Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden – Bestelling boven 65,- gratis bezorgd

Merlot Druiven

Wat is Merlot voor een wijn? Wat is de smaak van Merlot wijn?

Merlot is een van de meest bekendste en populairste rode druivensoorten ter wereld. De Merlot wijn is dan ook een van de populairste wijnen ter wereld. De naam komt van het woord merle, wat Frans is voor merel. Een glas merlot wijn staat bekend als elegant, rijp, fruitig, romig en aangenaam zacht doordat het niet veel tannines bevat.

Dat is ook de reden waarom het een favoriete rode wijn is van velen! Het is een populaire wijn zowel in de oude- als de nieuwe wereld. Het is een ideale wijn bij het eten. Maar smaakt ook heerlijk op zichzelf. Hoewel sommigen denken dat er ook een witte wijn bestaat van deze druif is day absoluut niet waar. Hoeveel weet jij eigenlijk over de merlot wijn?

Merlot wijn in het kort

Smaakprofiel van merlot:

 • Zwarte kersen
 • Pruimen
 • Vijgen
 • Bramen
 • Vanille
 • Pure chocola

Eigenschappen van merlot:

 • Weinig tannines
 • Weinig zuren
 • Makkelijk te drinken
 • Romig
 • Ideaal voor beginnende rode wijn drinker
 • Goed te combineren met veel gerechten
 • Rijpt bijna altijd op eiken vaten
 • Merlot wijn van hoge kwaliteit heel lang meegaan

Merlot wijn heeft een zachte smaak met een laag zuurgehalte en de fruitige aroma’s vijgen, kersen, bessen, bramen en soms een vleugje cacao. Hoe kouder het klimaat, hoe frisser de wijn. Een Merlot uit een warmer klimaat smaakt juist iets romiger.

De oorsprong van de merlot druif

Zowel de Merlot als Cabernet Sauvignon stammen van de Cabernet Franc af. Merlot is een blauwe druivensoort. De merlot druif werd in de 17e eeuw beschouwd als een minderwaardige druif die zelf geen persoonlijkheid had. Toch verschillen ze behoorlijk qua smaak.

In de Franse regio’s de Médoc en Pessac-Léognan/Graves werd de merlot druif  slechts gebruikt om de scherpe kantjes van cabernet af te halen. Pas veel later begon men de druif op waarde te schatten en verscheen de merlotwijn met een verrassende, volle, rijpe, weelderige smaakstructuur. Naarmate de tijd verstreek werde de merlot druif ook in andere Franse gebieden aangeplant, waaronder de Saint-Émilion en Pomerol.

Bordeaux regio en merlotwijn

Lange tijd vonden wijnmakers van buiten Bordeaux merlot druiven niet interessant genoeg om te verbouwen. En dat terwijl wijnliefhebbers juist dol zijn op de ongecompliceerde romige wijn. Wijnbouwers uit andere streken pikten dat signaal uiteindelijk op. Daardoor werden de merlot druiven steeds meer en meer aangeplant en werd er pure merlot wijn gemaakt.

Inmiddels worden de merlot druiven wereldwijd verbouwd. Pas toen beide wijngebieden uit de schaduw treden van hun buren kon merlot uit de schaduw van cabernet treden. Sindsdien werd deze met succes in Californië aangeplant. Later volgenden zowat alle streken van de wereld. Daarna nam de populaireit van de merlotwijn steeds meer toe. Het is tegenwoordig een van de meest verbouwde druifsoorten van Frankrijk.

Verspreiding van de merlot wijn

Aangezien de populariteit van Bordeaux-wijn zich over de hele wereld verspreidde gebeurde dat ook met de Merlot. Toen de druif halverwege de negentiende eeuw in Californië aankwam, begonnen de Amerikaanse wijnmakers met het maken van wijnen met 100% Merlot.

Het mengen van merlot met de Cabernet Sauvignon wijn nam hierdoor steeds af. De druif groeide snel en ze ontdekten dat Amerikanen echt van de zachtheid van de vruchten op zichzelf hielden. Doordat het eveneens weinig tannines heeft werd deze snel omarmd.

Merlot uit Kroatië, Italië en Californië

Wijnmakers over de hele wereld hebben generaties lang Bordeaux-melange nagebootst. Zowel wijnmaker uit Californië, Italië en Kroatië. Dit heeft dan ook geleid tot de snellere verspreiding van Merlot over de hele wereld.

Californië was een van de eerste gebieden waar merlot werd gebotteld en op de markt werd gebracht zonder aanvullende wijnsoorten. Veel landen en regio’s over de hele wereld produceren en bottelen nu alleen de wijn zelf. De zachtheid van Merlot, evenals de aromatische complexiteit en de volle smaak, maken het een gemakkelijke wijn om van te genieten.

Opkomst van de merlot wijn

Het werd bekend om zijn unieke zachtheid en rijke fruittinten. Deze wijn wordt nu begeerd door de heel veel wijndrinkers in de wereld. Wijnen van de Merlot bevatten vaak aroma’s van frambozen, kersen, pruimen, cacao en vanille. De smaak van wijn hangt veelal af van de herkomst en vinificatie.

Groeit de merlot in een koeler klimaat, dan zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat is de merlot vaak wat zwaarder en zoeter. Het bevat aroma’s van kersen, pruimen, cacao en vanille.

Merlot is een wijn die ongeveer 13,5% alcohol bevat, maar het kan gemakkelijk ook de 14,5% aantikken. Dit is vaak het geval wanneer de druiven worden geteeld in een warmer mediterraan klimaat zoals Kroatië, Spanje of Italië. De afgelopen jaren is het aanplanten van de merlot druif wereldwijd flink gestegen. Volgens schattingen stond de merlot in 2004 op de 3e plaats met 260.000 hectare.

De merlot is een redelijk grote druif met een vrij dunne schil. Het bevat minder kleurstof en minder tannines bevat dan cabernet sauvignon. Merlot druif is vroeg rijp en wordt van alle blauwe druiven als eerste geoogst. De snelle ontwikkeling van de merlot druif is dan ook ideaal voor regio’s met een koeler. Een klimaat waar het al snel herfst wordt en het risico op regen in september groot is is minder goed voor de merlot druif.

Rond 1990 kwamen er veel goedkope en slechte wijnen op de Amerikaanse markt die de reputatie van merlot geen goed deden. Inmiddels gaat het weer de goede kant op met de merlot in Amerika.

Andere namen waaronder de merlot ook bekend is:

 • Marlot
 • Matelot
 • Meral
 • Maillot
 • Meran
 • Meram
 • Merak
 • Merana
 • Meramme
 • Merakan
 • Méracq
 • Melot
 • Merbau
 • Meilot

Smaak van merlot wijn

De merlotdruif heeft van nature een laag zuurgehalte, medium body en kan heel lang bewaard worden. De Merlot wijn rijpt meestal op eiken en heeft een zachte, soepele smaak. Deze ‘eenvoud’ van de merlotwijn is daarom ook ideaal voor degene die net begint met het drinken van wijn. Het is een gemakkelijke en aangename wijn dat goed te combineren is met diverse wijn-spijs combinaties.

Merlot heeft een krachtige aromatische smaak met fruitige aroma’s van bessen, kersen en pruimen. Ook de smaak van chocolade kun je in een merlotwijn tegenkomen. De oudere merlot wijnen van hogere kwaliteit hebben vaak iets weg van een truffel.

Merlot uit een koeler klimaat smaakt fris en pittig. Het heeft iets weg van het fruitige van een rode bes. Het frisse en pittige komt doordat de merlotwijn uit deze regio’s meer zuren bevat.

Wijn spijs en merlot

Het is een wijn dat goed te combineren is met een breed scala aan gerechten. Door geringe tannines overheerst niet de droge smaak van rode wijn. Het vult juist de smaak aan van diverse vleesgerechten zoals steaks.

De zachte textuur en rijke smaken van deze wijn maken het een makkelijke partner. Je kunt de merlotwijn heel goed op zichzelf drinken. Maar je kan deze ook goed combineren met lam, kalf, stoof en rundvlees kan. Kip of varkensvlees gaat ook prima. Maar hierbij is de saus heel belangrijk. Deze mag wat voller en steviger zijn. Bijvoorbeeld een stoofje van kip en chorizo, in een pittige knoflook tomatensaus. Een beetje oregano en parmezaan erover om het af te maken.

De enige voedingsmiddelen die niet goed samen gaan zijn zeer delicate gerechten zoals sushi, schaaldieren, gerechten met veel suiker, zuurachtige desserts of citrusgerechten.

Een kleine greep uit gerechten om te combineren zijn met merlot wijn:

 • Rood vlees: een gegrilde biefstuk met courgette en spekjes of ga voor een sappige hamburger
 • Stoof- en lamsvlees met rode bessensaus
 • Hamburgers
 • Pizza
 • Gevogelte
 • Oude kaas, zoals Gouda
 • Geroosterd of gegrild varkensvlees
 • Champignons
 • Chili con carne of enchilada’s: kies hierbij voor een stevige merlot, uit een zonnige regio
 • Wortelgewassen: geroosterde wortelgroenten zoals pompoen, wortels, pastinaak of knolraap gaan goed samen met rijpe merlot uit Dalmatië

Merlot wijn uit Kroatië

Deze van oorsprong Franse wijn is eveneens heel populair in Kroatië. De merlot druiven worden al tientallen jaren in alle regio’s van Kroatië aangeplant. Zowel in continentaal Kroatië als de kust. In Istrië, waar de inheemse Teran wijn het grootste aandeel heeft is de merlot eveneens heel populair.

Zelfs in het uiterste zuiden van de Kroatië, Dalmatië en de eilanden wordt de merlotwijn veelvoudig gemaakt. Dit komt voornamelijk omdat het een makkelijke druifsoort is en niet al te kieskeurig is qua bodem. De merlot druif heeft zich goed anagepast in het karstgebied van Dalamtië. Het kan goed overweg met een bodem waar weinig water, lange periodes zonder vocht en is bestand tegen de blootstelling aan de zon. Vanwege deze ‘aangepaste’ kwaliteiten is het met succes verspreid over heel Kroatië.

In Slavonië en Donau-regio biedt de merlotdruif een volle, rijke en fruitige wijn met aangename fruitsmaken. In sommige gebieden in Slavonië en Donau-regio wordt de merlotwijn vaak als een cuvée wijn gemaakt. Vaak wordt er tien procent Cabernet Franc bij gemengd. Maar ook andere wijnen die rijk zijn aan zuren en tannines gaan prima samen met de merlot.

De merlot uit Istrië is goed te vergelijken met het origineel van de rechteroever van de Gironde. Hierbij zijn de zuren en tannines meer uitgesproken. Dit is vaak het geval als de wijn jong is. Om het langer houdbaar te maken is een langere rijping noodzakelijk. Het succes van de merlot is, ook in Kroatië, de opbrengst per druiventros. Buiten Istrië is de Merlot ook heel populair op de Kroatische eilanden zoals de Korčula, Hvar, Brač. Maar ook in de regio rondom Dubrovnik doet de merlot het goed.

In Kroatië is het grootste deel van de merlotwijn geclassificeerd als wijn met een beschermde oorsprong in de categorie van kwaliteitswijn en vrhunsko vino (wijn van topkwaliteit). De merlot uit Kroatië is vaak in de prijzen gevallen.

Verschil in smaak per gebied

De smaak van merlot hangt sterkt af van het klimaat waarin de druif groeit

 • Continentaal Kroatië (Slavonië): de merlot wijnen zijn hier wat lichter en kruidiger. Bij deze wijnen proef je voornamelijk smaak van frambozen en pruimen.
 • Kustregio (Istrië en Dalmatië): hier zijn de merlot wijnen vaak wat zwaarder en zoeter. Je proeft dan meer kersen, pruimen, vanille en cacao.

Merlot een veelzijdige aangename wijn

Kortom merlot is een klassiek druivenras dat in de Bordeauxwijnen vaak als een cuvée wijn wordt gemaakt in combinatie met cabernet sauvignon en cabernet franc. De merlotwijn is dan ook een gemakkelijk te drinken wijn dat goed te combineren is met verschillende gerechten. Het is een laagdrempelige druivenras en wordt vaak aanbevolen als iemand net begin met het drinken van rode wijn. Dat komt omdat de merlotwijn heel geschikt is om mee te beginnen als aspirant-rode-wijn-drinker.

Een gemiddelde merlotwijn dat niet op eiken vaten heeft gerijpt kan het beste binnen 4 jaar gedronken worden. Heb je merlot van hogere kwaliteit in huis? Dan kan deze nog wel tientallen jaren later gedronken worden. De serveertemperatuur van Merlot is op z’n best op 16,7 graden Celsius. Heeft u geen wijnkoelkast? Zorg dan dat de wijn tussen de 15 en 18 graden Celsius is. Samengevat is de merlot een bijzondere wijn.

Merlot in ons assortiment

Merlot is echt een allemansvriend. Deze zachte en romige rode wijn laat zich heerlijk smaken tijdens een diner, maar doet het ook zonder een bordje eten goed. Ben je beginnend rode wijndrinker? Dan is Merlot echt wat voor jou. Je kunt de merlot wijn uit Kroatië zowel per fles of per doos bij ons bestellen.

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieven voor Merlot wijn op de markt. Enkele van deze mogelijkheden zijn Cabernet Sauvignon, Plavac Mali, Pinot Noir, Shiraz, en vele andere. Elke soort wijn heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaakprofielen waardoor hij zich onderscheidt van de rest. Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld staat bekend als gedurfd en intens door zijn rijke fruitsmaken, terwijl Pinot Noir vaak beschreven wordt als elegant en verfijnd.

Deze soorten wijnen zijn heel verschillend van elkaar, maar bieden hun eigen unieke reeks kenmerken die ze tot geweldige opties maken voor wie iets anders zoekt dan Merlot. Cabernet Sauvignon is typisch een brutalere wijn, met rijke fruitsmaken die intens kunnen zijn. Pinot Noir, daarentegen, wordt vaak beschreven als eleganter en verfijnder, dankzij zijn delicate smaakprofiel. Plavac Mali is een droge wijn met een gebalanceerd fruitig aroma.

Of je nu de voorkeur geeft aan brutere wijnen of aan wijnen met een meer genuanceerde smaak, er zijn genoeg mogelijkheden voor je bij het kiezen van de alternatieve variëteiten van Merlot wijn. Dus als je op zoek bent naar iets anders dan wat Merlot biedt, ga dan zeker al je mogelijkheden na alvorens je definitieve keuze te maken.

 

Was dit nuttig?

Bedankt voor je feedback!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Op alle bestellingen boven 60,-

100% veilig afrekenen

iDeal, Bancontant, Creditcard, PayPal, Klarna

Dezelfde dag verzonden

Indien voor 16:00 besteld

30 dagen bedenktijd

Wijn in alle rust proeven

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

Word een Wijnkenner:

Ontvang nu het laatste wijnnieuws direct in je inbox! Mis geen enkele exclusieve update – schrijf je vandaag nog in!

 

Gelukt!

De korting is toegepast. Je ziet het bij het afrekenen.

Plaats product in je winkelwagen

Voeg het product toe aan de winkelwagen om je korting te activeren