Aanbieding!

Pošip van topkwaliteit

 13,99

-30%

Pošip wijn uit Kroatië met het predicaat vrhunsko heeft aangename rijpe droge en zachte smaak en is zeer geliefd bij de echte wijn kenners.

(63 klantbeoordelingen)

Op voorraad (kan nabesteld worden)

Pošip - Blato 1902 - Vrhunsko - front
Pošip van topkwaliteit  19,98  13,99
Dit artikel verkoopt snel!

Belangrijkste eigenschappen van Pošip

 • Kleur: De kleur van Pošip wijnen varieert van licht met groenachtige accenten tot diep honinggoud.
 • Body: Pošip wijnen zijn over het algemeen vol van body.
 • Smaak: Deze wijnen bieden een scala aan smaken, van pittige appels en subtiele vanillekruiden tot citrusfruit en een amandelaroma.
 • Locaties: De belangrijkste wijngebieden voor Pošip zijn Blato, Čara en Smokvica op het eiland Korčula. Pošip is een typisch Dalmatische wijn.
 • Prijsklasse: De prijzen van Pošip wijnen beginnen vanaf €10 voor een fles van 75cl.

Voordelen en de waarde van Pošip wijnen

De Pluspunten

 • Hoge en Verbeterende Kwaliteit: De kwaliteit van Pošip is zeer hoog, met veel wijnen die scores in de hoge 80 behalen. De kwaliteit blijft bovendien verbeteren naarmate producenten de druif door de jaren heen serieuzer nemen.
 • Uitstekende Combinatie met Lokale Keuken: Deze wijnen combineren uitstekend met lokale Dalmatische zeevruchten, wat ze ideaal maakt voor culinaire liefhebbers die op zoek zijn naar een authentieke smaakervaring.
 • Veelzijdigheid in Productie: In de handen van een goede producent kan Pošip goed met eiken worden verwerkt, wat de complexiteit en smaakdiepte verhoogt.
 • Breed Productiebereik: Producenten op het vasteland tonen aan dat goede Pošip ook buiten Korčula geproduceerd kan worden, wat de beschikbaarheid en populariteit van deze wijn vergroot.
 • Uitzonderlijke Jaargangen: De oogst van de laatste jaren was fenomenaal voor witte wijnen in Dalmatië en deze wijnen zijn nu uitstekend te drinken.

Exclusiviteit en Uitmuntendheid

 • Weerspiegeling van Exclusiviteit en Kwaliteit: Hoewel de druiven in Dalmatië kostbaarder kunnen zijn, weerspiegelt dit de exclusiviteit en superieure kwaliteit van Pošip wijnen, waardoor ze zich onderscheiden van Malvazija en Graševina.
 • Waarde tijdens Toeristenseizoen: De vraag naar Pošip wijnen stijgt alleen maar, vooral in de zomer, wat hun populariteit en speciale status als zomerfavoriet onder zowel toeristen als lokale bewoners versterkt.

Beschrijving van de wijn

De Pošip van Blato 1902 is een karakteristieke witte wijn die bekend staat om zijn rijke aroma’s en complexe smaakprofiel. Deze wijn wordt gemaakt van de Pošip-druif, een inheemse druivensoort van het eiland Korčula. De wijn onderscheidt zich door noten van citrus en rijpe vruchten, met hints van kruiden en mineralen die een frisse en toch volle mondervaring bieden. Het alcoholpercentage varieert meestal rond de 13% tot 14%, wat zorgt voor een mooie balans tussen frisheid en body.

Unieke eigenschappen

Wat de Pošip van Blato 1902 echt onderscheidt van andere wijnen, is de manier waarop het de unieke terroir van Korčula vangt. De combinatie van het milde klimaat, de zonovergoten hellingen en de kalkrijke bodem op het eiland draagt bij aan de ontwikkeling van de rijke smaken en het aromatische profiel van de wijn. Deze factoren maken de Pošip van Blato 1902 tot een uitstekend voorbeeld van hoe lokaal fruit en zorgvuldige wijnbereiding samen een product kunnen creëren dat zowel lokaal als internationaal hoog gewaardeerd wordt.

