Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden ā€“ Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijnetiket - wijnlabel op een wijnfles leren lezen

Wijnetiket lezen als een professional

Het wijnetiket is een van de belangrijkste instrumenten die een consument heeft bij het kiezen van een fles wijn. Door te begrijpen wat de verschillende elementen van een etiket betekenen, kunt je een goed idee krijgen van wat je van de wijn kunt verwachten.

In dit artikel zullen we een voorbeeld van wijnetiketten onder de loep nemen en de informatie die ze verstrekken gebruiken om ons te helpen voorspellen hoe de wijn zal smaken. Deze gids laat je zien hoe je wijnetiketten van overal ter wereld kunt lezen en hoe je de informatie op de fles kunt gebruiken om te voorspellen hoe een wijn zal smaken.

Het ontwerp van wijnetiketten wordt over de hele wereld gebruikt om belangrijke informatie over de wijn aan jou, de klant, te communiceren. Als je eenmaal weet naar welke informatie je moet zoeken, kun je bijna elk label ontcijferen, hoe complex ook. In deze gids bekijken we de meest voorkomende kenmerken van een wijnetiket.

Wijnetiket van een fles Plavac Mali wijn

Wijnproducent of het merk

De naam van een merk of producent staat vaak prominent op het etiket. Een herkenbaar huismerk kan kopers een vertrouwdheid geven, terwijl een iconische producent meestal een hogere prijs vraagt ā€‹ā€‹vanwege hun prestige.

Merknamen zijn vaak prominent terug te vinden op labels. Een herkenbaar huismerk kan kopers een vertrouwdheid geven, terwijl een iconische producent meestal een hogere prijs vraagt ā€‹ā€‹vanwege hun prestige. Betrouwbare merken zijn misschien duurder van tevoren, maar hun kwaliteit rechtvaardigt meestal de kosten. Kies bij het kiezen tussen vergelijkbare producten voor de optie van een vertrouwde bron. je zult blij zijn als jouw aankoop langer meegaat en beter presteert dan het goedkopere alternatief.

Naam van de wijn

De naam van de wijn is belangrijk omdat hij zich onderscheidt van andere wijnen van dezelfde producent. Veel producenten gebruiken de regio van herkomst of de druivensoort om hun wijnen een naam te geven, maar sommigen kiezen voor iets uniekers dat hun verhaal helpt vertellen. Wijnen die zijn vernoemd naar lokale historische figuren, specifieke wijngaarden of zelfs familieleden komen ook veel voor.

Geografische aanduidingen

Geografische aanduidingen worden gebruikt om de plaats van herkomst aan te geven van de druiven die worden gebruikt om wijn te maken. In de Europese Unie komen geografische aanduideingen met voorschriften die niet alleen bepalen waar de druiven vandaan komen, maar die ook kunnen bepalen welke variƫteiten kunnen worden gebruikt en/of hoe de wijn moet worden gemaakt.

Deze informatie is nuttig voor consumenten die de oorsprong van hun wijn willen weten en helpt er ook voor te zorgen dat wijnen worden gemaakt met druiven van hoge kwaliteit uit specifieke regioā€™s. Door de plaats van herkomst op een wijnetiket te vermelden, kunnen producenten een bepaald niveau van kwaliteit en smaak garanderen.

De invloed van het klimaat

Het klimaat is een sleutelfactor in de rijpheid van druiven, wat op zijn beurt de stijl van wijn beĆÆnvloedt. Door meer te weten te komen over wijngeografie, kun je bepalen welke druivenrassen en regioā€™s waarschijnlijk wijnen produceren die aan jouw smaakvoorkeuren voldoen. Als je deze informatie kent, kun je betere keuzes maken bij het kopen van wijn.

Druivensoort

Het druivenras is een van de belangrijkste factoren die de smaak van wijn bepalen. Verschillende druivensoorten geven verschillende smaken en kenmerken aan wijn, en velen van hen zijn nje wereldberoemd. Veel mensen zoeken actief naar specifieke druivensoorten op wijnetiketten wanneer ze op zoek zijn naar een bepaald type wijn. Mensen zoeken bijvoorbeeld naar ā€˜Plavac Maliā€˜ op een etiket als ze een volle rode wijn willen met intense donkere fruitsmaken, of ā€˜Pinot Grigioā€˜ als ze een droge en verfrissende witte wijn willen.

In veel delen van Europa, vooral in Frankrijk, wordt het druivenras niet altijd op het etiket vermeld. Het is eerder de regio die op het etiket verschijnt. Dit laat het aan je over om te leren welke variƫteiten algemeen worden gebruikt in die bepaalde regio. In Kroatiƫ en andere landen in de regio van Kroatiƫ is het echter gebruikelijk om de druivensoort op het wijnetiket te vermelden als de wijn van ƩƩn druivenvariƫteit is gemaakt.

Oogstjaar van een wijn

Het oogstjaar van een wijn is het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Soms staat ook de term ā€˜vinatgeā€™ vermeld. Het oogstjaar is om enkele redenen belangrijk:

De leeftijd van de wijn

De leeftijd van de wijn is een belangrijke factor bij de beslissing of deze op dronk is. Sommige wijnen van topkwaliteit kunnen met de jaren verbeteren en in de loop van de tijd nieuwe en interessante smaken ontwikkelen. De meeste wijnen zijn echter het lekkerst als ze jong en fris zijn. De vintage kan je helpen bepalen of een wijn te jong, te oud of precies goed is om te drinken.

Kwaliteit van de wijn

De kwaliteit van het oogstjaar verwijst naar het jaar waarin de druiven zijn geoogst. In sommige regioā€™s, zoals Bordeaux in Frankrijk, is het weer van jaar tot jaar erg wisselend. Het weer beĆÆnvloedt de gezondheid en rijpheid van de druiven en heeft een belangrijke invloed op de stijl en kwaliteit van een wijn. Sommige producenten zullen geen wijn maken in slechte jaargangen. Sommige jaargangen halen hogere prijzen dan andere vanwege de kwaliteit of zeldzaamheid van de resulterende wijnen.

Alcoholgehalte op de wijnlabel

Het alcoholgehalte van een wijn moet volgens de wet op de fles worden vermeld. Dit gebeurt meestal op het label aan de achterkant, in plaats van op de voorkant. De meeste droge light wijnen hebben een alcoholpercentage van 11-15%. Wijnen met een alcoholgehalte van meer dan 15% zijn meestal versterkte wijnen, terwijl die met een alcoholgehalte van minder dan 11% kunnen zoet zijn vanwege ongegiste suikers.

Andere termen op een wijnetiket

Er zijn veel andere termen die producenten kunnen gebruiken om je iets meer over hun wijn te vertellen. Sommige hiervan hebben wettelijke definities, andere niet. Hier zijn enkele van de meest voorkomende om je op weg te helpen:

Wijnlabel van een fles PoŔip wijn

  • Reserve/Riserva: Deze termen op wijnetiketten geven aan dat de wijn langer dan normaal heeft gerijpt en dus van een hogere kwaliteit is. De extra tijd die aan het rijpen van de wijn wordt besteed, zorgt ervoor dat meer complexe smaken zich kunnen ontwikkelen, wat resulteert in een aangenamere drinkervaring.Wanneer je een wijn kiest met Reserve of Riserva op het etiket, moet je bereid zijn een beetje extra te betalen, aangezien deze wijnen doorgaans duurder zijn dan hun niet-gerijpte tegenhangers. Maar de extra kosten zijn het zeker waard voor de verbeterde smaak en kwaliteit.
  • Demi-sec: Deze wijnen hebben een halfdroge smaak, met slechts een vleugje zoetheid. Deze wijnen zijn perfect voor wie houdt van een glas wijn met een vleugje suiker.
  • Vieilles/vignes: dit geeft aan dat oude wijnstokken doorgaans kleinere aantallen meer geconcentreerde druiven produceren, wat kan resulteren in wijnen met intensere smaken.
  • Vatfermentatie/rijping voegt aromaā€™s van kruiden en rook toe aan wijn. Dit komt doordat de wijn in contact is geweest met een eikenhouten vat. Hoe nieuwer het vat, hoe intenser deze smaken zullen zijn. De term ā€œbarriqueā€ komt vaak voor op wijnetiketten, maar wat betekent het? Barrique is een Franse term die verwijst naar het vat waarin de wijn is gerijpt.De grootte van deze vaten kan variĆ«ren, maar ze zijn meestal 55 gallons (208 liter). Wijnen die in eiken vaten zijn gerijpt, krijgen vaak een complexere smaak, omdat het hout verschillende smaken en aromaā€™s aan de wijn kan geven. Wanneer je naar een wijnetiket kijkt, kan de term ā€œbarriqueā€ je een indicatie geven van de kwaliteit van de wijn.Wijnen die in barriques zijn gerijpt, zijn doorgaans van hogere kwaliteit dan wijnen die dat niet hebben gedaan. Als je deze term op een wijnetiket ziet, is dit een indicatie dat de wijnmaker ervoor heeft gezorgd dat de wijn in vaten rijpt, zodat deze de best mogelijke smaak krijgt.
  • Cuvee is een term die op wijnetiketten wordt gebruikt om een ā€‹ā€‹specifieke druivenmelange aan te duiden. Het woord cuvĆ©e komt van het Franse woord voor vat, cuvĆ©e. Een cuvee kan worden gebruikt om te verwijzen naar het specifieke mengsel van druivensoorten in een wijn, of het kan verwijzen naar het fermentatieproces waarbij de wijn wordt gemaakt.Wanneer een wijnmaker een cuvee maakt, selecteert hij zorgvuldig de druivensoorten en mengt deze met elkaar om een ā€‹ā€‹wijn met specifieke kenmerken te creĆ«ren. De term cuvĆ©e kan ook verwijzen naar het fermentatieproces waarbij de wijn wordt gemaakt. In dit geval worden de druiven samen gefermenteerd om een ā€‹ā€‹wijn te creĆ«ren met een specifiek smaakprofiel.Als je de term cuvĆ©e op een wijnetiket ziet, is dit een indicatie dat de wijnmaker extra zorg heeft besteed aan het creĆ«ren van een unieke en smaakvolle wijn. Als je op zoek bent naar een speciale wijn om van te genieten, zoek dan naar wijnen met de term cuvee op het etiket.Ā  Je zult zeker een heerlijke en onvergetelijke wijn vinden!
  • ā€œKvalitetno vinoā€ is een term die wordt gebruikt op wijnetiketten in KroatiĆ«. Het geeft aan dat de wijn van hoge kwaliteit is. De term kvalitetno vino wordt ook gebruikt in andere landen, zoals SloveniĆ«, ServiĆ«, Montenegro, Noord-MacedoniĆ« en BosniĆ« en Herzegovina.
  • ā€œVrhunsko vinoā€ is een Kroatische term die verwijst naar een wijn van hoge kwaliteit. Het wordt meestal gemaakt van een enkele druivensoort en heeft een alcoholgehalte van minimaal 11,5%. De term Vrhunsko vino is te vinden op wijnetiketten in KroatiĆ«, SloveniĆ«, ServiĆ«, Montenegro, Noord-MacedoniĆ« en BosniĆ« en Herzegovina.
  • ā€œSuho vinoā€œ: wanneer je Kroatische wijn koopt, zie je misschien de term ā€œsuho vinoā€ op sommige etiketten. Deze aanduiding geeft aan dat de wijn droog is, wat betekent dat hij weinig of geen restsuiker bevat. Restsuiker is de natuurlijke zoetheid die overblijft na het fermentatieproces en kan variĆ«ren van onmerkbaar tot behoorlijk merkbaar. Droge wijnen worden meestal geclassificeerd als met 0,5% restsuiker of minder.
  • ā€œSladko vinoā€ is een term die op Kroatische wijnetiketten wordt gebruikt om een zoete wijn aan te duiden. Sladko vino is ideaal als aperitief of dessertwijn en wordt vaak geserveerd met fruit, kaas of gebak.

De wijnterminologie kan erg ingewikkeld zijn voor iemand die net pas begint met het leren drinken wijn. Daarom hebben wij een grote wijnwoordenboek geschreven waarin we alle belangrijke wijntermen in duidelijke taal uitleggen.

Neem de tijd om een ā€‹ā€‹wijnetiket te lezen

Als het gaat om het lezen van wijnetiketten, is het belangrijkste om te onthouden dat je een wijn niet altijd kunt beoordelen op het etiket. Als je echter de tijd neemt om meer te weten te komen over de verschillende aspecten van een wijnetiket, kunt je beter inschatten hoe een bepaalde wijn eruit zal zien. Door de basisprincipes van wijnetiketten te begrijpen, kunt je een wijn kiezen die bij jouw smaakpapillen en jouw budget past.

Als je Kroatische wijn wilt kopen, en je weet niet wat voor soort wijn je moet kopen, neem dan even de tijd om het etiket te lezen. Door dit te doen, kunt je meer te weten komen over de verschillende aspecten van Kroatische wijn en een beter geĆÆnformeerde beslissing nemen over welke het beste bij je past. Voor een meer gericht wijnadvies kunt je altijd bij ons terecht. Vul het contactformulier in.

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update ā€“ schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update ā€“ schrijf je vandaag nog in!

Ā 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren

Your Mastodon Instance
Delen via...