Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Wijn uit Kroatië, geproduceerd in het zonovergoten Dalmatië.

Wijn Uit Kroatië – Ontdek de Unieke Diversiteit van Kroatische Wijnen

Wijn uit Kroatië, een symbool van erfgoed en innovatie, een verborgen schat in het hart van Europa. Kroatië, een land met een rijke geschiedenis en een adembenemende natuurlijke schoonheid, is ook de geboorteplaats van enkele van de meest unieke en boeiende wijnen ter wereld.

Van de kristalheldere Adriatische kust tot de vruchtbare vlaktes van het continentale binnenland, Kroatische wijnen bieden een verbluffende diversiteit die het resultaat is van een diepgewortelde wijntraditie, gecombineerd met innovatieve benaderingen in de wijnbouw.

Ontdekkingsreis van Kroatische wijngebieden

Deze blog neemt je mee op een ontdekkingsreis langs de belangrijkste wijngebieden van Kroatië, waar elke regio zijn eigen verhaal en karakteristieke Kroatische wijnen onthult. We verkennen de zonnige hellingen van Istrië, de dynamische Kvarner en de historische Dalmatische kust, met hun unieke blends en inheemse druivensoorten.

Verder landinwaarts duiken we in de rijke wijncultuur van Slavonië, de sprankelende wijnen van Plešivica en de verborgen parels van Moslavina en de Donau regio.

Elk van deze regio’s, met hun eigen wijnhuizen en specifieke wijnsoorten, draagt bij aan de rijke mozaïek van de Kroatische wijncultuur. Of je nu een wijnkenner bent of een beginnende liefhebber, de Kroatische wijnwereld heeft voor ieder wat wils. Laten we samen het glas heffen op de pracht en diversiteit van de wijn uit Kroatië.

Unieke wijnsoorten uit Kroatië

Ontdek de unieke wijnen uit Kroatië, wij nodigen je uit voor een exclusieve verkenning van rijkdom aan Kroatische wijnen. Dit is je kans om de verborgen parels van de Kroatische wijnwereld te ervaren, van de aromatische witte wijnen uit heuvels van Slavonië tot de robuuste rode wijnen van de Dalmatische kust.

Elke fles vertelt het verhaal van het unieke landschap en erfgoed van Kroatië, waardoor dit een onmisbare ervaring is voor elke wijnliefhebber. Bereid je voor om verrast te worden door de veelzijdigheid en kwaliteit van deze opkomende wijnregio.

Kroatië heeft diverse wijnregio’s die elk hun eigen unieke kenmerken en druivensoorten hebben. De belangrijkste wijnregio’s zijn Istrië, Dalmatië, Slavonië en de Kroatische Hooglanden. Deze regio’s produceren een breed scala aan wijnen, van robuuste rode wijnen tot frisse witte wijnen.

Volgens Vivino zijn de wijnregio’s van Kroatië verdeeld in drie hoofdgebieden: de kustregio, het binnenland en de noordelijke regio. Deze gebieden bieden ideale omstandigheden voor de teelt van verschillende druivensoorten, zoals Plavac Mali, Graševina en Malvazija Istarska. Lees meer over de Kroatische wijnregio’s bij Vivino.

Spiekbriefje Kroatisch

Het Kroatisch bevat enkele klanken die voor sommigen moeilijk uit te spreken zijn, daarom bieden we dit handige hulpmiddel om je te helpen de verschillende namen van wijnen uit Kroatië beter uit te kunnen spreken:

 • ć – uitgesproken als de “tsj” zoals in het Engelse woord “cheese”.
 • č – klinkt als de “ch” uit het Engels “match”.
 • đ – uitgesproken als de “dj” zoals in het Engelse woord “jar”.
 • dž – uitgesproken als “j” van het Engelse “judge”.
 • š – klinkt als “sh” zoals in het Engels “show”.
 • ž – uitgesproken als de “zj” zoals in het het Engels “measure”.

Beste Wijn Uit Kroatië

Kroatië, met zijn rijke wijntraditie en diversiteit aan terroirs, produceert enkele van de meest uitmuntende wijnen ter wereld. Van de Adriatische kust tot het continentale binnenland, de beste Kroatische wijnen zijn niet alleen prijswinnaars maar ook vertegenwoordigers van unieke lokale druivensoorten en wijnbouwtechnieken.

Beste Witte Wijn uit Kroatië

 1. Pošip van wijnhuis Blato 1902: Het wijnhuis Blato 1902 uit Korčula produceert een voortreffelijke Pošip die rijk en aromatisch is. Deze wijn is een prachtig voorbeeld van de kwaliteit die Kroatische witte wijnen kunnen bieden.
 2. Graševina van Erdut: Het wijnhuis Erdut, een van de grootste en oudste wijnproducenten in Kroatië, maakt een Graševina die door velen als de beste in zijn soort wordt beschouwd. Deze wijn is veelzijdig en toegankelijk, en toont de potentie van deze populaire Kroatische druivensoort. Onze wijnen hebben diverse prijzen gewonnen, waaronder de Graševina uit Erdut, die een zilveren medaille heeft gewonnen met 90 punten van Decanter. Dit benadrukt de hoge kwaliteit van onze wijnen en onze toewijding aan excellentie. Deze erkenning is ook te zien op Decanter World Wide Awards.
 3. Malvazija Istarska: Deze wijn, gemaakt van de inheemse druivensoort Malvazija Istarska, wordt vaak geprezen voor zijn frisheid en complexiteit. Kozlović is een gerenommeerd wijnhuis dat bekend staat om zijn hoogwaardige wijnen uit Istrië.

Beste witte wijnen uit Kroatië

Hoewel hierboven enkele witte wijnen uit Kroatië staat beschreven, zijn er nog veel meer! Er zijn meer dan honderd inheemse wijnsoorten in Kroatië. Maar welke van deze witte wijnen ken jij al?

Bekijk alle witte wijnen uit Kroatië

Beste Rode Wijn uit Kroatië

 1. Plavac Mali van wijnhuis Blato 1902: Bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit, is deze Plavac Mali van Vinarija Blato 1902 gewoonweg geweldig. Het weerspiegelt de rijke en volle smaken die kenmerkend zijn voor deze populaire Kroatische druivensoort. Het is een van de meest iconische rode wijnen uit Kroatië. Deze Plavac Mali wijn uit Kroatië staat bekend om zijn krachtige en complexe wijnen.
 2. Teran van Roxanich: Roxanich is een producent die bekend staat om zijn natuurlijke wijnbereidingsmethoden en zijn Teran is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze wijn, afkomstig uit Istrië, is rijk, vol van smaak en toont de unieke eigenschappen van deze druivensoort.
 3. Crljenak Kaštelanski van Zlatan Otok: Zlatan Otok maakt een opmerkelijke Crljenak Kaštelanski, die gezien wordt als de voorouder van de beroemde Zinfandel. Deze wijn is rijk, vol van smaak en vertegenwoordigt de historische diepgang van de Kroatische rode wijnen.

Beste rode wijnen uit Kroatië

Hoewel hierboven enkele rode wijnen uit Kroatië staat beschreven, zijn er nog veel meer! Er zijn eveneens meer dan honderd rode inheemse wijnsoorten in Kroatië. Maar welke van deze rode wijnen ken jij al?

Bekijk alle rode wijnen uit Kroatië

Wijngebieden in Kroatië

Kroatië, met zijn perfecte klimaat voor wijn en olijfolie, trekt sinds de keuze van Dubrovnik als filmlocatie voor King’s Landing in Game of Thrones, toeristen en digitale nomaden vanwege zijn prachtige landschappen en unieke karakter.

Kroatië, met zijn rijke wijngeschiedenis en gevarieerde landschappen, is een verborgen juweel in de wereld van wijn. Het land is opgedeeld in twee primaire wijnregio’s: de Kroatische kust en centraal continentaal Kroatië. Beide regio’s omvatten meerdere subregio’s, elk met hun eigen unieke terroir en karakteristieke wijnen.

Volgens een artikel van Decanter zijn de wijnregio’s van Kroatië niet alleen beperkt tot Istrië, maar omvatten ze ook andere opkomende gebieden zoals de Kroatische Hooglanden en Slavonië. Deze regio’s bieden unieke terroirs en druivensoorten die bijdragen aan de diversiteit van Kroatische wijnen. Lees meer over de wijnregio’s van Kroatië bij Decanter.

Aan de Kroatische kust vinden we adembenemende wijngebieden zoals Istrië, bekend om zijn frisse witte wijnen; de Kvarner en Kroatische kustregio, met een mix van Mediterrane invloeden; en de historische Dalmatische regio, onderverdeeld in Noord-, Centraal-, en Zuid-Dalmatië, waar krachtige rode wijnen en levendige witte wijnen uit Kroatië worden geproduceerd. Ook het binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora) biedt unieke wijnen, vaak gemaakt van inheemse druivensoorten.

In centraal continentaal Kroatië zien we verschillende wijnbouwgebieden zoals Slavonië, beroemd om zijn volle witte wijnen; Zagorje en Međimurje met hun lichte, verfrissende wijnen; en de Plešivica-regio, bekend om zijn hoogwaardige mousserende wijnen. Ook regio’s als Prigorje-Bilogora, Pokuplje, Moslavina en de Donau-regio dragen bij aan de diversiteit van de Kroatische wijn, elk met hun eigen onderscheidende stijlen en smaken.

Deze rijke verscheidenheid aan wijngebieden weerspiegelt de unieke geografische en klimatologische omstandigheden van Kroatië, wat resulteert in een breed spectrum aan wijnen, van krachtige roden tot delicate witten en alles daartussenin.

De wijngebieden van wijnland Kroatië
De wijngebieden van wijnland Kroatië

De Kroatische Kust

Aan de Kroatische kust, waar de zachte golven van de Adriatische Zee de zonovergoten kustlijn raken, vindt een bijzondere vorm van wijnbouw plaats. Deze regio, bekend om zijn heldere blauwe wateren en historische steden, is ook de thuisbasis van enkele van de meest karakteristieke Kroatische wijnen. De unieke combinatie van het milde Mediterrane klimaat, de zilte zeelucht, en de rotsachtige bodems vormt de perfecte basis voor de teelt van diverse druivensoorten.

De Kroatische kust is echter niet één homogeen wijngebied, maar een verzameling van diverse subregio’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en wijnstijlen. Van het noordelijke Istrië, bekend om zijn elegante witte wijnen, tot de zuidelijke streken van Dalmatië, waar krachtige rode wijnen de boventoon voeren, biedt elke subregio een eigen wijnervaring. Deze regio’s omvatten onder meer Istrië, de Kvarner en Kroatische kustregio, Noord-Dalmatië, Centraal-Dalmatië, Zuid-Dalmatië, en het binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora), waar traditionele wijnbouwtechnieken samengaan met moderne innovaties.

Door de veelzijdigheid van deze kustregio’s ontstaan wijnen die niet alleen de smaakpapillen verrijken, maar ook een verhaal vertellen van de rijke cultuur en geschiedenis van Kroatië. De Kroatische kust vormt daarmee een intrigerend en essentieel hoofdstuk in de wereld van de Kroatische wijnbouw.

Wijngebieden van Dalmatië, Kvarner en Istrië
Wijngebieden van Dalmatië, Kvarner en Istrië

Istrië

Korte Introductie over Wijnbouw in Istrië:
Istrië, een schiereiland dat zowel Kroatië als Slovenië en Italië raakt, is een regio rijk aan geschiedenis en cultuur, wat zich weerspiegelt in zijn unieke wijnen. Het milde klimaat en de kalkrijke bodems van Istrië bieden ideale omstandigheden voor de wijnbouw.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Istrië:

 • Malvazija Istarska: Een aromatische witte druif die frisse, minerale wijnen produceert.
  • Malvazija Istarska is een van de voornaamste witte wijnen van Istrië en de noordelijke Dalmatische kust. Hoewel het soms wordt aangeduid als Malvasia Istriana, is het niet dezelfde druivensoort als de Malvasia uit Italië. Deze wijnen zijn verfrissend en doorgaans droog, met een bescheiden alcoholgehalte en aroma’s van venkel, kweepeer, honing, abrikoos en specerijen. Malvazija Istarska gedijt in Istrië, een geliefde bestemming voor wijntoerisme in Kroatië.
 • Teran: Een robuuste rode druif, bekend om zijn levendige zuurgraad en kruidige noten.
  • Teran is een rode druif die gedijt in Istrië en lijkt de minerale, ijzerachtige eigenschappen van de bodems in de wijnen op te nemen. Verwacht krachtige smaken van bosbessen en viooltjes, met rokerige en wildachtige tonen. Teran heeft doorgaans hoge tannines en zou zich in de loop van enkele jaren moeten ontwikkelen. In Italië staat Teran bekend als Terrano.

Belangrijkste Wijnhuizen uit Istrië:

 • Kozlović
 • Meneghetti
 • Roxanich
 • Matošević

Kvarner / Kroatische Kustregio

Korte Introductie over Wijnbouw in Kvarner:
De Kvarner-regio, gelegen langs de noordoostelijke Adriatische kust, staat bekend om zijn steile heuvels en het invloedrijke zeeklimaat. Deze elementen dragen bij aan de ontwikkeling van unieke wijn uit Kroatië met een onderscheidende ziltigheid.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Kvarner Regio:

 • Žlahtina: Een witte druivensoort die licht, verfrissende wijnen voortbrengt, vaak met een subtiele bloemige ondertoon.
  • Žlahtina is een witte druivensoort die bekend staat om zijn lichte en verfrissende wijnen. Deze wijn uit Kroatië wordt vaak gekenmerkt door een subtiele bloemige ondertoon, waardoor ze een delicate en aangename smaak hebben. De druiven gedijen goed in deze regio van Kroatië, waar ze de basis vormen voor wijn uit Kroatië die geliefd zijn om hun frisheid en toegankelijkheid. Žlahtina wijnen zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een verkwikkende en aromatische witte wijnervaring.
Zlahtina druif
Žlahtina druif

Belangrijkste Wijnhuizen uit Kvarner Regio:

 • Vina Šipun
 • Vina Katunar
 • PZ Vrbnik
Wijngaarden op het eiland Krk
Wijngaarden op het eiland Krk

Noord-Dalmatië

Korte Introductie over Wijnbouw in Noord-Dalmatië:
Noord-Dalmatië, met zijn ruige terrein en invloeden van de Adriatische Zee, produceert enkele van Kroatië’s meest karaktervolle wijnen. Deze regio is vooral bekend om zijn sterke tradities in de wijnbouw.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Noord-Dalmatië:

 • Debit: Een lokale witte druif die heldere, frisse wijnen met een zekere mineraliteit geeft.
  • Debit is een inheemse witte druivensoort die bekend staat om het produceren van heldere en frisse wijnen met een uitgesproken mineraliteit. De druif gedijt goed in de lokale omgeving en draagt bij aan de unieke wijntradities van Kroatië. Debit-wijnen worden vaak gewaardeerd om hun verfrissende karakter en de subtiele mineralen die ze in elke slok bieden. Het is een druivensoort die de smaakpapillen prikkelt met zijn levendige en levendige persoonlijkheid, waardoor het een favoriete keuze is voor liefhebbers van witte wijn uit Kroatië die op zoek zijn naar een verkwikkende ervaring.
 • Babić: Een inheemse rode druivensoort die volle, kruidige wijnen produceert.
  • Babić is een inheemse rode druivensoort die bekend staat om het voortbrengen van volle en kruidige wijnen. Deze druif gedijt goed in de zonnige klimaten van Kroatië en draagt bij aan de rijke traditie van rode wijnproductie in het land. De resulterende Babić-wijnen zijn doorgaans diep van kleur en bieden een complex scala aan smaken, waaronder donkere bessen, kruiden en een vleugje aardse tonen. Ze zijn geliefd om hun robuuste karakter en uitgesproken kruidigheid, en ze vormen een essentieel onderdeel van de Kroatische wijncultuur. Voor liefhebbers van rode Kroatische wijn biedt Babić een smaakvolle en bevredigende ervaring die de diversiteit van Kroatische wijnen benadrukt.
 • Merlot: Bekend om zijn soepele en sappige karakter met smaken van rijpe bessen en pruimen, is een veelzijdige variëteit die zowel elegante enkelvoudige wijnen als complexe blends voortbrengt.
  • Proef de essentie van Dalmatië met onze voortreffelijke Merlot, een wijn die de ziel van de regio perfect weerspiegelt. Deze Merlot, afkomstig uit het hart van de prachtige Dalmatische kust, onderscheidt zich door zijn diepe, fluweelachtige structuur en rijke, fruitige tonen van rijpe pruimen en zwarte kersen, harmonieus vermengd met subtiele hints van eikenhout en kruiden. Het gunstige klimaat van Dalmatië, met zijn warme zon en zachte zeewind, draagt bij aan de rijping van de druiven, waardoor de wijn een perfecte balans en elegantie krijgt. Onze Merlot uit Dalmatië is niet alleen een weerspiegeling van de natuurlijke schoonheid en de rijke wijncultuur van de regio, maar ook een bewijs van de passie en het vakmanschap van onze wijnmakers. Deze wijn uit Kroatië is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een zachte, doch complexe wijnervaring die het beste van Kroatische wijnen belichaamt.
Babić druif
Babić druif

Belangrijkste Wijnhuizen uit Noord-Dalmatië:

 • Vinarija Škaulj
 • Vinarija Dešković
 • Vinarija Bibich
Babić wijngaarden in de buurt van Primošten
Babić wijngaarden in de buurt van Primošten

Centraal-Dalmatië

Korte Introductie over Wijnbouw in Centraal-Dalmatië:
Centraal-Dalmatië, met zijn historische steden en gevarieerde terroirs, produceert wijnen die zowel complex als divers zijn. Het gebied is gezegend met veel zon en een ideale bodemsamenstelling.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Centraal-Dalmatië:

 • Plavac Mali: Een dominante rode druif die krachtige, tanninerijke wijnen voortbrengt met een potentieel voor veroudering.
  • Plavac Mali is de belangrijkste rode wijn uit Kroatië en groeit voornamelijk langs de Dalmatische kust. Het is een wijn die rijk is en boordevol smaak zit, met een hoger alcohol- en tanninegehalte, lagere zuurgraad en smaken van bramen, donkere kersen, peper, johannesbrood, gedroogde vijgen en specerijen. Plavac Mali vertaalt zich als “kleine blauwe”, en deze druif is zo belangrijk in Kroatië dat het de eerste was die zijn eigen herkomstbenamingen kreeg – Dingač en Postup, die beide gelegen zijn op het schiereiland Pelješac in Zuid-Midden Dalmatië.

Belangrijkste Wijnhuizen uit Centraal-Dalmatië:

 • Vinarija Bedalov
 • Vinarija Grabovac
 • Vinarija Stina

Zuid-Dalmatië

Korte Introductie over Wijnbouw in Zuid-Dalmatië:
Zuid-Dalmatië, inclusief de befaamde Pelješac schiereiland, is een regio waar zowel het landschap als de wijnen dramatisch en vol van karakter zijn. Deze regio is ook thuisbasis voor enkele van Kroatië’s meest befaamde wijngaarden.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Zuid-Dalmatië:

 • Dingač: Een krachtige en robuuste rode wijn uit Kroatië, is beroemd om zijn diepe smaken en complexe karakter.
  • Dingač, een krachtige en robuuste rode wijn uit Kroatië, geniet wereldwijde bekendheid vanwege zijn diepe smaken en complexe karakter. Deze wijn wordt geproduceerd van de Plavac Mali-druif, die gedijt in de zonovergoten wijngaarden van de Dalmatische kust. Dingač-wijnen kenmerken zich door hun dieprode kleur en bieden een rijke en geconcentreerde smaakervaring. Je proeft intens fruitige tonen, zoals donkere bessen en pruimen, vergezeld van kruidige en aardse accenten. Wat Dingač echt onderscheidt, is de krachtige tanninestructuur en het vermogen om te rijpen en complexer te worden met de tijd. Deze Kroatische wijn is een ware schat van de Kroatische wijnwereld en wordt gewaardeerd door liefhebbers van krachtige rode wijnen over de hele wereld.
 • Plavac Mali: Ook prominent in Zuid-Dalmatië, bekend om zijn rijke, intense rode wijnen.
 • Grk: Een zeldzame witte druivensoort exclusief verbouwd op het eiland Korčula, bekend om zijn aromatische witte wijn gekenmerkt door aroma’s van citrus, pijnboom en een vleugje honing.
  • Om Grk uit te spreken, spreek je gewoon de drie letters achter elkaar uit. Grk produceert droge witte wijnen met tonen van witte peper, meloen, kruiden en gesneden peer. Deze druivensoort is inheems in Kroatië en komt alleen voor in zanderige gronden dicht bij Korčula, op een eiland binnen de regio Srednja-Juzna Dalmacija. Grk wordt vaak “de meest vrouwelijke van alle druiven” genoemd omdat het alleen vrouwelijke bloemen heeft en naast andere variëteiten moet worden geplant om te bestuiven (de meeste wijnstokken zijn zelfbestuivers).
 • Pošip: Een inheemse witte druif die volle, aromatische wijnen produceert.
  • De in Kroatië geboren Miljenko “Mike” Grgich, die in 1976 de winnende wijn produceerde bij het Het oordeel van Parijs, keerde in 1996 terug naar Kroatië en richtte een wijnmakerij op die zich toelegde op het produceren van de beste wijnen met Dalmatische druiven. Wat koos hij? Plavac Mali en Pošip! Deze witte wijn uit Kroatië is vaak knapperig met smaken van appels, vanilles, citrusvruchten en een subtiele amandeltoets. Vroeger groeide Pošip alleen op het eiland Korčula, maar dankzij zijn vroege rijping is het tegenwoordig verspreid over Dalmatië – het schiereiland Pelješac, de eilanden Brač en Hvar, de Pakleni-eilanden, de regio Korlat en de hellingen van de Biokovo.”
 • Syrah: Vol donkere bessen en kruidige tonen, is een mediterraan genot in elk glas.
  • Ontdek de uitzonderlijke Syrah uit Dalmatië, een juweel onder de wijnen die bekendstaat om zijn unieke eigenschappen. Deze wijn, kenmerkend door zijn intense robijnrode kleur, biedt een rijke beleving met diepgaande aroma’s van donkere bessen en een vleugje kruiden, wat zorgt voor een complex en gelaagd smaakprofiel. Afkomstig uit het hart van de zonovergoten Dalmatische kust, profiteert de Syrah van het ideale mediterrane klimaat, wat resulteert in een perfecte balans tussen zuurgraad en zoetheid. Het is niet alleen een reflectie van het unieke terroir van de regio, maar ook van de toewijding en het vakmanschap van de lokale wijnmakers. Deze Syrah is een echte traktatie voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een authentieke en memorabele smaakervaring.

Belangrijkste Wijnhuizen uit Zuid-Dalmatië:

 • Vinarija Blato 1902
  • Tijdens mijn eerste reis naar het eiland Korčula had ik het voorrecht om Wijnhuis Blato 1902 te bezoeken. Dit wijnhuis, opgericht in 1902, is beroemd om zijn rijke traditie en hoogwaardige wijnen. Terwijl ik door de wijngaarden wandelde, werd ik gegrepen door de passie en toewijding van de wijnmakers. Het proeven van de Plavac Mali, een druivensoort die bekend staat om zijn volle en robuuste smaak, was een onvergetelijke ervaring.
  • Het gesprek met de wijnmaker Nikola Milat onthulde de complexe technieken en eeuwenoude tradities die worden gebruikt om deze uitzonderlijke wijnen te produceren. Deze persoonlijke ervaring heeft mijn waardering voor Kroatische wijnen enorm vergroot en benadrukt de unieke combinatie van geschiedenis en innovatie die deze regio kenmerkt.
 • Vinarija Grgić
 • Vinarija Korta Katarina
 • Vinarija Saints Hills
 • Vina Skaramuča

Het Binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora)

Korte Introductie over het Binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora):
Het binnenland van Dalmatië, ook bekend als Dalmatinska Zagora, onderscheidt zich van de kustregio’s door zijn meer continentale klimaat. Dit leidt tot de productie van wijnen met een unieke expressie.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit het Binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora):

 • Crljenak Kaštelanski: Bekend als de voorouder van de Zinfandel, produceert deze rode druivensoort rijke en krachtige wijnen.
  • Crljenak Kaštelanski, ook bekend als de voorouder van de Zinfandel-druif, staat bekend om het produceren van rijke en krachtige rode wijnen. Deze inheemse Kroatische druivensoort gedijt in de zonnige wijngaarden van Kroatië en heeft een rijke geschiedenis. De wijnen die van Crljenak Kaštelanski worden gemaakt, kenmerken zich door hun diepe robijnrode kleur en bieden een complex palet aan smaken. Je kunt verwachten intense aroma’s van rijpe bessen, zwarte kersen en een vleugje kruidigheid te ontdekken. Deze wijn uit Kroatië heeft een stevige tanninestructuur en een volle body, waardoor het een uitstekende keuze is voor liefhebbers van krachtige rode wijnen. De erfenis van Crljenak Kaštelanski als voorouder van de Zinfandel maakt het een intrigerende en historische druivensoort in de wereld van de wijnbouw.
  • De Crljenak Kaštelanski, die wetenschappelijk erkend is als de voorouder van de bekende Zinfandel druif. Dit werd bevestigd door diverse studies, waaronder een gedetailleerde ampelografische en genetische karakterisering van Kroatische druivensoorten. Voor meer informatie over deze studies kun je de volgende bronnen raadplegen:
 • Maraština: Een witte druivensoort die frisse, aromatische wijnen voortbrengt, vaak met een subtiele bloemige toets.
  • Maraština, een witte druivensoort, staat bekend om het produceren van frisse en aromatische wijnen met een heerlijke subtiliteit. Deze druif gedijt goed in de zonnige klimaten van Kroatië en biedt wijnen die verleiden met hun delicate karakter. Bij het proeven van Maraština-wijnen kun je verwachten subtiel fruitige aroma’s te ontdekken, vaak vergezeld van een vleugje bloemige tonen. De smaak is verfrissend en levendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor liefhebbers van witte wijnen met een lichte en elegante stijl. Maraština draagt bij aan de rijke diversiteit van Kroatische wijnen en is een druivensoort die de zintuigen prikkelt met zijn subtiele charme.
 • Kujundžuša: Een lichtgekleurde en verfrissende Kroatische witte wijn, staat bekend om zijn subtiele bloemige aroma’s en aangename mineraliteit.
  • Kujundžuša, een lichtgekleurde en verfrissende Kroatische witte wijn, heeft een welverdiende reputatie vanwege zijn subtiele bloemige aroma’s en aangename mineraliteit. Deze druivensoort gedijt in de unieke terroirs van Kroatië, wat resulteert in wijnen die de essentie van het land vastleggen. Bij het proeven van Kujundžuša wijn kun je verwachten dat delicate bloemige tonen worden aangevuld met een verfrissende mineraliteit die de smaakpapillen prikkelt. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van witte wijnen die licht en elegant zijn, perfect voor het begeleiden van zomerse gerechten en het genieten van warme dagen. Kujundžuša draagt bij aan de rijke diversiteit van Kroatische wijnen en biedt een verkwikkende en karaktervolle ervaring voor wijnliefhebbers.

Belangrijkste Wijnhuizen uit het Binnenland van Dalmatië (Dalmatinska Zagora):

 • Vinarija Mimica
 • Vinarija Miljanic
 • Vinarija Vučica
Dalmatinska Zagora
Dalmatinska Zagora

Centraal Continentaal Kroatië

Centraal continentaal Kroatië, een gebied dat zich uitstrekt van de glooiende heuvels tot de vruchtbare vlaktes, vormt het hart van de Kroatische wijnbouw. Deze regio, vaak over het hoofd gezien in vergelijking met de meer bekende kustwijngebieden, herbergt een schat aan wijncultuur en diversiteit. Hier vind je een samensmelting van microklimaten en bodemsoorten, die samen een rijk palet aan wijnen voortbrengen.

Deze regio is opgesplitst in verschillende subregio’s, elk met hun eigen unieke identiteit en wijnbouwtradities. Van Slavonië met zijn krachtige witte wijnen tot de sprankelende wijnen van Plešivica, elk gebied draagt bij aan het rijke mozaïek van smaken en stijlen die centraal continentaal Kroatië kenmerken. Andere belangrijke subregio’s omvatten Zagorje en Međimurje, bekend om hun lichte, verfrissende wijnen; Prigorje-Bilogora, met zijn diverse wijnassortiment; Pokuplje en Moslavina, elk met hun eigen karakteristieke wijnen; en de Donau-regio, die bekend staat om zijn robuuste rode en witte wijnen.

De wijnen uit centraal continentaal Kroatië weerspiegelen de rijke culturele en historische tapestrie van het gebied, en bieden een intrigerend contrast met de kustwijnen. Dit deel van Kroatië is een must-visit voor elke wijnliefhebber die de diepte en breedte van de Kroatische wijnbouw wil ervaren.

Wijngebieden in continentaal Kroatië
Wijngebieden in continentaal Kroatië

Slavonië

Korte Introductie over Wijnbouw in Slavonië:
Slavonië, gelegen in het oostelijke deel van Kroatië, staat bekend om zijn vruchtbare vlaktes en rivierdalen. Deze regio, met zijn rijke bodem en gematigd klimaat, is ideaal voor de productie van zowel witte als rode wijnen.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Slavonië:

 • Graševina: De meest aangeplante witte druif, bekend om zijn frisse, fruitige en veelzijdige wijnen.
  • Graševina, ook bekend als Welschriesling, is de alledaagse aromatische medium-bodied wijn van Centraal-Europa. Het is een van de meest populaire witte druivensoorten in Kroatië en wordt zo vaak verbouwd dat het als inheems wordt beschouwd. Graševina is een droge, frisse, aromatische witte wijn uit Kroatië met tonen van appel.
  • Graševina, ook bekend als Welschriesling, is een van de meest populaire witte druivensoorten in Kroatië. Het produceert droge, frisse en aromatische wijnen die vaak worden gekenmerkt door appelachtige tonen. Volgens Wine Folly is Graševina bijzonder goed aangepast aan de diverse terroirs van Kroatië, wat bijdraagt aan de veelzijdigheid en het unieke karakter van de Kroatische wijnproductie. Lees meer over Graševina bij Wine Folly.
 • Frankovka: Een rode druivensoort die elegante en subtiele rode wijnen produceert.
  • Frankovka, een rode druivensoort, staat bekend om het produceren van elegante en subtiele rode wijnen. Deze variëteit gedijt goed in de Kroatische wijngaarden en biedt een verfijnde smaakervaring voor wijnliefhebbers. De wijnen die uit de Frankovka-druif worden geperst, kenmerken zich door hun fijne aroma’s en zachte tannines. Bij het proeven van Frankovka-wijnen kun je verwachten dat ze delicaat rood fruit en florale tonen bevatten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar rode wijnen met een subtiele complexiteit. Frankovka draagt bij aan de diversiteit van Kroatische wijnen en biedt een elegante optie voor liefhebbers van rode wijn die houden van verfijning en nuance in elke slok.

Belangrijkste Wijnhuizen uit Slavonië:

 • Kutjevo
 • Vinarija Krauthaker
 • Vinarija Enjingi

Slavonië en de Kroatische hooglanden

In het binnenland van Kroatië liggen Slavonië en de Kroatische Hooglanden, waar de Graševina druif een prominente rol speelt. Deze regio’s produceren voornamelijk witte wijnen die bekend staan om hun frisheid en aromatische complexiteit.

Wist je dat Slavonië ook een belangrijke leverancier is van eiken vaten? Slavonisch eikenhout is zeer gewild bij wijnmakers vanwege de fijne korrel en de delicate smaken die het toevoegt aan de wijn. Volgens Wine Spectator: “Slavonisch eiken is beroemd om zijn subtiele invloed op de wijn, waardoor de natuurlijke aroma’s en smaken behouden blijven.” Lees meer over Slavonisch eiken bij Wine Spectator.

Donau Regio

Korte Introductie over Wijnbouw in de Donau Regio:
De Donau-regio (Podunavlje), gelegen langs de machtige Donau rivier, heeft een rijke wijnbouwtraditie en biedt ideale omstandigheden voor zowel witte als rode wijnen.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit de Donau Regio:

 • Traminac (Gewürztraminer): Bekend om zijn intens aromatische en kruidige witte wijnen.
  • Traminac, ook bekend als Gewürztraminer, is vermaard om zijn intens aromatische en kruidige witte wijnen. Deze druivensoort gedijt goed in de Kroatische wijngaarden en staat garant voor wijnen die rijk zijn aan geurige aroma’s en smaken. Bij het proeven van Traminac-wijnen kun je verwachten dat ze bedwelmende geuren van lychee, rozenblaadjes, exotische kruiden en specerijen onthullen. De smaak is vaak weelderig en vol, met een hint van zoetheid die de complexiteit van de wijn versterkt. Traminac biedt wijnliefhebbers een boeiende en zintuiglijke ervaring, en het staat bekend als een van de meest aromatische witte druivensoorten ter wereld. Het is een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar witte wijnen met een onderscheidend karakter en een levendig boeket aan smaken en geuren.
 • Frankovka: Ook hier prominent, produceert soepele en fruitige rode wijnen.
  • Frankovka, een variëteit die in deze regio prominent aanwezig is, staat bekend om het produceren van soepele en fruitige rode wijnen. Deze druif, die in de lokale wijngaarden onder ideale omstandigheden groeit, levert wijnen op met een aantrekkelijk palet van rijpe rode vruchten, zoals kersen en bessen, gecombineerd met een subtiele kruidigheid en zachte tannines. De Frankovka wijnen, vaak geprezen om hun toegankelijkheid en veelzijdigheid, zijn een uitstekende keuze voor zowel alledaagse maaltijden als speciale gelegenheden. Hun charmante karakter en de harmonieuze balans tussen fruitigheid en structuur maken deze wijnen tot een favoriet onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar kwaliteit en authenticiteit in hun glas.

Belangrijkste Wijnhuizen uit Donau Regio:

 • Vinarija Erdut
 • Vina Belje
 • Vinarija Pinkert
 • Iločki Podrumi
Donau Regio / Podunavlje wijnregio
Donau Regio / Podunavlje wijnregio

Zagorje en Međimurje

Korte Introductie over Wijnbouw in Zagorje en Međimurje:
Gelegen in het noordwesten van Kroatië, zijn Zagorje en Međimurje regio’s met een koeler klimaat, wat resulteert in wijnen met hogere zuurgraad en frisheid.

Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Zagorje en Međimurje:

  • Pušipel (ook bekend als Furmint): Een witte druivensoort die droge, aromatische wijnen voortbrengt.
   • Pušipel, ook bekend als Furmint, is een witte druivensoort die bekend staat om het produceren van droge, aromatische wijnen. Deze druivensoort gedijt goed in de Kroatische wijngaarden en staat garant voor wijnen met een boeiend karakter. Pušipel-wijnen onderscheiden zich vaak door hun frisse zuurgraad en levendige smaken, die variëren van citrusvruchten en groene appel tot kruidige tonen en florale aroma’s. De droge aard van Pušipel-wijnen maakt ze tot een uitstekende keuze voor liefhebbers van witte wijnen met een verfijnde balans en een uitnodigende complexiteit. Of je nu geniet van een glas Pušipel op zichzelf of bij een maaltijd, deze wijnen beloven een verfrissende en smaakvolle ervaring. Pušipel is een van de vele schatten van de Kroatische wijncultuur die het ontdekken waard is.
  • Rajnski Rizling (Riesling): Produceert elegante, minerale en soms complexe witte wijnen.
   • Rajnski Rizling, beter bekend als Riesling, is verantwoordelijk voor het produceren van elegante, minerale en soms complexe witte wijnen. Deze druivensoort gedijt goed in de Kroatische wijngaarden en levert wijnen op die gewaardeerd worden om hun verfijnde karakter en rijke smaken. De Rajnski Rizling-wijnen staan bekend om hun frisse zuurgraad, die perfect in balans is met fruitige tonen van perzik, appel en citrus, en vaak aangevuld wordt met subtiele mineraliteit. De complexiteit van deze wijnen kan variëren, en sommige Rajnski Rizling-wijnen bieden een diepere gelaagdheid en een boeiende textuur. Of je nu een liefhebber bent van witte wijnen met een minerale rand of op zoek bent naar een verfijnde aanvulling op je maaltijd, Rajnski Rizling biedt een heerlijke en veelzijdige keuze in de wereld van Kroatische wijnen.

  Belangrijkste Wijnhuizen uit Zagorje en Međimurje:

  • Vinarija Korak
  • Vinarija Bolfan
  • Vinarija Vuglec
  Zagorje en Međimurje wijnregio
  Zagorje en Međimurje wijnregio

  Plešivica

  Korte Introductie over Wijnbouw in Plešivica:
  Plešivica, vaak aangeduid als ‘Kroatische Champagne’, is bekend om zijn kleine, familiebedrijven die zich richten op de productie van hoogwaardige mousserende wijnen.

  Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Plešivica:

  • Chardonnay: Een druif die wereldwijd wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en het vermogen om wijnen te produceren die variëren van fris en levendig tot rijk en boterig.
   • Chardonnay: Een druif die wereldwijd wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en het vermogen om wijnen te produceren die variëren van fris en levendig tot rijk en boterig. Deze diversiteit maakt Chardonnay een favoriet onder wijnliefhebbers, omdat het de mogelijkheid biedt om een breed scala aan smaakprofielen te verkennen, van verfrissende en fruitige exemplaren tot complexe en romige creaties. De druif gedijt in verschillende klimaten en bodemsoorten, waardoor het een van ’s werelds meest geteelde en gewaardeerde druivensoorten is. Of je nu geniet van een Chardonnay als aperitief, bij visgerechten, of als metgezel bij een kaasplateau, deze druif heeft voor elk wat wils.
  • Pinot Noir: Een delicate en expressieve druif die bekend staat om zijn complexe aroma’s en zijdezachte textuur, waardoor het de ideale keuze is voor liefhebbers van elegante rode wijnen.
   • Pinot Noir: Een delicate en expressieve druif die bekend staat om zijn complexe aroma’s en zijdezachte textuur, waardoor het de ideale keuze is voor liefhebbers van elegante rode wijnen. Deze druif onderscheidt zich door zijn vermogen om subtiele nuances in smaak en geur over te brengen, variërend van rode bessen en aardbeien tot florale tonen en aardse aroma’s. Pinot Noir gedijt het beste in koelere klimaten, wat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad en een prachtige balans. Of je nu geniet van een jonge Pinot Noir met zijn levendige fruitigheid of een gerijpte versie met diepte en complexiteit, deze druif belichaamt de kunst van verfijning in elke slok.

  Belangrijkste Wijnhuizen uit Plešivica:

  • Vinarija Tomac
  • Vinarija Korak
  • Vinarija Šember
  Plešivica wijnregio
  Plešivica wijnregio

  Prigorje en Bilogora

  Korte Introductie over Wijnbouw in Prigorje en Bilogora:
  Deze regio’s, gelegen in het noordoosten van Kroatië, kenmerken zich door hun heuvelachtige landschappen en gemengde klimaat, wat bijdraagt aan de productie van diverse wijnstijlen.

  Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Prigorje en Bilogora:

  • Graševina: Ook hier domineert deze druif, met wijnen die variëren van fris en fruitig tot complex en gerijpt.
   • Graševina wijnen variëren van fris en fruitig tot complex en gerijpt. Graševina, ook bekend als Welschriesling, is een veelzijdige druivensoort die in staat is om een breed scala aan smaakprofielen te produceren, afhankelijk van de wijnmakerij en het terroir. De frisse expressies van Graševina worden gekenmerkt door levendige zuren en fruitige tonen, zoals groene appels en citrusvruchten, waardoor ze perfect zijn voor verfrissende zomerse drankjes. Aan de andere kant kunnen gerijpte Graševina-wijnen een complexiteit ontwikkelen met tonen van honing, noten en mineraliteit, waardoor ze een genot zijn voor degenen die op zoek zijn naar diepere smaaklagen.
  • Pinot Sivi (Pinot Grigio / Pinot Gris): Bekend om zijn volle, aromatische witte wijnen.
   • Pinot Sivi, ook bekend als Pinot Grigio in Italië en Pinot Gris in Frankrijk, is een druivensoort die wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn capaciteit om rijke en aromatische witte wijnen te produceren. De druif staat bekend om zijn karakteristieke grijze huid, wat in feite de betekenis is van “Sivi” in het Kroatisch. De wijnen die worden gemaakt van Pinot Sivi hebben vaak een vol lichaam en bieden een scala aan smaken, variërend van sappige peren en steenfruit tot hints van kruiden en noten. Deze veelzijdigheid maakt Pinot Sivi een geliefde keuze voor liefhebbers van witte wijn uit Kroatië die op zoek zijn naar complexiteit en aroma’s in hun glas.

  Belangrijkste Wijnhuizen uit Prigorje en Bilogora:

  • Vinarija Trdenić
  • Vinarija Miklaužić
  • Vinarija Florijanović
  Wijnregio Prigorje en Bilogora
  Wijnregio Prigorje en Bilogora

  Pokuplje

  Korte Introductie over Wijnbouw in Pokuplje:
  Pokuplje, gelegen langs de Kupa rivier, heeft een uniek microklimaat dat bijdraagt aan de teelt van zowel witte als rode druivensoorten.

  Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Pokuplje:

  • Portugizac (Blauer Portugieser): Een vroeg rijpende rode druif die lichte, fruitige wijnen produceert.
   • Portugizac is een rode druivensoort die opvalt door zijn vroege rijping en het vermogen om lichte en fruitige rode wijnen voort te brengen. De druif gedijt goed in de Kroatische wijnbouwomgeving en staat bekend om zijn levendige fruitige smaken, waaronder rode bessen en kersen, met een verfrissende zuurgraad. De vroege oogst van Portugizac maakt het mogelijk om wijnen te produceren die toegankelijk zijn in hun jeugd en perfect zijn voor wie op zoek is naar een frisse en ongecompliceerde rode wijnervaring.

  Belangrijkste Wijnhuizen uit Pokuplje:

  • Vinarija Voštinić-Klasnić
  • Vinarija Jagunić
  • Vinarija Petarčić
  Wijnregio Pokuplje
  Wijnregio Pokuplje

  Moslavina

  Korte Introductie over Wijnbouw in Moslavina:
  Moslavina, een kleine wijnregio in het noordoosten van Kroatië, staat bekend om zijn pittoreske landschappen en kleinschalige wijnproductie.

  Belangrijkste Druiven en Wijnen uit Moslavina:

  • Škrlet: Een zeldzame lokale witte druivensoort, die frisse en licht aromatische wijnen voortbrengt.
   • Škrlet is een bijzondere en zeldzame inheemse witte druivensoort die gedijt in de Kroatische wijnbouwregio. Deze druif staat bekend om zijn vermogen om verfrissende en licht aromatische wijnen te produceren. De wijnen die van Škrlet worden gemaakt, zijn vaak helder van kleur en onthullen delicate aroma’s van wit fruit en bloemen. Met zijn unieke karakter voegt Škrlet diversiteit toe aan de Kroatische wijnscene en biedt het wijnliefhebbers een verfrissende en intrigerende keuze in witte wijnen.

  Belangrijkste Wijnhuizen uit Moslavina:

  • Vinarija Mikša
  • Vinarija Florijanović
  • Vinarija Trdenić
  Moslavina wijnregio
  Moslavina wijnregio

  Wat is goede Kroatische wijn?

  Goede Kroatische wijn komt van diverse wijnregio’s zoals Istrië, Dalmatië en Slavonië. Deze regio’s staan bekend om hun unieke druivensoorten en traditionele wijnbereidingstechnieken. Kwaliteit wordt vaak gemeten aan de hand van de balans, smaakcomplexiteit en de authenticiteit van de wijnen.

  Innovatie en vooruitgang in de Kroatische wijnbouw

  De Kroatische wijnbouw is in een fase van dynamische ontwikkeling en innovatie. Nieuwe technieken en vooruitstrevende methoden worden geïntroduceerd om zowel de kwaliteit als de duurzaamheid van de wijnproductie te verbeteren. Een opvallende trend is de toenemende toepassing van biologische wijnbouw, waarbij de nadruk ligt op het behouden van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, het vermijden van synthetische middelen, en het bevorderen van biodiversiteit. Dit weerspiegelt een bredere mondiale beweging naar milieuvriendelijke landbouwpraktijken.

  Daarnaast wint de techniek van onderwater wijnrijping aan populariteit. Door wijnflessen op de bodem van de zee te rijpen, profiteren de wijnen van constante temperaturen, verminderde zuurstof, en een rustige omgeving, wat resulteert in unieke en verfijnde smaakprofielen. Deze innovaties en ontwikkelingen positioneren Kroatië als een belangrijke speler op de internationale wijnmarkt, met een groeiende erkenning voor de kwaliteit en originaliteit van zijn wijnen.

  Kroatië staat bekend om zijn unieke en diverse wijnen, die de rijke cultuur en het gevarieerde terroir van het land weerspiegelen. Van de zoete en complexe dessertwijnen tot de elegante en verfijnde mousserende wijnen, en van de traditioneel gemaakte Miswijnen tot de zeldzame en bijzondere ijswijnen.

  Eelke wijnsoort vertelt zijn eigen verhaal van Kroatische traditie en innovatie. Deze wijnen bieden een boeiende ontdekkingsreis door de veelzijdige wijnwereld van Kroatië.

  Wijn uit de Zee

  Een fascinerend en innovatief aspect van de Kroatische wijnindustrie is het concept van ‘Wijn uit Zee’. Deze unieke benadering van wijnrijping vindt plaats in de Adriatische Zee, waar de flessen wijn onderwater worden bewaard. Dit experimentele proces voegt een nieuwe dimensie toe aan de wijnproductie en is een mooie illustratie van de creativiteit en het vakmanschap van de Kroatische wijnmakers.

  • Het Proces: De flessen wijn worden zorgvuldig afgesloten en in speciale rekken of kooien geplaatst, die vervolgens onderwater worden ondergedompeld. De constante temperatuur, het gebrek aan licht, en de zachte beweging van de zee zorgen voor ideale rijpingsomstandigheden. De druk onderwater helpt ook bij het behouden van de kwaliteit en het ontwikkelen van de smaak.
  • De Effecten: Wijnrijping onderwater lijkt een aantal unieke kenmerken te geven aan de wijn. Sommige wijnmakers geloven dat de constante temperatuur en de druk op de diepte een gunstige invloed hebben op de smaak, textuur en aroma van de wijn. De zeeomgeving zou ook kunnen bijdragen aan een snellere rijping.
  • Soorten Wijn: Hoewel veel soorten wijn geschikt kunnen zijn voor deze methode, lijken vooral volle, robuuste wijnen zoals Plavac Mali of de rijke witte wijnen van Malvazija Istarska goed te reageren op de onderwaterrijping.
  • Uniek Karakter: Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door hun unieke ‘zee’ kenmerken, zoals een lichte ziltigheid of minerale tonen, die hen onderscheiden van traditioneel gerijpte wijnen.
  • Toeristische Aantrekkingskracht: ‘Wijn uit Zee‘ is niet alleen een innovatieve wijnbouwtechniek, maar het is ook een toeristische attractie geworden. Sommige wijnhuizen bieden duikexcursies aan om hun onderwaterwijnkelders te bezoeken.

  Deze benadering van wijnrijping onderstreept de rijke maritieme geschiedenis van Kroatië en haar diepe verbondenheid met de Adriatische Zee, en biedt een unieke toevoeging aan de rijke en diverse Kroatische wijnwereld.

  Wijnrijping onderwater bij Edivo Vina

   • De Edivo Winery rijpt wijnen op de bodem van de Adriatische Zee, op een diepte van 18 tot 25 meter. Deze omstandigheden, waaronder een constante temperatuur en afwezigheid van licht en zuurstof, zorgen voor unieke smaakprofielen. Wijnen worden eerst drie maanden op het land gerijpt en vervolgens onder water opgeslagen voor 18 tot 24 maanden.
   • De wijnen, verpakt in amforen en flessen met speciale twee-laagse wasafdichtingen, worden populair onder toeristen die kunnen duiken om hun eigen flessen te selecteren​ (Edivo Vina)​​ (Scuba Diver Life)​.

  Dessert Wijnen uit Kroatië

  Dessertwijnen staan bekend om hun hogere alcoholpercentage en aanzienlijke zoetheid. Deze unieke wijnen worden geproduceerd door het fermentatieproces vroegtijdig te stoppen door toevoeging van alcohol. Dit behoudt een hoger suikergehalte in de wijn. Voorbeelden van deze rijke, zoete wijnen zijn prošek, port, sherry, madeira, marsala en vermouth.

  Dessertwijnen zijn bijzonder geliefd bij liefhebbers van zoete dranken, maar onder deze zoetheid schuilt vaak een alcoholpercentage tussen de 15 en 22%. Deze wijnen bieden een complexe smaakervaring, waarbij zoetheid en krachtige aroma’s samenkomen. Kroatië produceert een reeks indrukwekkende dessertwijnen, die zowel uniek als divers zijn.

  • Prošek: De meest beroemde dessertwijn uit Dalmatië, Prošek, is een echte Kroatische specialiteit. Het wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven die na de oogst worden gedroogd om hun suikers te concentreren. Deze zoete wijn kenmerkt zich door rijke, complexe smaken, vaak met hints van gedroogd fruit en noten.
  Prošek wijn uit Kroatië
  Prošek is een dessert wijn uit Kroatië
  • Ijswijn: Voornamelijk geproduceerd in continentaal Kroatië, zijn ijswijnen uniek vanwege hun productieproces. Ze worden gemaakt van druiven die aan de wijnstok bevroren zijn, meestal variëteiten zoals Traminac (Gewürztraminer), Graševina, Riesling en Pušipel. De kou concentreert de suikers en zuren in de druiven, wat resulteert in een wijn met intense zoetheid en zuurheid. Deze wijnen worden vaak in kleinere flessen gebotteld en staan bekend om hun buitengewone smaakprofiel en zeldzaamheid.
  Bevroren druiven worden gebruikt voor ijswijn
  Bevroren druiven worden gebruikt voor ijswijn
  • Andere Dessertwijnen: Naast Prošek en ijswijn, produceert Kroatië ook andere soorten dessertwijnen, elk met hun eigen unieke kenmerken en smaken. Deze wijnen, variërend van zacht zoet tot rijk en stroperig, zijn een weerspiegeling van de diversiteit en rijkdom van de Kroatische wijntraditie.

  Elke Kroatische dessertwijn vertelt een verhaal van het unieke terroir en de wijnbouwtradities van het land, en biedt een onvergetelijke ervaring voor de zoetekauw en de wijnliefhebber.

  Mousserende Wijn uit Kroatië

  Kroatië, met zijn rijke wijntraditie, heeft ook een opmerkelijke productie van mousserende wijnen, die zowel in kwaliteit als in stijl variëren. Deze bruisende wijnen zijn een uitdrukking van de diversiteit en het vakmanschap van de Kroatische wijnindustrie.

  • Unieke Productiemethoden: De meeste Kroatische mousserende wijnen worden geproduceerd volgens de traditionele methode, waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt, vergelijkbaar met de productie van Champagne. Deze methode zorgt voor fijnere bubbels en een complexer smaakprofiel. Sommige producenten experimenteren echter ook met moderne technieken om unieke variaties te creëren.
  • Lokale Druivensoorten: Wat Kroatische mousserende wijnen uniek maakt, is het gebruik van inheemse druivensoorten zoals Malvazija Istarska, Graševina, Žlahtina en Plavac Mali. Deze lokale druiven dragen bij aan de unieke smaken en aroma’s van de wijnen, waardoor ze zich onderscheiden van mousserende wijnen uit andere delen van de wereld.
  • Diversiteit in Stijlen: Van lichte en frisse brut nature-stijlen tot rijkere en zoetere demi-sec varianten, de Kroatische mousserende wijnen bieden een breed scala aan smaakprofielen. Deze diversiteit weerspiegelt de verschillende klimaten en terroirs binnen Kroatië.
  • Regio Specifiek: Bepaalde regio’s, zoals Plešivica, staan bekend om hun uitstekende mousserende wijnen. De combinatie van het koele klimaat, de bodemgesteldheid en de hoogte van deze regio’s zijn ideaal voor het produceren van hoogwaardige mousserende wijnen.
  • Culinair Veelzijdig: Deze mousserende wijnen zijn niet alleen uitstekend als aperitief, maar passen ook goed bij een breed scala aan gerechten, van zeevruchten tot lichtere vleesgerechten en zelfs dessert, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor diverse culinaire ervaringen.

  De mousserende wijnen uit Kroatië zijn dus een levendige en elegante uitdrukking van de rijke wijnbouwkundige erfenis van het land, en ze bieden een opwindende optie voor liefhebbers van bruisende wijnen wereldwijd.

  Mousserende Wijn uit Kroatië
  Mousserende Wijnen uit Kroatië

  Misna Vina

  Misna Vina” verwijst naar wijnen die worden gebruikt tijdens de Mis, oftewel de Eucharistieviering in de Katholieke Kerk. De geschiedenis van miswijn in Kroatië gaat terug tot de 13e eeuw, toen de Bosnische bisschop Ponsa en de Bosnische bisschoppelijke zetel verhuisden naar Đakovo.

  Gedurende de eeuwen werd de wijnbouw in de regio versterkt en uitgebreid door verschillende bisschoppen. Bisschop Josip Juraj Strossmayer speelde een cruciale rol in de 19e eeuw door wijnkelders te bouwen en de wijnproductie te moderniseren. De wijnen van de Đakovačka bisschoppij werden internationaal erkend en bekroond.

  De inspanningen om wijngaarden te onderhouden en te vernieuwen, blijven tot op de dag van vandaag voortduren. Het zijn wijnen die specifiek zijn geselecteerd of bereid om te worden gebruikt tijdens de Mis. Volgens de katholieke traditie moeten deze wijnen voldoen aan bepaalde criteria:

  1. Natuurlijk: De wijn moet natuurlijk zijn, dat wil zeggen gemaakt van druiven en zonder toevoeging van vreemde stoffen.
  2. Zuiver: Er mogen geen andere stoffen aan de wijn zijn toegevoegd, behalve een zeer klein percentage water tijdens de viering.
  3. Onbedorven: De wijn mag niet azijnachtig of bedorven zijn.
  4. Alcoholisch: De wijn moet voldoende alcohol bevatten, wat natuurlijk is voor wijnen die op normale wijze zijn gefermenteerd.

  Deze vereisten garanderen dat de wijn geschikt is voor gebruik in de liturgie. In sommige landen en regio’s worden speciale wijnen geproduceerd die aan deze eisen voldoen en worden ze aangeduid als “Miswijn” of “Altarwijn”.

  Miswijnen, zoals gebruikt in de katholieke Eucharistieviering, zijn zorgvuldig geselecteerde wijnen die voldoen aan specifieke kerkelijke eisen. In Kroatië, waar de katholieke traditie sterk aanwezig is, worden lokale druivensoorten vaak gebruikt voor het maken van deze wijnen. Enkele van de druivensoorten die mogelijk worden gebruikt voor Miswijnen in Kroatië zijn:

  1. Graševina: Bekend als een van de meest verbouwde witte druivensoorten in Kroatië, produceert Graševina wijnen die vaak fris en fruitig zijn. Deze druivensoort zou een goede keuze kunnen zijn voor Miswijnen vanwege zijn natuurlijke zuiverheid en het vermogen om een wijn te produceren met een aangenaam karakter.
  2. Traminac (Gewürztraminer): Deze aromatische druivensoort staat bekend om zijn intense geur en smaak, vaak met hints van rozenblaadjes, lychee en kruiden. Traminac-wijnen, die zowel droog als zoet kunnen zijn, kunnen een bijzondere dimensie toevoegen aan de Misviering.
  3. Malvazija Istarska: Deze aromatische witte druivensoort uit Istrië staat bekend om zijn frisse en minerale wijnen. Malvazija Istarska kan een goede optie zijn voor Miswijnen, vooral vanwege zijn frisheid en zuiverheid van smaak.
  4. Plavac Mali: Hoewel Miswijnen doorgaans wit zijn, kan in bepaalde omstandigheden ook rode wijn worden gebruikt. Plavac Mali, een vooraanstaande rode druivensoort in Dalmatië, produceert volle en krachtige wijnen. Voor Miswijnen wordt vaak een lichtere versie van Plavac Mali-wijn gebruikt.
  5. Frankovka (Blaufränkisch): Voor rode Miswijnen is Frankovka een andere mogelijke keuze. Deze druif produceert wijnen met een matige body, fruitige aroma’s en een aangename zuurgraad, wat ze geschikt kan maken voor liturgisch gebruik.

  Het is belangrijk op te merken dat de keuze van de druivensoort voor Miswijn niet alleen afhankelijk is van de smaak of de oorsprong van de druif, maar ook van de kerkelijke voorschriften en de voorkeur van de lokale kerkelijke gemeenschap. In Kroatië, met zijn rijke wijntraditie, is de keuze voor bepaalde lokale druivensoorten voor Miswijn ook een weerspiegeling van de culturele en regionale identiteit.

  Toenemende biologische wijnbouw in Kroatië

  De biologische wijnbouw in Kroatië wint snel aan populariteit, gedreven door een groeiende bewustwording van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het doel van biologische wijnbouw is het behoud en de verhoging van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem, het telen van gezonde en resistente planten zonder synthetische middelen, en het bevorderen van biodiversiteit in de wijngaarden. Deze methoden omvatten het gebruik van groenbemesting, compostering, en organische meststoffen, terwijl synthetische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen worden vermeden.

  Wijnproducenten in Kroatië richten zich steeds meer op ecologische praktijken zoals mechanische onkruidbestrijding en het gebruik van natuurlijke vijanden om plagen te beheersen. Het resultaat is een verbetering van de bodemgezondheid en de productie van druiven van hoge kwaliteit, die leiden tot wijnen met authentieke smaakprofielen en een sterke verbondenheid met hun terroir. Deze verschuiving naar biologische wijnbouw weerspiegelt een bredere trend in de wereldwijde wijnindustrie en versterkt Kroatië’s positie als producent van hoogwaardige, duurzame biologische wijnen. (Bron: Valerija Pokos, “Ekološko vinogradarstvo,” Glasnik zaštite bilja, pagina 10-11.)

  Ontdek de rijkdom van Kroatische wijnsoorten

  Na onze reis door de fascinerende wijngebieden van Kroatië, van de zonovergoten kusten tot de vruchtbare vlaktes van het continent, is het duidelijk dat Kroatië een ware schatkamer is van wijncultuur en -traditie. Elk wijngebied, met zijn eigen unieke terroir, klimaat, en druivensoorten, draagt bij aan een rijk palet van smaken en stijlen die Kroatische wijnen zo bijzonder maken.

  Van de robuuste rode wijnen van Dalmatië tot de frisse en levendige witte wijnen van Istrië en Slavonië, en de elegante mousserende Kroatische wijnen van Plešivica, Kroatië biedt een wijn voor elke smaak en gelegenheid. Deze regio’s weerspiegelen niet alleen de diversiteit van het landschap en klimaat van Kroatië, maar ook de diepe wijnbouwtradities en innovaties die de Kroatische wijnbouwers kenmerken.

  Ontdek de rijke en gevarieerde smaken van Kroatië met ons exclusieve proefpakket, een ware schatkist aan unieke wijnen. Dit zorgvuldig samengestelde assortiment biedt je een reis door de diverse wijnregio’s van Kroatië, van de zonovergoten kusten tot de weelderige heuvels in het binnenland. Elke fles in dit pakket vertegenwoordigt een stukje Kroatische traditie en vakmanschap, met een selectie van zowel robuuste rode wijnen als verfrissende witte varianten.

  Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of nieuwsgierig bent naar nieuwe smaken, ons Kroatische wijnproefpakket biedt een unieke gelegenheid om je smaakpapillen te verwennen en je horizon te verbreden. Proost op een ontdekkingstocht vol smaak en traditie!

  Veelgestelde vragen over Kroatische wijnen

  Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Plavac Mali druif?
  Plavac Mali is een robuuste druivensoort die bekend staat om zijn hoge tannines en rijke smaken van donker fruit, kruiden en tabak. De druif groeit voornamelijk in de Dalmatische kustregio en wordt vaak gebruikt om volle, krachtige rode wijnen te produceren.
  Hoe verschilt Crljenak Kaštelanski van Zinfandel?
  Crljenak Kaštelanski en Zinfandel zijn genetisch identiek, wat betekent dat ze dezelfde druivensoort zijn. Echter, de wijnstijlen kunnen verschillen door variaties in terroir en wijnmaaktechnieken. In Kroatië worden wijnen van Crljenak Kaštelanski vaak complexer en robuuster beschouwd.
  Welke wijn-spijs combinaties passen goed bij Kroatische wijnen?
  Kroatische wijnen zoals Plavac Mali passen uitstekend bij gegrild vlees, wild en harde kazen vanwege hun rijke en volle smaak. Witte wijnen zoals Graševina zijn perfect te combineren met zeevruchten, lichte salades en geitenkaas.
  Wat is de invloed van het terroir op Kroatische wijnen?
  Het terroir in Kroatië varieert sterk tussen de kustregio’s en het binnenland, wat resulteert in een breed scala aan smaakprofielen. De bodem, klimaat en hoogte spelen een cruciale rol in het karakter van de wijnen. Bijvoorbeeld, de kalkrijke bodem van Istrië geeft de wijnen een unieke mineraliteit.
  Hoe wordt de ‘Wijn uit Zee’ gemaakt?
  ‘Wijn uit Zee’ is een innovatieve rijpingstechniek waarbij wijnflessen onder water worden gerijpt. De constante temperatuur, druk en beperkte zuurstoftoevoer zorgen voor een unieke rijpingsomgeving die de smaken en texturen van de wijn beïnvloedt, waardoor ze complexer en zachter worden.
  Welke prijzen hebben de wijnen van Adrianysus gewonnen?
  Onze wijnen hebben diverse prijzen gewonnen, waaronder de Graševina uit Erdut die een zilveren medaille heeft ontvangen met 90 punten van Decanter. Onze Traminac is bekroond met een bronzen medaille door Decanter met 88 punten. Dit benadrukt de hoge kwaliteit en erkenning van onze wijnen op internationaal niveau.
  Hoe beïnvloedt het Adriatische klimaat de wijnproductie in Kroatië?
  Het Adriatische klimaat biedt warme zomers en milde winters, wat ideaal is voor de druiventeelt. De zeebries vermindert de kans op schimmels en ziekten, terwijl de zon zorgt voor optimale rijping van de druiven, wat resulteert in geconcentreerde smaken en aroma’s.
  Wat zijn de toekomstverwachtingen voor de Kroatische wijnindustrie?
  De Kroatische wijnindustrie blijft groeien met toenemende erkenning op internationale wijnconcoursen. Innovaties zoals onderwater rijping en een focus op inheemse druivensoorten dragen bij aan de unieke positie van Kroatië op de wereldwijde wijnkaart.

  Was dit nuttig?

  Bedankt voor je feedback!

  2 comments

  1. Ik ben erg geïnteresseerd in de wijnen uit Slavonië en heb gehoord dat deze regio bekend staat om de productie van Graševina en het gebruik van Slavonisch eikenhout voor wijnvaten. Kan iemand meer vertellen over hoe het eikenhout de smaak van de wijnen beïnvloedt en welke wijnen uit deze regio het proberen waard zijn?

   1. Adrianysus

    Slavonisch eikenhout staat bekend om zijn subtiele invloed op de smaak van de wijn, waarbij het delicate aroma’s en zachte tannines toevoegt zonder de oorspronkelijke smaken te overweldigen.

    Dit type eikenhout wordt vaak gebruikt voor de rijping van Graševina, evenals andere Kroatische wijnen zoals Plavac Mali en Malvazija Istarska, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van deze wijnen.

    Voor meer informatie over hoe houten vaten de smaak van wijn beïnvloeden, kun je dit artikel lezen: Ontdek de geheimen van houtrijping en de invloed van houten vaten op de smaak van wijn.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis verzending

  Op alle bestellingen boven 60,-

  100% veilig afrekenen

  iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

  Dezelfde dag verzonden

  Indien voor 16:00 besteld

  30 dagen bedenktijd

  Wijn in alle rust proeven

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

  Word een Wijnkenner:

  Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

   

  Gelukt!

  De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

  Plaats product in je winkelwagen

  Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren

  Your Mastodon Instance
  Delen via...