Wat is de geschiedenis van de druiven

De Pošip-druif heeft een rijke en lange geschiedenis op het eiland Korčula, waarvan wordt aangenomen dat deze teruggaat tot de tijd van de oude Grieken. De Grieken koloniseerden delen van de Dalmatische kust en brachten met zich mee hun geavanceerde wijnbouwtechnieken. Hoewel de exacte oorsprong van de Pošip-druif moeilijk vast te stellen is, is het duidelijk dat deze druivensoort al vele eeuwen deel uitmaakt van de lokale cultuur en landbouw.

In de late 19e eeuw werd de druif officieel geregistreerd, maar lokale verhalen en tradities suggereren dat zijn aanwezigheid en invloed veel verder teruggaan. Door de eeuwen heen is de Pošip-druif een symbool geworden van de wijnbouw op Korčula, geliefd om zijn vermogen om rijke, aromatische wijnen te produceren die de unieke terroir van het eiland uitdrukken.

Pošip druif in een wijngaard op Korcula
De druif in de wijngaarden van Blato 1902 op Korčula

De makers van Pošip Blato 1902

Wijnmakers en hun vakmanschap

De Pošip-wijn van Blato 1902 wordt vervaardigd door een team van ervaren wijnmakers op het idyllische eiland Korčula, Kroatië. Dit team combineert traditionele technieken met moderne technologieën om een wijn te creëren die zowel de essentie van de regio als de unieke kenmerken van de Pošip-druif weerspiegelt. De wijnmakers van Blato 1902 zijn bekend om hun diepgaande kennis van lokale druivensoorten en hun toewijding aan kwaliteit.

Internationale wijn

Blato 1902 richt zich zowel op de binnenlandse als internationale markt, met een bijzondere focus op liefhebbers van kwaliteitswijnen die op zoek zijn naar unieke, autochtone druivensoorten. De Pošip van Blato 1902 is populair bij sommeliers en wijnkenners die graag een onderscheidend product presenteren in restaurants en wijnbars. Ook is deze wijn geliefd bij exportmarkten die geïnteresseerd zijn in het ontdekken en ervaren van de rijke wijntradities van Kroatië.

Verbouwingslocatie

De Pošip-druiven voor Blato 1902 worden zorgvuldig verbouwd in het westelijke deel van het eiland Korčula, waar unieke microklimatologische omstandigheden heersen die ideaal zijn voor wijnbouw. Deze regio kenmerkt zich door een specifieke combinatie van veel zonlicht, voldoende neerslag en verkoelende zeewinden, die samen een uitstekende omgeving creëren voor de ontwikkeling van de rijke smaken en het complexe aroma van de Pošip-druif.

De bodem in dit gebied is bijzonder rijk aan kalksteen, wat bijdraagt aan de mineraliteit en frisheid van de wijn. Deze geografische en klimatologische factoren maken de wijngaarden van Blato 1902 tot een perfecte plek voor de teelt van de Pošip-druif, resulterend in wijnen die de unieke terroir van het eiland Korčula uitdrukkelijk weerspiegelen.

Beschikbaarheid

De Pošip van Blato 1902 is zowel lokaal als internationaal beschikbaar. In Kroatië is deze wijn te vinden in gespecialiseerde wijnwinkels, bij toprestaurants en in wijnbars die zich richten op Kroatische wijnen. Internationaal gezien is de wijn beschikbaar via distributeurs die gespecialiseerd zijn in Middellandse Zee wijnen of specifiek in unieke, kleine wijnproducties. Daarnaast kan de Pošip van Blato 1902 ook online besteld worden via de website van het wijnhuis of via internationale wijnwebshops die zich richten op de liefhebbers van exclusieve en autochtone wijnsoorten.

Tijdslijn en ideale consumptie van Pošip Blato 1902

Historie van de wijnproductie

De traditie van wijnmaken bij Blato 1902 gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, met de oprichting van het wijnhuis in het jaar 1902. Sindsdien heeft het wijnhuis zich voortdurend ingezet om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren, met speciale aandacht voor de Pošip-druif vanaf het moment dat deze prominenter werd in de lokale wijnbouw. Deze lange geschiedenis van expertise en toewijding aan traditionele methoden vermengd met moderne innovaties heeft geleid tot de productie van Pošip-wijnen die zowel lokaal als internationaal erkend zijn.

Beste tijd voor consumptie

De Pošip van Blato 1902 is ontworpen om op zijn best gedronken te worden binnen een paar jaar na de botteling. Idealiter wordt deze wijn binnen 3 tot 5 jaar na de oogst gedronken om optimaal te genieten van de frisse, fruitige kenmerken en de subtiele minerale tonen. Dit tijdsvenster zorgt ervoor dat de aromatische nuances van de wijn volledig tot hun recht komen, waardoor de drinker een harmonieuze ervaring van de unieke terroir van Korčula kan ervaren.

Wat is de smaak van Pošip-wijn?

Pošip is een droge witte wijn die bekend staat om zijn goede zuurgraad en mineraliteit, zelfs als de suikerniveaus stijgen tijdens de hete zomermaanden. De wijn heeft een intense geur en sappige smaak met noten van abrikoos, perzik, peer en bij sommige in staal gerijpte Pošips ook citrus. Rijkere varianten die enigszins in eiken zijn gerijpt, vertonen vaak smaken van gedroogde abrikozen, vijgen en specerijen, met een afgeronde, verfijnde zuurgraad. Pošip is ook geschikt voor het maken van passito-wijnen.

Onder invloed van de Dalmatische zon en gerijpt in houten vaten, produceert Pošip van nature wijnen met een hoger alcoholgehalte en een olieachtige textuur, maar blijft het een evenwichtige wijn met veel Mediterrane karakter. Sommige Pošip-wijnen profiteren van flesrijping en worden vaak rijker en smaakvoller enkele jaren na het bottelen. Daarentegen kan Pošip ook lichter van body zijn en verfrissender. Een perfecte zomerwijn!

Dankzij zijn kwaliteitspotentieel staat Pošip vandaag de dag hoog aangeschreven naast zogenaamde ‘superdruiven’ zoals Chardonnay, Pinots, Rieslings, en dergelijke.

Gerechten die goed samengaan met deze wijn

De Pošip-wijnen van vandaag zijn evenwichtig en elegant met een specifiek karakter dat hun inheemse terroirs weerspiegelt. Ze zijn uitstekende begeleiders van vis– en schelpdiergerechten en een geweldige keuze voor combinatie met Dalmatische traditionele gerechten zoals gradele (gegrilde vis, een traditionele manier van vis bereiden).

Pošip is goed te combineren met verschillende gerechten
Pošip is goed te combineren met verschillende gerechten zoals tonijn, zalm, inkvis, granalen, kaas en pasta

Waarmee is Pošip vergelijkbaar?

Pošip, doorgaans geproduceerd als een droge witte wijn, zal zeker de liefhebbers van dit type wijn aanspreken. Als een frisse witte wijn kan het herinneringen oproepen aan de wijnen uit Zuid-Rhône. Wijnliefhebbers kunnen een breed scala aan stijlen verwachten, van sappige wijnen vergelijkbaar met Sauvignon Blanc tot minerale, Chablis-achtige wijnen, tot rijke, gepolijste en gefocuste voorbeelden die doen denken aan topkwaliteit wijnen uit de Côte d’Or.

Keuze voor de Pošip-druif

Blato 1902 heeft gekozen voor de Pošip-druif vanwege zijn unieke vermogen om de kenmerken van het microklimaat en de terroir van het westelijke deel van Korčula te reflecteren. De druif past uitstekend bij het milde klimaat en de kalkrijke gronden van het eiland, wat resulteert in wijnen met een onderscheidend aroma en smaakprofiel. De wijnmakers van Blato 1902 waarderen de Pošip-druif ook vanwege zijn veelzijdigheid en het vermogen om zowel frisse als rijkere, meer gerijpte wijnen te produceren, waardoor het mogelijk is om een breed scala aan wijnliefhebbers te bereiken.

Het productieproces van de wijn

Teelt van de druiven

De teelt van Pošip-druiven bij Blato 1902 wordt nauwgezet beheerd om optimale groei- en rijpingsomstandigheden te waarborgen. De unieke microklimaten van het westelijke deel van Korčula, samen met de kalkrijke bodems, creëren de ideale voorwaarden voor de Pošip-druif om te gedijen. Specifieke teeltpraktijken zoals zorgvuldige snoei, strategisch waterbeheer en aandacht voor duurzame landbouwtechnieken dragen bij aan de gezondheid van de wijngaard en de kwaliteit van de druiven.

Wijngaarden in Korčula
De wijngaarden in Korčula

Oogst

De oogst van de Pošip-druiven vindt vroeg plaats, mede dankzij de Maestral-wind die specifiek is voor deze regio. Deze wind koelt de wijngaarden af die eraan blootgesteld zijn en houdt de luchttemperatuur lager dan in de omliggende gebieden. Dit creëert ideale omstandigheden voor de teelt van witte druiven, vooral Pošip. Het kiezen van het juiste moment voor de oogst is cruciaal voor de kwaliteit van de wijn, waarbij goed gerijpte druiven doorgaans in de eerste week van september worden geoogst op Korčula.

Wijnbereidingsproces

Het wijnbereidingsproces van de Pošip van Blato 1902 begint met een selectieve handmatige oogst waarbij alleen de beste druiven worden gekozen. Na de oogst worden de druiven zacht geperst om de kwaliteit van het sap te behouden. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks onder strikt gecontroleerde temperaturen, wat essentieel is om het unieke aroma en de smaakprofielen van de wijn te behouden. Na de primaire fermentatie kan de wijn rijpen in zowel roestvrijstalen tanks als in eiken vaten, afhankelijk van het gewenste eindprofiel van de wijn.

Fermentatie

De fermentatie van de wijn is een langzaam en geduldig proces. De jonge, pas geproduceerde wijn wordt continu op een temperatuur tot 12 °C gehouden. Deze lage temperatuur beschermt het onderscheidende aroma van de wijn. Het rijpingsproces van Pošip duurt ongeveer 6 tot 9 maanden, waarbij de wijn in de koele, traditionele kelders wordt bewaard. De wijn is klaar om gebotteld te worden na ongeveer 9 maanden of meer, afhankelijk van de weersomstandigheden van het betreffende productiejaar.

Rijping en botteling

Na de fermentatie ondergaat de wijn een rijpingsproces waarbij hij meerdere maanden in de kelders van Blato 1902 verblijft. Dit stelt de wijn in staat om zijn smaken te ontwikkelen en te integreren, waardoor een complexere structuur ontstaat. Gedurende deze periode kan de wijn ook op de droesem rusten, wat extra diepte en karakter toevoegt. De rijpingsduur varieert, maar is typisch gericht op het versterken van de subtiele nuances van de Pošip-druif. De uiteindelijke stap is het bottelen, waarbij moderne technieken worden gebruikt om de versheid en kwaliteit van de wijn tot aan de consument te waarborgen.

Deze zorgvuldige aandacht voor elk detail van het productieproces zorgt ervoor dat de Pošip van Blato 1902 zijn reputatie als een van de fijnste Kroatische witte wijnen waarmaakt, en illustreert het vakmanschap en de toewijding van het wijnhuis aan uitmuntendheid.

Wijn wordt bewaard in RVS tanks of eiken vaten
Wijn wordt bewaard in RVS tanks of eiken vaten

Waarom is de Pošip-wijn zo populair?

Brede aantrekkingskracht

Pošip-wijn van Blato 1902 heeft een brede aantrekkingskracht vanwege zijn evenwichtige smaakprofiel dat zowel rijke als verfrissende tonen biedt. Deze veelzijdigheid maakt het aantrekkelijk voor zowel kenners die op zoek zijn naar complexiteit en diepte, als casual drinkers die genieten van de toegankelijke, fruitige karakteristieken.

Uitstekende wijn-spijscombinatie

De wijn is ook populair omdat hij uitzonderlijk goed past bij een breed scala aan gerechten, met name de zeevruchten en traditionele Dalmatische keuken. Deze combinatie van veelzijdigheid in smaak en compatibiliteit met voedsel maakt het een favoriet bij zowel restaurants als thuisdiners.

