Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijngaarden in Motovun, Istrië

Wijn uit Istrië is een plek waar de oude wereld en de nieuwe wereld elkaar ontmoeten

Wijn uit Istrië is een unieke smaakervaring die de rijke traditie en cultuur van de regio weerspiegelt. Istrië is een van de oudste wijnproducerende gebieden in Europa en is al eeuwenlang bekend om zijn hoogwaardige wijnen. De regio heeft een gevarieerde klimaat en bodem die biedt de perfecte omstandigheden voor de groei van een breed scala van druivensoorten. Van de karakteristieke Teran tot de volle en fruitige Malvazija, de wijnen uit Istrië zijn gekend om hun complexiteit en rijkdom van smaken. Wijnproeven in Istrië is een must voor elke wijnliefhebber, of u nu een beginneling of een gevorderde proever bent.

De Kroatische regio Istrië is de thuisbasis van enkele van de oudste wijngaarden ter wereld. Het warme mediterrane klimaat en de rotsachtige bodems zijn perfect voor de druiventeelt, en wijnen uit Istrië worden al eeuwenlang gewaardeerd door de lokale bevolking. De rest van de wereld is echter nog maar net begonnen met het ontdekken van de geneugten van het drinken van wijn uit Istrië.

De regio gebruikt zowel lokale als internationale druivensoorten om wijn te maken in een breed scala aan stijlen. Met zo’n diversiteit aan keuze past het bij de beschrijving van een hedendaags succesverhaal. Dus waarom weten we er niet meer van?

Wijn uit Istrië en de lange geschiedenis

Istrië heeft een lange en trotse geschiedenis van wijn maken, die teruggaat tot de Romeinse tijd toen het gebied bekend stond als Histria. De regio stond eeuwenlang onder Venetiaanse heerschappij, wat een aanzienlijke invloed had op de wijncultuur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Istrië onderdeel van het communistische Joegoslavië en was de wijnproductie gericht op kwantiteit boven kwaliteit. Pas toen Kroatië in 1991 de onafhankelijkheid uitriep, begon de regio zijn identiteit terug te krijgen en zich te concentreren op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit.

De laatste jaren krijgen wijnen uit Istrië meer aandacht van de internationale wijngemeenschap. Ze hebben echter nog een lange weg te gaan voordat ze algemeen bekend en gewaardeerd worden.

Istrië is een wijngebied in het meest westelijke deel van Kroatië en de kustpunt van Zuid-Slovenië. De regio staat bekend om de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Istrië heeft een lange geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot de Romeinse tijd toen het gebied bekend stond als Histria. De regio stond eeuwenlang onder Venetiaanse heerschappij, wat een aanzienlijke invloed had op de wijncultuur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Istrië onderdeel van het communistische Joegoslavië en was de wijnproductie gericht op kwantiteit boven kwaliteit. Pas toen Kroatië in 1991 de onafhankelijkheid uitriep, begon de regio zijn identiteit terug te krijgen en zich te concentreren op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit. De laatste jaren krijgen wijnen uit Istrië meer aandacht van de internationale wijngemeenschap.

Wijn uit regio Istrië in Kroatië

De lange traditie wijn uit Istrië

De eerste druiven werden al in de 6e eeuw voor Christus door de Grieken in Istrië geïntroduceerd, waardoor het een van de oudste wijnbouwgebieden van Europa is. Een turbulente geschiedenis verhindert echter dat het een van de klassieke regio’s wordt. Vernoemd naar de Histri, de eerste kolonisten op dit hartvormige schiereiland van de Noord-Adriatische Zee, heeft Istrië gedurende zijn bewogen geschiedenis deel uitgemaakt van vele landen.

Het was een belangrijke Romeinse provincie en na de val van Rome werd het onderdeel van het Byzantijnse rijk. In 788 annexeerde Karel de Grote Istrië bij het Heilige Roomse Rijk. Eeuwenlang werd het geregeerd door Venetië en vervolgens Oostenrijk-Hongarije tot het einde van de Eerste Wereldoorlog toen het een deel van Italië werd. Sinds 1945, na de Tweede Wereldoorlog, maakt Istrië deel uit van Kroatië.

De Istrische wijnbereiding dateert uit de 6e eeuw voor Christus toen de Grieken druiven introduceerden op het hartvormige schiereiland van de Noord-Adriatische Zee, nu bekend als Istrië. De tumultueuze geschiedenis van de regio heeft verhinderd dat het ondanks zijn vroege start een van Europa’s klassieke wijnbouwregio’s werd.

De regio dankt zijn naam aan de Histri, de eerste kolonisten in het gebied. Doorheen zijn geschiedenis heeft Istrië deel uitgemaakt van veel verschillende landen, waaronder Rome, het Byzantijnse rijk, het Heilige Roomse Rijk, Venetië, Oostenrijk-Hongarije en Italië. Istrië maakt sinds 1945 deel uit van Kroatië.

Een wijnmaker uit Istrië legt de afgelopen 100 jaar eenvoudig uit: “Mijn grootvader is geboren in Oostenrijk, mijn vader is geboren in Italië, ik ben geboren in Joegoslavië en mijn dochter is geboren in Kroatië. We zijn allemaal in hetzelfde huis geboren.”

De val en opkomst van wijn uit Istrië

Het gebied dat zich toelegt op de wijnbouw was sinds de jaren vijftig voortdurend in verval. De afgelopen 20 jaar is er echter een renaissance geweest in de Kroatische wijnbereiding, en Istrië is nu de thuisbasis van meer dan 70 wijnmakerijen, waarvan vele uitstekende wijnen produceren.

De val van Joegoslavië begin jaren 90 was desastreus voor de wijnindustrie. Bulkproducerende staatscoöperaties werden gedwongen te sluiten, waardoor de wijngaarden onbeheerd en verwaarloosd achterbleven. Maar in de jaren daarna is er een nieuwe generatie kwaliteitsbewuste producenten ontstaan, die de wijnmakerijen moderniseert en de wijngaardopbrengsten verlaagt om meer geconcentreerde en complexe wijnen te produceren.

De inheemse rode druif Teran is nieuw leven ingeblazen onder de aandachtige blik van deze wijnboeren uit Istrië, met enkele werkelijk uitzonderlijke voorbeelden die nu beschikbaar zijn. Het resultaat? Wijnen uit Istrië behoren nu tot de meest gewilde in Kroatië. Als je op zoek bent naar een volle rode kleur met veel persoonlijkheid, dan is Teran zeker de moeite van het kopen waard.

Verschillende soorten wijnen uit Istrië

Istrië heeft een uniek terroir dat het resultaat is van het diverse landschap. De regio herbergt een aantal verschillende microklimaten, elk met zijn eigen kenmerkende bodemtype.

Wijnproducenten uit Istrië willen voortbouwen op de unieke geografie en microklimaten van de regio. Het gevarieerde landschap zorgt voor een verscheidenheid aan grondsoorten die onderscheidende wijnen kunnen produceren. Door gebruik te maken van deze unieke omstandigheden, creëren Istrische producenten nieuwe wijnstijlen die de regio op de kaart zetten als een belangrijke speler in de wijnwereld.

Het terroir van Istrië is divers en complex, waardoor het ideaal is voor het produceren van een breed scala aan wijnen. De microklimaten van de regio zorgen ervoor dat er een verscheidenheid aan druivensoorten kan worden verbouwd, en de verschillende grondsoorten geven elke wijn zijn eigen unieke karakter. Wijnboeren uit Istrië gebruiken deze omstandigheden om nieuwe wijnstijlen te creëren die de regio op de kaart zetten als een belangrijke speler in de wijnwereld.

Het klimaat

Het klimaat in Kroatisch Istrië is mediterraan, met sterke invloeden van de Alpen. Dit resulteert ’s avonds in koude lucht, wat het rijpingsseizoen verlengt en de zuurgraad verhoogt. Overdag houdt de zeebries van de Adriatische Zee de wijngaarden echter koel en droog, wat ziektes vermindert.

Hoewel de regenval 800 mm per jaar bereikt, is het meestal in de winter, de lente en de late herfst. De zomers zijn warm en droog, wat kan leiden tot droogte. Dit betekent echter ook dat schimmelziekten minder zorgwekkend zijn.

Bodem

Kroatisch Istrië wordt vaak verdeeld in Rood Istrië, Grijs Istrië en Wit Istrië, genoemd naar de drie bodems die het schiereiland domineren:

  • ROOD ISTRIË is genoemd naar zijn terracottakleurige grond, rijk aan ijzer, genaamd Crljenica (Terra Rossa). Deze grond ligt dichter bij de zee en is vooral gereserveerd voor de teelt van rode variëteiten. Op deze grond worden echter ook witte variëteiten verbouwd en resulteren in volle en gestructureerde wijnen.
  • GRIJS ISTRIË is de grootste bodemsoort op het schiereiland en komt in het binnenland voor. Het bestaat uit mergel, kalksteen en klei. Deze combinatie van bodems levert wijnen op die fruitig, mineraal en een goede zuurgraad hebben.
  • WIT ISTRIË beslaat een klein gebied aan de oostkust en bestaat uit witte kalksteen. Deze wijnen zijn licht, fris en hebben een goede zuurgraad.

Wijnen uit Istrië behoren tot de beste in Kroatië en hebben de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen. Het klimaat en de bodem van Istrië bieden de perfecte omstandigheden voor de teelt van een verscheidenheid aan druivensoorten. Of je nu de voorkeur geeft aan rood, wit of rose, er is een wijn uit Istrië voor iedereen om van te genieten.

Terroir van Istrië
Terroir van Istrië: Rood, Grijs en wit 
(Bron: Istarska županija)

Typische wijn uit Istrië

Malvazija Istarska

Malvazija Istarska is de meest aangeplante druif in Istrië, goed voor 60% van alle wijnstokken. De variëteit wordt ook gevonden in Slovenië en Friuli-Venezia Giulia in Italië, maar is inheems in Kroatisch Istrië.

Malvasia Istriana-wijnen zijn pittig en verfrissend, met tonen van acaciabloem, citrusfruit en een vleugje bittere amandelen in de afdronk. De stijl maakt een briljant aperitief en een perfecte combinatie met lokale oesters van Limski Kanal. Enkele goede voorbeelden zijn ook gemaakt met behulp van lange maceratie van de schil en de lokale specialiteit van acacia-vatrijping.

In acacia vaten gerijpte wijnen hebben een vergelijkbare structuur en mondgevoel als wijnen die op eikenhout zijn gerijpt, maar met minder uitgesproken vanille en geroosterde smaken, waardoor er meer ruimte is voor de aroma’s van Malvasia Istriana om te schitteren. Ze worden meestal gecombineerd met lokale fuži, een penne-achtig pastagerecht gemaakt met de beroemde Istrische truffels uit Motovun Forest.

Istarska Malvazija druif - Malvasia Istriana

Teran

Het Kroatische Istrië produceert al eeuwen wijn en de laatste jaren komen er wijnen van zeer goede kwaliteit uit de regio. Een lokale variëteit die steeds populairder wordt, is de rode druif Teran. Teran-wijnen zijn vaak diep en donker gekleurd, met een hoge zuurgraad en tannine. Ze kunnen vol van smaak zijn, met aroma’s van donkere bessen en wilde kruiden. Goede voorbeelden van Teran-wijnen hebben een groot bewaarpotentieel.

Teran-wijnen worden soms gemengd met Merlot om hun wildere kant in evenwicht te brengen en ze als ze jong zijn toegankelijker te maken. Blends van Teran met Merlot en andere internationale variëteiten omarmen een moderne benadering van wijnmaken, maar behouden hun uitgesproken Istrische karakter. Deze wijnen staan ook bekend als Superistrians – een eerbetoon aan de bekende internationale ideeën en melanges die in Toscane worden gevonden.

Als je op zoek bent naar een Kroatische wijn van goede kwaliteit, probeer Teran dan zeker eens. Je zult niet teleurgesteld worden!

Teran Druif

Muškat Momjanski

De Muškat Momjanski druif komt oorspronkelijk uit Istrië en wordt al eeuwenlang in de regio verbouwd. De beste Muškat Momjanski wijnen komen van de rode gronden rond Momjan en hebben een prachtige amberkleurige tint.

De wijn die van deze druif wordt gemaakt, wordt gekenmerkt door zijn intense aroma’s van bloemen en steenfruit, evenals een verfrissende, middelzoete smaak. Als je ooit in Istrië bent, probeer dan zeker een glas (of twee!) van deze heerlijke wijn.

Muskat Momjanski druif

Borgonja

Er wordt al lange tijd gedacht dat de Borgonja een autochtone druivensoort uit Istrië is, maar recentelijk is door genetische analyse bepaald dat het dezelfde genotype deelt als de Frankovka. Ondanks dit, heeft de Borgonja een lange traditie van groei in Istrië. In de omgeving van Poreč en Višnjan was de Borgonja tot voor enkele decennia geleden vaker aanwezig dan de Teran.

Het wordt voornamelijk in het wijngebied West-Istrië geteeld en is nog steeds het meest aanwezig in de omgeving van Poreč. Het kenmerkende van Borgonja is de robijnrode kleur. De smaak heeft intense aroma’s van bessen en framboos, met geuren van viooltjes en een fijne frisheid en aroma van rode peper die de zachte fruit- en plantaardige smaken afrondt, verrijkt met kruidnagel en zachte tannines.

Synoniemen (andere bekende namen) zijn Frankovka, Blaufränkisch, Frankinja, modra Frankinja, Franconia, Kékfrankos, Lemberger.

Sansigot / Sušćan

De Sansigot druivensoort kreeg zijn naam vanwege het Italiaanse eiland Suska, genaamd Sansego, en de Griekse naam voor origanum, sansegus. Het wordt al eeuwenlang traditioneel verbouwd op het eiland Suska, zelfs het achternaam Sansegoti bestaat er. Volgens de verhalen zouden de oude Grieken de druivensoort hebben geïmporteerd en het zandgrond op het eiland bleek perfect voor deze druivensoort. Dit zandgrond heeft Sansigot ook gered tijdens de filoksere epidemie, waardoor de meeste productie verhuisde naar het nabijgelegen eiland Krk.

Het aroma van de Sansigot wijn uit Istrië is kenmerken voor een medium-bodied wijn met prachtige bloemige aroma’s, meestal van lavendel, en smaken van rood en zwart bosfruit zoals aardbeien, bosbessen, ribes en levendige zuren. Afhankelijk van het oogstjaar, kunnen er ook aroma’s van de vijgen en kersen aanwezig zijn, met een lage alcoholgehalte van ongeveer 12%.

Žlahtina

De witte wijn Žlahtina wordt voornamelijk gekweekt in het Vrbničkom polje op het eiland Krk. De naam komt van een oude Slavische woord voor edel. Het is een witte wijn met een groen-gele kleur, tot donker-gele kleur van stro. Het heeft een lichte smaak met subtiele en herkenbare aroma’s van smele, appel en quince.

Internationale variëteiten in Istrië

Kroatisch Istrië is een uniek en bijzonder wijngebied dat sterk wordt beïnvloed door de nabijheid van Italië. Hierdoor zijn veel Italiaanse druivensoorten zoals Pinot Grigio, Pinot Bianco en Refosco hier goed vertegenwoordigd. Naast deze lokale variëteiten leveren ook internationale druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot geweldige resultaten op in Istrië.

Het zijn echter niet alleen de internationale rassen die het goed doen in Istrië. De inheemse variëteit Malvasia wordt bijvoorbeeld met succes gebruikt bij de productie van zowel droge witte wijnen als zoete dessertwijnen. Een andere lokale variëteit, Teran, wordt vaak vergeleken met Pinot Noir en wordt gebruikt om volle rode wijnen met een sterk karakter te produceren. Dus of je nu op zoek bent naar fris wit of juist stoer rood, Istrië heeft vast iets voor je.

De wereldberoemde wijncriticus Oz Clarke heeft zelfs beweerd dat Kroatisch Istrië misschien wel het op één na beste terroir voor Merlot heeft, na de rechteroever van Bordeaux! Dus als je op zoek bent naar iets nieuws en spannends in de wijnwereld, kijk dan eens naar wat Kroatisch Istrië te bieden heeft.

De toekomst van wijn uit Istrië

Kroatisch Istrië is een wijnproducerende regio met een lange geschiedenis en veel recente investeringen die op het punt staan bekend te worden om zijn kwaliteitswijnen. De sterke lokale markt voor wijn als gevolg van de populariteit van Istrië als toeristische bestemming biedt producenten de mogelijkheid om de export te vergroten.

Producenten die succesvol zijn geweest in de export naar de Europese en Amerikaanse markten, kijken nu naar Aziatische markten. De regio heeft de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen voor zijn wijnen en als het de balans tussen lokale en internationale productie weet te behouden, zal Istrië de komende jaren nog bekender worden.

 

 

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren