glas (of twee!) van deze heerlijke wijn.

Muskat Momjanski druif

Internationale variƫteiten in Istriƫ

Kroatisch IstriĆ« is een uniek en bijzonder wijngebied dat sterk wordt beĆÆnvloed door de nabijheid van ItaliĆ«. Hierdoor zijn veel Italiaanse druivensoorten zoals Pinot Grigio, Pinot Bianco en Refosco hier goed vertegenwoordigd. Naast deze lokale variĆ«teiten leveren ook internationale druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot geweldige resultaten op in IstriĆ«.

Het zijn echter niet alleen de internationale rassen die het goed doen in Istriƫ. De inheemse variƫteit Malvasia wordt bijvoorbeeld met succes gebruikt bij de productie van zowel droge witte wijnen als zoete dessertwijnen. Een andere lokale variƫteit, Teran, wordt vaak vergeleken met Pinot Noir en wordt gebruikt om volle rode wijnen met een sterk karakter te produceren. Dus of je nu op zoek bent naar fris wit of juist stoer rood, Istriƫ heeft vast iets voor je.

De wereldberoemde wijncriticus Oz Clarke heeft zelfs beweerd dat Kroatisch Istriƫ misschien wel het op ƩƩn na beste terroir voor Merlot heeft, na de rechteroever van Bordeaux! Dus als je op zoek bent naar iets nieuws en spannends in de wijnwereld, kijk dan eens naar wat Kroatisch Istriƫ te bieden heeft.

De toekomst van Istrische wijnen

Kroatisch Istriƫ is een wijnproducerende regio met een lange geschiedenis en veel recente investeringen die op het punt staan bekend te worden om zijn kwaliteitswijnen. De sterke lokale markt voor wijn als gevolg van de populariteit van Istriƫ als toeristische bestemming biedt producenten de mogelijkheid om de export te vergroten.

Producenten die succesvol zijn geweest in de export naar de Europese en Amerikaanse markten, kijken nu naar Aziatische markten. De regio heeft de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen voor zijn wijnen en als het de balans tussen lokale en internationale productie weet te behouden, zal Istriƫ de komende jaren nog bekender worden.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 50,-

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Kroatische wijn in alle rust proeven

100% veilig afrekenen

iDeal, Creditcard, Bancontact, Klarna