Internationale erkenning

De toenemende internationale erkenning van Pošip-wijnen als kwalitatief hoogwaardige producten heeft bijgedragen aan hun populariteit. Blato 1902 heeft effectief gebruik gemaakt van deze trend door hun Pošip te positioneren naast bekende wereldwijnen, waardoor ze niet alleen lokaal maar ook op internationale markten een gewilde keuze zijn geworden.

Serveren van Pošip Blato 1902

Serveertemperatuur

De ideale serveertemperatuur voor de Pošip van Blato 1902 ligt tussen de 10 en 12 graden Celsius. Op deze temperatuur komen de delicate aroma’s en smaken van de wijn het best tot hun recht, zonder dat de frisheid verloren gaat. Serveren bij een te hoge temperatuur kan leiden tot een verminderde perceptie van de zuurgraad en de subtiele fruitige en bloemige noten.

Glaswerk

Voor het serveren van Pošip van Blato 1902 wordt aanbevolen gebruik te maken van een medium-groot witte wijnglas. Dit type glas heeft een iets smaller uiteinde dat helpt om de aroma’s te concentreren aan de bovenkant van het glas, waardoor de sensorische ervaring van de wijn wordt versterkt.

Decanteren

Hoewel Pošip van Blato 1902 over het algemeen niet gedecanteerd hoeft te worden, kan lichte beluchting voordelig zijn voor bepaalde oudere of complexere jaargangen. Dit kan de wijn helpen om zijn volledige spectrum aan aroma’s en smaken te onthullen, vooral als het gaat om rijpere wijnen die meer structuur en diepte hebben ontwikkeld.

Serveren en genieten

Bij het serveren van Pošip van Blato 1902 is het belangrijk om aandacht te besteden aan de details die de drinkervaring kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat de wijn wordt geserveerd in onberispelijke glazen en overweeg om de fles op tafel te presenteren, zodat gasten de etikettering en de jaargang kunnen waarderen. Deze wijn past uitstekend bij een verscheidenheid aan gerechten, waardoor het een veelzijdige keuze is voor zowel informele als formele gelegenheden.

Deze aandacht voor het serveerproces verzekert dat elke slok van de Pošip van Blato 1902 zo plezierig mogelijk is, en weerspiegelt de zorg en expertise die gebruikt wordt bij het maken van deze uitmuntende wijn.

Wijn kun je combineren met verschillende hapjes en gerechten
De wijn kun je combineren met verschillende hapjes en gerechten

Conclusie

Gelukkig voor elke wijnliefhebber biedt onze online wijnwinkel een uitgebreide selectie van Pošip-wijnen. Met levering door heel de EU, zorg ervoor dat je de Pošip kiest die bij jouw smaak past! Veel van onze Pošip-wijnen genieten een cultstatus onder Kroatische wijnkenners, dus je kunt kiezen uit de allerbeste voorbeelden!

Bovendien, als je van plan bent om het eiland Korčula of het schiereiland Pelješac te bezoeken, bekijk dan zeker onze reistips. We hebben alles gedekt, van eten tot wijn, zodat je je reis kunt boeken zonder enige zorgen!

Bestel nu jouw perfecte fles Pošip en duik in de diepe, rijke smaken die onze selectie te bieden heeft. Wil je meer ontdekken? Lees dan onze gerelateerde artikelen over de beste culinaire ervaringen en reistips voor Korčula en Pelješac. Bereid je voor op een onvergetelijke wijnervaring!

Extra informatie

Gewicht1,3 kg
streek

smaak

variëteit

klasse

alcohol

wijnhuis

inhoud

ean

63 beoordelingen voor Pošip van topkwaliteit

 1. Benno Becker

  mein Lieblingswein

 2. Jack

  Together with the Plavac Mali wine from Korcula, the Posip is one of my favorite wines

 3. Isaak

  I love this wine and the Grasevina

 4. Pet

  Good wine

 5. suzanna

  Super posip wijn

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *