Beste rode wijn uit Kroatiƫ

Kroatiƫ heeft een grote diversiteit aan rode wijn. Veel rode wijnen uit Kroatiƫ worden gemaakt van echte authentieke Kroatische druivenrassen zoals de Plavac mali, Frankovka, Zweigelt. Rode wijn uit Kroatiƫ is er in diverse smaken, zowel droge rode wijn als (half) zoete rode wijn.

Rode wijn in glas
Filters weergeven

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten

Kroatische rode wijn

Rode wijnen worden geproduceerd in alle Kroatische wijnbouwgebieden. In de continentale regio nemen rode wijnen 30 procent van de productie voor hun rekening. De meest voorkomende rode wijnsoorten zijn Frankovka en Portugizac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Black en Syrah.

Portugizac is een inheemse variĆ«teit die wordt gebruikt om rode wijn te produceren in de subregio PleÅ”ivica, en wordt meestal geconsumeerd als nieuwe wijn, zoals de Beaujolais in Frankrijk. De rode wijnen van deze regio zijn wat frisser en eleganter, met een aanzienlijke rijkdom aan minerale tonen, terwijl de rode wijnen uit het oostelijke deel van KroatiĆ« discreter van geur zijn, met goed afgeronde lichamen.

In het wijnbouwgebied aan de kust is 60 procent van de geproduceerde wijn rood, en de meest vertegenwoordigde variĆ«teiten zijn lokaal: Teran, Babić, Plavac Mali en Plavina. Tot de internationale rode wijnsoorten behoren Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.

Teran komt uit IstriĆ« en produceert rode wijn die opvallend verfrissend en lichter van complexiteit is, en zijn smaak biedt onderscheidende tannines die hem soms een samentrekkende smaak geven. Teran past het beste bij geroosterd lamsvlees, Istrische ossenbiefstuk (‘BoÅ”karin’) en belegen schapenmelkkaas met truffels. Er zijn verslagen van Teran die teruggaan tot de oude Romeinse tijd, waarin staat dat de moeder van keizer Claudius zeer oud werd dankzij de wijn die van deze variĆ«teit werd geproduceerd.

Babić is een inheemse rode druivensoort die een zeer drinkbare, zware wijn produceert met een dieprode kleur, met het aroma van zure kersen en pruimen. De bekendste wijnen van Babić komen van de terrassen van PrimoÅ”ten, bekend als de terade.

Plavac Mali is een directe afstammeling van de Dalmatische rode druivensoort Crljenak (Zinfandel) en Dobričić. Plavac Mali wordt gebruikt om de bekendste en beste Kroatische wijnen te produceren, zoals Dingač, Postup, Stagnum, Zlatan Plavac, Plavac Mali, Murvica en nog veel meer.

In de 19e eeuw, toen Phylloxera de wijngaarden in Frankrijk vernietigde, exporteerde Dalmatiƫ zijn wijnen daar, en de Fransen, die de Dalmatische wijnen hadden geproefd, concludeerden dat Dalmatiƫ vurige wijnen produceert.

Verschil in de rode wijnen

Afhankelijk van de locatie, microklimatologische omstandigheden, variĆ«teiten, methode van druivenverwerking, vinificatie en rijping, komen reguliere rode wijnen op de markt als helder, robijnrood met verschillende intensiteit. Ze zijn matig alcoholisch, matige tot hoge zuurgraad, matige intensiteit van tanninerijpheid en uitgesproken fruitaroma’s.

Rode wijnen van predikaatoogsten (zoals vrhunsko vino) zijn veel complexer, hebben specifieke aroma’s geassocieerd met edele fermentatie van de druiven (behalve in de late oogst), zijn dicht, stroperig en extreem rijk van samenstelling.