Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Zinfandel wijn uit Dalmatië

Zinfandel: de perfecte combinatie van wijn en Kroatië!

De Zinfandel is een druif die oorspronkelijk uit Kroatië komt. Het is ook bekend als de Crljenak Kaštelanski en Tribidrag. De Zinfandel is een rode wijndruif die gebruikt wordt om zowel stille als mousserende wijnen te maken. De druif heeft een lange geschiedenis in Kroatië, waar hij al meer dan 600 jaar wordt verbouwd.

Het eerste gedocumenteerde gebruik van het woord “Zinfandel” was in 1871, toen een krant in Boston meldde dat er Californische wijnstokken werden verbouwd van druivenstekken die uit Oostenrijk waren meegebracht. De populariteit van de druif groeide ook met de associatie met de wijnstijl “Witte Zinfandel“, die in de jaren 70 begon.

Geschiedenis van de Zinfandel druif

Zinfandel is een druivensoort met zwarte schil. Het wordt verbouwd in meer dan 10 procent van de Californische wijngaarden en is genetisch equivalent aan de Kroatische druiven Crljenak Kaštelanski en Tribidrag, evenals aan de Primitivo-variëteit die traditioneel wordt verbouwd in Apulië (de “hiel” van Italië), waar het in de 18e werd geïntroduceerd. eeuw. De druif vond zijn weg naar de Verenigde Staten in het midden van de 19e eeuw, waar hij bekend werd door variaties van een naam die werd toegepast op een andere druif, waarschijnlijk “Zieerfandler” uit Oostenrijk.

De druif komt oorspronkelijk uit Kroatië en vond in de 19e eeuw zijn weg naar Italië en vervolgens naar de Verenigde Staten. Het is nu een van de meest aangeplante druiven in Californië. Zinfandel groeit het best in warme klimaten en zijn populariteit is gegroeid met de wijnstijl “Witte Zinfandel“, die in de jaren 70 begon. De druif wordt gebruikt om een ​​breed scala aan wijnen te maken, van licht en fruitig tot robuust en vol van smaak.

De geschiedenis van de Zinfandel-druivensoort is lang en complex. DNA-vingerafdrukken in de late 20e eeuw concludeerden dat het identiek is aan de Primitivo-druif uit Apulië in het zuidoosten van Italië, waar het al in 1824 bekend was. Een Italiaans onderzoek dat in 2001 werd gepubliceerd, beweerde echter dat er ondanks oppervlakkige overeenkomsten verschillende belangrijke genetische verschillen tussen de twee druiven.

Zinfandel druif

De populariteit van Zinfandel

De Zinfandel-druif is een veelzijdige druif, die kan worden gebruikt voor een robuuste rode wijn, of een halfzoete rosé (blush-stijl) wijn genaamd Witte Zinfandel. Het hoge suikergehalte van de druif kan worden gefermenteerd tot een alcoholpercentage van meer dan 15 procent. Het alcoholgehalte speelt ook een rol bij de smaak van de wijn, waarbij een hoger alcoholgehalte de wijn een “heter” gevoel geeft.

Zinfandel-wijnen gemaakt van rijpe druiven die in warme gebieden worden geteeld, hebben over het algemeen een hoog alcoholgehalte en smaken van bramen, anijs en peper. Wijnen gemaakt van druiven met een koeler klimaat of de eerder rijpende Primitivo-kloon hebben doorgaans een lager alcoholgehalte en smaken van rode bessen, zoals framboos.

De Zinfandel is een veelzijdige druif die kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan wijnen te maken, van lichte en verfrissende witte wijnen tot rijke en volle rode wijnen. De druif wordt ook gebruikt om dessertwijnen te maken, zoals de populaire Zinfandel Port.

Kroatië en Zinfandel

Kroatië is een van ’s werelds toonaangevende producenten van Zinfandel-wijnen, en de wijngaarden van het land herbergen enkele van de oudste wijnstokken ter wereld. De Zinfandel is een populaire druif in Kroatië en wordt verbouwd in alle grote wijnregio’s van het land. De druif wordt ook veel aangeplant in andere delen van Europa, waaronder Italië, Oostenrijk en Hongarije.

De afgelopen jaren is de Zinfandel steeds populairder geworden in de Verenigde Staten, waar hij in een aantal verschillende staten is gegroeid. Zinfandel is een veelzijdige druif die kan worden gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan wijnen te maken.

Of je nu op zoek bent naar een lichte en verfrissende witte of een rijke en volle rode wijn, je  zult zeker een Zinfandel-wijn vinden die bij je smaak past. Als je op zoek bent naar een werkelijk unieke en onvergetelijke wijnervaring, bekijk dan zeker de Zinfandel-wijnen van Kroatië.

Zinfandel heeft een diepe donkerrode kleur

Relatie met Primitivo, Plavac Mali, Crljenak Kaštelanski en Tribidrag

In 2001 ontdekte een team van Kroatische wetenschappers echter dat Zinfandel eigenlijk identiek was aan Crljenak Kaštelanski, een rode druivensoort uit Kroatië. Ze werden in 2002 gepubliceerd in het tijdschrift Science. Het nieuws veroorzaakte nogal wat opschudding in de wijnwereld, omdat het betekende dat de ware oorsprong van Zinfandel onbekend was.

Veel ampelografen geloven echter dat Zinfandel eigenlijk een gemuteerde kloon is van Tribidrag, een andere Kroatische druivensoort. Dus hoewel de exacte oorsprong van Zinfandel nog een beetje een mysterie is, is het duidelijk dat deze druif sterke banden heeft met Kroatië.

DNA-profilering in 1993 op de Kroatische monsters en de UCD Old Vines Zinfandel-wijngaard in Davis, toonde aan dat Plavac Mali identiek was aan Crljenak Kaštelanski (ook bekend als Tribidrag), een variëteit die inheems is in Dalmatië.

Dr. Lamberti suggereerde in 1976 dat Primitivo de Kroatische variëteit Plavac Mali zou kunnen zijn. Dit werd in 1982 bevestigd door Goheen, die ontdekte dat ze vergelijkbaar waren, maar niet identiek, waarschijnlijk als gevolg van iso-enzymanalyse. Sommige Kroaten raakten er echter van overtuigd dat Plavac Mali hetzelfde was als Zinfandel, waaronder de in Kroatië geboren wijnmaker Mike Grgich.

Primitivo en Zinfandel dezelfde druif

In 1993 gebruikte Meredith een DNA-vingerafdruktechniek om te bevestigen dat Primitivo en Zinfandel klonen van hetzelfde ras zijn. Vergelijkende veldproeven hebben aangetoond dat “Primitivo-selecties over het algemeen superieur waren aan die van Zinfandel, met eerdere fruitrijpheid, vergelijkbare of hogere opbrengst en vergelijkbare of lagere gevoeligheid voor bosrot.” Dit komt overeen met de theorie dat Primitivo werd geselecteerd als een vroegrijpe kloon van een Kroatische druif.

Het eerste gedocumenteerde gebruik van de term “Zinfandel” was in 1832, toen een krant in Boston verwees naar een import uit Hongarije. Er wordt gedacht dat de druif in het begin van de 19e eeuw naar Noord-Amerika werd gebracht, waar hij bekend werd onder een aantal verschillende namen, waaronder “Zinfandel“, “Black Zinfandel” en “Red Zinfandel“. De exacte oorsprong van de druif is nog onbekend, maar men denkt dat hij afkomstig is uit Kroatië.

De druif vond zijn weg naar Californië in de jaren 1850, waar het een populaire druif werd voor het maken van thuiswijnen. De commerciële productie van Zinfandel begon in 1869, toen de eerste wijnstokken werden geplant in Sonoma County. Tegenwoordig is Zinfandel een van de meest aangeplante rode druivenrassen in Californië.

De relatie van Primitivo / Zinfandel met Plavac Mali

Het team van Meredith ontdekte in 1998 dat Plavac Mali niet Zinfandel was, maar de ouder van de ander. In 2000 ontdekten ze dat Primitivo / Zinfandel een ouder was van Plavac Mali. De andere ouder van Plavac Mali werd door Ivan Pejić en Edi Maletić (Universiteit van Zagreb) bepaald als Dobričić, een oude variëteit van het Adriatische eiland Šolta.

Deze ontdekking leidde tot een zoektocht naar de Midden-Dalmatische kuststrook en de eilanden voor de kust. Tussen de monsters werd uiteindelijk een bijpassende DNA-vingerafdruk gevonden. De match kwam van een wijnstok die in 2001 werd bemonsterd in de wijngaard van Ivica Radunić in Kaštel Novi.

Deze Crljenak Kaštelanski (“Kaštela Red”) lijkt Primitivo / Zinfandel te vertegenwoordigen in zijn oorspronkelijke huis, hoewel er enige genetische divergentie kan zijn opgetreden sinds hun scheiding. Meredith verwijst nu naar het ras als “ZPC” – Zinfandel / Primitivo / Crljenak Kaštelanski.

De zoektocht naar de oorsprong van Zinfandel duurde vele jaren en vele wijngaarden. De ontdekking van Crljenak Kaštelanski was een grote doorbraak. Deze druivensoort komt tot nu toe het beste overeen met Zinfandel / Primitivo. Er kan enige genetische divergentie zijn geweest sinds ze gescheiden zijn, maar dit is de meest waarschijnlijke kandidaat voor de voorouder van Zinfandel. Meredith verwijst nu naar deze variëteit als “ZPC” – Zinfandel / Primitivo / Crljenak Kaštelanski.

Glas Zinfandel - Primitivo wijn bij Krka watervallen in Kroatië

Zinfandel wijn uit Kroatië

Zinfandel is een rode wijndruif die in Kroatië wordt verbouwd. De wijngaard waarin het werd gevonden, had slechts negen wijnstokken en ze waren vermengd met duizenden andere wijnstokken. In 2002 werden meer wijnstokken gevonden in de Dalmatische kustplaats Omiš. De wijnen die van deze druif worden gemaakt, hebben de reputatie meer bramen- en kruidenaroma’s te hebben. Zinfandel wordt ook gekweekt in Californië, waar het minder krachtig lijkt te groeien dan zijn broer of zus. De eerste Kroatische ZPC-wijn werd in 2005 gemaakt door Edi Maletić.

In 2012 publiceerden Jancis Robinson, Julia Harding en de Zwitserse druivengeneticus Dr. José Vouillamoz Wine Grapes, een boek waarin hun zoektocht naar de oorsprong van Zinfandel wordt beschreven. Na jarenlang onderzoek en DNA-testen van wijnstokken van wijngaarden over de hele wereld, ontdekten ze dat Zinfandel een Kroatische druif is die al sinds de 15e eeuw bekend staat als Tribidrag. Deze ontdekking werd gedaan na onderzoek van een enkele 90 jaar oude wijnstok uit de tuin van een oudere dame in Split, Kroatië.

Zinfandel een veelzijdige druif

Zinfandel is een veelzijdige druif die kan worden gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan wijnen te maken. Het wordt meestal geassocieerd met rode wijn, maar het kan ook worden gebruikt om witte wijn en rosé te maken. Zinfandel is een robuuste druif die gedijt in warme klimaten. Het produceert druiven met een dunne schil en een hoog suikergehalte. Als de omstandigheden goed zijn, kunnen de druiven laat worden geoogst om dessertwijn te maken. Zinfandel staat bekend om zijn vermogen om de kenmerken van zijn terroir en de vaardigheid van zijn wijnmaker tot uitdrukking te brengen.

De Zinfandel-druif staat bekend om zijn ongelijkmatige rijpingspatroon, waarbij sommige trossen zowel rozijnachtige, overrijpe druiven als groene, onrijpe druiven bevatten. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om de trossen te vinificeren met deze verschillende niveaus van rijpheid, terwijl anderen oogsten de trossen met de hand, zelfs bij enkele bessen, in meerdere gangen door de wijngaarden gedurende meerdere weken. Deze zeer arbeidsintensieve praktijk is een onderdeel van de hoge kosten van sommige Zinfandels.

Zinfandel wijnen zijn soms te heet

Rode Zinfandel-wijnen zijn bekritiseerd omdat ze te “heet” (te alcoholisch) zijn. Moderne wijnbereidingstechnieken hebben echter geholpen om ze toegankelijker te maken. Aan de andere kant geloven sommige Zinfandel-producenten dat alcoholverwijderende technologieën, zoals omgekeerde osmose en draaiende kegels, een gevoel van terroir uit de wijn verwijderen. Als een wijn de tannines en andere componenten heeft om 15% alcohol in evenwicht te brengen, moet deze op zijn eigen voorwaarden worden geaccepteerd.

Probeer een Plavac Mali uit Kroatië

Zinfandel is een veelzijdige druif die kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan wijnen te maken, van licht en fruitig tot rijk en vol. Wat je voorkeur ook is, er is een Zinfandel voor jou. En als je op zoek bent naar iets echt unieks, probeer dan een Plavac Mali uit Kroatië.

De Zinfandel druif komt dus oorspronkelijk uit de Kroatische regio Dalmatië, waardoor het de perfecte wijn is om te combineren met de traditionele Kroatische keuken. Zowel Zinfandel als zijn broertje Plavac Mali is een veelzijdige wijn die kan worden genoten bij gegrild vlees, pastagerechten en zelfs desserts. Als je op zoek bent naar de perfecte manier om van uw volgende Kroatische maaltijd te genieten, zorg er dan voor dat je deze combineert met een glas Zinfandel / Plavac Mali.

Met zijn intense smaak en diepe robijnrode kleur zal deze wijn zeker indruk maken. Wacht dus niet langer, en haal vandaag nog een fles Plavac Mali op. Je zult er geen spijt van krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren